2019. március 23., szombat

Gyorskeresés

Esettanulmány egy pc javításáról

Írta: |

[ ÚJ BEJEGYZÉS ]

A hibajelenség leírása:
Gyeremá, me nem megy az a sz@r!

Hiba:
Bekapcsolás után a ventilátorok felpörögnek, de ezen kívül semmi sem történik. A monitor sötét marad, a bios indulásakor egyáltalán nem csipog a speaker.

Hiba javítására tett intézkedés:
Bios reset, tápegység csere, videokártya csere, proci újrapasztázása.

Eredmény:
A gép elindul, a Win betöltő képernyőjén vidáman szaladgál az állapotjelző csík, majd kis idő után a gép újraindul. Mindez ismétlődik végtelen ciklusban, míg meg nem unom és ki nem húzom a tápból a hálózati kábelt.

Telefonos konzultáció lala42 kollégával, ő Win újratelepítést javasol.

Körülöttem sündörög a család.
Segítő szándékú kérdés:
-Mi kell ebbe a sz@rba?
-Alaplap, processzor, tápegység, videokártya, memória és merevlemez! ;]
-Arról szó sem lehet! Nem fogok egy vasat se költeni erre a sz@rra!

Segítő szándékú tanács:
-Nincs benne az a fekete lemez, azé nem megy, az kell bele!
-A floppyra most nincs szükség! :U

Memtesttel memóriát ellenőrzök, szerencsére működik rendesen mind két modul. XP cd-t berakom, hátha sikerül egy javító telepítést csinálni. Két alkalommal kékhalállal elszáll, de harmadjára elindul a telepítő! Javítótelepítés végigmegy, minden beállítás maradt, a gép újra életképes.

Örülök. Csöndesen, magamban. Sikerült életet lehelnem egy 8 (!) éves gépbe.

Korántsem tökéletes sajnos. Nem jöttem rá a kékhalál okára. A merevlemezre és a memóriára gondoltam, de sem a memtest, sem a hdsentinel nem jelzett semmilyen hibát. Talán az alaplap rendetlenkedik.

Biztosan nem fog sokáig működni, ismét lesz valami rejtélyes nyűgje. Akkor majd ismét jön a telefon: Gyeremá, me nem megy az a sz@r!

A javításra szánt idő: kb5 óra

Beépített saját eszköz: tápegység, videokártya.

A javítás díja: 0Ft

Az élmény megfizethetetlen, minden másra ott a Master Card! :D

Hozzászólások

(#1) kételkedem


kételkedem
(PH! addikt)

Búcsúzóul csak annyit mondtam, mielőtt kirakják lomtalanításkor a ház elé a gépet, hívjanak fel, had szedjem ki belőle a cuccaimat! :)

Ha igazad van, megengedheted magadnak, hogy megőrizd a nyugalmadat! °°XLIII°° "Isten, áldd meg a magyart" Kölcsey 1823

(#2) EczkE


EczkE
(PH! addikt)

ez jó volt így ebéd után :C

Asszem mindenféleképpen!

(#3) malwy válasza kételkedem (#1) üzenetére


malwy
(senior tag)

Azt ugye tudod, hogy bizonyos helyeken egy röpke xp telepítésért elkérnek 15k forintot?:D

Nálam is van most egy érdekes gép. Gazdájánál: Xp betöltés: csík végigmegy, majd kékhalál és újraindul. Csökkentett mód nem megy.
Elhozom, wincsiről a családi képeket lementettem, végül poénból ráindítok a gépre. Az eredmény: A gépnek kutya baja...
Prime, memtest, hdtune, furmark, occt, minden király. Egy tápcsere azért lesz, mert vmi noname vacak.

(#4) zoo8800


zoo8800
(PH! kedvence)

Anyáméknak van egy öreg P3 vacka.
Azon csak a monitor rossz (a bekapcsológomb), de egy fogpiszkálóval működőképessé tettük :))

Miért használj vesszőt? – példamondat: Vannak, akik rosszul érzik magukat, mások f@án.

(#5) gamerkiller


gamerkiller
(senior tag)

Átmentem haverhoz, mert hív hogy nem indul el a gép. Én is látom, nem indul, meg sem nyikkan. Jó mondom kapd szét, vigyük át hozzám, mégis csak itthon minden elérhető ha kellene valami. Át is hozzuk, összedugom, ráindítok, minden megy hibátlanul. Mondom a tagnak: Hát asszem kész lennénk.. Dobtam rá Primeot, HDD sentinel, LynX, minden hibátlanul lemegy, mondom biztos legyen.. Lement mind. 1.000 forintot kértem, hát mégiscsak szét kellett szednem a saját gépem, és eltöltöttem vele jó 1 órát.. Még örült is neki hogy csak ennyi? :DDD

[ Szerkesztve ]

Sony PSP Slim & Lite + 8Gb, Nokia N Series 73 + 2Gb ¤¤ Steam: hayhap4pa ¤¤ Bad Company 2 : Hayh4

(#6) D1Rect


D1Rect
(PH! félisten)

