2021. május 16., vasárnap

Gyorskeresés

Az 1 napos ellátásról

Írta: |

[ ÚJ BEJEGYZÉS ]

Helyszín: 1081 Budapest, Fiumei út 17.
IV. emelet - összevont traumatológiai osztály
Parkolást érdemes jó helyre fizetni,.mert kcsg megbüntet app hiba nem ok a méltányosságra.

Első körben le kell szögezni, aki ide befekszik, biztosan kilép a komfort zónájából.

Megbeszélés alapján az ember fogja magát felmegy lifttel a 4.-re és leül a hosszú folyosó elé a lifttel szemben eddigi tapasztalat alapján reggel fél 7-kor. Előbb utóbb valaki jön és megkérdezi befeküdni jött e, illetve ki a dokija. Odaadja a papírjait, aztán cuccokkal együtt (erről később részletesen) elvezetik egy kórterembe az ágyához. Itt már fekszenek több napja bent lévő emberek, vagy akik aznap reggel mennem haza. 4-5 fő is lehet egy teremben. Nők, férfiak külön vannak természetesen, életkor állapot szerint is van odafigyelés, azaz nem fognak betenni eddigi tapasztalat alapján olyan terembe ahol mindenki pelenkázásra szorul.
Általában tudja az ember hányadik lesz aznap. Én voltam első és negyedik is délután.
(Ha első vagy, akkor nem sokkal később jön a nővér, hogy vetkőzés totál nullára és ágyra fel, adnak a témához egy hófehér lepedőt. 😎 Remélem már mindenki érzi milyen jó dolog ez.)
Te már úgy mész oda, hogy korábban a voltál bent megbeszélésen ahol kortól függően röntgen, vérkép miegymást csinálnak. Válaszolsz egy rakás kérdésre. Allergia stb. Korom miatt kb csak alá kellett húzni, hogy nincs epilepsziám, szív ritmus zavarom stb. Szóval fent HA nem első vagy akkor kipakolsz és alá fogsz írni egy rakás papírt, mert mint minden más ez is papírral működik. Minden felelősség a tiéd. Értékek, ellátás stb. Nincs ezzel baj. Átöltözöl ottani ruhába és várod a sorod. Ha eljön a fenti zárójeles folyamat indul el. Aztán jön a beteghordó aki nálam mindkét esetben rendkívül normális és emberi volt. Ő levisz az alsó szintre ahol betol az előkészítőbe. Ez egy hely ahol már akár lehetnek mások is betegágyon, mint te, várod a sorod. Itt változó, de esetemben odajött az altatóorvos és megbeszéltük mi vár rám. Altatást kértem, helyi érzéstelenítést nálam nem, ismerem magam. Szóval rengeteg kérdés hangzik el, mikor ettél, hány kiló vagy, allergia stb. Eleve úgy mész be, hogy este eszel, indulás előtt kis víz és műtétig semmi (ha délután műtenek ez külön jó dolog) csak az a pár szem bogyó amit még fent adnak a műtét előtt. Vízzel, nem cukros szarral kell bevenni. Még téged lent műtenek a hozzátartozó fent vár, ha van, de lejöhet veled a műtő elé is. A műtéti részletekről később. ;)
Vizit 7:20. Csak a betegek és a dokik/nővérek lehetnek bent. Kicsivel később reggeli, átkötözés. Dél tájt ebéd, vacsi 7 óra felé. Poharat, kanalat, villát, wc papírt, törölközőt mindenki hozzon. Ja és ne legyél szégyenlős sem, fürdő/wc ajtó nem mindig zárható. :D és még semmi műtét és ami ott történik. ;)
Valahol ott fejeztem be lent lepel alatt várod a sorod az előkészítőben. Onnan kitolnak a nagyon jó hangulatú műtő elé ahol egy sokkal magasabb és keskenyebb betegágyra átmászol, az addig fehér leplet zöldre cserélve. :D
Onnan mész a műtőbe ahol jellemzően fiatal nők és férfiak csak azzal foglalkoznak, hogy előkészítsenek. Mégkérdezték pl melyik lábam kell műteni, érdemes komolyan venni a kérdést. Bal láb, akkor jobb kezedbe kapod a branült. Ezt az utált dolgot amin keresztül kapsz mindent, berakni sem épp jó, de még bent van (másnap reggel kb) falra mászol. Érzed, nem jó stb. Beállítják a lábad, kezed felkötik hogy ne essen le (bal), vérnyomásmérő, tappancsok. A jobb kezed egy kis kar hosszúságú tartón van, csipesz, majd hallod a pittyeket. Nekem a pittyek nagyon durván sűrűk voltak. Meg is jegyezték és hallottam is. Majd előkerült egy bazi nagy fecskendő, a pittyek hirtelen lassúak lettek, mondom és az normális, hogy forog a műtő? Ooo igen jeee! Majd jön a gáz, megkérnek, hogy mély levegőket vegyél. Altatás után kapsz kanült is, ha jól tudom a lélegeztetés miatt, utólag érzed, hogy volt bent, de hidd el lesz más bajod. Szóval elalszol. Mire észbe kapsz hirtelen vagy a kórteremben találod magad vagy mint én a röntgenben, liftben, folyosón, kórteremben. A lábad (kinek mi) nem picit fáj. A nővér ad a branülön át infúziót és benne fájdalomcsillapítót. Lassan minden tiszta lesz, lassan nem fáj a lábad sem. Na eddig tetszik? Köszönöm, kérek! Ha nem ismered a szavakat ne menj be, nem érdemled meg, hogy bárki normálisan álljon hozzád. Nincs követelőzés! Segítsd a nővérek munkáját legalább azzal, hogy nem vagy fsz mint páran ott. Nincs két egyforma stílusú ápolónő, egyik kedvesebb másik kevésbé, de mindegyik megérdemli a Köszönömöt. Ha a melletted fekvő nem éri el a poharat te meg esetleg tudsz járni, na érted. Jó kis banda volt a legutóbbi kör is. Egy fazon a vállát műtötték, birtok, lovak. Földön járt, sokat beszélgettünk. Volt egy bácsi is, neje meghalt, gyerekek külföldön. Mentő vitte haza akkor amikor engem is kiengedtek, neki a lábát műtötték. Sokat látott, 72 éves nagyon intelligens ember volt, sokan szeretnének ilyen idősen ennyire képbe lenni és ennyire jó fizikummal rendelkezni. Volt egy hallgatag fazon a térdével, ő inkább csak figyelt.
Olyan hajnali 4 óra felé egy semmivel nem összetéveszthető hangra lettem figyelmes. Delonghi esam3000b épp főzött. Én már a korábbi körben észrevettem ezt még 18 novemberében. Első lépéseim reggel a nővérek tartózkodójába vezetett. Egy ideig lesz mit darálnia ennek a nagyon fontos gépnek.
Igazából nagyon sok résztvevő van a történetben akivel 1* találkozol.
A doki meg meg jelenik megnéz miegymás, én már tudtam a műtét napján, hogy másnap megyek haza. Vizit után visszajön a doki a zárójelentéssel és érzékeny búcsú után haza lehet menni. Varratszedés később, rajta a zárójelentésen.

