2019. március 22., péntek

Gyorskeresés

Gyorsan elkészíthető ételek, otthonra.

Írta: |

[ ÚJ BEJEGYZÉS ]

A mai rohanó világban egyre kevesebb idő jut arra, hogy normális ételt együnk,
ezért nyitom itt ezt a blogot, hogy segítsek/ünk fórumtársainknak otthonukban gyorsan elkészíthető ételek receptjeivel.
Én kezdetnek leírok ide párat ami remélem bővülni, fog nem csak általam, hanem általatok is írt receptekkel és majd kigyűjtöm őket a hozzászólásokból, hogy átláthatóbb legyen.

Tészták:

Itt megjegyezném, hogy én a durum tésztákat ajánlom(durum lisztből készül, nem tartalmaz tojást, viszont rendelkezik a tojásos tészták minden előnyével: ízvilága és illata kiemelkedő, nagy vízfelvevő képessége révén remekül főzhető, színe tojás nélkül is aranysárga, a benne található természetes anyagoknak köszönhetően. Energiatartalma a hagyományos, tojásos tésztáknál alacsonyabb. ), mert egészségesebb és sokkal lassabban szívódik fel, mint a normál tészták.

Penne piemontese(elkészítési idő 25-30perc):

Hozzávalók 2személyre:
penne tészta: 250g
csirkemell: 2db
tejszín: 2dl
reszelt sajt 10dkg
paradicsompüré: 1evőkanál
só, bors, bazsalikom, fokhagyma (utóbbi kettőből a legjobb a friss, de a bazsalikom lehet szárított is és a fokhagyma paszta, vagy granulátum)

Főzésnél fontos a sorrend, sok időt spórolhatunk, ha kicsit előre gondolkozunk, ezért először tegyük fel a vizet forrni, rakjunk bele sót és egy kis olajat.(én olíva olajjal főzök, de a sima is megteszi).
Ezután rakjunk fel egy serpenyőt melegedni takarék lángon(24-26cm átmérőjű, legjobb, ha teflonos).
Most nekiállhatunk a csirkemell, előkészítésének, öblítsük le hideg vízzel és vágjuk únyi vastag csíkokra, majd kockázzuk fel. Az időközben felforrósodott serpenyőbe tegyünk 1-2 evőkanálnyi olajat, állítsuk közepes, vagy nagy lángra, majd szórjuk bele a csirkemell kockákat. Ízesítsük sóval fehér, vagy fekete borssal és szépen pirítsuk meg, nem kell megvárni, hogy pirosra piruljon, csak ne legyen látható nyers hús a serpenyőbe(kb.5perc).
Közben felforrt a vizünk abba tegyük bele a tésztát, újra forrástól kb. 10perc ezt néha keverjük meg egy fakanállal, 8-10 perc után vegyünk ki 1-1 szemet, vágjuk ketté és, ha nem fehér a közepe készen van és leszűrhetjük.
Miután a tésztát beletettük a vízbe térjünk vissza a húshoz , ha megpirult hozzáadunk egy evőkanál paradicsompürét, ezzel pár percet pirítjuk, majd felöntjük tejszínnel., beleszórjuk a bazsalikomot és 1-2 gerezd fokhagymát. 5-10 percig forraljuk.
Ha mindent jól csináltunk készen van a tészta és a ragu is a kettőt összekeverjük és egyet forralunk rajta, tálaláskor reszelt sajtot teszünk a tetejére:)

Penne alla pohár:

hozzávalók két személyre:
250g penne
3dl tej
30g vaj
1evőkanál liszt
2db csirkemell
friss bazsalikom
reszelt sajt

Megfőzöd a pennét, a csirkét ugyanúgy megpirítod, mint a Penne piemontese esetében,
közben besamel mártást csinálunk , 3dkg vajat megolvasztunk közben 3dl tejet felmelegítjük a mikróba, a vaj megolvad megszórjuk kevés liszttel elkeverjük, hozzá öntjük a forró tejet só, bors pici szerecsendió, vágunk bele friss bazsalikomot, a tésztát és a húst összekevered és egy jénaiba teszed, meglocsolod a besamellel, jól megszórod a tetejét sajttal, és addig sütöd míg picit nem pirul a sajt tetején, és violá

Pizzatészta alla Jofi81:

