2019. augusztus 25., vasárnap

Gyorskeresés

Szupi-szuper házi magyaros pizza

Írta: | Kulcsszavak: sör . pizza . legjobb . magyaros . kolbász . szalonna

[ ÚJ BEJEGYZÉS ]

Pizza. Nincs a földön aki nem ismerné, nincs a földön aki ne szeretné. (aki nem szereti az vagy nem létezik és csak egy hologram, vagy pedig nem a földön van, maximum egy párhuzamos univerzum földjén)
Én személy szerint azért szeretem, mert ezermilliócsilliárdféleképpen el lehet készíteni. Nincs két egyforma pizza. De csak egy van, ami méltó a Világ legjobb pizzája címre! Engedjétek meg hát, hogy megosszam veletek, hogy én hogyan szoktam csinálni itthon a magyaros pizzát.

Megjegyzés: Hárman vagyunk itthon szüleimmel, de én több, mint a pizza felét meg szoktam enni egyedül, szóval nem igazán tudom megmondani, hogy hány fő részére van. Elég sok lesz belőle mindenesetre. De a hozzávalók mennyiségéből ki lehet azért sakkozni, hogy kb mennyi lesz belőle.
Megjegyzés 2: Aki mindenféle egészséges teljeskiőrlésűnorbiápdétlisztre meg ilyenekre számít az kattintson a piros X-re a jobb felső sarokban :P

1. Rész: A TÉSZTA - A pizza alfája és omegája

Hozzávalók:
- fél kiló liszt (Finom, rétes tök mindegy. Általában finomlisztből csinálom, de van, hogy nincs fél kilónyi itthon és kiegészítem rétesliszttel.)
- fél csomag élesztő (Tudjátok, a hagyományos kis sárga csomagolású, 50 dekás vagy grammos vagy tudomisénmicsodás)
- kis só
- fokhagymagranulátum
- kis tej az élesztő felfuttatásához
- egy kockacukor szintén az élesztő felfuttatásához (kb teáskanálnyi kristálycukor)
- kis napraforgó olaj

Elkészítés:
Először is mindenek előtt meg kell langyosítani a tejet - egy pohárkányit kb egy kis tálban. Ha elég langyi (nem kell, hogy túl meleg legyen, tényleg csak langyos legyen egy picit), akkor belemorzsoljuk az élesztőt, és belerakjuk a cukrot. Kicsit megkavargatjuk. Kb 10-15 percig kell állni hagyni. Ha már habos a teteje akkor kész.
Amíg felfut az élesztő, addig az otthon fellelhető legnagyobb tálban elhelyezzük a lisztet. FONTOS! Azonnal sózzuk meg. (kávéskanálnyi kb, vagy akár picit több is mehet bele - sajnos nem tudom hirtelen mennyit szoktam belerakni, csak úgy érzésből szoktam) Én sokszor elfelejtem.. És most jön a trükk.
Rakjunk bele fokhagymagranulátumot. Jó sokat. Így finom fokhagymás lesz a tészta is. Így az se baj, ha vastag lesz a tészta, mert finom ízes lesz az is. És valószínűleg vastag lesz a tészta - ez nem bolti/éttermi cucc, ahol lespórolják a dolgokat:P (igen, az eredeti olasz pizza vékony - de ez magyaros!)
Ha felfutott az élesztő, akkor a habos trutyit öntsük bele a sós lisztbe. Ha sikerült jól eltalálnunk a tej mennyiséget, akkor több folyadék nem is fog kelleni a tésztába. Ha még is, akkor vízzel pótolhatjuk. Fordítva is működik a folyamat, ha túl híg akkor liszttel javíthatunk az állagán.
Gyúrjuk addig amíg jóféle nem lesz és nem tapad. Valószínűleg úgy jártok majd, ahogy én szoktam: az állaga már tökéletes, de még ragad egy picit. Itt jön képbe az olaj. Egy-két evőkanálnyi lével olyan szép tapadásmentesre lehet gyúrni, hogy az nem igaz. Ha már tökéletes a tésztánk akkor emeljük ki a tálból, szórjunk alá egy kis lisztet, és tegyük vissza. Így nem fog letapadni míg megkel. Takarjuk le egy ronggyal és tegyük félre. Kb egy óra múlva már egy hatalmasra kelt csodálatos valami lesz a tálkánkban.
Amíg tart a kelés folyamata, addig elő szoktam készíteni a szószt és a feltétet.

