2020. október 23., péntek

Gyorskeresés

Gyors teszt: főszerepben HP DV6-2012eg és ASUS K50AB mint mellékszereplő

Írta: |

[ ÚJ BEJEGYZÉS ]

Tegnap vásároltam a sógornőmnek egy HP DV6 2012eg notit, engem kért meg, mert ő abszolút nem ért a gépekhez, azt mondta rám bízza :)
Ennek köszönhetően pár órát nálam volt a gép, de ez idő alatt fel kellett pakolnom neki a programokat is, ezért sajnos nem sok időm jutott a tesztelésére :DDD
Ő kinézte, hogy neki ez tetszik, én meg kiválasztottam neki a belsőt.
Szóval HP DV6-2012 Athlon II m300(2Ghz) +3GB RAM+500GB HDD +HD4530(500/1333Mhz) +Windows7 home premium 2év gar 600€~159eFt
Az én gépemmel vetettem össze amit pár hónapja közel azonos áron vásároltam.
ASUS K50AB Athlon QL-65 2,1Ghz, 4GB RAM, 320GB vinyó, HD4570(680/1000) 138eFt(150eFt kb 4hónapja)
Elég tetszetős a gép külseje, körbe úgy néz ki mintha krómozott fém lenne pedig műanyag, de még sem giccses, szépen mutat a a feketével párosítva, a gép külsején és belsején is körök vannak felrajzolva amik megtörik a fekete egyhangúságát, a gép hátulján(tetején) a HP jelzés a jobb alsó sarokba került és kéken világít.

A billentyűzeten teljes numpad-ot találunk, a gombok felfele kissé keskenyednek, így jobban elkülönülnek egymástól, egyáltalán nem kellett szoknom, rögtön kényelmesnek találtam.

A power led és a többi funkció visszajelző kéken világít, a hangerő és Wifi visszajelzők érintő gomb ként is működnek, ha megérintjük a Wifit akkor az piros fényűre vált és kikapcsol, ugyan ez történik a némítás gombbal is a hangerőt pedig két féle képen szabályozhatjuk, az egyik az, hogy közvetlenül a - vagy + jelzést nyomkodjuk, a másik pedig a két jelzés közti világító sávon húzzuk végig az ujjunkat a megfelelő irányba.

Csatlakozókban sem kell szűkölködnünk, mert bal oldalon van, egy ExpressCard, ez alá került a kártya olvasó, majd következik a mini FireWire, egy sima USB és egy eSATA-s USB, a HDMI, az Ethernet, a port replikátor csatlakozója és a D-Sub monitorkimenet.

Jobb oldalra került a multi DVD RW meghajtó, mellette van két USB, a tévétuner-antenna és a modem vakablaka, végül jön az egymáshoz igencsak közel helyezett Kensington zár és tápcsatlakozó.

A windows 7 előre volt telepítve, külön lemezt nem kapunk hozzá, hanem a HDD-ből van egy 13,3GB-os szelet leválasztva és szépen elkülönítve egy virtuális vincseszterként, hogy a hozzá nem értő kezek ne tudjanak benne babrálni. Hiba esetén innen tudjuk visszaállítani a rendszerünket.
A HP rengeteg saját programot előre telepített nekünk, a driverekkel sem kell szenvednünk, minden megfelelően működik és még egy távirányítóval is kedveskedtek nekünk. Amit az express card aljzatba rejthetünk. Ennek segítségével az összes HP programot kezelhetjük DVD lejátszás képek lejátszása, lejátszó teljes kőrű kezelése alvó állapotba küldés és felébresztés...ezzel nem volt sok időm kisérletezni.
A kijelzők azonos méretűek, felbontásuk 1366*768 (HD ready) mindkettő LED-es, de ASUS nagyobb fényerőt tud és HP nál azt vettem észre, hogy amikor tiszta fehér a kijelző akkor látom a kép frissülését, ASUSnál nincs ez a jelenség.

