2019. október 16., szerda

Gyorskeresés

Életem első BIOS frissítése

Írta: | Kulcsszavak: BIOS . AMD . MSI . Alaplap

[ ÚJ BEJEGYZÉS ]

Sosem volt szükségem arra, hogy BIOS-t frissítsek (talán azért mert eddig mindig Inteles gépeim voltak) de most életemben először rászorúltam egy ilyen általam először nagyon veszélyesnek ítélt műveletre, no de kezdjük az elején.

Januárban lecseréltem a számítógépemet, az ehhez vezető út kifejezetten rögös volt, G4560-ban gondolkoztam valami csini alaplappal, de rendesen beijettem a Meltdowntól így végül a következő alkatrészeket szereztem be:
MSI B350M Pro-vd Plus
Athlon x4 950
2x4GB Crucial DDR4 2400Mhz
A többi cucc már régebben is megvolt, Gigabyte 6950, 120GB Kingston SSD, 1TB WD Blue HDD,Corsair CX450M.

A deszkát v22 BIOS-sal kaptam (külön kértem a frissítést, hogy biztosan ne itt egy isten háta mögötti porfészekben kelljen keresnem valami Ryzent).
Már a BIOS alapból furcsa volt, a memóriák a megadott órajelen mentek, a normál késleltetésen de nem tudtam semmilyen adatukat sem módosítani, ez persze elég furcsa egy OC képes lapnál.
A másik probléma (ami jobban idegesített), hogy minden huzamosabb áramkimaradás utáni első indulásnál olyan ismeretlen eredetű kékhalált kapott a windows-om, hogy néha majdnem kizuhantam a mátrixból.
A gyanúm persze a Windows 10 valamilyen indítást gyorsító módszeréhez vezetett. Az egyetlen ilyen szolgáltatást ki is kapcsoltam, de ez nem segített a dolgon.
Így lettem hívő, hittem a megváltóban, hittem abban, hogy jön a megváltó; a csoda driver vagy a csoda BIOS.
Azért nem remegtem rá túlságosan a dologra, időnként rálestem a gyártó honlapjára, de a végére ezt is meguntam. Márciusban teljesen kiment a fejemből a dolog, áprilisban meg alig tudtam géphez ülni, de a mostani hétvégémen, az érettségi szünet miatt újra beleolvastam a szentírásba . Hidegzuhanyként ért az új bios megléte és kapkodva kerítettem elő valami pendrive-ot.
A BIOS frissítés életem leghosszabb 3 percébe telt. A v28 minden problémámat megoldotta, valahogy konfortosabb is lett az egész. De persze ennél sokkal fontosabb, hogy végre 100%-os a GÉMELY PÉCHÉm.

Amikor még én is halandó voltam ugyan azt gondoltam min te, hogy a csoda BIOS nem létezik. De igen! Létezik és mindannyiunkhoz eljön, szeretet, béke és nyugalom fogja belepni az otthonod, csak annyi a dolgod, hogy hiszel benne.

Hozzászólások

(#1) Adamyno


Adamyno
(tag)

:D ez jó.

Annyira nem gáz a frissítés, főleg az új lapoknál, ahol jellemzően dual bios van.
Én a munkámból kifolyólag hetente van, hogy többet is csinálok és még soha nem volt gond. Érdekes, hogy milyen furcsa "mumus" hibákat meg tudnak néha oldani :)

- Indítsd újra a gépedet! - Az egészet? - Nem, a felét...

(#2) Tamás88


Tamás88
(őstag)

Kezdjük azzal, hogy az MSI egy fos. Egyszer volt MSI alaplapom, de soha többet, ja és volt még egy nyert egerem ami az eredeti ára 10k volt, nos 1 év múlva az is megadta.

