2020. augusztus 9., vasárnap

Gyorskeresés

Spectre, Meltdown vagyis viszlát Intel

Írta: | Kulcsszavak: Spectre . Meltdown . Intel . AMD . Athlon . 1300X

[ ÚJ BEJEGYZÉS ]

Bárki aki eddig látta a blogbejegyzéseimet tisztában van vele, hogy van egy gyenge de legalább annyira nem elavult gépem.

Két éve vettem ezt a masinát, akkor se volt valami combos de gondoltam, hogy remek alapja lesz egy játékos gépnek.
A dolog máig így állt:
MSI H81M-E33 nekem tökre elég amit tud.
Pentium G3260 mert erre volt keret.
Radeon HD6950 csak mert tetszik.

Épp most terveztem belezúzni egy i5 4460-at, hogy megbirkózzak azzal a CPU limittel amit ez az összeállítás okoz.
Erre az arcomba tolják, hogy az elmúlt 10 év Intel processzoraiban kernel szintű biztonsági hiba van.
Mondom K, és ezt csak úgy tudják javítani ha az operációs rendszereket átírják. Ez engem nem igazán érdekel, de az már sokkal inkább megrak, hogy akár 30%-ot is lassulhatnak ezek a processzorok.
Azt nem is mondom, hogy az ARM-es telefonoknál mi lesz.

Gondoljunk bele 30% az azt jelenti, hogy ha az i5 4460 szintjét szeretném megkapni akkor vennem kéne egy i7 4770k-t. Közel kétszeres árért.
És itt kapott el a felismerés, hogy ebből a hibábol az Intel hosszútávon csak profitálni fog, hiszen árat csökkenteni nem igazán akarnak, de mivel minden processzor gyengül ezért konkrétan megtörténik, hogy kisebb teljesítményért többet fogunk fizetni.

Szóval inkább élek még pár hónapig pirítóson és váltok AMD-re, életemben nem volt még AMD-s konfigom, de most itt az ideje váltani.
x4 950 vagy R3 1300X -16.000 vagy-37.000Ft
Gigabyte GA-A320M-DS2 -17.000Ft
Crucial 8GB DDR4 2133MHz CT8G4DFS8213 -25.000Ft

Ez így akár 79.000Ft is lehet, de tudjátok mit mondok én az intelnek? [...]

Hozzászólások

(#1) Silεncε


Silεncε
(őstag)

Azt azért tegyük hozzá, hogy az a 30% közel sem 30... 5-30%. Ezek között elég sok szám előfordul még :D (nem védem az Intelt, egy mocsok cég még mindig, most is csak rákényszerültem, hogy Inteles gépet vegyek). Ja és a Spectre ugyanúgy érint, ami meg jelenleg még nincs patchelve (pontosabban az egyik Spectre)

"Fear is freedom! Subjugation is liberation! Contradiction is truth! Those are the facts of this world! And you will all surrender to them, you pigs in human clothing!" - Kiryūin Satsuki

(#2) UnA válasza Silεncε (#1) üzenetére


UnA
(Korrektor)
LOGOUT blog (1)

Inkább 5-50%. De amennyire tudom, end-user vonalon annyira nem érint, inkább a szerveres feladatok esetében.

(#3) SwissBread


SwissBread
(újonc)

A spectre majdnem minden processzort érint nem csak az intelt. Ráadásul az a fentebb említett 30%-os csökkenés talán egy SQL querynél volt ha jól emlékszem, szóval mindennapi használatban egyáltalán nem lesz olyan nagy teljesítmény csökkenés.

<script type=text/javascript> Document.write(aláírás); </script>

(#4) TheLázs


TheLázs
(csendes tag)
LOGOUT blog

Szerintem még várj egy kicsit, mielőtt leköpködöd az intelt, felgyújtod, majd sóval behinted a helyét.

Athlon xp 1900+

Athlon x2 320p (vagy p320?)

FX-6100

Fx-7500p

Ezen gépeim alatt mentek szét előbb vagy utóbb az alaplapok - és ebből csak egy volt asrock, mindig föléméretezett táppal mentek az asztalik (a táp később mást kiszolgált), a laptopok pedig sokszor hűtőpaddal voltak használva, soha ágyon vagy direkt hevítős felületen.

