2024. április 16., kedd

Gyorskeresés

Galaxy Note II-N7100

Írta: | Kulcsszavak: Note

[ ÚJ BEJEGYZÉS ]

Hozzászólás előtt olvasd el ezt az összefoglalót!

Mivel a Mobilarénán található egy, jól megfogalmazott, átfogó cikk a készülékről nem is szaporítanám a szót inkább linkelném :)

Gyakori kérdések, specifikáció és hasznos tanácsok a készülékkel kapcsolatban

2012 november könyékén jelent meg, hazánkban a T-Mobile, a Telenor és a Vodafone is árusítja. Természetesen megvásárolható kártyafüggetlen készülékként is. Szürke és fehér színben kapható de létezik belőle bordó és barna is.
2 készüléktípust lehet megvásárolni manapság.Az N7100 kódnévre hallgató készülék a "sima" Samsung Galaxy Note II,az N7105 kódnévre hallgató az LTE képes változat.A 2 készüléktípus között mindössze az LTE képesség a különbség valamint az, hogy az LTE változatban nincs FM rádió.
Garanciából hivatalosan a Samsung 2 év készülék és 1 év tartozékgaranciát ad, melyek 2 hónappal meghosszabbíthatók itt beregisztrálva a terméket.A készülékhez Szervízfutár, valamint Helyszíni javítás szolgáltatást is biztosít a Samsung, melyek segítségével könnyedén intézhetőek a készülék esetleges hibáiból adódó problémák.Mindenképp GYÁRI garanciás készüléket próbáljunk meg vásárolni, mert bár drágább, mint a bolti garanciás, de megéri a felárat ez a rendkívül jó szervízháttér.

Csak és kizárólag hivatalos magyar samsung garancialevéllel ellátott készüléket vásároljunk, megbízható helyről!!!

Specifikációk, tartozékok:

Méretei:151,1 x 80,5 x 9.4 milliméter,súlya pedig 183g, ami az átlagnál azért súlyosabb, de legalább mindig lehet érezni, hogy nálunk van. Anyaghasználatban nem hoz semmi újat a készülék, ugyanaz a lakkozott, fényes műanyag mint a Samsung Galaxy S3 készüléknél. Ez sokak szerint nem túl esztétikus, de a Samsung munkatársai szerint ez ellenállóbb a karcokkal szemben, mint a festett fém. Az összeszerelési minőségre viszont nem lehet panasz.A technikai hátteret tekintve: a kijelzője egy 5,5"-os Super AMOLED panel 720x1280 pixel felbontással(267ppi), amely a Samsung Galaxy S3 PenTile alpixel kiosztásával szemben a hagyományosnak mondható RGB kiosztást használja, amivel ellensúlyozni tudja a pixelsűrűségből adódó hátrányát. A kijelzőt Gorilla Glass 2 védi. 2 GB LP-DDR2 RAM és 16, 32 vagy 64 GB belső tároló áll a rendelkezésünkre, mely microSD kártyával bővíthető (max.: 64 GB). Operációs rendszernek a 4.1.1-es JellyBean-t kapjuk a készüléken a Samsung új egyedi felületével, a MotionWiz(más nével Nature UX)-el kiegészítve, melyet egy Exynos 4412 típusú processzor hajt, aminek a négy magja egyenként 1.6 GHz-en ketyeg és a MALI-400 MP4 GPU grafikus egység tesz teljessé. A készüléket egy 3100 mAh-s kapacitású akkumulátor hajt meg, mely meglehetősen jó üzemidőre képes. 8 megapixeles felbontású ledes villanófénnyel felszerelt hátlapi kamera és 1,9 megapixeles előlapi fényképezőgép segíti a multimédiás igényeinket, előbbi FULL HD felbontásban képes videókat rögzíteni, utóbbit HD videóhívásra használhatjuk. A készülék bal oldalán a hangerőt szabályozó gombokat találjuk, jobb oldalt pedig a power gombot, mely a kijelző feloldására/lezárására is szolgál. A tetején 3,5 mm-es jack csatlakozó, az alján microUSB csatlakozó kapott helyet. Az előlapon felül a hangszóró, balra tőle a fény- és távolságérzékelő szenzorok, jobbra pedig a másodlagos kamera található. Alul három gomb kapott helyet, melyek közül a középsőt tényleg meg lehet nyomni, az attól balra és jobbra lévők viszont érintésérzékenyek. A funkciók egyértelműek: menü, home, vissza.A hátlapon a kamera és a LED villanó mellett a külső hangszóró található, valamint a Note széria védjegyének számító S-Pen.
Az S-Pen sokféle módon használható a mindennapok során is.Majdnem minden funkciójához találunk egy rövid kis bemutatót és segédletet a beállítások között.

A Magyarországon forgalmazott összes készülék számára elérhető már a 4.1.2-es frissítés, és október elején várhatóan megkapja a készülék a 4.3-as android verziót is. Remélhetőleg elérhető lesz a 4.4 verziószámú, KitKat névre hallgató szoftver is hamarosan.

Az alapcsomag tartalma: készülék+stereo headset(átlagos minőségű)+töltő+USB adatkábel.

Tapasztalt hibák:

Talán a leginkább elterjedt, és legjobban rettegett hiba, az úgynevezett SDS(SuddenDeathSyndrome), melyet a 16 GB-os modellek memória chipjének problémája okoz. Ezen hiba minimális számban jelentkezett és a Samsung a 4.1.2-es rendszer kerneljében elviekben javít is, de ennek ellenére előfordulhat, hogy a memória "hirtelen elhalálozik". Természetesen garanciális probléma, tehát a Samsung javítja ezt(eleinte teljes alaplapcserével,újabban többen jelezték,hogy csak a memória chip BGA-zásával javítják).
A legújabb gyártmányok esetén, már új, hirtelen haláltól nem fenyegetett chipek kerülnek beszerelésre.Saját készülékét mindenki ellenőrizheti az eMMc Brichbug Check nevű programmal, ami a Play áruházból ingyenesen letölthető.
Ha a következő adatokat látjuk, a készülék érintett a problémában, mindenképp érdemes ellenőrizni, hogy a legfrissebb rendszer legyen a készüléken:
Type: VTU00M
FwRev: 0xf1
Mindezek ellenére NINCS ok a pánikra, akkor sem ha ilyen chippel szerelt a készülékünk, mert az esetek nagyon kis számában okoz ez problémát, főleg a szoftveres beavatkozás óta.

