2021. január 28., csütörtök

Gyorskeresés

Fujitsu Lifebook A512 i3-3110m, 4GB, 500GB

Írta: | Kulcsszavak: i3-3110m . Ivy bridge . HD4000 . fujitsu . lifebook . a512

[ ÚJ BEJEGYZÉS ]

Pár napja vettem egy ilyen notebookot és szeretném megosztani vele szerzett tapasztalataimat, hátha ezzel segíthetek a most vásárlóknak.
Külső:
- A gép nagyon egyben van, jók az illesztések, bár mindene műanyag, de abból nagyon jó minőségű jutott mindenhova. Az egész készülék felülete matt beleértve a kijelzőt is. A formaterve nem túl mutatós minimalista és újnak végkép nem mondható, mert korábban Fujitsu A531 néven látott napvilágot még sandy bridge alapokon, viszont jóval magasabb áron. Ez nem feltétlenül hátrány, mert bár egyértelmű, hogy a raktárakat söprik így, de mi jobb minőséghez juthatunk alacsonyabb áron.
Elég robusztus, nem nyeklik, nem lehet benyomni a felületeket, nem recseg, a kijelző hátulja is csak minimálisan nyomódik be.
Az egész gép fekete, a fedlapon csak egy Fujitsu felirat, és a közepén a logoja töri meg, ez az egyetlen fényes felülete a gépnek. Körben egy ezüst csik töri meg a felületet, erre kerültek a visszajelző ledek, amik kékek, de nem zavaróan erősek, mint oly sok esetben.

Bevitel:
- A billentyűzete nem szigetes aminek én örülök.(ez nálam jó pont, mert nagy divat, de sokkal keményebb és rosszabb nyomáspontú/ alátámasztású gépek látnak mostanában napvilágot a szigetes bill. miatt)
Nyomáspontja jó, halk, nem kattog, nem zörög, 3perc alatt megszoktam, egy negatívum nekem a bal shift akkora, mint a többi gomb és elég gyakran mellé nyomok. Amit még említeni kell, hogy cseppálló, ezt nem próbáltam ki:)
- Tapipad elég kicsire sikeredett és a gombok is egy kicsit kattogósak, de felülete jó, szintén matt, pontos is, ami nekem nagyon hiányzik a több újjas érintés/ görgetés, ennek még utána nézek, mert kicsit hihetetlen számomra, hogy nem tudja.

Belső:
- A készülék egy kicsit régebbi hardvert tartalmaz, Ivy bridge alapú i3-3110m 2,4Ghz, a megjelenítésér pedig az IGP felel, ami a processzorba épített intel HD4000. Ez mellé egy 4GB-os Samsung 1600mhz-es ramot pakoltak, amit tudunk bővíteni további modullal, mert szerencsére 2db-nak van hely a gépben.
A háttértár egy 500GB-os WD Blue, manapság már kisebb tárolót csak ritkán raknak a gépekbe.
Azt kell mondanom nincs mit szégyenkeznie ennek a hardvernek, pláne a mostani gépek U-s processzoraival szemben, ami 150eFt-ig 99%-ban jellemző a ma kapható gépekre, kivételt csak a Fujitsu lifebook A544 i3-4000m processzora jelent és az AMD-s gépek. Azt a gépet én azért vetettem el, mert olyan 5% al erősebb, de kevésbé masszív, és szigetes a billentyűzete. Ami előnye, hogy van rajta USB3.0 és abból ráadásul 3db akinek ez fontos jó választás lehet, de 20eFt-al drágább annyit nekem semmiképpen sem ért meg.
Az U- processzorok előnye az lenne, hogy mindössze 15W-ot fogyasztanak, így nagyobb akuidő és a kisebb melegedés lenne az előny, csakhogy a mai gyártók ez kompenzálják kisebb aksival és gyengébb hűtéssel, így spórolnak, szóval mi nem leszünk előrébb, sőt mivel a teljesítmény is csökken ennek köszönhetően még rosszabb a helyzet mint korábban. Egyetlen előny a kisebb súly ami a kisebb aksinak köszönhető.
Optikai meghajtó is van a gépben, amire manapság egyre kevesebb embernek van szüksége, viszont a helyére rakhatunk SSD-t és az eleje is levehető, átrakható, így külső nyoma sem lesz. A géphez kapunk Driver lemezeket, win7 és win8/8.1-hez is amivel 2 kattintás a gép teljes driver telepítése. Ami igen felhasználóbaráttá teszi.
Kicsit visszakanyarodva a CPU 2,4Ghz valós órajelű 2mag (nem turbó, erre bármikor képes 2 mag terhelésekor is) és hozzá a HT amivel egy időben 4szállon tud dolgozni, ehhez egy magasabb 35W-os fogyasztás társul. Ilyen teljesítményt egy i5-4200U processzorral érhetünk el, amit viszont 150eFt alatti gépbe nem raknak bele.

