2024. március 29., péntek

Gyorskeresés

Balkon chili v2 - Megmérettetés

Írta: | Kulcsszavak: chili . erkély . kapszaicin . habanero . jolokia . balkon . termés . szósz . csoki

[ ÚJ BEJEGYZÉS ]

A korábbi részek tartalmából: Balkon chili - avagy Az élet utat tör magának!

"Ma ott tartunk, hogy két kezemen meg sem tudom számolni a termések számát. Egy két növény kicsit leharcolt, de még a legmegrágottabb, legösszenöttebb, legkókadtabb is vagy két tucat virágot és 2-7 termést tud magáénak."

Az utolsó képem és a fent linkelt bejegyzésem, augusztus végén született. A hozzászólásokba már büszkén be is mutattam, hogy végül a termésekhez, megérkeztek a festők is:

Szeptember 3-4:


Fiatal Mustard Jolokia


Chocolate Habanero

Minden szépen és jól ment. Sütött a nap, nőttek a paprikák. Én meg tele bizalommal.

Szeptember 6-10:

Aztán páran elkezdték feladni a harcot:

Innentől elégé szeszélyes lett minden, mind a növények állapota, mind a termések minősége. Nagyon sok növény állapota elkezdett romlani, poloskák lepték el a termés egy részét. Megindult a napi harc, pont akkor, mikor elkezdtek beérni a kis bogyók. Én meg kezdtem elveszíteni nem csak a türelmemet, de azt a fene nagy önbizalmat, amit az előző bejegyzésem készítése során felvettem:

Szeptember 13:

Amiért nem hajítottam le dühömben az egészet végül, az annak köszönhető, hogy bármilyen harc viselt is lett szegénykém, én mégis megkóstoltam. Végül is ez a legelső saját termesztett chilim. Ha szar is, tudnom kell milyen. Szerencsére ez a megviselt Mustard is rettentően ízes maradt, bármilyen csúnyácskán is került az ebédlő asztalra. Az ereje földöntúli, íze fűszeres, kicsit borsos. Pont amit a donor paprikából is kiéreztem.

Sajnos később is került le megrágott termés a bokrokról, de jócskán akadt csoda szép paprika is. Mustardból sajnos nagyon kevés lett, a hármasával meghagyott bokrok nagyon rossz termés aránnyal rendelkeztek.
És a csoki habi?! Ott még a legkisebb leghervadtabb kis bokor kezdemény is elkezdte magából önteni ezeket a kis csodákat. És az ízük? Minden bizonnyal elfogult vagyok, de vastag húsú lédús csípős és gyümölcsös ízű, enyhe kis füstös csavarral. Imádom!

Szeptember 17 - Október 4:

Szeptember végén már beköszöntött a rossz idő. Napközben még sütött a nap, de sokszor 20 fok alá csökkent a hőmérséklet. Reggel és este kifejezetten fagyos volt az idő. Ahogy a képeken is látható, egy-két darabot ugyan tudtam leszedni, de a nagyobb "szüret" még váratott magára. Nem akartam elveszíteni ezeket a bogyókat. Tehát vissza költöztek Március 14.-ei helyükre, a szobába, radiátor mellé fel az ablakba.

Összehasonlítás képen, így kezdték a pályafutásukat:

Március 17

És fél év után ilyenné lettek:

Október 8

Voltak ők már jobb állapotban is, nem titkolom. Talán a nyár óta még kevesebbet foglalkozom velük, hiszen termés van rajtuk, a föld nem fogy ki, hála a murvának felül. Ráadásul már a mészárlásra készülök. Ahogy korábban írtam, a szép nagyot, és talán 1-2 kisebb másik bokrot át teleltetek, minden másra viszont a pusztulat vár. Magokat bőven gyűjtők be, és jövőre újra kezdem, kicsit kevésbé összeültetve és később nagyobb cserépbe és vödörbe ültetve őket. De még nem adják fel, teremnek és virágoznak tova:

A hétvégén a termések megkapták az utolsó nagy napfény adagjukat, és úgy döntöttem, elérkezett a megmérettetés ideje. A kint hagyott "szabad földbe" ültetett növény termése már egy hónapja nem lépnek túl a zöld fázison, és látszólag a szobában hagyott társaik sem szeretnének már több színt felvenni. Cserébe találtam olyan apróságot, ami megfonnyadt. Már pedig nekem lédús állapotban van rájuk szükségem.