Hasznos/ajánlott programok:

Launcherek:

Lecserélhető a gyári MotionWiz felület, ez által több lehetőség nyílhat a testre szabhatóságra.
Nova Launcher
Next Launcher
Apex Launcher
GO Launcher
ADW Launcher

Fájlkezelő:

Erről igazából felesleges is írnom, nagyjából a windows fájlkezelőjéhez hasonló program, rengeteg lehetőséggel. (egyébként a gyári szoftver tartalmaz egy saját fájlkezelőt):
ASTRO File Manager
ES File Explorer

Multimédia:

PowerAMP Music Player - egy nagyon jó hangzású, de sajnos trial változatú zene lejátszó rengeteg beállítási lehetőséggel, talán a legjobb androidos hangzással
MX Player videólejátszó-mindenféle ismert formátummal megbirkózik,jól paraméterezhető

Internet:

Opera Mobile Web Browser - böngésző, elérhető egy kevesebb adatforgalmat generáló Opera Mini Web Browser nevezetű alternatívája is, ez utóbbi általában nem a teljes weblapot, hanem a mobiltartalmakat tölti be.
Skype: szinte teljes értékű Skype alkalmazás
Viber: adatforgalommal működő program, melyből hívásokat, üzeneteket indíthatunk és fogadhatunk(meglehetősen kevés adatmennyiséggel képes jó minőségben működni)

Általános kérdések

Driver problémák - ITT elérhetőek a legfrissebb x86 és x64 USB és ADB Samsung driverek

Meddig bírja az akku? - Talán ez a készülék legnagyobb előnye, mert a 3100 mAh-s kapacitású akkumulátornak köszönhetően 2, de visszafogottabb használat mellett akár 3 napot is képes kihúzni 1 töltéssel

Hol találom a külső SD kártyát és az OTG-n keresztül csatlakoztatott USB tárat?
/mnt/extSdCard
/mnt/UsbDriveA /B,C,D,E,F/

Hogyan tudok bármilyen görgethető háttérképet beállítani?
A Wallpaper setter program segítségével.

A GPS adatforgalom nélkül használható? - Igen, a megfelelő programmal használható és viszonylag gyorsan talál kapcsolatot.is.

Miért nem működik az All share dongle cast? a tapasztalatok azt mutatják hogy ha a custom counter nem 0-át jelez nem működik. Triangle away-el lehet orvosolni a problémát.

Az 16GB tárolóból, miért látok csak 1xGB-ot? - azért mert a többit a rendszer/rendszerprogramok foglalják le, ez nem hiba

Hogyan tudok programokat rátölteni? - természetesen itt is, mint minden androidos készüléken az Google Play-ről tudunk programokat/játékokat letölteni. Nemrégiben Magyarországon is elérhetővé vált az Android Market fizetős szekciója is.

A galériában mindenféle kép/ikon/videó/stb. megjelenik, nem lehetne eltüntetni ezeket? -
Természetesen el lehet, ezekbe a mappákba kell raknod egy üres file-t, ami a
következő ".nomedia", így ezen mappák tartalma nem fog megjelenni a galériában, viszont képek esetében a tartalmazó mappa nevét kell ily módon módosítani: pl: [NEM JÓ KÉPEK] --> [.NEM JÓ KÉPEK] tehát a mappa neve elé kell a pontot beszúrni.

Tokok,fóliák

Ez egy olyan rész,melyre azt szokás mondani,hogy "ízlések és pofonok", mégis támpontnak néhány példa, a teljesség igénye nélkül:
A készülékhez vásárolható fóliák palettája igen széles: olcsó, jobb minőségű, kiváló minőség.
Tokok:
Fehér műanyag(gyári)
Fekete műanyag(gyári)
Fekete szilikon
Fekete szilikon 2
Gyári bebújtatós bőr(barna)
Gyári bebújtatós bőr(sötétkék)
Oldalra nyíló fehér
Case-Mate fekete

Természetesen ezeken kívül millió kiegészítőre lelhetünk ha külföldi aukciós oldalakon nézünk szét(e-bay).

Telefon teszt menü
A telefonban van egy tesztelő alkalmazás, amit a gyári tárcsázóban a *#0*# beütésével lehet előhívni.

Készülék újraindítása
A kikapcsoló gombot hosszan kell nyomni 8mp-ig. Ez a módszer mindig működik! Ha lefagyott a telefon, ha le van zárva a billentyűzet, stb... Download módból is ezzel lehet "kilépni"!
Így nem kell leszedni a hátlapot, kivenni az akkumulátort.

A ROM frissítés garanciavesztéssel jár?
Amennyiben a KIES-el frissítesz, nem veszted el a garanciát de használata megbízhatatlansága miatt nem ajánlott. Odinnal történő frissítésnél sem feltétlenül, ha nem rontod el. Viszont a kérdésre addig nincs biztos válasz, amíg nincs precedens.

Tönkre mehet a telefon ROM frissítés közben?
Nem, ha jól csinálod. Amíg a download mode (hangerő szabályozó le, home gomb és a bekapcsoló gomb egyszerre történő megnyomásával jön elő) és a recovery mode (hangerő szabályozó fel, home gomb és a bekapcsoló gomb egyszerre történő megnyomásával jön elő) bejön, nincs különösebb gond.

