2022. december 5., hétfő

Gyorskeresés

Az irodai élet szépségei 2. rész: Termosztátor, a hidegosztó

Írta: |

[ ÚJ BEJEGYZÉS ]

....szóval aki dolgozott már nagy open officeban, az megtapasztalta, hogy az irodai hűmérséklet soha sem jó mindenkiek.

Első ilyen helyen állandóan ment a harc. Egyik kollegina, aki nyáron is képes volt pulóverben jönni (nemcsak a légkondiban ült pulcsiban, abban jött dolgozni a kinti 35 fokban) folyton lekapcsolta a légkondit. Nem lejjebb vette, nem kérdezte meg, kikapcsolta. Aztán mikor már az iroda 80%-a majd megfulladt, meg mindenkiről folyt az izzadtság, akkor ment oda valaki ellenőrizni, aztán hangos kvaanyázások közepette visszakapcsolta. Kolléganő persze hamarosan megint arra járt aztán kezdődött az egész elölről.
Csak azt nem értem, hogy ezek hogy nem látják, hogy csak ők fáznak és mindenki más, nagy open office esetén vagy 40 ember, meg szanaszét izzadja az ingét.

Második helyen szerencsére nem volt ilyen probléma, itt viszont trehányak voltak a karbantartók a szellőzők tisztításával és ezért kaptam egy olyan hangelmenős, fulladva köhögős torokgyulladást, hogy azt hittem a mentő visz el. (Ez valahogy eddig minden helyen előjött egyszer. Nemrég új irodában kezdtem, még várom a hatást.)
Ugyanitt egy felújítás alkalmával sikerült valahogy belevezetni a szennyvizet a szellőzőrendszerbe és napokig ültünk a pöcegödörszagban, mire kitisztították.

Volt aztán olyan kollegina, aki az évtized legmelegebb nyarán bejelentette, hogy neki fázik a háta és fáj a feje a légkonditól és kapcsoljuk ki. Megint csak nem levetetni akarta, hanem full lenyomni. A zseniális ötlete az volt, hogy nyissunk ablakot. Délutánonként 40 fok volt kint, emlékszem mikor kiléptem az utcára a szél megégette az arcomat. Ekkoriban volt Budapesten a Rolling Stones és megírta valami lap, hogy Jagger első szava az volt a gépből kilépve, hogy:
- Hú de kurva meleg van itt, fiúk.

Kicsit visszatérve a szállodába, megtapasztalhattam a másik oldalt is. Kedves sóher disznó főnök kitalálta, hogy mivel télen kevés a foglalt szoba ezért az üres szobákban tekerjükle a radiátort. Majd felvesszük ha jönnek spontán beeső vendégek. Ő persze csak nagyon ritkán volt bent, havonta pár napot, szóval nem zavarta a dolog.
A kazánt sem engedte a 10 fokozatból 2 fölé tekerni, így a különösen hideg téli éjszakákon, amikor kint -20 fok körül volt, bent sem mértünk 10 foknál sokkal többet. Nagyon elegáns úgy fogadni a vendéget, hogy fekete öltönynadrág, fehér ing, nyakkendő, télikabát.
Egy ilyen alkalommal épp jött, mindenki tiszta ideg, mert mindig belekötött mindenbe, ha itt volt. Bejön az ajtón:
- Jó napot - köszöntem
- ........ - válaszolta udvariasan :((
Odament a radiátorhoz, rátette a kezét és megállapította, hogy legalább HÁRMASON van a kazán.
- Nem hiszem el.... ezek JÁTSZANAK a pénzemmel!!! - kiáltotta és hátrament levenni a fűtést.

Hozzászólások

(#1) 0xmilan


0xmilan
őstag

Ilyen nagyon extrem eseteknel szerintem lehet szolni a HR-nek, hogy ne az 1 miatt szenvedjen mindenki mas.

(#2) DeFranco


DeFranco
nagyúr

Hja, kérem... ha valaki Dagobert bácsihoz szegődik portásnak ;]

(#3) lajosdani2


lajosdani2
csendes tag

Dolgoztam egy irodában, ahol egyedül voltam hímnemű 6 nő mellé. Ott is folyton ment a klíma-para, meg hogy hideg van. Szerencsére azért nagy gond sose volt, mindig meg tudtunk egyezni, hogy "most egy kicsit bekapcsolom, mert már nagyon meleg van" - ilyen deal-eket kellett kötnöm. :D

Aztán egy hidegebb télen elromlott a rendszer. Fújt ahogy kell, csak éppen fűtés helyett hideget.
Lányok hívogatták a karbantartók főnökét, de mindig lepattintotta őket - gondolom tudta, hogy a nők mindig fáznak, nem vette őket komolyan. Na, gondoltam, majd én az irodai alfahím, elintézem :D ... Hívom, kicseng, felveszi. Mondom neki, hogy "de figyu, ez tényleg hideget fúj, kabátban ülünk 3 napja. Nem, nem viccelek, tényleg fázunk, még jó, hogy a PC-k melegítenek valamicskét."
Ekkor előáll a farbával, amitől majdnem leestem a székről: azért érezhetjük hidegnek, mert "a sebességgel korrigált effektív hőérzet megtéveszt".
Mondom oké Attila, akkor légy szíves gyere ide végre, és nézd meg te is az effektív hőerzetet.

A vége az lett, hogy utána való héten (!) bejött az irodába 5 szerelő, és tanácskoztak egy órát a termosztát előtt, és arra jutottak, hogy valami fordítva volt bekötve. Köszi :D

(#4) PSti válasza lajosdani2 (#3) üzenetére


PSti
tag

Az kemény :DD

(#5) nemlehet


nemlehet
őstag

Ez állandó feszkó. Főleg ott ahol lazább a dresscode, sok csaj bemegy spagetti pántban kis szoknyában dolgozni míg egy irodában a legtöbb férfi hosszú nadrág-ing kombóban kell tolja. Néha ez megterhelve nyakkendővel és zakóval is. Nyilván más a hőérzet.