2. Rész: A SZÓSZ - Az alapozás

Hozzávalók:
- Kisebb konzerv sűrített paradicsom
- Kis tejföl
- Pizza fűszerkeverék
- Opcionálisan plusz fűszerek, vagy akár teljes egészében saját fűszerezés a pizzafűszerkeverék helyett. Oregano ajánlott.

Elkészítés:
Fogjuk a piros trutyit, és kicsit megtejfölözzük, hogy sápadtabb színe legyen, és ne legyen olyan erős paradicsomos íze. Rakunk bele fűszert, hogy jó finom legyen. Több nem is kell, a kevesebb néha több. Én még szoktam bele rakni oreganot, mert isteni házi cuccunk van és valami mennyei illata van. meg persze íze is. (Csak le kell szedni az oreganot mikor szépen megtermett, valahova kilógatni, hogy kiszáradjon, aztán jól összemorzsolni, és kész is a csoda)

3. Rész: A FELTÉT - A lényeg

Amíg kel a tészta, a szósz pedig áll, hogy összeérjenek az ízek, addig össze lehet vagdosni a feltéthez szükséges dolgokat. Hogy mik ezek?
- Kolbász
- Bacon
- Csípős zöldpaprika (lányok és gyermekek persze elhagyhatják ha nem szeretik a csípőset)
- Hagyma
Sajtot majd csak ráreszeljük a pizzára, fölöslegesnek tartom azt előre lereszelni.

Más nem is kell. Nem tűnik el semminek az íze a többi mellet, viszont csodásan harmonizálnak együtt. Magyarul finom lesz.
Anyuka ilyen szeletelt bacont szokott venni, tudjátok, az a hagyományos. Szépen fel lehet kockázni. Kolbi karikákra, paprika szintén. Hagymát félbe szoktam vágni, azt megint félbe, és úgy szeletelem.

4. Rész: AZ ELKÉSZÍTÉS - A csiszolatlan gyémánt tökéletesítése

Ha szép nagyra kelt már a tészta akkor elkezdhetjük összerakni a cuccot. Fontos: Már most kapcsoljuk be/ gyújtsuk be a sütőt, hogy amíg mi szöszmötölünk fel tudjon melegedni. Utálom mikor már raknám be a sütőbe a pizzát, és akkor veszem észre, hogy nem kapcsoltam be, és várni kell, hogy felmelegedjen. Annyival később ehetünk a pizzából.
Kb 150 fokon szoktam sütni, időt sose nézem. Néha-néha ránézek, és amikor kész, akkor kész.

Visszatérve a tésztához: Fogunk egy szép tepsit, megkenjük olajjal. Beledobjuk a tésztát, és két szép kezünkkel elkezdjük nyomkodni a tepsi széle felé. Szépen jusson a sarkokban is, legyen egyenlő vastagságú mindenhol. Ha túl vastagnak érezzük akkor két tepsiben is süthetjük.
Ha szépen lenyomogattuk, akkor jöhet rá a szósz. Ne sajnáljuk! Rendesen kenjük meg a szélét is! Mint mondtam, ez nem spórolós bolti pizza:P
Ha rákentük a szószt, nagyjából egyenletesen, akkor jöhet a feltét. Először a bacont szoktam rászórni jó igényesen, aztán jöhet a kolbász, majd a hagyma, végül a zöldpaprika. Ha minden rajta van, akkor reszeljünk rá jóóó sok sajtot. Mehet a sütőbe!

Egyszer csináltam "fehér pizzaszószos" változatot is. (Asszem így hívják a tejfölös alapú szószt)
Tejföl, kis majonéz, fokhagyma, fűszerek. Nagyon finom úgy is.

Körülbelül ennyi. Sajnálom, hogy nem tudtam sok helyen pontos mennyiségeket írni, csak úgy érzésből szoktam csinálni. Néhány elkészített pizza után már nektek is ilyen profi módon fog menni:P

Jó sütögetést, jó zabálást!
Mottó: Aki magyar addig eszik, míg a koporsóba teszik!