ROM frissítéshez kell a telefont ROOT-olni?
Nem kell rootolni.

A ROM frissítéstől független lesz a telefonom?
Nem, a sim lock nem változik.

ROM frissítés:
A telefon szoftverének frissítését a garanciajegy ellenében bármelyik hivatalos Samsung szervizben ingyenesen elvégzik.

A frissítésnek több lehetséges módja van: hivatalos (KIES*), OTA, és nem hivatalos Odin, illetve Mobile Odin.

Miért érdemes frissíteni:
A ROM frissítéssel a telefon SOKAT javul, sokkal gyorsabb lesz, gördülékenyebb minden. Érdemes tehát frissíteni, mivel tényleg nagy különbség van a gyári ROM és a legújabb ROM között.
Figyelem! ROM frissítés során törlődhet minden adat, ezért célszerű előtte lementeni. Erre tökéletes a Titanium Backup nevezetű ingyenes program, de ehhez root kell.

Töltödik az S-pen?
"A kijelző alá beépítettek egy speciális nyomtatott áramköri lapot, amely tekercsekből álló rácshálóval rendelkezik.A háló elektromos mezőt generál a kijelző felszínén, ha a toll ehhez közel kerül, a belsejében lévő tekercs-kondenzátor (LC) rezgőkört beindul. A rácsháló érzékeli a toll által leadott jelet, így a processzor meghatározza annak pontos helyét. Ennyiben nem merül ki az S-Pen képessége, mivel érzékelnie kell még a nyomás erősségét, a tollon elhelyezett nyomógomb állapotát is. A Samsung jól döntött, amikor a Wacom céget választotta beszállítónak, így a Note 2 egy kiforrott profi technológiához jutott. Ehhez a tollhoz nincs szükség tápellátásra."-pda fan club

Hogyan tudok .mp3-at beállítani csengő-, SMS- illetve ébresztőhangnak?
Létre kell hozni a belső sd gyökérkönyvtárában egy-egy mappát a különböző hangcsoportoknak, ezek pedig:
(SD kártya): media/audio/alarms (ide kell helyezni az ébresztőhangokat)
(SD kártya): media/audio/ringtones (ide kell helyezni a csengőhangokat)
(SD kártya): media/audio/notifications (ide kell helyezni a jelzőhangokat)
Miután ezeket megtetted, a beállításoknál a gyári hangok között megtalálod a bemásolt .mp3 fájlokat is, és a normál hangokhoz hasonlóan tudod őket használni.

Hogy tudom ellenőrizni hogy hálózatfüggő-e a telefonom?
Ez a program megmondja: SGS secret codes

Létezik Voodo sound hozzá?
Galaxy s-ről portolt vodoot fejlesztik több típushoz is. Hivatalosan nincs Notehoz, viszont van alternatíva ha szeretnénk jobb zenei teljesítményt: Noozxoide EIZO-rewire™ PRO Itt leírást is találunk hozzá.
+2 hónap Samsung garancia
A note-hoz 2 év gyári garancia jár (1 év teljes körű és 1 év készülékgarancia) függetlenül attól, hogy szolgáltatónál vettük vagy kártyafüggetlenül. A 2. évben már nincs garancia az akkumlátorra és a töltőre, csak a telefonra. Ahhoz, hogy megkapjuk a +2 hónap garanciát a készülékünkre, be kell regisztrálnunk a terméket a Samsung oldalán. A szolgáltatós telefonokhoz nem mindig jár Samsung-os garancialevél, de a szolgáltatótól kapott garanciapapírral ugyan úgy be lehet vinni bármelyik hivatalos Samsung szervizbe. Érdemes a készüléket inkább a Samsung márkaszervizekben leadni, ugyanis ha a szolgáltató nem boldogul a készülékkel akkor úgyis ott köt ki.

Kikapcsolt állapotban miért nem ébreszt a telefon?
Általánosságban elmondható, hogy jelenleg egyik androidos telefon sem képes erre, javasoljuk ilyen esetekre a „Repülő mód” használatát.

Ha valaki kételkedik a készülék méreteivel kapcsolatban, olvasson el egy kis szösszenetet MurdR tollából a blogjában.

A Telefon szoftverének cseréje, felülírása

A számítógéphez csatlakoztatva automatikusan települnek a szükséges driverek, és adattár módban már használatba is vehetjük, így elérhető a belső és a microSD kártyánk tárhelye is. Természetesen lehetőségünk van a Samsung KIES pc-s programjával is összecsatlakozni, itt a jól ismert módon szinkronizálhatjuk adatainkat, illetve bonyolíthatjuk a fájlcserét pécénk és a táblánk között. Természetesen itt van lehetőségünk a Samsung által kiadott hivatalos szoftverfrissítések megkeresésére és telepítésére is.

!!!Az első és legfontosabb lépés, a telefon szoftverének babrálása előtt az EFS mappa lementése!!!!

(ebben a mappában találhatóak a telefon azon eredeti fájljait, amik például az imei számot vagy product kódot tartalmazzák.Root(lásd lentebb) szükséges hozzá mivel enélkül nem férünk a mappához )

EFS mappa mentése

1. EFS_Pro program segítségével: Telefonon engedélyezzük az USB hibakeresést ( Beállítások / Fejlesztői beállítások / USB hibakeresés )
Csatlakoztassuk a telefont a gépünkre,és indítsuk el a programot majd katt:

A legfrissebb változat, leírással az XDA oldalán:
Letöltés

Root explorerrel: Az EFS mappa a telefon gyökérkönyvtárában van, ezt másold ki a belső SD-re, majd a számítógépedre több helyre.

Legfrisebb Stock romok és custom romok innen letölthetők.