Október 20.:

Ennyi. Összesen (a korábban leszedett kóstoló példányokat nem számítva) ezt a csekély mennyiséget tudtam begyűjteni (még két mustard-ot fent hagytam). Nem panaszkodás képen mondom, én egy darabban sem reménykedtem. Ahhoz képest ez egy terülj-terülj asztalkám. :D A csoki habik középen felismerhetőek. Bal oldalt a kint maradt növénykének a zöldjei találhatóak (tapasztalatból mondva, ezek kevésbé ízesek de jóval csípősebbek mint színes társaik). A paradicsom csak biztonság kedvéért volt ott, nem szándékoztam belerakni a szószba először. A felső feketék az agyon füstölt chipotle, a nagy darab feketék pedig szárított Ancho-k. E két utóbbi csak ízesítés kedvéért vásárolt termékek . Az Ancho-val a célom a csoki habi édes ízének megsegítése, a chipotleval pedig a füstösség kiemelése volt a célom.

Természetesen a szósz készítéshez sem értek, ahogy ez a későbbiekben látszódni is fog. Mindenesetre fogtam egy edényt, minimális olívaolajat csepegtettem bele (a többi olajat a chili magokból reméltem), kapott poénból 3 nagyobb fokhagyma gerezdet (ezek ízét később nem tudtam a szószban beazonosítani), és beleaprítottam a fenti képen található paprikákat:

Pirítottam őket egy picit, hogy jobban kijöjjön az ízük, megpuhuljon picit a húsok külső széle, jöjjön ki az olaj a magokból. Aztán jött a turmix. Kézi turmix híján, egy nagyobb asztali. Egy kis pohár víz, hogy tudjon a penge dolgozni, aztán megpróbáltam egy durvább őrölést. Nem ment, ekkor került bele a paradicsom is. Így már vitte a penge. Az első darálás, elégé hanyag lett, vaskos csomókban állt össze a paprika darabkák:

Főztem egy kicsit, amíg el nem kezdett a tüdőm megtelni fájdalommal. Kapott egy kis sót, majd visszaraktam a turmixba. Nos, ami kijött belőle, az meg túl híg lett az ízlésemnek:

De hát ezen sokat már nem tudtam segíteni. Főztem, hátha a vizet elforralva kicsit sűrűbb eredményt kapok. Sóztam egy picit, és vártam, mikor kopognak át a szomszédok a könnygáz gránát hatás miatt. A szélesre nyított ablakok és ajtók ellenére is, 10-20 perc után lekapcsoltam a gázt, és könnyes égő szemmel nyugodtam bele, hogy ezzel a pacsmaggal pazaroltam el az egész évnyi termésemet. Eddigre már a dunsztos üvegek is kiforrtak a másik lábasban, így hát mehetett a forró dunsztolás. A fenti kép vakuval készült, nem volt ilyen sárga a színe, inkább ez a mélyvörös (bár a kép is sötét):

Másnapig hűltek, két nap múlva (tegnap, október 22.én) már inkább szürkés piszkos barna színűre változtak. Egy kis víz ült meg a tetején, és fekete darabok maradtak a második turmix után is:

Úgy gondoltam. Chokito lesz a neve, a Ronda de finom vonalon gondolkodva. Úgyanis még forrón, a lábasban hagyott maradékot én még este bekanalaztam, és meg voltam vele elégedve, bár a készítési folyamat és folytonos rákóstolás eredményeképpen szerintem minden ízlelő bimbómat kinyírtam aznap estére.

A főpróba ma reggel történt meg. És kérem szépen, új neve lett a szörnyszülöttnek: Smokes'Nade. Aki CS-zet, sejtheti, hogy ez a füst gránát szeretne lenni. Az ízében a csoki habanero dominál, le sem lehet tagadni. Csípős zamat, konkrétan nyelvet gyilkol, vérnyomást lök fel a Holdig. És az utóíze? Folyékony füst.

Nem lett sok, nem lett szép. Az állaga mint a víz, mégis darabos. Pont olyan, mint az egész projektem, kicsit béna, összetákolt, a hozzáértők csak a fejüket fogják. De én itt ülök a kevéske kis szósz felett mosolyogva és nyalogatom a kanalat. Mert megérte a várakozás.

Majd még lehet próbálok valami használható képet is összehozni, addig is itt egy korhatáros gusztustalan pacsmag a cuccról kikanalazva a kistányérra, ráközelítve. Mindenki csak saját felelősségre nyissa meg, mert tényleg nem szép :D
spoiler

Hát, sokkal szebb így se lett :B

Hozzászólások

(#1) lev258


lev258
veterán

Én gyengébb fajtákat nevelek az erkélyen: cayenne, ancho, black royal. Még most is elég jó állapotban vannak, de már nem sokáig. Egyrészt száraz fűszert csinálok belőle, másrészt különféle chutney-kat vagy paradicsomos szószokat.

Ubuntu MATE 20.04, hobbi cayenne termesztő

(#2) Kergeboci válasza lev258 (#1) üzenetére


Kergeboci
tag

Helyes a chutney-kat is imádom, bár nagyon fűszereset még csak keveset ettem, inkább az almás és mangós angol chutney-k kerültek elő (bár utoljára egy chilis ananászoshoz jutottam hozzá, az piszok jó volt csirke húshoz)

Paradicsomosabb szószon én is gondolkodtam még az elején, de nem lett annyi bogyó, hogy azokkal kísérletezgessek. Mustard-al és fokhagymával akartam egy fűszeres de nem halálos szószt. Még lehet, hogy azzal a két szem paprikával, ami még van, csinálok egy próba adagot.