Tejfölösz szósszal, sütés előtti állapotában

Hozzászólások

(#1) kemotox


kemotox
(őstag)

Remélem érthető a dolog (=nem fogalmaztam úgy, mint egy újszülött csimpánz, és nincs tele hibával). A lényeg az egyszerűségen van. Nem kell semmi külföldi mozarella meg parmezán meg tengeri herkenytűk, meg akármi. Jó magyar parasztkóbász, szalonka, oszt jóvan! :P

(#2) petipetya


petipetya
(nagyúr)
LOGOUT blog

Isteni finom lehet. :C

(#3) Doze


Doze
(aktív tag)

Ha hamburgert csinálsz majd azt is tedd közzé :D, már csak a múltkori eszmecsere miatt :DD

(#4) DR|FTK|NG


DR|FTK|NG
(addikt)

"isteni házi cuccunk van és valami mennyei illata van. meg persze íze is"
Ez mit akar jelenteni? Mariska? :DDD

"Mottó: Aki magyar addig eszik, míg a koporsóba teszik!"
Akkor már értem, hogy miért duci a tengerimalacom. :DDD

Egyébként iszonyú finom lehet! Most meghoztad az étvágyamat, készíthetek valami kaját...

(#5) kemotox válasza Doze (#3) üzenetére


kemotox
(őstag)

Hmm azt már rég ettem nagyon. Jóféle fasírtot szoktam bevágni egy zsemlébe. Mustár, hagyma, sali, paradicsom, sajt, azt jólét:D Vagy rántotthusi két szelet kenyér közé + csalamádé meg majonéz.

Na de ez a hamburger téma beindította a fantáziám. Majd csinálok egyszer jóféle húspogácsákat, meg veszek valami oláh nagy cipót és olyat összekotyvasztok, hogy beszarok :D

Ha többeket érdekel a téma, akkor néha-néha rakhatok fel kajás posztokat. Nem vagyok egy konyhamágus, csak egyszerűbb dolgokat szoktam csinálni, csak azokat jól felturbózom! :D Hú például a jóféle kis sajtos petrezselymes bundás kenyér... Az lesz a következő poszt tárgya.

Ja még valami: Fogod ezt a pizzareceptet, csak a tésztát kicseréled kenyérre, a szószt meg sima margarinra vagy valami szendvicskrémre azt kész a magyaros melegszendvics. Kb egy éve minden reggel ilyet eszek! :D

(#6) Ed3r_X_


Ed3r_X_
(veterán)

:O :O

Itthon meg "csak" felvágott van :O :O Megéheztem egy jó pizzára. :O

"The best things in life aren't things"

(#7) kemotox válasza Ed3r_X_ (#6) üzenetére


kemotox
(őstag)

Igazából bármit rakhatsz rá! Ami van otthon a hűtőben. Maradék szalámi, kis lábszagú sajt, fél adag pörkölt. Najó azért van egy határ :D Egy kis liszt, tejföl, meg valami felvágott ha akad otthon akkor már nyert ügyed van.

(#8) tDr1v3r


tDr1v3r
(veterán)

Disznósajt meg hol marad?

最低だ、俺って。

(#9) Ed3r_X_ válasza kemotox (#7) üzenetére


Ed3r_X_
(veterán)

Csak több alapanyag nagyon nincs is itt, na majd hétvégén befogom a barátnőmet magam mellé, és csinálunk egy hatalmas pizzát. :)

Úgy is nagyon rég ettem már :B

"The best things in life aren't things"

(#10) kemotox válasza tDr1v3r (#8) üzenetére


kemotox
(őstag)

Fúj az olyan undi :D Amúgy jah, végülis azt is lehetne. Ezért csodálatos dolog a pizza. Azt raksz rá amit akarsz.

Csirkét is ezért bírom. Úgy fűszerezed, pácolod, ahogy akarod. Lehet rántani, sörtésztában megsütni, natúran megsütni és egy kis sült hagymát pirítani mellé.. stb stb.

További hozzászólások megtekintése...
Copyright © 2000-2019 PROHARDVER Informatikai Kft.