2022. október 4., kedd

Gyorskeresés

Fedora 22 Workstation telepítése by kovaax

Írta: | Kulcsszavak: fedora . linux . telepítés . install

[ ÚJ BEJEGYZÉS ]

Bár több mint 16 éve Debian-t használok, mellé szoktam rakni Fedorát is, és néha használni is szoktam, csak a móka kedvéért. Így szoktam telepíteni. Az eleje totál mint egy default telepítés, a végén van néhány apróbb konfigolás, amit szeretek.

Letölteni https://getfedora.org/hu/workstation/download/, kiírni, bebootolni róla. Ez egy kipróbálható élő rendszer egyébként, szóval nem feltétlenül kell installálni, de most én azt fogom.

[Start Fedora Live]
[Install to Hard Drive]
Melyik nyelvet szeretné használni a telepítés alatt? [Magyar]
[Tovább]

Telepítés összegzés
Lokalizáció: Billentyűzet, Time & Date

Rendszer: Telepítési cél, Network & Host name

Ha valamelyik beállítás nem jó, módosítani kell, értelem szerűen. (Az időnél a Hálózati idő az annyit tesz, hogy a neten található pontos időt szolgáltató szerverekhez szinkronizálja a gép idejét, érdemes bekapcsolva hagyni.)

[Telepítés megkezdése]

Elkezdi telepíteni a rendszert, közben be kell állítani a felhasználókat a Felhasználói beállítások képernyőn: root jelszó, Felhasználó hozzáadása (Teljes név, felhasználói név, esetleg Ez a felhasználó legyen adminisztrátor (ezt nem szoktam beklikkolni, szeretem, ha külön van a root), Követeljen ennek a felhasználói azonosító használatához jelszót (ezt beklikkolva hagyom), jelszó, Erősítse meg a jelszavát.) Értelem szerűen.

Közben alul nő a százalék, majd egyszer vége lesz, elvégzi a szükséges beállításokat, majd a Kilépés gombbal lehet kilépni a telepítőből. Ekkor a Live rendszerbe jutunk vissza, jobb fölső sarokban van a kikapcsoló gomb, újra kell indítani a gépet, kivenni a dvd-t, és akkor bebootol a friss ropogós Fedora.

Első belépés után elindul a Gnome beállítója, végig kell menni a kérdéseken, és válaszolni rájuk szépen, okosan. A Gnome használatába nem akarok most itt belemenni, igazából én is minimál júzer vagyok. A lényeg, hogy kell indítani egy terminált (minden linuxnál ez a lényeg), abban fogunk most egy darabig dolgozni.

Átváltás rendszergazdába:
su -

Ezt szeretem beállítani (kuglizz rá, hogy REISUB, és kiderül miért):

vi /etc/sysctl.d/10.conf:
...
kernel.sysrq = 1

A Fedora 22-ben dnf van a yum helyett, de valamiért van yum.conf is, szóval abba is matatok egy keveset, ez csak arra jó, hogy max 2 kernel legyen egyszerre fent, a dnf-nél még beállítok pár hasznos dolgot:

vi /etc/yum.conf:
...
installonly_limit=2

vi /etc/dnf/dnf.conf:
...
installonly_limit=2
skip_if_unavailable=true
fastestmirror=true

A NetworkManagernek megmondom, hogy használja a dnsmasq-ot a dns lekérdezések gyorsítására, és a nem kívánatos oldalak kiszűrésére:

vi /etc/NetworkManager/NetworkManager.conf:
[main]
...
dns=dnsmasq

vi /etc/NetworkManager/dnsmasq.d/noreklam.conf:
address=/adverticum.net/127.0.0.1
...

systemctl restart NetworkManager

Mehet egy frissítés, a 22 megjelenése óta 444 csomag frissült, el lesz egy darabig:
dnf update

Újra kell indítani a gépet. Éremes még felvenni az RPM Fusion-t a szoftver források közé, mert sok olyan cucc van ott, ami mindenféle jogi dolgok miatt nem része az alap Fedora rendszernek. Böngészőben meg kell nyitni ezt a címet: http://rpmfusion.org/Configuration, majd a RPM Fusion free for Fedora 22 és RPM Fusion nonfree for Fedora 22 linkekre klikkolni, mire elindul a csomagkezelő, és a root jelszó bekérése után felrakja a két csomagot a források közé.

Készen is vagyunk, mindenki boldog. :C

Hozzászólások

(#1) Vladi


Vladi
nagyúr

áp! :C

Azt azért hozzátenném, hogy az új fedora telepítő (anaconda) szakított a next, next finish módszerrel. Ez sokaknak elsőre meglepő lehet.

Szal úgy kell, hogy van egy ablakod, onnan nyílnak az aloldalak. Egy aluldalt megcsinálsz, utána oké, vagy rendben, vagy ami épp van. Ha minden kész, akkor kezded a telepítést. :DD

Ezt anno először a zenwalkban láttam, de biztos van máshol is.

yum.conf meg azért van, mert elvileg még van yum.

Most nem kezdem el megint a vitát a yum és dnf küröl, szerintem aki benne van, már látta sokszor. :U

Mi előre tudtuk hogy ez lesz Ebédre hízott patkány Gyere siessünk Indul az expressz Nézzük meg Milyen a Balkán

(#2) kovaax válasza Vladi (#1) üzenetére


kovaax
senior tag

Tapasztalataim szerint sajnos a rossz tükrök kiválasztása közös a yum-ban és a dnf-ben, szóval azért kellenek a fenti beállítások, így egész használható a dnf.

Merthogy a default frissítő a gnome-ban nem hajlandó frissíteni, már a 21-ben is ez volt. A neten azt írják, hogy valahogy a háttérben tölti le a frissítendő dolgokat, de nálam annyira alacsony prioritással, hogy sosem tudnak lejönni (más is panaszkodik erre). Marad a kézimunka...

-=- There's no place like /home -=-

További hozzászólások megtekintése...
Copyright © 2000-2022 PROHARDVER Informatikai Kft.