2022. szeptember 26., hétfő

Gyorskeresés

openSUSE Tumbleweed telepítése by kovaax

Írta: | Kulcsszavak: opensuse . tumbleweed . telepítés . install . linux

[ ÚJ BEJEGYZÉS ]

Nemrég valamelyik linux topikban folyó vita során felötlött bennem, hogy évekkel ezelőtt feladtam az openSUSE-val való ismerkedésemet, főként a lassú és nehézkes YaST miatt. Úgyhogy megszületett az elhatározás, ki kell próbálni újból. A kisebbik gépemre felraktam a jelenlegi stabil kiadást (13.2), és legnagyobb meglepetésemre az igencsak erőforrászabáló KDE normálisan performált (persze 400 mega memóriát foglal alapból, de maradt még másfél, szóval valamennyire használható így is). Úgyhogy kitaláltam, hogy a nagyobbik gépemre is felrakom ha kijön novemberben az új stabil kiadás. Közben olvasgattam róla, és kiderült, hogy van úgynevezett folyamatos frissítésű (rolling release) verziója is tavaly óta Tumbleweed néven, ami stabil csomagokat tartalmaz, szemben a fejlesztői Factory tárolóval, úgyhogy felraktam azt.

FIGYELEM! A Tumbleweed-et akkor érdemes használni, ha szeretnéd a legfrissebb szoftvereket használni, és ezért némi kényelmetlenséget is hajlandó vagy elviselni (sűrűbb frissítések, nincs garancia a harmadik feles meghajtók (ATI, NVIDIA) és modulok (vmWare, Vitrualbox) működésére, illetve apróbb hibák gyakrabban előfordulhatnak, mint a stabil kiadásokban)!

A https://en.opensuse.org/openSUSE:Tumbleweed_installation címről letöltöttem a 64 bites telepítő dvd-t (DVD Installation – x86_64), kiírtam és bebootoltam róla.

Az üdvözlő képernyő után megjelenő menüben előbb F2-vel átváltottam magyar nyelvre, majd Telepítés.

Language, Keyboard and Licence Agreement
A következő képernyőn el lehet olvasni a licenszmegállapodást, módosítani lehet a nyelvet, billentyűzetkiosztást (a Keyboard Test mezőben ki lehet próbálni a beállított billentyűzetkiosztást), nálam a beállítottak megfeleltek. Utána Következő gombbal mehetünk tovább (kapunk egy figyelmeztetést, hogy Az elsődleges nyelv fordítása nem teljes, itt-ott angol szövegek lesznek a telepítés során).

Installation Options
Feltérképezi a gépet, majd beállíthatunk további telepítési opciókat:
Online telepítési források felvétele telepítés előtt: Ha van netünk, érdemes beklikkolni, automatikusan letölti és telepíti a netről az időközben kiadott frissítéseket install közben.
Kiegészítő termékek telepítése: ha egyéb tárolókból is szeretnénk szoftvert telepíteni.

Javasolt particionálás
Itt lehet megadni a rendelkezésre álló lemezek felosztását. Érdemes külön home partíciót készíteni, így kevesebb macerával tudjuk biztonságosan újrahúzni a rendszert (vagy lecserélni más linuxra), ezt az Edit proposal settings: Külön home partíció felajánlása bekapcsolásával tudjuk elérni. A Particionálás és Expert Partitioner gombokkal lehet egyéb beállításokat végezni, mondjuk ha már egy létező rendszer helyére vagy mellé akarod telepíteni a rendszert, vagy haladó dolgokat akarsz csinálni.

Óra és időzóna beállítása
Értelemszerűen, Régió és Időzóna (ezeknél is a nyelvi beállításnak megfelelően mutatja alapból, de ha mondjuk Hollandiában élünk éppen, át lehet állítani).
UTC-hez állított hardveróra: ha csak linux van a gépen, akkor bekapcsolva kell hagyni, így a gép órája UTC szerint jár, és az operációs rendszer intézi a téli/nyári időszámítást. Ha vindóz is van a gépen (dual boot), akkor viszont ki kell kapcsolni.

Other settings...: be lehet állítani az időt, illetve be lehet kapcsolni az ntp-t, amivel netes idő szerverhez szinkronizálja a gép óráját (alapból be van).

Telepítési források listája
Ha beklikkoltuk a fentebb ajánlott Online telepítési források felvétele telepítés előtt opciót, megjelenik a források listája, ha szükségünk van a forráskódokra, vagy debug opcióval fordított csomagokra, be kell kapcsolni őket is, egyébként elég, amit alapból felajánl (meg kell majd erősíteni a licencszerződést a következő képernyőn).