Romok

A Samsung GT-N7100 és GT-N7105(LTE) romok nem kompatibiilisek!

Elérhető 4.1.1 és 4.1.2 Magyar romok:
A romok letöltéséhez szükség van egy Sammobile accountra!

Független 4.1.2
N7100XXDME6

T-Mobile 4.1.1
N7100XXALJ3

Telenor 4.1.2
N7100XXDMC3

Vodafone4.1.1
N7100XXALJ3

Elérhető 4.3 és 4.4 Magyar romok:
A romok letöltéséhez szükség van egy Sammobile accountra!

Független 4.3
n7100XXUEMK9

T-Mobile 4.4.2
N7100XXUFNE2

Telenor4.3
XXUEMK9

Vodafone 4.4.2
N7100XXUFNE1

4.3-tól a romok tartalmazzák az úgy nevezett Knoxot

Néhány fontos információ a Knoxról

Sajnos meg kell említeni azt is, hogy 4.3 szoftver esetén könnyebben el lehet veszíteni a garanciát, mivel a Samsung szigorította a root-olással kapcsolatos előírásokat. A készüléken az eddigieken felül egy Knox nevezetű védelmi protokoll fut, mely ellenőrzi, hogy a készüléken az eredeti Samsung rom ketyeg és nem engedélyezi az úgynevezett SuperUser ("Isten módot"), mely segítségével bebocsátást nyerhettünk a készülék mélylélektanába. Ilyen esetek elkerülése végett a készülék recovery mode-jába építettek egy új flag, ami figyeli ezeket a folyamatokat. Ha a flag 0x0 bit-ről átlendül a 0x1-re, abban az esetben a garancia teljes mértékben ugrott! Itt jelezném, hogy jelenleg ez nem visszaállítható, és a Samsung szervíz nagy valószínűséggel minden esetben ellenőrzi ezt!

1. A firmware/bootloader nem downgrade-elhető (nem állítható vissza) KNOX-mentes korábbi verzióra, már ennek megkísérlése is átbillenti a KNOW Warranty bitet 0x1 állapotba, bár vannak, akik állítják, hogy a visszafelé történő szoftververzió-ugrás (downgrade) lehetséges, amennyiben nem telepítjük a firmware-hez tartozó bootloadert.
Ha KNOX által korlátozott verzióról térnénk vissza egy KNOX-mentes firmware-re, a készülék lezár és
lehetetlenné teszi új firmware telepítését.
2. A Samsung megerősítette azt is, hogy a KNOX warranty bit 0x1-re vált, ha a készülékre megkísérlünk nem biztosított bootloadert telepíteni. Az MH1 a legelső ROM biztosított bootloaderrel. Ha megpróbálunk korábbi verzióra visszatérni (pl. MGD), ami nem biztosított bootloaderrel fut, a KNOX garancia megmásíthatatlanul érvényét veszti. Ez egyben azt is jelenti, hogy a készülék már csak KNOX nélkül használható (nem hozhatunk létre KNOX által védett tárterületet adatainkat. Ha megpróbálunk KNOX által nem korlátozott firmware-re visszalépni, többé nem tudjuk egyik új, KNOX védelmi rendszert tartalmazó, verzióra sem frissíteni, kénytelenek leszünk a régebbi ROM-okkal használni a készüléket.
3. Ha nem hitelesített vagy módosított elemeket telepítünk, a KNOX szintén 0x1-re vált.
4. Mindezek alapján, ha rootolunk, kernelt, recoveryt vagy a legfrissebb szoftvert, stb. telepítjük a KNOX 0x1-re módosul.
5. A KNOX nem választható és nem lehet teljesen eltávolítani.
6. A módosult flag (0x1) visszaállítása nem lehetséges.
7. JTAG vagy egyéb szervizeszközök alkalmazása a flag visszaállítására, teljesen felesleges és nem is kivitelezhető.

Hivatalos XDA topic, gyári Note 2 romokat innen is letölthetünk.

A frissítés menete:

Egyfájlos rom esetében:

Ha a ROM-od egyfájlos, *.tar.md5 kiterjesztésű, akkor a PDA részhez tallózzuk be és minden mást érintetlenül hagyunk.

Pl.: GT-N7100_TUR_I9300XXALE8_N7100OVJALE7_N7100XXLE8.tar.md5 esetében:

Odin 3.07 letöltése
Odin 3.09 letöltése

1. letöltjük a kívánt romot, ez általában tar.md5 kiterjesztésű (az előbbi sammobile oldalon a hivatalos KIES romok szoktak ilyenek lenni) és az Odint.
2. az odint elindítod és betallózod a PDA részbe a " GT-N7100_TUR_N7100XXALE8_N7100OVJALE7_N7100XXLE8.tar.md5 " fájlt.
3. csatlakoztatod a telefont download módban: hangerő le + home + power gombok együttes nyomásával.
4. ha nincs fent a KIES vagy a Samsung USB driver, akkor vársz egy picit, míg feltelepíti automatikusan a drivereket (természetesen, ha nem települne, akkor ott van a driver és a kies link is), utána látnod kell az ODIN-ban, hogy melyik portra csatlakozott a telefon.
5. ha megvan akkor katt a Start gombra, máshoz ne nyúlj!
6. ha végzett, közli a program is, illetve újraindul a telefon, ha ez megtörtént (pl.: már jön is a samsung boot logó), akkor a telefont le lehet húzni a kábelről.

Háromfájlos rom esetében:

Ha a ROM-od háromfájlos, akkor a CODE_*.tar.md5 kiterjesztésű fájlt a PDA részhez, a MODEM_*.tar.md5 kiterjesztésűt a PHONE és a CSC_*.tar*md5 kiterjesztésűt a CSC részhez tallózzuk be és minden mást érintetlenül hagyunk.