Ezen felül a kezeim között elhalálozott egy gigabyte 7870 is. Nagyjából az összes gépem eddig AMD volt, és mind beszart. Van amelyik nálam, van amelyik a rokonságban később. Az FX kivétel, ott csak az USB-k felett nem tudott a lap sokszor napirendre térni, de basszus, nehogy már az összes rossz legyen...

Most jelenleg Intel 2400-at (i5) nyüstölök, mellette egy 1050 Ti, a családban több inteles gép közül egy sem ment soha gallyra, kivéve jóanyámét, amiben egy 1600 szériás Radeon fosta el magát. Az ráadásul előre készre szerelt gép volt, okos de egyedi megoldásokkal (pentium D kazán). Még a nagymamámnál dekkoló retek pentium 2-n is végighalflifeoztam a nyarat, és inteles gépet meghalni nem igazán láttam. Míg a kezem között lelte halálát AMD igen sok.

Sokáig tetszett, hogy az AMD más irányban gondolkodott. Az is, hogy a piacon lévő kisebb szereplőt támogassam. De könyörgöm. Az üzleti asztali és notebook vonalon akkor miért használ mindenki intelt? Egy-két AMD-s videóval szerelt mac gépről tudok, és persze pár Packard Bell, Dell, Hp még szerelte ilyen videóval a gépeit, de sehol AMD chipset.

Én elengedtem az AMD-t örökre. Nem ér meg nekem x*10000 Ft-ot, az, hogy esetleg erősebb a pénzéért, már amelyik esetben erősebb. Annyi mindenem ment már tönkre, hogy befejeztük.

"Annyi mindenféléhez nem értek, hogy az már sokoldalúságnak számít” – Örkény István

(#5) snecy20


snecy20
(veterán)

Eladod kishibásként? :P

Ha közmunka van, minden van! O.V.

(#6) TheLázs válasza snecy20 (#5) üzenetére


TheLázs
(csendes tag)
LOGOUT blog

Ez most nem nekem szólt a Lenovo-kínlódásom miatt, ugye?

"Annyi mindenféléhez nem értek, hogy az már sokoldalúságnak számít” – Örkény István

(#7) snecy20 válasza TheLázs (#6) üzenetére


snecy20
(veterán)

Nem, hanem a bejegyzés írójának. :)

Ha közmunka van, minden van! O.V.

(#8) Viktor77


Viktor77
(félisten)

Tipikusan az az user vagy, aki beszopta a 30%-ot.

[ Szerkesztve ]

Some people move on, but not us ... not us

(#9) szente


szente
(őstag)

Ugyan nem ástam magam bele mélyebben a témába, de csak én érzem úgy, hogy túl lett tolva a para?
Csak abból indulok ki, hogy eddig is voltak sok embert érintő biztonsági rések, de egyikre se volt ennyire ráfeszülve a nép.

[ Szerkesztve ]

(#10) Silεncε válasza szente (#9) üzenetére


Silεncε
(őstag)

Alapvetően ez most tényleg egy veszélyes rés (azért nem minden nap tud egy user process belekotorászni akár a kernel akár a többi process memóriájába...). Amiről most a hiszti megy, ez a 30% teljesítménycsökkenés. Na ez lett túltolva, nem pedig a hiba súlyossága. Csak sajnos a legtöbben (megint) csak annyit értenek meg az egészből, hogy "júúúj, a k.csog Intel/AMD/ARM/Windows/Linux/Apple... csökkenti a CPU teljesítményét, pereljük be!!!444!!". Ja, és amúgy maga a teljesítménye nem csökken egyik CPU-nak sem (~nem vesztesz magot vagy órajelet) csak megnő a CPU-n a terhelés a folyamatos váltogatások miatt ami a memória szétválasztásából fakad.

[ Szerkesztve ]

"Fear is freedom! Subjugation is liberation! Contradiction is truth! Those are the facts of this world! And you will all surrender to them, you pigs in human clothing!" - Kiryūin Satsuki

További hozzászólások megtekintése...
Copyright © 2000-2020 PROHARDVER Informatikai Kft.