2022. augusztus 10., szerda

Gyorskeresés

"De még azt hagy mondjam már el..."

Írta: |

[ ÚJ BEJEGYZÉS ]

...szóval régen sokat utaztam buszon, vonaton iskolába, később melóba.

Érettségi után szülővárosomtól uszkve 30 kilométerre lévő városba jártam iskolába minden reggel busszal, hogy remek képességeket szerezzek a későbbi cro magnoniak kezelésére. Hogy mennyire sikerült, azt az előző 3 bejegyzésben leírtam :) Ez a kb 30 perc oda 30 perc vissza minden nap három éven át pont arrra volt jó, hogy nagyon jól megismerjem az utazóközönséget, és köztük az egyik legbosszantóbbat: a bárkivel beszélgetést kezdeményezőt. (későbbiekben BBK). Miután Budapesten kezdtem dolgozni akkor a haza és visszavonatozások alkalmával volt ezekhez szerencsém.
Mindig az idősebb korosztályhoz tartozik, de nemtől teljesen független jelenség.
Legtöbbször egy pusztába kiáltott megjegyzéssel indít, hogy behatárolja a lehetséges célszemélyeket még a buszmegállóban. Pl:
-Jaj de meleg/hideg van megint. (évszaktól függően)
-De soká jön ez a busz.
-Régóta várunk már.
Ilyenkor az egyetlen dolog amit tehet az ember ha nem akar áldozatul esni az, ha nem reagál, sőt, akár el is fordítja a fejét. Jaj annak aki csak bólintani mer a BBK hozzávetőleges irányába. Ilyenkor emberünk azonnal felveszi a szemkontaktust, majd biccent és szorosan a bólintó mellé furakszik, hogy a buszon a lehető legközelebb üljön/álljon hozzá. Felszállás után amint az ajtó becsukódott, ezzel elzárva a menekülés útvonalát azonnal indít is.
-Tegnap nem is volt ilyen meleg/hideg. Mondom én, hogy van valami az időjárással. Tavaly ilyenkor még kint ültem a teraszon, sörözgettem, néztem, hogy de szépen süt a nap és rádiót hallgattam. De mostanában nem nagyon hallgatok már rádiót, mert nem nekem való már ez a mostani zene, olyan zaj csak ez, meg kiabálnak, hogy jee jee. Régebben volt a jó zene. A Koós Jancsi még milyen szépen tudott énekelni. A táncdalfesztiválon is milyen jó volt a Kislány a zongoránál. Na meg a Harangozó Terike is. Mondom szép kislány ez a Terike meg szépen énekel, de olyan kis sundi. A szomszédasszonyom lánya meg jön néha látogatóba és azoknak meg olyan kocsija van... Opel, nagyon drága volt. Mondjuk aki cégvezetőhöz ment férjhez az megengedheti magának.....
Ez folyamatosan megy addig amíg a bólintó le nem száll, leszállás után azonnal elátkozva azt az engedetlen nyakizmát, hogy hogy volt képes bólintani. Nehezített esetben olyan szerencsétlen, hogy pont ott száll le BBK is és akkor megy mögötte és beszél tovább.

Nekem egy BBK nénihez volt szerencsém ezen a buszjáraton reggel, kialvatlanul, télen. Az ablaknál ültem és megkérdezte szabad-e a hely mellettem. Én vesztemre igent mondtam. Ő ezt annak vette, hogy akkor mostantól mi jóbarátok vagyunk és mindent megoszthat velem. Ennek örömére a következő 30 percben részletekbe menően végighallgathattam, hogy:
-A vejem, aki egy mennnyire angyali jó ember, meg a Vicuskával is milyen aranyosan bánik, nem italozik meg nem csalja meg. Mikor hozzák a kis Avatárkát meg Gyémántsztenderdet nyaralni ők is olyan szépen játszanak, nem ilyen durván, hogy verekszenek meg minden. A tévéből tanulják a gyerekek is ezt, hogy ott folyton csak az erőszak megy, már a reklámok is olyanok hogy autók borulnak fel meg abban is lövöldöznek. Hát hová lesz így a világ, ha mindig csak ilyenek mennek a tévében. Bezzeg régen még jó műsorok voltak, a Ki Mit Tud meg a táncdalfesztivál. Hát az a Koós Jancsi milyen szépen énekelte, hogy Kislány a zongoránál. Szóval a vejem mondta, hogy hát olyan drága ez a gázfűtés, ez is amiatt a hülye (épp akkor aktuális miniszterelnök) miatt van. Hát folyton csak a kisembereket nyúzzák, ők meg veszik fel a milliós fizetéseket, meg céges luxusautóval járnak. Szóval mondta a vejem, hogy beszerelne a pincébe egy vegyes tüzelésű kazánt, mert sokkal olcsóbb lenne azzal fűteni télen, mert szenet meg fát vesznek még ősszel és akkor van egész télire. Az volt a baj, hogy hát a támfalra szerelték fel, mert ott volt a jó helyen, de ki kellett fúrni. Erre megrepedt fent a nagyszoba fala, szóval ki kellett hívni kőművest. Ez a Jóska gyerek nagyon jól dolgozik, bár nem úgy mint az öreg Jóska, az apja, aki már akkor kőműves volt amikor mi beköltöztünk a mostani házunkba, azt is ő vakolta még be.....