A 3 file-os rom mindig törli az összes beállításodat és telepített alkalmazásodat!
A Repartitiont csak 3 fileos romnál szabad bepipálni!!!

Pl.: CODE_N7100XXALE8.tar.md5
PHONE_N7100XXLE8.tar.md5
CSC_N7100OVJALE7.tar.md5

Három fájlos repart rom
GT-N7100 Pit file

1. letöltjük a kívánt romot, ez általában *.rar vagy *.zip kiterjesztésű, természetesen ki kell tömörítenünk és elindítani az Odint.

2. az odint elindítod és betallózod a PDA részbe a CODE_N7100XXALE8.tar.md5 fájlt, a MODEM részhez a PHONE_N7100XXLE8.tar.md5 és a CSC részhez a CSC_N7100OVJALE7.tar.md5 fájlt.

3. csatlakoztatod a telefont download módban: hangerő le + középső + power gombok együttes nyomásával.

4. ha nincs fent a KIES vagy a Samsug USB driver, akkor vársz egy picit, míg feltelepíti automatikusan a drivereket (természetesen, ha nem települne, akkor ott van a driver és a kies link is), utána látnod kell az ODIN-ban, hogy melyik portra csatlakozott a telefon.

5. ha megvan akkor katt a Start gombra, máshoz ne nyúlj!

6. ha végzett, közli a program is, illetve újraindul a telefon, ha ez megtörtént (pl.: már jön is a samsung boot logó), akkor a telefont le lehet húzni a kábelről.

Mindenki, óvatosan, figyelmesen elolvasva, csak is saját felelősségére csinálja végig!

Root

Lehetőség van arra, hogy a telefonon rendszergazdai jogokat szerezzünk, ezáltal a gyári romokon kívül módosított romokat is kipróbálhatunk, amivel megnyílhat az út a processzor tuningolásához, ezáltal a telefon teljesítményének növeléséhez. Módosíthatjuk/törölhetjük a telefon rendszerfájljait, magyarán teljes jogú hozzáférést kapunk a készülékünk szoftveréhez/fájljaihoz. A gyári rom nem tuningolható. A root-olt telefonon a gyárilag előtelepített programok is eltávolíthatóak.

A GT-N7105 LTE verzióra kevés custom rom készül. Aki előnyben részesíti a custom romokat válassza a GT-N7100 típust.

CF-Auto-root eredeti leírás
(Ezen a linken mindig megtalálható a legújabb auto-root)
1. Töltsd le a CF-auto root kernelt és az Odint.

2. Kicsomagoljuk a letöltött fájlokat, lesz egy Odin és egy CF-auto root nevű fájlunk.

3. Odint elindítjuk és betallózzuk a PDA részbe a CF-Auto-Root-t03g-t03gxx-gtn7100.tar.md5 nevű fájlt.
4. csatlakoztatod a telefont download módban: hangerő le + középső + power gombok együttes nyomása.
5. itt, ha nincs fent a KIES vagy a Samsug USB driver, akkor vársz egy picit, míg feltelepíti automatikusan a drivereket (természetesen, ha nem települne, akkor ott van a driver és a kies link is), utána látnod kell az ODIN-ban, hogy melyik portra csatlakozott a telefon.
6. ha megvan akkor katt a Start gombra, máshoz ne nyúlj!
7. ha végzett, közli a program is, illetve újraindul a telefon, ha ez megtörtént (pl.: már jön is a samsung boot logó), akkor a telefont le lehet húzni a kábelről.

Egy kis angol tudás nem árt ha van, de egy videóban bemutatják a rootolás folyamatát:
How to root Galaxy Note 2!

Figyelem!!!

Samsung hivatalos álláspontja, ami alapján minden szerviznek el kell járni, hogy, ha rootolt a készülék garanciát KELL vonni, bármi is a hibája.

Egy fájlos főzött romok/kernelek/CWM

CWM-ben flesselhető *.zip kiterjesztésű:

CWM esetében, az adott fájlt a telefonunk SD kártyájára másoljuk majd recovery módban indítjuk el vagy újra a telefonunkat, ahol ez a kép fogad minket: CWM recovery
install zip from sdcard --> choose zip from sdcard --> majd betallózzuk az imént felmásolt fájlt.
A navigálást a hangerő gombokkal végezzük és a home gombbal tudunk választani.
Ezután újraindítjuk a telefont és készen is vagyunk.
reboot system now

http://android-forum.hu/viewtopic.php?f=121&t=1007
Itt minden információt megtalálsz a visszaállításról, így a garinak sem kell búcsút inteni :)

Röviden a visszaállítás menete:
1.Odinnal flashelünk egy gyári romot.
2.Ha nem nullán áll a custom counter akkor rootolunk és Triangle away-el nullázzuk.
3.Odinnal ismét flashelünk egy gyéári romot, hogy megszüntessük a rootot.
4.Már majdnem gyári állapotban van a telefonunk de van még egy fontos lépés. A beállításokból csinálnunk kell egy "gyári beállítások visszaállítását". Ez mindent töröl a telefonról és a root maradványait is eltünteti.
5.A biztonság kedvéért tegyük download módba a telefont és nézzük meg hogy a Costum Counter 0 legyen, a system status és a current binary Samsung officialt vagy Officialt jelezzen.
Ha a számláló nem nullán áll vagy valahol Custom-ot jelez akkor nem megfelelően csináltunk valamit, kezdjük előről.
Ha jól csináltunk mindent akkor ezt kell látnunk.

Costum counter nullázása

A készülékben beépített rom számláló van, ami figyeli azt, hogy milyen romot teszel fel. Ha nem gyárit akkor a telefon indításakor egy piros felkiáltójel jelenik meg. A számláló ugyan nullázható, illetve nem is nagyon zavaró a felkiáltójel, de a garancia megóvása érdekében érdemes nullázni. Ezt gyári rommal és rendszergazdai jogokkal tudjuk megtenni és a Triangle away nevezetű programmal, amit letölthetünk a google playről. XDA Triangle away topic

Természetesen, ez egy általános leírás. Mindig olvassuk el az adott romnál,a romkészítő által leírtakat és pontosan a szerint telepítsünk.