[ Szerkesztve ]

Os iusti meditabitur sapientiam et lingua eius loquetur iudicium - Az Igazság ajka bölcsességet kell hordozzon, és a nyelve ítéletet kell szóljon. -- http://egyatucatbol.blog.hu/ --

(#3) Hieronymus válasza Kergeboci (#2) üzenetére


Hieronymus
addikt
LOGOUT blog

Két módszer a friss chili megőrzésére.

csili peszto
8 csilipaprika,
1 csokor friss vagy mélyhűtött bazsalikom.
2 evőkanálnyi fenyőmag.
3 vastagabb fokhagyma gerezd
30 gramm frissen reszelt parmezán
6 evőkanál hidegen sajtolt olíva olaj.
3 evőkanál mogyoró olaj.
só.

A paprikát megmosva és megszárítva ki kell magozni és vékonyra szeletelni.
A bazsalikomot megmosva és megszárítva szeletelni kell.
A fenyőmagot kicsit meg kell pirítani és kissé szétnyomni.
A fokhagymát préselni vagy nagyon apró kockákra kell vágni. Az utóbbi bonyolultabb bár finomabb a végeredmény.

Az egész alapanyagot alaposan össze kell mixelni. Kis üvegekbe tölteni és friss olíva olajjal "lezárni" a pesztót.
Minél kevesebb levegő az üvegben és nedvesség marad olajban, annál hosszabban tartható el lezárva a hűtőszekrényben.
Tésztával közvetlenül fogyasztható. Leveseket és más ételeket ízesíteni lehet a pesztóval.

A csili megmosva, megszárítva, kissé felszeletelve, hidegen sajtolt minőségi olajjal mixelve erős pirosarany helyett használható. Az üvegben lévő keveréket ez esetben is friss olajjal le kell zárni. Ezt érdemes mély hűtve is tárolni, mert "friss" ízű paprikaként használható a paprika-olaj.

Az olasz "szegény" konyha remekműve az aglio olio.
Hozzávalók:
személyenként 80 -100 gramm spagetti tészta. Ha van kéznél spaghettini az még jobb.
( A spagetti általában 5 számozású, a spaghettini 3-as. Előnye, hogy kevesebb tésztához, több ízanyag társul.)
2 darab izmosabb fokhagyma gerezd.
szárított és tört, magos csilipaprika ízlés szerint.
1 friss csili vagy több ízlés szerint.
olívaolaj

parmezán sajt.

A tészta főzéséhez sózott vizet forralunk. Olaj még véletlenül sem kell bele. A durum tésztát a ráírt főzési idő szerint kell főzni. Lehetőleg nem túlfűzni, mert az utolsó keverést a tűzhelyen érdemes megcsinálni és még főni fog egy picit a tészta..
Amíg a tészta elkezd főni a fokhagyma gerezdekett vékonyra felszeleteljük.
Az olaj felével a fele fokhagymát és az összetört csilit összehevítjük. a fokhagyma szeletek halvány sárgára száradnak össze és kapnak egy speciális ízt.
Közben a friss erős paprikát is nagyon vékony szeletekre kell vágni.
A fokhagyma maradékát a paprika szeletekkel a maradék olajba kell keverni, hidegen

Amint a tészta majdnem készre főtt, le kell venni tűzről és le kell önteni a víz nagy részét. Valamennyi azért maradjon a vízből. (A tésztát nem szabad megmosni.). a tésztához kell önteni a forró olajos keveréket. Kicsit meg kell keverni ezzel a tésztát, majd hozzá adni a hideg keveréket és a sót.
Az ismételt keverés után tányérokba ki kell osztani az ételt.
Tálalás előtt bőségesen meg kell szórni a frissen reszelt parmezánnal az ételt.

Ennek az ételnek van egy szaftosabb változata is.
Ekkor a forró olajba újhagyma is kerül, természetesen nagyon apróra szeletelve.
A tészta főzővizéből több marad a tésztában,
Néhány darab apró szemű paradicsomot felezve, az utolsó egy percben belekeverjük a szaftosabb tésztába. Nem kell főnie a paradicsomnak csak fel kell melegednie. Így tartja meg a friss és édes ízét, ami nagyon passzol az erős és fokhagymás ízhez.

Ha van lehetőség, akkor érdemesebb friss fokhagymát használni. Sokkal ízletesebb a beszáradt fokhagymánál.

Legyen béke! Menjenek az orosz katonák haza, azonnal!

További hozzászólások megtekintése...
Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.