- 1 kg liszt
- 0,5 l víz (ha van, akkor ebből 1 dl lehet sör)
- 0,5 dl olaj
- egy csomag élesztő
- egy marék só
- egy kiskanál cukor

Én úgy szoktam, hogy a folyadékba keverek bele az elején mindet, utána fokozatosan adom hozzá a lisztet, de fordítva is működik. Miután jól összegyúrtad, megkeleszted és kész is. Elég egyszerű és finom is. :)

Pizzatészta alla pohár:

65-70 dkg liszt
3 dl tej
1 élesztő
1,5 kiskanál só, cukor

kiméred a lisztet, belekanalazod a sót, a tejet meglangyosítod, megcukrozod, és belemorzsolod az élesztőt, megvárod míg felfut az élesztő, lisztet bele egy nagy tálba amiben majd meg is tud kelni a tészta, ráöntöd az élesztős tejedet, és meggyúrod :K
ha olyanom van és nem felejtem el, és persze nyár van :D, kimegyek a kertbe és szedek oregánót és 5-6 levél bazsalikomot, felaprítom őket apróra, és a liszthez kavarom őket, nagyon jó ízt ad neki :K

ha valaki kenyérsütő géppel csinálja, akkor a folyadékot tegye alulra, ha kézzel gyúrja, akkor célszerűbb a liszthez önteni a folyadékot, és nem fordítva :K

ebből 2 darab 32 centis, és egy nagyobb téglalap alapú tepsi méretű pizza jön ki

Frissensültek:

Rostonsült csirkemell filé tzatziki salátával hasábburgonyával(ha egészségesen akarunk enni lehet hasábburi nélkül is csinálni) (elkészítési idő 25-30perc):

Hozzávalók 2személyre:
csirkemell: 2db
hasábburgonya: 40dkg
kígyóuborka: 1db
natúr joghurt: 2dl
só, fehér bors(vagy sima), fokhagyma

Az olajsütőt bekapcsoljuk, vagy ha nincs olajat teszünk fel serpenyőbe a hasábburgonyának.
Felteszünk egy serpenyőt melegedni.
A csirkemellet megmossuk és egészben hagyva megsózzuk megborsozzuk(használhatunk szárnyas fűszerkeveréket is) és a serpenyő ha elég forró olajat teszünk bele, teljes lángon hirtelen megsütjük szép pirosra a csirkemell két oldalát. majd lefedjük fedővel és takarékra tesszük, így kb 10perc alatt átsül egy 14-15dkg-os csirkemell és finom szaftos marad. Sütés alatt 2x-3x forgassuk meg
Amíg ez készül addig mossuk meg az uborkát és reszeljük le tökreszelőn(ez a reszelő nagyobb lyukú része), vagy vághatjuk karikára, vagy zsülienre.
Ezután a joghurtot összekeverjük sóval borssal fokhagymával(ez lehet friss, vagy paszta, vagy granulátum) az így kapott öntetet ráöntjük az uborkára és összekeverjük.
Berakjuk a hasábot sülni a forró olajba, ha mindent jól csinálunk akkor mikor a burgonya elkészül már ehetünk is:)

Rakott ételek:

Rakott karfiol alla kovsol:

Hozzávalók egy tepsire :D
Ez elég lehet 4 embernek is, én jó gyúrós módjára egyedül is megeszem egy nap :D

1 közepes karfiol, úgy pucolatlanul 1kg körüli
fél kg darált hús, én pulyka felső combot szoktam, hogy ne legyen olyan zsíros
két tojás
egy kis kefir vagy tejföl, én kefirt szoktam az nem olyan zsíros
másfél pohár rizs
só, bors
pici tej
opcionálisan sajt

A munkát azzal szoktam kezdeni, hogy felrakom a vizet amiben a karfiolt főzöm majd, rakok bele egy pici sót is.
Amíg felforr a víz a rizst megpirítóm kis olajon majd 2x annyi vízzel felöntöm mint amennyi a rizs térfogata volt és só, borssal fűszerezem, esetleg egy kis vegeta is mehet bele, de ne sok.
A karfiolt közben megpucolom és feldarabolom szépen a virágokat kis darabokra, mert úgyse egyben fogjuk felhasználni, ha felforr a víz belerakom és újra felforrás után 3-4 perc főzés elég neki, mert különben szétesik csak.
A húst megpirítom kis olajon, sóval, borssal ízesítem.
A rizst addig főzöm amíg a leve el nem forr annyira, hogy kilóg már a rizs teteje, majd elzárom és lefedem had dagadjon.
Míg dagad a rizs felverem a tojást öntök hozzá kis tejet és a kefirt is bele keverem.