Kiegészítő termékek telepítése
Ha becsekkoltad fentebb, itt tudod megadni, vagy a meglévő források közül törölni, ami nem kell.

Munkaasztal kiválasztása
Itt lehet kiválasztani az asztali környezetet, Gnome, KDE, vagy egyéb (XFCE, LXDE, minimál X Windows, vagy szöveges mód). Nálam természetesen maradt a KDE.

Új felhasználó létrehozása
Teljes név, felhasználói név (ezzel kell majd bejelentkezni), jelszó, jelszó még egyszer (ellenőzésnek, hogy nem gépeltük el) megadása. Én az alapból beállított Jelszó használata a "root" felhasználóhoz és az Automatikus bejelentkezés opciókat kikapcsolom, hogy legyen külön jelszava a rendszergazdának (a sajátot mindig használjuk, a root-ét csak ritkán, tudjunk róla, hogy mikor ki van bent), illetve ha más is használja a gépet, vagy hozzáfér, ne tudjon bejutni a jelszó ismerete nélkül. A Változtatás... gombnál lehet változtatni a hitelesítés módján, illetve a jelszó kódolásán is (haladó téma).

A „root”, azaz a rendszergazda jelszava
Meg kell adni kétszer, a billentyűzetkiosztás ellenőrzésénél lehet ellenőrízni, hogy nehogy rossz jelszót írjunk be, mert más a kiosztás, mint gondoljuk.

Telepítési beállítások
Összegzi az eddigi beállításokat, illetve néhány dolgot meg tudunk még itt adni. Telepítés gombbal indul a tényleges telepítés (ami az Adobe csomaglicensz megerősítésével kezdődik). Ha ez a telepítés lesz az elsődleges operációs rendszer a gépen, vagy vindóz mellé telepítettél, akkor a Rendszerindítás alatt át kell állítani a rendszertöltő helyét MBR-re!

Performing Installation
Elindul az install, alul nő a csík, kiírja közben, hogy éppen hol tart. A Bemutató ablakban érdekes információkat lehet olvasni a rendszerről (sokszor magyar cím angol szöveggel).

A telepítés végeztével a rendszer újraindul, majd a bejelentkező képernyőnél be tudunk jelentkezni.

Bejelentkezés után egy openSUSE információs ablakot tudunk végigböngészni, vagy becsukni.

Kész a rendszer, mindenki boldog! :C

Mániám a dnsmasq, így itt is beállítottam. Legegyszerűbben a NetworkManager-be integrálva lehet ezt megtenni, úgyhogy át kell állítani a hálózat beállítását NetworkManagerre, majd kell egy kicsit mókolni a konfigjával:
YaST -> Rendszer -> Hálózati beállítások -> Global Options -> Network Setup Method -> NetworkManager Service -> Apply

A /etc/NetworkManager/NetworkManager.conf fájlba a [main] szekcióba fel kell venni a következő sort:
dns=dnsmasq

Mivel nem létezik a dnsmasq konfig könyvtára, létre kell hozni azt is kézzel:
mkdir /etc/NetworkManager/dnsmasq.d

És mehetnek bele a nem kívánt domainek/szerverek szűrése:
vi /etc/NetworkManager/dnsmasq.d/noreklam.conf:
address=/adverticum.net/127.0.0.1

A szokásos NetworkManager újraindítással nem indult el a dnsmasq (systemctl restart NetworkManager), de a gép újraindítása után elindult szépen (én szóltam előre, hogy nem tökéletes minden!).

Ami hibát találtam még eddig benne, hogy kézzel kellett felrakni a Firefox magyart is tartalmazó nyelvi csomagját (MozillaFirefox-translations-common), illetve hogy kikapcsoláskor a Plasma rendszeresen meghal, és feljön a hibajelentő ablak. Illetve a YaST mindig meghalt, ha függőséggel együtt akartam csomagot eltávolítani, de a zypper működött szépen.

A bejelentkező ablakban át lehet állítani az asztali környezetet egyébként, gyorsan kipróbáltam mindet, hogy melyik mennyi memóriát használ, íme az eredmény:
IceWM: 148956 kb
KDE Plasma Workspace (ez kb. a régi 4-es KDE, de nem tenném fel rá az életem): 400292 kb
Plasma 5: 391280 kb

Szóval most ezzel ismerkedem az openSUSE-val és a KDE-vel egyszerre.

Copyright © 2000-2022 PROHARDVER Informatikai Kft.