Hűtés melegedés:
A gép alapjáraton csendben teszi a dolgát viszont hamar felpörög a ventillátora, a frissítések letöltése és telepítése miatt 2 napja megy folyamatosan, de még nem ment 60 fok fölé egyik mag sem (core temp-el monitorozva) napközben meg folyamatosan nyúzom.
A biosban van lehetőség a ventilátor profil beállítására, nagy dolgokra nem kell gondolni, csak normál és silent állás van, ami előre van konfigurálva, de legalább van. Még nem mértem le a kettő között a különbséget. A gépbe ugye nincs dedikát GPU így csak a CPU hővel kell megküzdenie a gépnek, amit elég hatékonyan meg is tesz, nem megy 60fok fölé és az egész gép felülete éppen hogy langyos, kicsit melegebb az a rész ahol kifúj, ölbe véve sem kellemetlen, kicsit balra kell csúsztatni a gépet és simán használható natúrban.

[L:/dl/upc/2015-05/37569_maxresdefault.jpg](IMG:/dl/upc/2015-05/37569_maxresdefault.thumb.jpg)(/IMG)[/L]

Kijelző:
Mint korábban említettem matt, 1366x768, a betekintési szögek jobbak, mint egy fényes kijelzőnél, a színek ugye rosszabbak, fényerő megfelelő, lehetne kicsit erősebb, láttam már jobbat is rosszabbat is.
A kijelző kb 135 fokban dönthető, ami nekem elég, de valakinek kevés lehet (én 178cm magas vagyok).
A zsanérok masszívan tartják, nem lehet billegtetni, modul az egész gép vele.

Multimédiás képességek:

AZ IGP teljesítményéről itt olvashattok bővebben
A hangszórók csak arra alkalmasak, ha éppen nincs más egy filmet/youtube videót megnézünk, de érdemes csatlakoztatni valamit a géphez, ha éppen van rá lehetőségünk (füles, külső hangszóró).

Csatlakozók:
VGA, HDMI ezzel a régi és modern kijelzők le is vannak fedve, 3db USB 2.0, itt az USB 3.0 hiánya emelhető ki, de van express card csatlakozónk ami segítségével pótolhatjuk, ha nagyon muszáj.
Külön mikrofon és fejhallgató csatlakozó, SDXC/PRO kártyaolvasó.

Kapcsolatok:
A készükében van egy intel centerino -n 2230 as wifi/bluetooth kártya ami 300M/bit-re képes
802.11bgn, 2x2, dual stream delivers up to 300 Mbps speed and greater range and reliability. Energy efficient 2 for greater mobility and convenience.
bluetooth 4.0

Garancia:
2év garanciát én 9900Ft-ért 3évre kiterjesztettem.

Akuidő:
Ezzel egyelőre adós maradok, ha lesz érdeklődés a dologra szívesen lemérem még nem volt rá lehetőségem,

A gép jelenleg is előehető több bolt kínálatában ~110000Ft körüli áron.

PRO:
- Masszív felépítés, jó minőségű műanyagok
- Jó billentyűzet
- Matt felületek, matt kijelző
- Jó garanciaháttér
- Ma is erősnek számító hardver
- Bővíthetőség
- Halk hűtés, nem melegszik a gép felülete
- Felhasználóbarát telepítés

KONTRA:
- Kicsi tapipad, kattogós gombokkal
- USB 3.0 hiánya
- Gyenge hangszórók
- Kicsi bal shift
- Nem túl modern külső (nekem tetszik :B )

Hozzászólások

(#1) kisza25


kisza25
félisten

Valakinek kérdése lenne szívesen válaszolok, vagy mérek is akár:)