Mivel az ablaknál ültem és a néni is természetesen végálllomásig utazott, ezért mire leszálltam már zsongott a fejem és szédültem. Egy kicsit részeg, kicsit bolond bácsi pedig egyszer a vonaton ült le velem szemben, már mikor Budapestről épp utaztam haza. Éjszakás műszakban voltam előtte. Fáradt voltam, álmos, éhes és alig vártam, hogy otthon egy kis reggeli után beledőlhessek az ágyamba. A bácsi látta ezt és a leülés pillanatában már kérdezősködni kezdett:
-Hová megy?
-Haza.
-Dolgozni volt?
-Igen.
-Budapesten?
-Igen.
-Mit dolgozik ott.
-Telefonos ügyfélszolgálaton.
-Milyen cégnél?
-Telefonosnál... :U
-És most utazik haza?
-Igen.
-Meddig megy?
-Posványalsóig.
-Jaj én Potykahaknád - Slüzgülü-felsőig megyek.
Ekkor látványosan fülembe tettem a fülesemet és kerestem a telefonomban valami zenét. (A discman már a végét járta, majd egy rendkívül ügyes földre ejtés után végleg tönkrement)
Ekkor a bácsi megkocogtatta a térdemet:
-Azt tudja hogy miért zsíros a p*na?
( :Y WTF!!!!!)
-Öööö, .....nem? -itt egy pillanatra elsápadtam, hogy mi lesz ebből.
-Azért hogy ha dugják, ne nyikorogjon. Érti? :)
-Igen, vicces. :(( Visszatettem a fülembe a fülest.
Bácsi ismét kocog a térdemen:
-De még azt hagy mondjam már el, hogy tudja, hogy miért van kétféle nő?
- :O jaj muszáj?
-Inkább zenét hallgatna?
-Igen, fáradt vagyok inkább hallgatnék zenét.
-Rendben.
Ezután szerencsére békén hagyott, de két szám között még hallottam, hogy magában a Jaj úgy élvezem én a strandot című örökzöldet hümmögi.

A legjobb sztori viszont nem velem történt, hanem csak szemtanúja voltam, de el sem hittem amit hallok, annyira komikus volt a helyzet. Épp iskolából mentem volna haza busszal, mikor a buszállomáson, pont azon a peronon ahonnan az én buszom is indul, a következő beszélgetés ütötte meg a fülemet:
Egy idős néni és egy negyvenes nő állt egymás mellett és a néni folyamatosan magyarázott a nőnek, hol bizalmasan suttogva, hol normál hangerőn. A beszélgetésből arra gondoltam, hogy ismerősök. Mikor odaértem a néni valahol itt járt:
-...az orvos meg azt mondta, hogy ha továbbra is ilyen színe lesz akkor le kell vágni, mert tovább fertőződhet. Hát most üljek otthon abban a kis házban egyedül, aztán ha mentőt kell hívni ki segít nekem? A lányomék is elköltöztek, albérletben laktak, amíg a kis Kevin Noel meg nem született, de utána nagyobb ház kellett nekik, mert kevés volt már a 100 négyzetméter. Szóval a vejemék most építkeztek. Vettek egy nagy házat fent ott a hegyen a Szklabonyánszky utcában, ott ahol a gazdag negyed van. Ott aztán olyan házak vannak, hogy az nem is igaz. A vejem meg kapott egy nagy összeget, gondolom a szüleitől. Hát azok is megérik a pénzüket. csak azért van ilyen magas nyugdíja a vejem apjának - itt suttogásra váltott - mert hát nagy kommunista volt mindkettő, ő is meg a felesége is aztán amit tudtak elloptak.
Ekkor vágott közbe a másik nő:
-De miért tetszik ezeket nekem mondani?
Mire a néni, mintha ez teljesen magától értetődő lenne:
-Hát maga kérdezte tőlem, hogy mikor jön a busz....
:C

Na jó utat mindenkinek, az ég óvjon titeket a BBK-tól.

