2022. december 1., csütörtök

Gyorskeresés

Jó vétel e egy hajdani csúcsmobil, manapság 38db pisztolyorrú Mátyásért? Garival

Írta: |

[ ÚJ BEJEGYZÉS ]

Akik nyomon követik a mobil kommunikáció fejlődését, ha nem is napi aktualitások szintjén, de képben vannak a friss modellekkel, a rengeteg gyártóval és a hardveres specifikáció is mond számukra valamit (azon a rengeteg reklámon és jól hangzó, de valójában semmitérő információhalmazon túl, amivel a műszaki áruházak próbálják rásózni a gyanútlan vevőre a portékát.)
Ők, azaz mi, gyakran botlunk szerintem ismerősök, illetve kevésbé hozzáértők kérdésébe, kérésébe:
-Milyen telefont vegyek, ha bedöglött a régi? Nem akarok drágát mert nekem csak netezésre, Facebook-ra, meg Youtube-ra kellene.

Tudjuk jól hogy szinte ez a 3 dolog is terheli a hardver-t rendesen manapság, vége van azoknak az időknek amikor egy fapados okos telefonon is lehetett gond nélkül böngészgetni híreket olvasni. A böngészők és úgy általában az Android-rendszer memóriakezelése, tudjuk, nem mindig tökéletes. Így hamar nézünk görbén és szisszenünk fel a feljebb említett kérdés hallatán. Sorra kerülnek elő a „noname” gyártók termékei mint alternatíva és egy költséghatékony megoldás az új készülékvásárlási dilemma megoldására. De vajon valóban jó választás-e egy ilyen nevesincs termék? Van-e, illetve lesz-e rá update, mit teljesít abból amit a rövid, jól csengő információkkal teletűzdelt készülékismertető ígér? Sajnos általában mindig van valami keserű szájíz, ami elrontja az összképet. Vagy a gyenge kijelző, a kevés ram, a gyenge proci, a pocsék kamera, lehetne sorlni. Természetesen nem minden ismeretlen gyártó terméke tartozik az ipari hulladék kategóriába, akadnak szép számmal feltörekvő vagy már köztudatba beférkőzött, remek ár-érték arányú készülékek. Nem egyszerű feladat megtalálni azt a bizonyos tűt a szénakazalban. Írásom alanya azonban nem egészen a „budget-noname” kategória versenyzője, sőt, meglehetősen borsos ársávban versenyzett valamikor 4-5 évvel ezelőtt. 200.000 Ft körül lehetett hozzájutni, amit akkoriban sérelmeztek is a szaklapok és túlárazottnak tartották. Rántsuk hát le a leplet a ma is kapható Sony Xperia X Performance-ról és derítsük ki, 2020-ban meg éri-e az olcsóbb telefonok körében is barátinak számító 38.000 Ft-os vételárat.

Masszív karton dobozban vettem kézhez az eszközt, a teljesen minimalista fehér fedlapon ami alsó párjára szorosan illeszkedik, mindössze egy ezüstös „XPERIA” felirat és egy dombornyomott halovány „X” látható. Lejjebb szolid „Sony” logó, ez a minimalista stílus kifejezetten kellemes a szemnek és simogatja lágyan optikai érzékszervünk nem létező lelkét. Leemelve eme gusztusos és elegáns fedelet, mintha valaki forró ólmot öntene a szemünkbe és zúzná- égetné porrá retinánkat.
Mi ez a rettenet? Cifra szivárvány mintás, mint egy unikornis, aki megette a gumimacikat és 2 üveg zöld abszint után elölről és hátulról is végtermékével alkotta volna meg csomagolásunk mintázatát. Vonakodva és lelki hányingerünket visszatartva nézzünk inkább a belsejébe, ami némi papírhalmot, egy töltő fejet egy Micro-USB kábelt és egy fül... Hmmm, nem, nincs fülhallgató, pedig régebbi videókban bizony fontos szereplője a dobozban fellelhető triónak. Na ennyi baj legyen, van nekünk saját! Egyébként ne hullassunk könnyeket Kábeles Stereo testvérünkért, mert hitvány alak volt.

Küllem

Járjuk körbe a készüléket, fizikai méretei miatt nem kell sokat gyalogolnunk, de szőnyegre helyezve kifejezetten dekoratív a holmi, csak rá ne lépjünk. Előlapra szegezve tekintetünk 5 colos kijelzővel fog találkozni ami meglehetősen kompakt a mai 6,5-6,8 colos „vágódeszka” mezőnyben. 1920x1080-as, tehát full-HD felbontású IPS, megjelenített kép minőségre egy rossz szavunk sem lehet, kontrasztos és éles. Maximális fényereje is elegendő, na nem ezzel fogunk röntgenezni, de napfényben is olvasható marad. Alul és felül bizony akadnak kihasználatlan holt terek, nagyjából 10-10 mm. Akinek a szeme nem bírja az ilyen optikai vandalizmust, ne nézze meg a telefonról készült képeket. Az említett több négyzet-centiméternyi kihasználatlan területen kapott helyet a sztereó hangszóró páros (a felső hangszórórács rejt egy értesítési ledet is, ami RGB, és más más színekkel adja tudtunkra a különféle kihagyott vagy éppen zajló történéseket), valamint az előlapi kamera, ami 13 megapixel felbontásra képes, de van még nekünk egy fény és közelség érzékelő szenzorunk is.