Wipe(full wipe, mega wipe, magic wipe és társaik)

Ezekkel tudjuk a telefon memóriáját törölni. Mielőtt össze-vissza telepítgetnénk a romokat, fontos wipe-t csinálni mivel ha nem csinálunk az előző rom adatai gubancot fognak okozni.
XDA Mega wipe topic

Nandroid backup
Recoveryben van lehetőseg arra hogy a jelenlegi rendszerünket elmentsük. Ilyet akkor érdemes csinálni ha van egy jól működő romunk de pl. szeretnénk kipróbálni egy másikat vagy csak szeretnénk egy komolyabb beavatkozást végezni a rendszerfájlokban és ha nem sikerülne jó lenne ha nem kellene minden egyes programot visszarakni és beállítást elvégezni. Egy ilyen mentéssel elmentjük az összes adatunkat, telefon beállításokat, programokat etc. Ennek a mérete kb. 1-4 Gb amit a memóriakártyára tudunk menteni. Ennek az aktuális dátum lesz a neve.
Recoverybe lépve a Backup and restore menüpont alatt található. Mentéshez válasszuk a backupot. Ha a telefon végzett(10-15perc) nyomjunk a reboot system now lehetőségre.
Visszaállításhoz válasszuk a restore lehetőséget, majd reboot system now. Ha visszaállítás előtt egy másik rom volt a telefonon mindneképp wipeoljunk(lásd wipe, fentebb) ellenkező esetben nem fog bootolni a telefonunk és bootloopba marad.

CSC changer
Ennek a programnak segítségével tudjuk változtatni a telefonunk csc-jét. Ezzel választhatunk igazából régiót ami szerint a gyári frissítések is jönnek. Van lehetőség ennek a régiónak megváltoztatására is ha nem vagyunk elégedettek a sajátunkkal.
CSC changer
Telepítjük majd kiválasztjuk azt a csc-t amit szeretnénk.
CSC váltáskor MINDEN adatot töröl a telefonunk és gyári állapotba áll vissza. Ez a program nem szünteti meg a sim lockot!
Magyar független:XEH
T-mobile: TMH
Telenor: PAN
Vodafone: VDH

Recovery:

Philz Touch recovery letöltés tar és zip kiterjesztésben
Figyelj hogy N7100-hoz valót töltsd le!!!
Hivatalos XDA topic
Ha zip kiterjesztésű akkor CWM-nől flasheld, ha tar akkor pedig Odinból kell. PDA részhez tallózni és download módban csatlakoztatni a telefont. Ezután start.

Ezt kell látnunk:

Ha sikerült egy kibővített, érintésérzékeny recoveryt kapunk:

CWM Recovery XDA Topic
Ebből is létezik tar illetve zip kiterjesztésű.
Odinhoz: tar
Ha már rendelkezük régebbi CWM recoveryvel: Zip

CWM6 .tar letöltés

CWM6 .zip letöltés

A flashelés menetét lásd, fentebb.

Ha sikerült egy kibővített, de hagyományos, hangerő gombokkal kezelhető recoveryt kapunk.

TeamWin recovery hivatalos weboldal
Errőlaz oldalról mindig letölthetjük a legfrisebb nekünk megfelelő recoveryt.
Itt is találunk zip illetve tar kiterjesztésűt.
Odinhoz: tar
Ha már rendelkezük CWM vagy Philz recoveryvel: Zip

Ha jól csináltuk, ilyen recoverynk lesz:

Android alapfogalmak, rövidítések

Android Open Source Project (AOSP): A Google által kiadott Android forráskód. Bárki által letölthető és fordítható. Bizonyos "custom rom"-ok ezt a forrást veszik alapul. (Például az AOKP) Lásd még: AOKP, CyanogenMod

Android Open Kang Project (AOKP): Széles körben kedvelt "custom rom" disztribúció számos Androidos készülékre.

apk: Az android alkalmazások kiterjesztése. (Felfogható úgy mint egy exe fájl windows esetében) Az apk-k első futtatáskor települnek a telefonra (de el is tárolódnak a rendszerben)

brick: Angol szó, jelentése: tégla. Akkor használatos mikor (szegény) telefonunk nem kapcsol be, és sem a recovery, sem pedig a download mód nem érhető el. Ekkor jóformán téglaként funkcionál a készülék. Ilyenkor az egyetlen mód a telefon belseje és a külvilág közti kapcsolat létesítésére a JTAG. Lásd még: JTAG

CF root (kernel): ChainFire (szoftverfejlesztő) által készített kernel, melynek használatával root jogra tehetünk szert, azaz "cf root kernellel rootolhatunk". (A CF-root kernelt Odinban a PDA részhez kell betallózni.) Lásd még: Odin, kernel

ClockWorkMod (CWM recovery): Gyakorlatilag a gyári recovery mód feltúrbózása / kicserélése. Ugyanúgy [power + home + hang_fel] gombokkal érhető el, jóval több művelet érhető el benne. (Lásd még: recovery)

code: A ROM része, (tar fájl, Odinban a PDA részhez kell betallózni), az android rendszert (kernelt is) tartalmazza (illetve a hozzá kapcsolódó alkalmazásokat). Lásd még: Odin, ROM, CF root

csc (a Customer Specific Customization rövidítése): A ROM része, (tar fájl, Odinban a CSC részhez kell betallózni), ez a telekommunikációs hálózatokhoz való csatlakozáshoz szükséges adatokat, valamint régió- és nyelvspecifikus alkalmazásokat tartalmaz. Lásd még: Odin, ROM

custom: (vagy customized) Angol szó, jelentése: személyre szabott. Olyan jelző, mely kifejezi, hogy az adott dolog eltér a gyári / eredeti verziótól. Például a "custom rom" azt jelenti, hogy az adott rom-ban módosítások történtek (ez lehet alkalmazások eltávolítása / hozzáadása, felület témázása, stb.)