Telefonon gépelni huuu de nem kényelem...

Hozzászólások

(#1) szipipeti


szipipeti
csendes tag

Utoljára 1970-ben voltam kórházban (néhány naposan műtétre várva).
Szóval tapasztalatom nincs, de...
Sok mentőst, ápolót ismerek személyesen, jó néhány dokit is...
Rokonságban is volt...(már meghalt pár éve 40 év nővérkedés után) Főnővérként a végén 28x12 órát tolt minden hónapban (2/3-át éjszaka)... és jött az infarktus...
Egy biztos: a 90%-uk aki még "kitart" az humanizmusból, szakmája iránti szeretetből tart ki...
És ez már nem pénzkérdés... Sokan "beletörődtek", mert kényszerpályán vannak és nem tudnak "elmenekülni"... És bizony szinte mindegyikük azt mondja, hogy egy tisztességes "köszönöm", egy őszinte "Hogy van nővér?" "Tudok segíteni?" Bearanyozza a napjukat... Igen egy kiló kávé! Egy csokor virág! Egy mosoly! Egy kedves poén, bók... (KEDVES!)...
Nem, ez nem "pénzkérdés"...

És az a beteg, aki hisztizik, toporzékol, követel onnan, ahol nincs.... Vajh' mit vár?

(#2) Eastman


Eastman
őstag
LOGOUT blog (1)

Én úgy tudom (sztorid x12), hogy a tepsi mást jelent. Javíthatnád is, mert ha valaki az írásodból okosodik, azt jó esetben csak a háta mögött nevetik ki a tévedése okán a kórházakban. A tepsiről már nincs mód felkelni.

"Az nem lehet, hogy annyi szív ...hiába szív."

(#3) Kolondrum válasza Eastman (#2) üzenetére

Hm? Tepsi mint vicces elnevezés.

X12 értem én csak lszrm. :D én is olvasok számomra baromságokat, ami engem nagyon nem érdekel. Inkább nem mondom, bántó lenne.

[ Szerkesztve ]

Poco F2 Pro @MI 11i ?

(#4) Eastman válasza Kolondrum (#3) üzenetére


Eastman
őstag
LOGOUT blog (1)

Amennyiben a halál és holttestszállítás vicces.

Nehar, engem annyira nem zavar, tőlem maradhat. Lehet, hogy csak érzékeny vagyok rá, mert még nem vagyunk túl a temetésen.

Szerk:

Bocs, érzem, hogy egészen biztosan ez utóbbi a helyzet. :(((

[ Szerkesztve ]

"Az nem lehet, hogy annyi szív ...hiába szív."

(#5) Eastman válasza Kolondrum (#3) üzenetére


Eastman
őstag
LOGOUT blog (1)

...az élet pedig megy tovább. :)

"Az nem lehet, hogy annyi szív ...hiába szív."

(#6) JoeYi


JoeYi
őstag

én a 9. emeleten voltam vendég kétszer (betörtem a fejem...) A műtét pont ugyanilyen koreográfiában ment.

Nagyon tanulságos volt szinte az összes szobatárs története. Nonszensz dolgoktól tud megrokkanni az ember, valahogy bekéne vezetni az oktatásba, hogy a fiatalok eltöltsenek 2 hetet egy ilyen osztályon. Teljesen új fénybe helyezné pl a súlyemelés közbeni túlvállalást (csigolya roppanás), nyitva felejtett felső konyhaszekrény ajtóba fejbeverést (koponyán belüli vérzés ami nyomja az agyat), vagy a biciklizést/motorozást/vadvizekbe vakon ugrálást (koponya és egyéb csontok törése sokhónapos talpraállással)

Persze minden osztályon más csodákat lehetne hallani gondolom.

További hozzászólások megtekintése...
Copyright © 2000-2021 PROHARDVER Informatikai Kft.