2019. június 25., kedd

Gyorskeresés

Kivándorlási idézetek - 1. rész

Írta: | Kulcsszavak: századforduló . kivándorlás . albert tezla . könyv . idézet

[ ÚJ BEJEGYZÉS ]

Ezennel megnyitom ezt a sorozatot is, most épp ilyen témakörben olvasgatok pár könyvet.
Egyik kedvenc történelmi korszakom a XIX. - XX. századforduló, és az ekkor történt dolgoknak kezdek szépen részletesen utánaolvasni. Nem csak a saját vonatkozás miatt is, de nagyon érdekes az ekkor történt Amerikai kivándorlási hullám (nem csak Mo-ról), de a témában elég kevés anyag áll rendelkezésre.
Rendeltem pár könyvet, most értek ide a világ végére, ebből idézek pár bekezdést, mindenki nyugodtan összepárosíthatja a 110 évvel később történtekhez :)

Lendl Adolf [link] parlamenti felszólalásából részlet, dátum: 1903. július 18.

És kik mennek ki az országból?... Nem koldus, nem a tehetetlen, nem a munkaképtelen és a beteg része a népnek megy kifelé, hanem a legszorgalmasabb, a munkabíró és a vagyonosabb emberek, mondhatom, a fiatal és hazafias ereje a mi népünknek.

Kicsit később, ugyanúgy tőle

Az én kerületemben négy községben indult meg most újabban a kivándorlás. Ezeket specialiter tanulmányoztam, és azt találtam, hogy mindegyik faluból külön-külön oka van a kivándorlásnak. Az okok azonban mégis kétféle természetűek, egyrészt gazdasági természetűek, másrészt pedig a közigazgatási helytelenkedésre vezehetők vissza, és a legcsúnyább visszaélésekre.
....
A népnek nagy elégedetlenségét s ezzel kapcsolatos nagymérvű kivándorlásást és mozgolódását elsősorban és főképpen néhány közigazgatási tisztségviselő, különösen néhány községi jegyző okozza. Azonkívül itt-ott egyik-másik szolgabíró, akinek működése elképzelhetetlen basáskodás, igazságtalankodás és néprontás.

Gondolom elég könnyű hasonlatot találni :(

Forrás: Albert Tezla,Valahol Túl Meseországban, első kötet, 45-46.
[link]

Hozzászólások

(#1) kraftxld


kraftxld
(PH! félisten)
LOGOUT blog

Némi vállalhatóbb tartalom a blogoutra, aki politizálni akar menjen a poltopikba :)

MCSE+M/S, MCITP, VCP6.5-DCV - ''Soha ne becsüld le az autópályán száguldó DAT kazettákkal megrakott teherautó sávszélességét''

(#2) buherton válasza kraftxld (#1) üzenetére


buherton
(őstag)

Nem véletlenül szokták mondani, hogy a történelem ismétli önmagát.

Ami viszont végtelenü elszomorító, hogy a legtöbb kivándorló oké, hogy képzett munkaerő, de ők már nem fognak haza találni, hanem maradnak idegenben. Ezzel egy potenciális adózót és egy magyar embert veszt el az ország. A népesség így is drasztikusan csökken, és ez még csak tetézi a helyzetet.

tely, baly, fojó, mennyél, mingyárt, telyföl, tolyás, malyd, kapú, egyenlőre, ejsd, jáccani, ahoz, fúj, hüje, muszály, alat, álok, lasan, fojtatás, ál, fontós, költsön, eggyüt, lyob (jobb?), mek, mongyak, eben - !!! Tanúlyunk már meghejjessen irni... !!!

(#3) kraftxld válasza buherton (#2) üzenetére


kraftxld
(PH! félisten)
LOGOUT blog

Igen, erről is vannak nagyon jó részek, hogy miért nem jön vissza valaki.
Még csak a nagyon elején tartok a könyvnek, de rengeteg dolog hasonlít a mostani helyzetre.

MCSE+M/S, MCITP, VCP6.5-DCV - ''Soha ne becsüld le az autópályán száguldó DAT kazettákkal megrakott teherautó sávszélességét''

(#4) Lauda válasza buherton (#2) üzenetére


Lauda
(PH! félisten)
LOGOUT blog

Regen is volt boven kivandorlas, csak sokkal nehezebb volt a hatarok/papirok intezese miatt, mar ha egyaltalan volt ra lehetoseg adott orszagban. Ezert kevesebben is vagtak neki. A nyugat mindig is vonzo volt. Az internet elterjedese miatt sokkal konnyebb tajekozodni, informaciot gyujteni. Az unio miatt a papirokat egyszerubb honositani stb stb, szoval nem uj dolog ez a kivandorlas.