No de visszatérve a cikkre korábban én is usb-ről frissítettem, de a mostani lapomat már az uefibe beépített frissítőn keresztül, az internetes frissítést használom, szintén ugyanúgy jó lesz, ráadásul még tévedni sem tud. (itt a tévedés alatt a rossz fw felrakását gondolom).

(#3) szabonagyur


szabonagyur
(nagyúr)

Sosem volt szükségem arra, hogy BIOS-t frissítsek (talán azért mert eddig mindig Inteles gépeim voltak)

Intelnél is ugyanúgy van BIOS frissítés, ugyanúgy van, hogy bizonyos CPU-hoz kell.

beijettem : helyesírásod meg nézd át, ez így borzalmas több helyen is.

(#4) Zicokuka


Zicokuka
(senior tag)
LOGOUT blog

Mai lapoknál már gyerekjáték. Rėgebben imádkoztunk hogy az a kva Floppy vėletlen se legyen hibás :) Ma már szinte nem lehet elrontani, ha esetleg gebasz van ott a dual bios. Szóval nem minden volt rėgen jobb.

vgabazar.hu

(#5) ncc1701 válasza szabonagyur (#3) üzenetére


ncc1701
(addikt)

Ennyi. Proci gyártótól független kellhet bios-t frissíteni. Én plö sokkal több inteles lapon frissítettem, mint amd-sen. :)

(#6) bakter24 válasza Tamás88 (#2) üzenetére


bakter24
(őstag)

"Kezdjük azzal, hogy az MSI egy fos. Egyszer volt MSI alaplapom, de soha többet, "

Értem. :R

Nem a személyeddel van gondom, hanem az ilyen pointless hate-el úgy általában. Gondoltam, akkor én is leírom egyszer, de soha többet :DDD

"Negyvenkettő - mondta Bölcs Elme végtelen méltósággal és hidegvérrel."

(#7) Samus válasza Tamás88 (#2) üzenetére


Samus
(addikt)

Aha... Akkor ne vegyél MSI terméket. Én meg vagyok elégedve velük, és még sokmillió másik ember is. Nyilván nem a legalját kell venni, mert az minden gyártónál olyan-amilyen.

A frissítésről. Kb. 10 éve frissítettem, mikor még a régi 478as lapba raktam a kettőezres cerka helyett a P4 Prescottot, ami 3GHz helyett csak annak felével ketyegett. Jó móka volt, még floppyról ment a művelet, DOS indítólemezzel (Abit IS7-E deszka). Izzadtam rendesen, amíg kerregett a cucc...

'' Az élet egyszerű. Döntéseket hozol és nem nézel vissza.'' // Tomorrow's just your future yesterday!

(#8) DraXoN válasza Zicokuka (#4) üzenetére


DraXoN
(őstag)
LOGOUT blog

huh .. már el is felejtetem a flopys korszakot ... az tényleg nem volt semmi ... anno sikerült egy laptopot téglásítanom amiatt, hogy "szar" lett a floppy.. pedig előtte egy cheksum ellenőrző programmal 2x is megnéztem jó-e minden ... persze amikor számított már nem volt az ... :@

.. manapság már tényleg egyszerű

The human head cannot turn 360 degrees... || FX8320; Rx470; 16GB; 240GB; 2x1TB || LG v20

(#9) Legyes


Legyes
(tag)

Könyörgöm, valaki intézze el az AM4-gyes Athlon betiltását :( A legkisebb Ryzen is porba alázza. Nagyon durva pénzégetés. Egyetlen előnye, hogy keveset fogyaszt (igen, nekem is van egy a polcon, mentségemre szóljon hogy kemény kényszer hatása alatt vettem).

[ Szerkesztve ]

-=LeGyEs=-

(#10) Narxis


Narxis
(nagyúr)

Reméljük nem is az utolsó. ;]

(#9) Legyes: fegyvert nyomtak a fejedhez? :DD

[ Szerkesztve ]

További hozzászólások megtekintése...
Copyright © 2000-2019 PROHARDVER Informatikai Kft.