# Seat Ibiza Sport #

(#3) kisza25 válasza #45553408 (#2) üzenetére


kisza25
félisten

Szia üzemidőt még nem mértem le pontosan, sebességbeli problémáim nincsenek vele, eddig még nem tudtam megakasztani semmivel, de komoly dolgokat nem csináltam vele, legfőképpen netezésre, youtube-ra használom. Hétköznapi feladatokra tökéletes, asztali géphez vagyok szokva (i5-3470 8GB RAm és SSD), de amióta megvan a lifebook, csak akkor kapcsolom be asztalit, ha játszani akarok, minden másra tökéletesen kiszolgál:)
Ami tényleg negatívum, hogy a hangszórói csak magasat és közepet adnak, a mély hangok a 0-hoz konvergálnak:P
Böngészés közben 12-ből 10-es fényerőn 3 óra 45 percet jósol a gép még 96%-os töltöttség mellett, egyik nap a melóhelyen nem dugtam be és olyan 9től 12-ig ment úgy, hogy 3G modem is rá volt dugva, mondjuk felváltva használtam az asztalival, de olyan 35% maradt benne mikor elmentem ebédelni,
Amire rájöttem még tesztírás óta, hogy a biosban a hűtésre vonatkozó normál és silent között annyi a különbség, hogy normál állásnál 50 fokig engedi csendben felmenni a processzort, ilyenkor felkapcsol a venti, majd 45 foknál visszaáll és elhalkul, silentnél, ezt 55fokra engedi ott kapcsol nagyobb fokozatra, majd 50 foknál kapcsol alacsonyabbra, változó terhelésnél azért zavaró tud lenni a fel-felpörgő venti, de inkább csak szélzaja van, irodában nem is hallom az alapzajtól, folyamatos terhelés mellett 60fok alatt tudja tartani és a gép sehol sem melegszik számottevően.
Én továbbra is elégedett vagyok vele és mivel a fujitsunak az egyik legjobb a garanciaháttere kis hazánkban, ezért merem szívből ajánlani, nagyon sok gépet megnéztem az elmúlt 2 évben, de anyaghasználatban és hardverben is csak rosszabbat tudok ennél, még drágábban is, ha új gépet veszel, használtakból kapsz jobb anyaghasználatút, meg erősebbet is az üzleti gépekből:)
én kapásból kiterjesztettem a garanciát 3 évre ezzel együtt 120eFt volt a gép.
Teljesítményben a mai U-s processzorok 150eFt-tól érnrk a nyomába, annyiért már adnak i5-U procit, ami még jó hasonlóan jó gép a fujitsu lifebook a 544, a procija i3-4000m kb 5%-al gyorsabb, előnye a 3db usb3.0 (ha kihasználod) viszont szigetes a bill. és a tapipad is megkapta az egybe gomb minden most divatos lenyomható designt azt 130eFt-ért lehet megvenni 2év garival, tehát 20eFt-al drágább, nekem minden inkább a512 irányába billentette a mérleget, most mutat még 3:30 percet miközben ezt begépeltem ide, szóval valósnak tűnik a dolog, persze youtube-al, vagy filmel biztosan jobban merül

[ Szerkesztve ]

# Seat Ibiza Sport #

(#5) kisza25 válasza #45553408 (#4) üzenetére


kisza25
félisten

figyelj én körbejártam a dolgot, volt amúgy az elmúlt egy évben HP elitebookom és Lenovo y510p,
azt kell mondjam 110eFt-ért nagyon rendben van ez a gép, teljesítményben meg csak 150eFt felett kapsz jobbat, ODD, vagy HDD helyére bepattintasz egy SSD-t és sebességben mindent leköröz 200eFt-ig hacsak azokba nem raknak SSD-t (de 200e alatt nem raknak)
én is lehet rakok ebbe, bár miután bekapcsolt nincs vele sebesség gondom, egyelőre hagyom így ahogy gyárilag van (amúgy HDD nincs matricázva megnéztem)
pár összehasonlítás:
i3-3110m vs i5-4200u
procik 180eFt-ig
rossz a link itt a kép, ezek vannak 110-180eFt-ig notikba

[ Szerkesztve ]

# Seat Ibiza Sport #

(#7) kisza25 válasza #45553408 (#6) üzenetére


kisza25
félisten

Csak arra figyelj, hogy ez kifutó széria, azért is ennyi, le ne maradj róla, bár még elég sok helyen kapni :)

# Seat Ibiza Sport #

(#8) gabo89


gabo89
senior tag

Mi is vettünk egyet 105e Ft-ért. Nagyon elégedettek vagyunk vele.
A touchpad-re találtál megoldást? Se multitouch, se oldal görgetés nem megy. Windows 7 64 bit-en, a Fujitsu oldaláról letöltött Alps Pointing programja nem indul el.

indul a görög aludni

(#9) gabo89 válasza gabo89 (#8) üzenetére


gabo89
senior tag

Na csak én voltam a béna, minden jó. A vezérlőpultban, az egér beállításokban lehet a multitouch gesztusokat aktiválni. Két ujjas görgetés nincs, oldalsávos görgetés van.

indul a görög aludni

További hozzászólások megtekintése...
Copyright © 2000-2021 PROHARDVER Informatikai Kft.