Custom Binary Counter: Avagy a "számláló". Azt mutatja meg, hogy hány alkalommal kapott nem-gyári ROM-ot a telefon. (Ha nem 0 az értéke, az a garancia megvonásával járhat!) A download módban látható a számláló állása. (Lásd: download mód-nál szereplő képen fenn)

CWM (alkalmazás): ChainFire (szoftverfejlesztő az XDA-n) által készített alkalmazás, mellyben a cwm recovery-ben elérhető műveletek (egy része) végezhetők el. (pl. backup, restore) (Lásd még: CWM recovery)

CyanogenMod: Széles körben kedvelt "custom rom" disztribúció számos Androidos készülékre.

Dalvik cache: A rendszer egyik gyorsítótára (cache-e) melyben az apk fájlok optimalizált verziója található. Ennek segítségével az alkalmazások gyorsabban töltődnek be, illetve gyorsabban futtathatók. Bizonyos műveletek után célszerű a Dalvik cache-t wipe-olni (üríteni). Lásd még: CWM, wipe

deodexed (apk): A gyári alkalmazások apk fájljai (legtöbb esetben) ún. "odexed" apk-k. Ez azt jelenti, hogy az alkalmazás egy része (a classes.dex fájl) ki van szedve az apk-ból és egy külön fájlban, optimalizálva (az odex-ben) szerepel. A deodexelés során ez a fájl visszakerül az apk fájlba, így az alkalmazás egésze egyetlen apk fájlban lesz. Ennek előnye, hogy könnyebb módosítani (témázni) az apk-kat. Lásd még: odexed (apk), apk, leírás a dex fájlról

Deodexed (ROM): Ha egy adott "custom" ROM-ban az alkalmazásokat (apk-kat) deodexelik, akkor azt a ROM-ot deodexed ROM-nak nevezzük. Ennek előnye, hogy könnyebben módosíthatók az egyes alkalmazások. Lásd még: deodexed(apk), ROM

download mód (másnéven Odin mód): Kikapcsolt állapotban a [power + home + hang_le] gombok nyomva tartásával érhető el, ebben az üzemmódban lehet új romot "letölteni" a telefonra (megj: a billentyűkombináció könnyen megjegyezhető: download => letöltés => hangerő le!) (Lásd még: Odin, root, rootolás)

EFS: A telefonon található, fontos információkat tartalmazó partíció. Mindenképpen ajánlott elmenteni a rendszer /efs mappáját a számítógépre (mielőtt másik ROM-ot telepítünk). (Csak a példa kedvéért, az efs mappa segítségével visszaállítható az IMEI számunk, ha az valamilyen nem kívánt okból eltűnt.)

JIG: A JIG egy egyszerű USB csatlakozóval ellátott áramkör, mely segítségével a "download mód" gyári állapotba állítható vissza (azaz "reset"-elhető). Ezzel az ún. "custom binary" számláló kinullázható.

JTAG: (A Joint Test Action Group rövidítése) Egyfajta standard teszt port és architektúra, mely segítségével kapcsolatot teremthetünk a telefon belseje és a külvilág közt. Szervizeléskor használatos: Videó a JTAG-gel való szervizelésről

kernel: A rendszer "magja", az alkalmazások és a hardverelemek közt levő "híd"

KIES: A Samsung gyári szoftvere mely segítségével szinkronizálhatjuk a telefonon és számítógépen levő tartalmakat (média, kontaktok, sms, stb.), illetve frissíthetjük a telefon szoftverét. A KIES szoftverfrissítési képességei sajnos "limitáltak" (nincs például lehetőség ICS-ről GB-re visszaállni), valamint sok esetben előfordult sikertelen frissítés, mely a telefon végleges / ideiglenes károsodásához vezetett. (Lásd: prohardver S2 fórum)

modem: A ROM része, (tar fájl, Odinban a PHONE részhez kell betallózni), a vezeték nélküli eszközök firmware-ét tartalmazza, a WiFi, bluetooth, 2G/3G/GSM kapcsolatok működését befolyásolja. Lásd még: Odin, ROM

Odexed (apk): A gyári alkalmazások apk fájljai (legtöbb esetben) odexed apk-k. Ez azt jelenti, hogy az alkalmazás egy része (a classes.dex fájl avagy a Dalvik cache-ben szereplő rész) ki van szedve az apk-ból és egy külön fájlban, optimalizálva (az odex-ben) szerepel. Az odex fájl segítségével az alkalmazások egy része előre betölthető, így a boot-olás gyorsabb. Hátránya, hogy az alkalmazások nehezebben módosíthatók, hiszen az apk egy része egy külön fájlban található. Lásd még: odexed (apk)

Odin: A Samsung szervizekben használt szoftver, mely segítségével új ROM telepíthető a telefonra. Komplikáltabb esetben az új rom 3+1 fájlból áll. Ezek a "code", "modem", "csc" és "pit" fájlok. Lásd még: code, modem, csc, pit.

pit: (pit fájl, Odinban a PIT részhez lehet betallózni) A telefon belső adattárolójának partícióit, illetve azok elrendezését határozza meg. Lásd még: Odin

recovery mód <3e> (visszaállítási / karbantartási mód): Kikapcsolt állapotban a [power + home + hang_fel] gombok nyomva tartásával érhető el, ebben az üzemmódban karbantartási műveletek érhetőek el.