Én legutóbb sokkal jobban toltam, havernak gépfelújítás, eddigi munkaidő ~10 óra.
Bukott összeg 20K.
Soha többé nem segítek gépetösszerakni, oldja meg ahogy akarja. :U

"Sok hűhó semmiért, lehetne mondani, de egy tetszett pecséttel azért értékelem a mérnökök igyekezetét. Még akkor is, ha a Galaxy Note-tal nem sikerült kategóriát teremteniük. " - 2011

(#7) bubi92


bubi92
(őstag)

barátnőmnek van egy gyengécske gépe:D:D:D(msn-re elég), az öccse meg már nem használja az ő p3-asát mondom a két gépből valami erősebbet összehozok neki.
összes memoriát a nagyobb gépbe winyokat is át. windows fel. működik szuper. driverek fel, restart, üdvözöljük képernyő és ujranindul, csökkentett mód nem müködik. újra rakom windowst, úgyanúgy elsőre megy, többet nem indul. ezt még eljátszottam párszor
elbaszta a kedvem mondom visszapakolok mindent ahogy volt, erre úgy se megy...
nagy feketeség semmi:S
hát nem elkurodott az egyik memória...:D

idő: egy vasárnap
veszteség: egy memória:D

(#8) kételkedem válasza D1Rect (#6) üzenetére


kételkedem
(PH! addikt)

Konkrétan pénzt nem buktam még, ha a beleölt időt nem számolom. A tartalék eszköz állományom viszont nagyjából lenullázódott. Memóriák, dvd meghajtók, tápegységek, videokártya, került bele ismerősök gépeibe, amiket sosem láttam viszont.

Volt olyan, aki eladta a gépét, miután én beleraktam a saját tápegységem, vinyómat és dvd meghajtómat. Mikor legutóbb felhívott, hogy nem megy a gép mondtam, hogy vigye szervizbe!

Ha igazad van, megengedheted magadnak, hogy megőrizd a nyugalmadat! °°XLIII°° "Isten, áldd meg a magyart" Kölcsey 1823

(#9) daa-raa


daa-raa
(Jómunkásember)

Nálam nemrégiben gyorsba (értsd egyszerre) járt három gép. Az egyiken csak sima frissítés volt, a másik kettő közül az egyik fagyott a helyén, a másik meg működégképtelen volt. Nos, a fagyós gépen laza egy órát Painkillereztem, nem fagyott. Simán csak melege volt a helyén. Több okból is. Egyrészt aki kitalálta a mai "számítógépasztal" nevű dunsztosüvegeket, azt elküldeném Kambodzsába lekvárt kaszálni. Természetesen egy a háznál éppen csak szélesebb és mélyebb, és természetesen hátulról zárt kutrica van bennük. Szellőzés nuku, persze, hogy túlmelegedik. A másik ok még érdekesebb volt, ezért csak simán letörném annak a kezét, aki összerakta a gépet. Adott egy belógótápos ATX ház, és egy Titan D5TB. A cooler az eredeti ventilátorral és annak rácsával nem fér be a táp alá. Mi erre a megoldás? Le kell cserélni a 80x80x25-ös 37CFM-es ventilátort egy 60x60x15-ös, 15CFM-es Sunon MagLev-re... Idióta. Mondjuk szerintem annyira rosszul nem jöttem ki belőle, egy régi tápból bontott 80-as ventilátorra cseréltem a MagLev-et, amit megtartottam. A ház problematikáját pedig megoldottam azzal, hogy a működésképtelen gép házába (normális kialakítású ATX) átpakoltam. Azóta a géppel nincs baj.

A "halott" gép is érdekes volt. AMD K6-2 350MHz, de milyen cooler volt rajta: Cooler Master HHC-001. Azt hiszem erre mondják azt, hogy overkill. Ebben a gépben egyébként a VGA volt csak rossz (SiS 6326), viszont a coolert privatizáltam, elég erre a GlobalWin FIP08 is. Volt benne pár egyéb érdekes dolog is, pl a 8 bites ISA-s US Robotics modem.

D1Rect: Hogy sikerült 20k-t bukni rajta?

Vannak olyan fallal körülvett városok, melyeket nem szabad megostromolnod. - Szun-ce XL

(#10) D1Rect válasza daa-raa (#9) üzenetére


D1Rect
(PH! félisten)

Hosszú sztori, de a lényeg, hogy a gép tulaja nem volt hajlandó átvenni a saját VGA-ját amikor pesten járt, így 3. fél bevonásával tudtam volna elhozatni, de a 3. félnél eltűnt a pénz, és egy jó darabig nem fogom látni. Ha látom egyáltalán. :U

"Sok hűhó semmiért, lehetne mondani, de egy tetszett pecséttel azért értékelem a mérnökök igyekezetét. Még akkor is, ha a Galaxy Note-tal nem sikerült kategóriát teremteniük. " - 2011

További hozzászólások megtekintése...
Copyright © 2000-2019 PROHARDVER Informatikai Kft.