(#5) sagit válasza Lauda (#4) üzenetére


sagit
(PH! kedvence)

Lehet hogy könnyebb de azért eltelt egy darabig mire mindent elintézni a barátnőmmel az osztrákoknál.

Kicsit ördögi kör a kezdet. Cím és Bank számla nélkül nem akarnak felvenni a munkaadók.

Munkaszerződés nélkül nem adnak neked ki lakást.

Cím nélkül nem tudsz Bank számlát nyitni.

Hiába vagyok uniós állampolgár, hiába gurultam simán át a határon azért nem volt sima ügy.

[ Szerkesztve ]

sᴧᴍsᴜɴɢ™ ɢᴀʟᴀxʏ S8+ 64 GB Black + 64 GB Samsung Evo+

(#6) nzozz válasza sagit (#5) üzenetére


nzozz
(senior tag)

Az igen. És akkor mi a megoldás? Illetve nem pont az ilyen problémák megszüntetésére miatt hoztak valami kötelező érvényű uniós rendeletet? (lehet, hogy nem, csak keverem valamivel)

(#7) Lauda válasza nzozz (#6) üzenetére


Lauda
(PH! félisten)
LOGOUT blog

Gyanitom a munkaszerzodes az elso. Emlekszem kamionos cegek is csak akkor vesznek fel, ha van lakasod, de valahol el kell indulni. Erre viszont szoktak hagyni par honapot, hogy bevalsz-e es neked is tetszik-e a ceg. A probaido hosszabb, mint itthon, sok esetben 6 honap. Szoval munkaszerzodes, azzal mar mehetsz a bankba es lakast nezni. Ki van ez talalva ne aggodj, nem kell csodanak tortenni ahhoz, hogy ausztriaban dolgozhass hivatalosan.

[ Szerkesztve ]

(#8) kraftxld válasza Lauda (#4) üzenetére


kraftxld
(PH! félisten)
LOGOUT blog

Azért régen is ment a kavarás ezerrel, útlevélhamisítás, a szegényebbeket gazdag ruhába öltöztették, más útvonalon vitték az embereket Fiume helyett, stb.

MCSE+M/S, MCITP, VCP6.5-DCV - ''Soha ne becsüld le az autópályán száguldó DAT kazettákkal megrakott teherautó sávszélességét''

(#9) sagit válasza Lauda (#7) üzenetére


sagit
(PH! kedvence)

Nem kell csoda persze, de közel sem olyan egyszerű mint sokan gondolják vagy ahogy én gondoltam.

Mi úgy oldottuk meg hogy tavaly nyáron nyári munkára jöttünk ki, arra felvett a cég, és egy kollégiumba szerzett nekünk szállást. 1 hónap után a főnök megkérdezte hogy nem-e akarunk maradni. Amúgy is az volt a terv hogy majd rákérdezünk de így jobban jött ki a dolog. Akkor mondta hogy rendben, de akkor kelleni fog egy lakcím, augusztus végéig szólt a nyári szerződés, addig volt idő lakást keresni. Mi sikerrel is jártunk, és augusztus 31. -én be is költöztünk.

A lakás kivétel se volt egyszerű anyagi okok miatt. 10-ből 9 lakás itt Salzburg tartományban irodával van hirdetve, a privátok szinte azonnal elkelnek.

És a közvetítői iroda jó sokat legombolt. Mi esetünkben 470 a lakbér, ki kellett az első havit fizetni, a kauciót ami 3 havi a tulajnak és 1200 volt a közvetítői díj, meg valami adó is volt 120 Euro. Szóval 3200 Euro volt az h beköltözhettünk egy full üres lakásba. Kellett még egy mosógép meg egy ágy első körben, az is volt 700 Euro össz.

Kell szerintem az induláshoz egy millió simán. Nekünk összejött, sok mindenben szerencsénk volt.

Szóval azért nem olyan egyszerű ez a külföldre költözés téma még ma se szerintem.

sᴧᴍsᴜɴɢ™ ɢᴀʟᴀxʏ S8+ 64 GB Black + 64 GB Samsung Evo+

(#10) nzozz válasza Lauda (#7) üzenetére


nzozz
(senior tag)

Azt gondoltam, hogy csoda nem kell hozzá. :D Engem majd inkább az angol nyelvet preferáló országok rendszere fog jobban érinteni, mert a német nem megy nekem, de ezzel még ráérek, addig lehet amúgy is változnak a dolgok.

További hozzászólások megtekintése...
Copyright © 2000-2019 PROHARDVER Informatikai Kft.