Utána mikor kész a rizs egy nem túl nagy méretű tepsibe az aljára rakok kb 1 centi vastag rizst, majd rakok rá karfiolt, utána a húst, megint karfiol, tetejére maradék rizs.
Ezt leöntöm a kefires-tojásos-tejes cuccal ami szépen bele is folyik közé és így a belsejébe is lesz belőle így nem lesz száraz a belseje se. Tetejére lehet reszelni sajtot ha valaki úgy szereti, de én a sajtot kicsit később szoktam rárakni, hogy ne égjen csak úgy rá, hanem maradjon neki tartása is.
Mehet be a sütőbe és az egészet még megpirítom, de mivel már alapból se nyers anyagokból raktuk össze így nem kell túlzásba vinni, én addig szoktam míg a teteje már kezd pirulni. Akkor már a tojás is szépen megszilárdul.
Utána fogyasztható savanyúsággal főételként.

Elkészítésének lépései párhuzamosíthatóak így elkészítés megvan gyorsan.

Saláták:

Tojásos virslisaláta hasábburgonyával alla pohár:

4 személyre kb így alakulnak a mennyiségek:

Megfőzöl 6-7 tojást, ha megfőtt a tojásszeletelő cikkező részével felcikkezem és keresztbe félbevágom őket, egy nagy tálba beledobom, kissé megsózom, főzök mellé - sima, nem ilyen füstölt meg sajtos meg az isten tudja milyen virslit, natúr sertésvirsliből a legjobb - kb 7-8 virslit felkarikázom, a tojás mellé dobom, és megvárom míg nagyjából kihűlnek, felkarikázok egy közepes fej vöröshagymát, ezt beledobom épp forró, sós vízbe - 1 csapott kávéskanál só elég - és pár percig főzöm, hogy az ereje kifőjön, itt is megvárom hogy langyosra hűljön a hagyma ,ezek után egy másik tálkába kb 15dkg / 2-3 nagyobb evőkanálnyi tejfölt, nagyjából ugyanennyi majonézt, és egy fél evőkanál mustárt, őrölt borsot összekeverek, és a tálba öntöm, a tojás-virsli-hagyma kombóra, összekeverem őket, hogy vonjon be minden összetevőt a trutymó, végezetül sütsz mellé sült krumplit :K

Desszertek:

Tiroli császármorzsa(elkészítési idő 25-30perc):

2személynek főételként, vagy 4 személynek desszertként:
tojás: 4db
tej: 1bögre(2,5dl)
vaniliás cukor 1-2db
liszt 1bögre(12,5dkg)
lekvár
porcukor

Tegyük fel a serpenyőt melegedni takarék lángon(legalább egy 28cm átmérőjű teflonos serpenyőre lesz szükségünk, vagy 2részletben kell megsütni a masszát).
Ezután egy keverő tálba öntsünk egy bögre lisztet, majd egy bögre tejet, ezt keverjük csomómentesre, majd üssünk bele 4db tojást és a vaníliás cukrot ezt keverjük össze. A serpenyőbe tegyünk egy kis olajat, vagy vajat, öntsük bele a masszát, közepes lángon süssük, mint a palacsintát, 2-3perc után már megtudjuk kicsit emelni, ha szép aranysárgára pirult akkor egy lapos fakanállal először félbe vágjuk, majd azokat is megfelezzük és megforgatjuk. mikor mindkét fele megpirult húzzuk félre a serpenyőt és a fakanállal vágjuk apró darabokra a tésztát, majd pirítsuk át így is, ha kész tálaljuk és jól porcukrozzuk le, rakjunk mellé gyümölcs lekvárt:)

Túrógombóc fahéjas tejföllel:

túró 25dkg
tojás 2db
búzadara 8dkg(4 evőkanál)
vaníliás cukor 1db
tejföl 5dl
fahéj, porcukor
csipet só
zsemlemorzsa
vaj