Hozzászólások

(#1) Simi87


Simi87
senior tag

Nem tudom, hogy bunkóság-e, de én holt lazán megmondanám, hogy elnézést, de nincs kedvem beszélgetni. Alapvetően sajnálom őket, mert biztos magányosak, ezért fárasztják az idegeneket. Vagy a másik ok az lehet, hogy amikor fiatalok voltak, akkor ez tök normális volt, hogy idegenek beszélgettek egymással a buszon, vagy a vonaton.

(#2) Vakegérke


Vakegérke
veterán

Az utazós eseteknél "kellemesebb", ha a moziban a szomszéd kommentálja a filmet, és előre elmondja, hogy mi következik.
Volt "szerencsém" ilyenhez.
Először udvariasan megkértem, hogy hagyjon békén. Egy percig bírta, aztán újra rákezdte, mondván most figyelj, bejön a mufurc, és leveri ezt a nyüzüge... Immáron udvariaskodás nélkül közöltem vele, hogy hallgasson. Ismét egy percig volt szünet, aztán megint rákezdte. Cirka a következő mondat hagyta el a számat: Ne légy már ekkora paraszt, még szagod is van, a szád büdös, egyébként is kotródj a francba! Nem kellett egy perc, és már a másik oldalán lévő nézőt boldogította.

Szólni kell, és nyugodt lesz az utazásod. :)

Szép szolidan, szép szolidan, elvégre nem vagyunk otromba állatok... (KFT) Birodalmi Szóvivő és Békenagykövet (:L topic)

(#3) Käytöskukka


Käytöskukka
újonc

Az a baj ilyenkor, hogy megmondja az ember, hogy bocs, nincs kedvem beszélgetni, de ez akkor is hajtja a magáét. Nem beszélGETni akar hanem csak beszélni. Monologizál, mint az összes főgenya az összes James Bond filmben.

(#4) Vakegérke válasza Käytöskukka (#3) üzenetére


Vakegérke
veterán

Ha nem ért a szép szóból, le kell torkolni. Határozottan közölni kell vele, hogy amit beszél, az hülyeség, és hogy büdös a szája. Ez biztos használ.

Szép szolidan, szép szolidan, elvégre nem vagyunk otromba állatok... (KFT) Birodalmi Szóvivő és Békenagykövet (:L topic)

(#5) mustang08 válasza Vakegérke (#4) üzenetére


mustang08
tag

"Szép szolidan, szép szolidan, elvégre nem vagyunk otromba állatok..." :D

(#6) Vakegérke válasza mustang08 (#5) üzenetére


Vakegérke
veterán

"Ha nem ért a szép szóból..."

Szóval helytálló.

Szép szolidan, szép szolidan, elvégre nem vagyunk otromba állatok... (KFT) Birodalmi Szóvivő és Békenagykövet (:L topic)

(#7) Csemike


Csemike
csendes tag

Alapvetően szerintem nincs semmi baj a kommunikatív emberekkel. Épp ma gondolkodtam azon, hogy régen egy társasház vagy utca közössége mennyire összetartó volt, ránéztek egymásra az emberek, főleg az idősekre, megálltak beszélgetni, ha baj volt, azért valamennyire számíthattak is egymásra. Most meg pl. a házunkból halnak ki az idősek (csúnya kifejezés, elnézést) a helyükre beköltöző fiatal egyedülállóak vagy max párok pedig épphogy köszönnek a folyosón és huss, már ott sincsenek. :) Persze, ez nekem is csak azóta feltűnő, hogy itthon gyerekezek. Azóta van, hogy én beszélgetek az idősekkel. :) (Bár, van hogy inkább sietnék...)
Szóval, szerintem ezek az emberek benneragadtak ebben a "megállunkbeszélgetünk" rutinban, ami a mi korosztályunkban már tök idegen.