ROM: A telefon működéséhez szükséges fájlok összessége (az operációs rendszer elemei, készülékspecifikus driverek, gyári alkalmazások, stb.) A romokhoz tartozó rövidítéseket lásd a rövidítések szekcióban!

root: ("root" angol szó jelentése "gyökér") A "root jog" vagy "superuser jog" azt jelenti, hogy elérhetjük (módosíthatjuk) a telefon gyökérkönyvtárát (és az abban levő fájlokat), egyfajta rendszergazda szintű jogosultság.

rootolás: Az a folyamat, melynek után rendelkezünk "root" joggal. A "rootolás" után tipikusan találunk majd egy "superuser" nevű alkalmazást, mely segítségével a telefonon található alkalmazások számára biztosíthatjuk vagy megtagadhatjuk a "root" jogot.

stock: (vagy official) Angol szó, jelentése: gyári (hivatalos). Olyan jelző, mely kifejezi, hogy az adott dolog (pl rom) gyári, módosítatlan.

wipe: Angol szó, jelentése törölni (ige: to wipe) vagy törlés (fn: wipe). A recoveryben megtalálható műveletek egy része ún. wipe művelet, mellyel a telefon bizonyos partícióit takaríthatjuk ki. Lásd még: CWM, Dalvik cache

ADB: Az "Android Debug Bridge" rövidítése. Az ADB egy olyan szoftveres eszköz, mely segítségével a számítógépről kommunikálhatunk a telefonnal (USB kapcsolaton keresztül).

AMOLED: Az "Active Matrix Organic Light Emitting Diode" rövidítése. Az AMOLED technológiával készült kijelzőkre a nagyon élénk (már már túlszaturált) színek, tökéletes fekete jellemző. Sajnos a technológiára ugyancsak jellemző az ún. beégés, melynek köszönhetően bizonyos részeken (pl. a statusbar-on) halványan láthatóak maradnak a sok ideig látható tartalmak (pl. az akku töltöttség ikonja)

AOSP: Az "Android Open Source Project" rövidítése, Lásd: Android Open Source Project

CM (vagy CM7, CM9, stb): A CyanogenMod rövidítése, Lásd: CyanogenMod

CWM (vagy CWMR): A ClockWorkMod Recovery rövidítése, Lásd: ClockWorkMod

ICS: Az "Ice Cream Sandwich", azaz az Android 4.0-ás verziójának rövidítése.

JB: A "Jelly Bean", azaz az Android 4.1-es verziójának rövidítése.

KI4, LQ5, LP7, stb: A Samsung gyári ROM-jainak "rendszáma". Egy ilyen kód egyértelműen meghatározza az Android verziót is. (Viszont ez fordítva nem igaz). Az LQ5 például egy július elején kiadott 4.0.4-es (ICS) rom.

lwp: Az angol "live wallpaper", azaz az élő háttérkép rövidítése.

NFC: A "Near-field communication" rövidítése. Az NFC egy rövidtávú vezeték nélküli kommunikációs szabvány.

OTA: Az "Over the Air" rövidítése, azaz adatmozgatás a "levegőn" keresztül. Az OTA frissítés azt jelenti, hogy számítógép nélkül (csak vezeték nélküli hálózaton keresztül) frissítünk.

su: A "superuser" rövidítése, a "root" jog szinonimája. Lásd: root

TW: A "TouchWiz" rövidítése, a Samsung saját felhasználói felülete.

Forrás anyag: Rövid android-szótár

Mindenkinek jó romolást és ne feledjétek: "Az élet Note 2-től kezdődik" :D

Ez a cikk javarészt mycso leírása alapján készült, amit Galaxy SIII tipusú telefonhoz készített.
Ez egy folyamatosan bővülő leírás. Minden észrevételt és javaslatot szívesen veszek.

Utolsó módosítás: 2015.06.02.

Összeállította: Koczó93 és ZoliM@ster

Hozzászólások

(#1) Koczó93


Koczó93
őstag

Hibákat, észrevételeket kérem jelezzétek :)

(#2) plejik válasza Koczó93 (#1) üzenetére


plejik
addikt

Köszönjük. :R

[Apple Watch Series 7][iPhone 14 Pro][MacBook Pro M1 pro 14" 2021][PlayStation 5 Digital Edition][XBOX Series X][LG CX3 OLED]

(#3) ZoliM@ster válasza Koczó93 (#1) üzenetére


ZoliM@ster
aktív tag

Jó lesz,egy kép nem jól jelenik meg.Napokon belül jön tőlem az első rész.Majd ehhez még a custom romokat,kerneleket és pár dolgot még hozzátesszük ;)

Samsung Galaxy S22 Ultra

(#4) Koczó93 válasza ZoliM@ster (#3) üzenetére


Koczó93
őstag

Igen most látom. Éjjel még működött :) viszont a Note topicban jól jelenik meg igazából ott lényegesebb de majd javítom. Igen ki lesz egészítve még kernelekkel, alapfogalmakkal és még néhány hasznos dologgal :)

(#5) zsolt501


zsolt501
nagyúr

Bele lehetne írni hogy hogyan kell újra éleszteni a készüléket hibás frissítés esetén, vagy ROM-olás esetén?

''Mind Így van ezzel aki hasonló időket megélt, de a döntés nem rajta állt neked csak arról kell döntened mihez kezdj az idővel amely megadatik.''

(#6) Koczó93 válasza zsolt501 (#5) üzenetére


Koczó93
őstag

JIG segítségével odin módba lehet tenni. Ha már ez sem működik akkor kezdhet izgulni a user :)

(#7) korcsillio válasza Koczó93 (#6) üzenetére


korcsillio
őstag

Ez házilag is megoldható?

(#8) Koczó93 válasza korcsillio (#7) üzenetére


Koczó93
őstag

Természetesen :) Egy JIG kell hozzá.

További hozzászólások megtekintése...
Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.