2023. február 7., kedd

Gyorskeresés

17 éves a Windows 95 - nosztalgia

Írta: | Kulcsszavak: windows 95 . nosztalgia . játékok . évforduló

[ ÚJ BEJEGYZÉS ]

17 éve és három napja (1995. augusztus 24.) adta ki a Microsoft. Ez volt az első olyan Windows változat ami szakított a hagyományos verzió számozzással, és inkább a megjelenés évét részesítette előnyben, ahogyan ezt a kevésbé sikeres utód, a Windows 98 és 2000 is tette. Elődjéhez, a Windows 3.1-hez képes sokat fejlődött úgy felhasználói felület, mint teljesítmény felől közelítve.

Ebben a verzióban érkezett hivatalosan az Internet Explorer 4.0, amelyet azután nem sokkal már a Windows felhasználók 95%-a használt nagy megelégedéssel. :) A rendszer két nagyobb frissítés csomagot kapott 1996-ban és 97-ben, majd 2001. december 31-én végleg lezárult az operáciús rendszer támogatása.

Nagyon jó érzés visszagondolni, mennyi örömteli órát szereztek nekem, aki még óvodás fejjel használtam a rendszert, az akkori játékaim. Emlékszem, hogy egy Floppy és egy 16x CD lejátszó volt csak a gépben, 350 MB tárhellyel (melyből kb. 200 volt elérhető a felhasználó számára) és 32 MB RAM. A többi dologra már nem emlékszem, de az biztos, hogy internetünk még nem volt otthon ebben az időszakban és amikor megpróbáltunk betárcsázós alapú megoldást beüzemelni egyszerűen összeomlott a rendszer, mert túl sok volt neki.

Sokat játszottam, volt kb. 10 floppy méretű az összes cuccom. Volt ott Mario, Prince of Persia, többféle autóverseny, ügyességi, logikai és mindenféle, amire már nem is emlékszem. Ezeknke köszönhetem, hogy elkezdtem érdeklődni a számítógépek iránt, kíváncsi lettem, hogyan épülnek fel, hogyan működnek?( Egy ideig az is nagyon foglalkoztatott, hogy miért zúgnak olyan nagyon. :D ).

Remélem másoknak is vannak jó és felidézni érdemes emlékei ezzel a rendszerrel kapcsolatban.

Hozzászólások

(#1) KGellért


KGellért
Műholdas

Kinek volt ég ilyen félpentium szerű gépe? :D

(#2) Lenry


Lenry
félisten

azért én nem mondanám kevésbé sikeresnek sem a 2000-et, sem a 98-at, sőt.

Gvella Glan! | There are two types of people: Those who can extrapolate from incomplete data

(#3) KGellért válasza Lenry (#2) üzenetére


KGellért
Műholdas

Valahol láttam egy statisztikát és abban volt benne , hogy a 98 kevésbé volt elterjedt, mint a 95. A 2000-re már nem vonatkozik a kijelentés, csak a 95 és 98-ra.

(#4) kmisi99


kmisi99
addikt

A legelső gépünkön is win95 volt valami P1 es 1GB HDD-s csúcskonfig volt. Később kapott win98 at. Még internetünk is volt itt körül.

(#5) Raucher válasza Lenry (#2) üzenetére


Raucher
tag

A Windows 2000 nem a Windows 9x vonalba tartozott.
A Windows 98 szépreményű utódja, a Microsoft Windows Me (Millennium Edition) lett volna. De a Vista népszerűségi szintjére sem sikerült feltornáznia magát.

A Windows NT vonalat vitte tovább 2000. Eredetileg nem az asztali gépek operációs rendszerének szánták. De a Me bukását követő űrt, sikeresen töltötte ki.

Az évezred vége felé, mint egy villám, csapot a Microsoft vezetői egy felismerés. Teljesen felesleges különálló vonalon fejleszteni op.rendszert a fogyasztóknak és a professzionális felhasználók számára. Az x86 mellett már az x64 szele is elérkezett, ami jó ideig megduplázott fejlesztés képét vetítette előre.

A Windows 2000 alapjain elindulva ütötték össze az x86 XP-t. A 64 bites változat, leginkább átnevezéssel született, amit megspékeltek némi multimédiás összetevővel.

Tisztán emlékszem minden előző életemre, ezért nem hiszek a reinkarnációban!

(#6) Lenry válasza Raucher (#5) üzenetére


Lenry
félisten

tudom.

Gvella Glan! | There are two types of people: Those who can extrapolate from incomplete data

(#7) Vladi


Vladi
nagyúr

"mennyi örömteli órát szereztek nekem,"
Jó neked. Ez egy ipari hulladék volt.

Mi előre tudtuk hogy ez lesz Ebédre hízott patkány Gyere siessünk Indul az expressz Nézzük meg Milyen a Balkán

(#8) KGellért válasza Raucher (#5) üzenetére


KGellért
Műholdas

Én csak azért állítottam őket egy sorba, mert az elnevezésük a kiadásuk évét jelölte.

A Millenium nem hiába kapta A Windows Mistake Edition becenevet. :D

Vladi: Játékra egy 6 éves gyereknek simán megfelelt.

[ Szerkesztve ]

(#9) wetomi


wetomi
aktív tag

Rettenetes volt. Ennyi fagyásom és kékhalálom az életben nem volt még, mint a win 95 idején. Pedig már elég későn is kaptam az első gépem, már bőven a p2 korszakban.
Jó kis 486 dx2 80MHz-es Cyrix proci volt, valami noname negyedmegás videokártya, először 4, majd 32 mega ram és egy 420megás vinyóval. Iszonyatos volt.
A 3.11 és a win 98 is lényegesen jobb volt rajta.

Szóval nosztalgiának tényleg jó, de ebben az esetben az idő nem szépíti meg az emlékeket.

(#10) KGellért válasza wetomi (#9) üzenetére


KGellért
Műholdas

Kék halálokra én is emlékszem, de neked isa csk azt mondhatom, mint Vladi-nak: Mariora és hasonlókra tökéletes volt. :) Az utána következő gépemen már XP volt, tehát nincs összehasonlítási alapom a 98-al.

További hozzászólások megtekintése...
Copyright © 2000-2023 PROHARDVER Informatikai Kft.