[ Szerkesztve ]

(#8) petipetya


petipetya
nagyúr

Fiatal koromban párszor megszívtam az ilyen emberekkel. Főleg öreg nénik voltak. Buszon kettes ülésen ültem egyedül, ahogy szoktak padlógázzal felszálltak, egyből kinézték a helyet és padlófékkel 180 fokos fordulattal már ott is ültek mellettem. Eltelt pár másodperc és a periférikusból láttam, hogy néz. És már beszélt is, blablaba. Máskor egy másik rámnézett, aztán már a kezembe is nyomta az ősbuta telefonját, hogy állítsam már be a csengőhangot. Beállítottam, és lebasztam, hogy nem igazán kéne bárkinek is csak úgy odaadni a telefonját. Egyszer szövetkabát volt rajtam (ez akkor szokott megtörténni, amikor a Naprendszer összes bolygója egy vonalban áll, miközben a Tejútrendszer elkezd visszafelé forogni), és egy fura fejű fiatal nő beült mellém és elkezdett beszélnie magáról, hogy hová jött, hol száll le stb. Tudjátok, akinek a teste rendben van, de az arcát eléggé megkarcolta már élet itt-ott. Gondolta leszállok vele. Én meg gondoltam nem. Mit is akarhatott? Erről egy iszonyat szép félig cigány prosti jut az eszembe a Harminckettesek felé sétálva pár éve:
- Rámnéz. Szia, akarod?
- Igen, de nincs pénzem.
Ebből kiderült.

Általában én is szoktam az emberek fejébe bámulni, amikor nem a telefont nyomom. Szép lány, kierőszakolok magamból egy félmosolyt, srác, anyádat nézd, öreg a topicot ihletett beszélgetni akaró láttán pedig egyből elindul a vörös riadó, és gyorsan elfordítom a fejemet.

Akármennyire is vigyázok, valahogy most is folyton engem találnak meg azok, akik útbaigazítást kérnek. Ez még a kisebbik rossz, ha utána nem akar beszélgetni. Veszem a bérletet szombaton az ótómatából, erre a halszemű a másiknál segítséget kért tőlem. Minden tiszteletem, nem szoktam másokon nevetni, de itt a fickó feje 10 centire volt az enyémtől - gondolom nála odahaza így kommunikálnak a szomszéddal. :D Gyorsan végignyomkodtam neki a gépet, az kiköpte a jegyet, megint 10 centiről megköszönte, aztán már menekültem is, mielőtt beszélne. Ma meg megyek az óriáskijelzőhöz, hiszen velem nem szívózhat a pláza, nem fogok bolyongani benne, mint Jónás a cet gyomrában - az eredmény ugyanaz, benyel a marketing. Nyomkodja a csóka, de nem jut előrébb, hatranéz és egyből kérte, keressem meg a boltot neki. Pitty pitty pitty pitty, megvan, hátul a Sparral szemben. Szerencsére továbbment egyből.

Szeretek segíteni, de ne mindenki tőlem akarjon már mindent egész Pesten, mert a sok kicsi sokra megy alapon ez egy idő után már fárasztó.

Még a borízű csöves is tőlem kérdezte a minap, hogy a kaki fele arra kell menni? Mondom igen, és elcsesztem mert ilyenkor előjön belőlem a mérnök (idézőjelben, mert nem vagyok az) és megmondtam, hogy 10-14 perc ezzel a tempóval. Erre beszélgetni akart, már fordultam is (nem fel) sarkon azt mentem tovább.

Hogy miért írtam le mindezt? Hogy monologizáljak nektek, hogy beszélgessetek velem, ha akartok, ha nem.. :) vicc volt

[ Szerkesztve ]

"nincs rá lezsóidő"

(#9) Käytöskukka válasza petipetya (#8) üzenetére


Käytöskukka
újonc

Monologizálj nyugodtan, te legalább érdekeseket mondasz a cikkben szereplőkkel ellentétben. Amúgy velem is volt olyan, hogy mentem a Körúton és hallom a hátam mögül, hogy:
-Szia, van kedved?
Nézek körül, hogy mi van, erre jön mögöttem egy viszonylag fiatalos kb negyvenes nő és mosolyog.
-Ööö, nem, köszi.
-De olcsó.
-Hát akkor sem, köszi.

(#10) Käytöskukka válasza Vakegérke (#2) üzenetére


Käytöskukka
újonc

Jaj moziban is volt ilyen, hogy mögöttem egy bácsi végigkommeltálta, mondjuk ő vicces volt, mert nagyon szurkolt a főhősnek:
-Hú, hogy leütötte. Na nyomás, fussál! Gyerünk, nyomd a gázt, utolérnek!
Meg ilyeneket mondott néha.

További hozzászólások megtekintése...
Copyright © 2000-2022 PROHARDVER Informatikai Kft.