Futtam pár tesztet, a címben említett ASUS K50AB-vel vettettem össze az eredményeket.
HP-ben a CPU nyugalmi állapotban 38-40fokos, ez nagyon jó érték az elődnek tekinthető QL65-höz képest amiben alapon 65fokos a processzor, a GPU is 45-50 fok között megáll, ASUS-ban 70fok környéke, itt azért meg kell, hogy jegyezzem a DV-6-ban a ventilátor, már alap helyzetben is hallatja a hangját,míg K50AB-ben meg hangtalan.
Sajnos a ventilátor fordulatokat nem tudtam összevetni, mert az everest csak ASUS-ét írta ki ami alapon 2200-on pörög, 2800-tól már hallani(ilyenkor van kb olyan hangja, mint a HP-nek alapon)és egészen 4500-ig gyorsul.
K50AB nagyobbnak tűnik, ezért lemértem őket,a kijelző teljesen azonos méretű és maga a két gép is, de akkor miért tűnik nagyobbnak ASUS(és nem csak szerintem, mert sógornőm, anyum és párom is váltig állította ránézésből, hogy HP kisebb)?
Rájöttem. ASUS az egész billentyűzetet feljebb tolta és így nagyobb a kartámasz és optikailag nagyobbnak tűnik az egész gép.

Furmark -al szépen meglehet izzasztani a VGA-kat, de a HP hűtése szépen helyt állt
CPU 50fokon maradt és a GPU csúcsban 60 fokot ért el, a venti kb. 5perc után följebb kapcsolt és szépen tartotta a hőfokokat.
ASUS már nem szerepelt ilyen fényesen, a CPU 85fokig is felkúszik és a GPU 100fokra is képes felmelegedni, hiába teker 4500-al a venti.
Furmarkról még annyit, hogy azonos FPS-t produkált a 2gép, maxban 14, átlagban 9 és minimum 6

Az everest cachemem tesztjében jól látható, hogy M300 a 800Mhz-es memória kezelés miatt szépen elhúz olvasásban, írásban és másolásban egyaránt és L2 cach is majd kétszer annyi adatot képes feldolgozni egy másodperc alatt.

az M300 kezeli a 800Mhz-es RAM-okat, szemben a QL65 csak 667Mhz ig képes,
ez okozza ezt a nagy különbséget memória sebességeknél és a CR1 es időzítés is biztos nyom a latban, az érdekesség számomra, hogy egy 2GB-os és egy 1GB os modul megy DC-ben, én eddig erről nem tudtam, hogy így is működhet(gondolom csak unganged módban, ahol 1*128bit van és egyszerre csak egy processzormag fér hozzá a memóriához)

A merevlemez is jobban muzsikált a HP-ben

Hozzászólások

(#1) MaSzKa


MaSzKa
senior tag

szuper kis masina, csak itthon nem kapni
kicsit butítva kapni legolcsóbban 180eft környékén

én most HP Compaq CQ61-320SH-vel szemezgetek 125eFt csak
abban is Athlon M300-as cpu van és HD4330 512MB

(#2) apuc


apuc
őstag

Jó kis teszt. :C

Nekem a DV-5- ös előd van más felszereltséggel, nem volt olcsó- de egy aksicella- zárlaton kívül amit gariban cseréltek 11 hónaposan más baja nem volt.
Remélem nem is lesz. :)

(#3) kisza25 válasza MaSzKa (#1) üzenetére


kisza25
félisten

hát igen ez érdekes, hogy a notik mennyivel jobb áron vannak, lehet azért mert sok fogy,
mert alkatrészek(VGA, CPU...nem olcsóbbak)
apuc: köszi :R

[ Szerkesztve ]

# Seat Ibiza Sport #

(#4) lezso6


lezso6
HÁZIGAZDA

"Az everest cachemem tesztjében szépen kijön a két proci közti különbség a dupla akkora L2 cach-miatt"

Ez így ebben a formában elég nagy hülyeség. Az Athlon II M300 már teljesen K10.5 alapokon van, s emiatt ha jól tudom 256 biten kapcsolódik az L2 cache, a korábbi 128 helyett, így 2x olyan gyors.

[ Szerkesztve ]

STOP RIOS! Állítsuk meg a moderációt!

(#5) kisza25 válasza lezso6 (#4) üzenetére


kisza25
félisten

ennek utána járok :R

# Seat Ibiza Sport #

(#6) kisza25


kisza25
félisten

javítva :R

# Seat Ibiza Sport #

(#7) kpal


kpal
veterán

Irtó jól néz ki a DV6 ;)

(#8) kisza25


kisza25
félisten

minap járt nálam ez a gép, a tápja halt be, 5 eFt és mehet tovább, a billzet kifényesedett, de a betűk nem koptak még le, még megy, a tulaj elégedett vele.

# Seat Ibiza Sport #

További hozzászólások megtekintése...
Copyright © 2000-2020 PROHARDVER Informatikai Kft.