A tojásokat egy keverőtálba tesszük, hozzákeverjük a búzadarát, majd hagyjuk kicsit had szívja meg magát a dara, ezután mehet bele a túró, csipet só és vaníliás cukor, ezután hűtőbe tesszük legalább fél órára(én egy nappal előbb meg szoktam csinálni így mikor készre csinálom megvan 20-25perc alatt).
felrakunk vizet forrni, közben nedves kézzel kigombócoljuk a masszát, ha a víz felforrt óvatosan beletesszük a gombócokat és mikor újra forr, levesszük takarékra úgy, hogy nagyon finoman forrjon tovább, ha a gombócok az edény aljára tapadtak óvatosan mozgassuk meg az edényt, ha ez sem használ fakanállal óvatosan lökjük meg oldalról, ha feljöttek a víz tetejére kb.10percig főzzük.
Miközben fől a gombóc olvasszunk vajat egy serpenyőbe(óvatosan, mert könnyen megég)
szórjunk bele zsemlemorzsát és porcukrot és pirítsuk meg.
Az elkészült gombócokat forgassuk meg a morzsában.
A tejfölt keverjük össze őrölt fahéjjal és porcukorral ezt öntsük a tányérra rakott gombócokra:)

Túrógombóc alla pohár:

A túrógombóc az előzőekben leírtak szerint és a pohar szerint még finomabb úgy, ha teszel a közepébe egy fél epret, málnát, és vaníliapudingot/sodót főzöl mellé.
Vanília sodó recept:
2,5dl tej
2,5dl tejszín
2db egész tojás
3db sárgája
100g cukor
1vanília rúd
A hozzávalókat egy tálban (kézi habverő segítségével) csomómentesre kikeverjük.
Gőz felett, folyamatosan kevergetve, sűrű krémmé főzzük.

Somlói galuska:

tojás 6db
liszt:12dkg
cukor 12dkg
kakaópor
hidegen keverhető vanília pudingpor 1csomag
rum, vagy rumaroma
mazsola(nem muszáj)
dejó, vagy dió

Piskótához:
Először bekapcsolom/gyújtom a sütőt
A 6 tojás fehérjét és a sárgáját szétválasztom, fehérjét habbá verem mikor már majdnem kemény akkor teszem csak hozzá a cukor felét(3 evőkanál) tipp: jobban fel lehet verni, ha hideg a tojás és nem kerül bele a sárgájából. Ezután a sárgáját is felverem a tojás másik felével, ha készen van akkor összekeverem őket, majd a lisztet is hozzákeverem.
Kivajazok egy tepsit zsírpapírt teszek bele, az egyik felébe beleöntöm a massza felét, a maradék masszához kakaóport keverek, majd beleöntöm a tepsi másik felébe, berakom a sütőbe és kb 8percig sütöm 180fokon. tipp: addig ne nyissuk ki a sütőt amíg nem kezdjük érezni az illatát, mert összeesik a tészta.
krémhez
Amíg sül fél liter hideg tejben elkeverjük a hidegen keverhető pudingport ez kb 3perc keverés után készen van.
Egy forralóba felteszünk 2-3dl vizet forrni és ebbe öntünk a rumból rakok hozzá egy vaníliás cukrot és a mazsolát(persze ezt kihagyhatjuk), felforr leveszem a tűzről.
Összeállítás:
A piskóta elkészül kettévágjuk ahol a csokis és fehér piskóta találkozik, belerakjuk egy mély tálba, vagy tepsibe amit pont kitölt a tészta.
meglocsoljuk a rumos vízzel, ezután rakunk rá a szószból, majd megszórjuk dejóval, vagy dióval aztán mehet rá a tészta másik fele, ezt is meglocsoljuk rá a szósz és végén a tetejét megszórjuk kakaóporral.
Hűtőbe rakjuk legjobb másnap, de ha nem tudunk addig várni akkor kb fél 1 óra múlva fogyaszthatjuk, de akár rögtön is.
A tálaláshoz evőkanállal tudunk galuskákat szaggatni belőle, de ha van otthon fagyiskanál azzal a legtutibb:)

folyt.köv.

Hozzászólások

(#1) kovsol


kovsol
(PH! félisten)

Megy is a kedvencek közé :R
Én szoktam rakott dolgokat is csinálni, mert azt is kis energiabefektetéssel megvan, az egyik kedvencem a rakott karfiol.
Desszertekhez viszont nem értek így azt szívesen látnék majd többet. Ezt a császármorzsát ki fogom próbálni azt biztos, mert azt szeretem is pont.