Erre egyetlen egy jó megoldást láttam eddig: Főnökasszony (aki majdnem mindig nadrágkosztümben volt, mert sokat ment tárgyalni sokszor arabokkal is) mondta, hogy a standard 26 fok, ennél hidegebb nem lesz, de akinek ez hideg az öltözzön fel rendesen. Ezzel aztán nem volt vita se férfi, se női részről.

Nokia 3310->3410->3100->6500 Slide(RiP Nokia)->Acer Liquid Metal ->Xiaomi Hongmi-> Xiaomi Redmi Note 3

(#6) ncc1701


ncc1701
veterán

Van erre egyébként előírás, irodai munkahelyen valami 21-24 fok között kell tartani a hőmérsékletet. Télen is, nyáron is.

(#7) CPT.Pirk válasza ncc1701 (#6) üzenetére


CPT.Pirk
Jómunkásember
LOGOUT blog

"Magyarországon a zárt térben dolgozó, szellemi munkát végzők számára meleg évszakban 21–24 fokos hőmérsékletet kell biztosítani, a legnagyobb megengedhető hőmérséklet pedig 31 fok. Mindezt egy 2002 óta élő, a munkahelyek munkavédelmi követelményeinek minimális szintjét előíró rendelet szabályozza, ahogyan azt is, hogy 24 fok feletti hőmérséklet esetén a munkavállalók részére igény szerint, de legalább félóránként védőitalt (14–16 °C hőmérsékletű ivóvizet vagy legfeljebb 4 százalék cukrot tartalmazó alkoholmentes italt) kell biztosítani, továbbá óránként legalább 5, de legfeljebb 10 perces pihenőidőt kell közbeiktatni."

Ezzel szemben nálunk pl. 26 fokra állított klíma teremti meg az ideális környezetet, mindenki számára. Hidegebbre véve már kellemetlen volt. Az mondjuk kérdéses, hogy maga a klíma milyen pontosan méri a hőmérsékletet.

[ Szerkesztve ]

Nincs más - csak egy szál gitár - szidom a rendszert - forradalmár. - Én vagyok egyedül 88 telén. (Auróra)

(#8) zolikaDB


zolikaDB
veterán

20 éves voltam.
Nem tudtam, mi az a klimax.
De legalább nekem is sz.r volt az irodában, évszak-függően :DDD

MINDHALÁLIG DEBRECEN!!!

(#9) szabonagyur


szabonagyur
félisten

Ilyen története szerintem mindenkinek van.

Mi nem vagyunk sokan az irodában (vagyis amig nem HO lett 1,5 éve), kb 20-an, fele nő, fele férfi.

Na most az irodánk olyan sikeresen készült el, hogy klíma alapból nincs, csak a külső levegőt hűtik valahogy, de nem igazán jelentős (nem klíma hatás).

Nyáron és télen rendszeresen megy a harc, hogy éppen melyik fokozaton álljon a termosz.

Van kollegina aki az írásban hasonlóan bejön kötött pulcsiban és fázik, de van aki bejön egyszál semmiben és fázik, majd a kis elektormos radiátort járatja maxon (egyik alkalommal mág égett szaga is volt :)).

Tavaly nyáron egyik kolleginának sikerült annyira feltekerni a termoszt, hogy beindult a fűtés majd jött a központi lecseszés, hogy na ezt mégis miért kellett.

De van más is.

Eredetileg egy olyan irodánk volt ahol nem volt természetes napfény, majd költöztünk egy olyanba ahol lett ablak a 4-ből egy oldalon, mely még nyitható is volt. Utóbbinak az allergiás kolléga kimondottan örült, de jöt az ötlet, hogy pollenhálót fel majd az segít.

Fel is került méregdrágán a pollenháló, amiről tudni illik, hogy eléggé sűrű szövésű, kb sötét lett az irodában. Visszaértünk a kiindulási pontra, hogy nincs természetes fény.

Az csak hab a tortán, hogy az ablakhoz (meg a földön levő szellőzőhöz) az a kolléga ült aki nem akarta sosem kinyitni az ablakot és állandóan fázott a lentről jövő levegőtől (de ugye ő volt ott hamarabb..:))

(#10) bkercso válasza lajosdani2 (#3) üzenetére


bkercso
nagyúr

Nem kell ehhez nagy iroda, mi home office-ban is ezt játszuk ketten. :DDD :DD

Amúgy a klímát tényleg sokan nem bírják. Első melóhelyemen pl. a főigazgató egész éjjel nyomatta a klímát, hogy nap közben ne kelljen, mert nem bírta a nyaka. Aztán költségcsökkentés keretében felszereltek mindenhova időzítős konnektorokat (a 2008-as válságkor), mert sokan bekapcsolva felejtették a klímát, mikor az utolsó is hazament. A fő-főnök volt az első, aki egy hosszabbítóval átkötötte. :))

A radiátoros főnököd meg vagy kórosan sóher volt, vagy nárcisztikus, vagy egyén pszichés baja volt. Ilyen is van; ezzel se tudsz mit csinálni. :((

[ Szerkesztve ]

HiFi készülékek: https://hardverapro.hu/aprok/hirdeto/bkercso/keres.php?search_exac=0&search_title=0&usrid=341946&buying=0

További hozzászólások megtekintése...
Copyright © 2000-2022 PROHARDVER Informatikai Kft.