[ Szerkesztve ]

May the Force be with you - facebook.com/KovsolPhoto

(#2) kisza25 válasza kovsol (#1) üzenetére


kisza25
(PH! félisten)
LOGOUT blog

adhattok tippeket milyen alapanyagokból szeretnétek ételeket és, ha tudok valami jót és könnyűt leírom:)

Eladó: HP ProBook 11 G2 Fekete, i3-6100U 2.30GHz, 4GB, 240GB SSD+ 500GB HDD, win7pro+ Win10pro 11hó gari, dupla akkumulátor 10-12órát bír

(#3) truba


truba
(tag)

Mentve :R

(#4) kisza25 válasza truba (#3) üzenetére


kisza25
(PH! félisten)
LOGOUT blog

holnap írok még, ma nincs lelkierőm :)

Eladó: HP ProBook 11 G2 Fekete, i3-6100U 2.30GHz, 4GB, 240GB SSD+ 500GB HDD, win7pro+ Win10pro 11hó gari, dupla akkumulátor 10-12órát bír

(#5) Crystalheart


Crystalheart
(senior tag)

Jó, jó, de a császármorzsa 1 bögre lisztből, mint két személyes főétel? Ugyan már. :DDD

(#6) kovsol válasza kisza25 (#2) üzenetére


kovsol
(PH! félisten)

nálam hús minden mennyiségben jöhet, és mellé valami kevés szénhidrátot tartalmazó köret :D
amúgy azt tudod hogyan lehet házilag pizza tésztát csinálni könnyen ?
olasz kajákat elég egyszerű megcsinálni esetleg olyat is tudsz ami nem bolognai, mert azt mindenki tud szerintem :B

[ Szerkesztve ]

May the Force be with you - facebook.com/KovsolPhoto

(#7) pohár


pohár
(PH! félisten)

az első azt hittem sütős dolog, nem egybeöntős, de nem rossz... az elsőt amúgy úgy is meg lehetne csinálni, hogy megfőzöd a pennét, a csirkét ugyanúgy megpirítod kicsit, csinálsz besamel mártást, vágsz fel friss bazsalikomot, belekevered a mártásba a fűszert, a tésztát és a húst összekevered és egy jénaiba teszed, meglocsolod a besamellel, jól megszórod a tetejét sajttal, és addig sütöd míg picit nem pirul a sajt tetején, és violá :C

GB = gigabyte, Gb = gigabit, olyan nehéz ez? | %-kal, 2-t, 0-s, 0-ra, 0-hoz, 0-val, 0-n, 3-as, GB-tal, MHz-cel, 1-gyel, 2-vel, 3-mal, 4-gyel, 5-tel, 6-tal, 7-tel, 8-cal, 9-cel, 10-zel, 100-zal, 1000-rel | By Kilian gyári illatminták eladók!

(#8) Cathfaern


Cathfaern
(PH! nagyúr)

Nagyon bejövős mind, mentve :R És szivesen vennék még ilyeneket :)

Please note that "oh, It works" it is not always the same as "it will always work" - From IT Support

(#9) kisza25 válasza Crystalheart (#5) üzenetére


kisza25
(PH! félisten)
LOGOUT blog

persze leves után:)
majd azt is írok párat:)
kovsol: az első kaja is olasz, leírhatok pizzatészta receptet csak nem tudod otthon olyanra sütni, mint az étterembe, mert ahhoz 350-fok kell, de a vastagabb tésztás az otthon is elkészíthető :K
Cathfaern: lesz még :K

[ Szerkesztve ]

Eladó: HP ProBook 11 G2 Fekete, i3-6100U 2.30GHz, 4GB, 240GB SSD+ 500GB HDD, win7pro+ Win10pro 11hó gari, dupla akkumulátor 10-12órát bír

(#10) kisza25 válasza pohár (#7) üzenetére


kisza25
(PH! félisten)
LOGOUT blog

engedelmeddel a recepted feldolgozásra került :R

Eladó: HP ProBook 11 G2 Fekete, i3-6100U 2.30GHz, 4GB, 240GB SSD+ 500GB HDD, win7pro+ Win10pro 11hó gari, dupla akkumulátor 10-12órát bír

További hozzászólások megtekintése...
Copyright © 2000-2019 PROHARDVER Informatikai Kft.