Híradástechnikai eszközünket az oldalain fém keret öleli körbe, kifejezetten elegáns és kezet kényeztető módon, sarkoknál lágyan ívelten, így adva egy ipari-steril eleganciát mobiltelefonunknak. Anyagminőségre szinte hibátlan, mai árfolyamos 38.000 Ft-ért meg egyenesen tökéletes.
Jobb oldalsó élen, az alsó fertályon van a Sony-tól megszokott kameragomb, felette hangerő szabályzó, majd nagyjából 1 cm-es szünet után egy ujjlenyomat érzékelős bekapcsoló alkalmatosság, ami a kijelzőt is felébreszti digitális álmából. Tovább haladva a felső élen egy 3,5-ös Jack található egy másodlagos mikrofon társaságában. Bal oldali régióban a sim tálca és Micro SD-kártya bővítőhelyet rejtő kis ajtócska árválkodik. Legvégül pedig a sokak által utált és cinknek tartott Micro USB csatlakozó, ami áramfelvételi és adatátviteli szerepet tölt be.

A hátlap szerintem az egyik legszebb amit valaha alkottak, persze csak azoknak, akik kedvelik a minimalizmust. Egy szál csiszolt fémlapocska Xperia-lógóval, bal felső sarokban egy, azaz 1 db kamera ami 23 megapixel felbontású (Exmor RS kamera) és van neki egy barátja: a ledes villanó.
Fényereje eléggé ergya, ha bajban vagyunk a sötét utcákon éjszaka, ezzel bizony nem hívjuk a Batman-t. Ők ketten alkotják számunkra a fényképeket, dehát minek kellene nekünk " kép a fényről," ezt mindenki döntse el maga .

Íme pár fotó naturálisan séta közben automata módban babrálás nélkül. Kissé borongós szürke időjárás annyira nem kedvezett ugyan, de a vonal élesség szerintem okés, de a közelebbi témák jobban fekszenek a kamerának. Távolabbi részletek bizony mosódnak, főleg ahol sok lenne a megörökíteni való, például fák levelei tetőcserepek. Kicsit piszmogva a beállításokkal, színhőmérséklet fehér egyensúly fényerő stb korrigálható a képek színhűsége. Ugye a JPEG tömörítés sem hat pozitívan a képek minőségére,átméretezett képek láthatók, 23mpx-en lőttem őket de 5mpx-re lettek méretezve,

Hardveres szempontból ha megnézzük, mit rejt a kütyü, bizony öreg SOC, de nem vén SOC lapul legbelül. Szerzeményünk lelke egy Snapdragon 820, 4 magos processzor, 3 GB ram, 32 GB tárhely és egy Adreno 530 grafikus gyorsító. Nézzünk meg pár ismertebb és kevésbé ismert gyártó termékét mit kínál a vásárlónak 35-40.000 Ft-ért (nem opció a + 5-10.000 Ft és ez meg az, van, lenne, stb..stb szigorúan 35-40.000 Ft ).
Természetesen rengeteg a versenyző, nem is kívánok 10 oldalas táblázatot ide biggyeszteni, kizárólag az ismertebb nagy nevek és egy pár "noname", de híres gyártó terméke kerül be a listába. A házon belüli Xperia X szándékosan nem került bele, egyébként 35.000 Ft-ért az sem kifejezetten rossz vétel.

(A táblázat adja magát szerintem, hogy melyik adat mit is takar, a kamera-rublika szorul némi magyarázatra:
az első szám az előlapi kamera és így tovább haladva a hátlapi első, második és harmadik kamera felé.)
Mielőtt szándékosság vádjával élnétek: még tudtam volna legalább 8-10 telefont beleírni olyan idézőjelesen alja gyártóktól mint a Leagoo, vagy a BLACKVIEW esetleg a Prestigio, a nagy nevek budget-modelljeit az említett ársávban szerintem felkutattam, ennyiért ez jár manapság.
Izgalmasabb lenne a verseny, ha például más korabeli (2015-2016) csúcskészülékekhez is hozzá lehetne jutni, persze az eltelt idővel arányos árban, láttam én is S7 Edge-t fél éve még 110.000 Ft-ért… Talán ez is rávilágít arra, hogy ami újabb, nem biztos hogy jobb, érdemes lehet a régebbi fellehető „csúcsmodellek” között is szemezgetni ez az állítás nyilván teljesen szubjektív,
Szoftveres szempontból vizsgálva a kis SONY-t lesznek akik felszisszennek és megborzongnak, mert érzékenyek arra hogy telefonjukon a legfrissebb rendszer legyen fellelhető, ők akár be is zárhatják ezt a kis "emlékeztető" ismertetőt, ugyanis be kell érnünk android 6.1-el, nyilván csak az első bekapcsolásig, és amint internetre eresztjük a kis bestiát update lavina önti el eszközünket egészen android 8.0 ig. Ami még mindig nem a leg frissebb de azért újabb mint az említett verzió amivel piacra került a holmi. Engem például pont nem zavar sosem voltam nagy update-huszár, persze biztonsági javítások stb stb, de nem tárolok olyan adatot a telefonon ami szupertitkos lenne, és olyan appokat sem használok amik ragaszkodnának a friss ropogós androidhoz. ( Őszintén megvallva, nem is nagyon telepítek semmit soha a telefonjaimra.) Sebességet tekintve nem találkoztam gyötrelmesebb akadozással sem pedig fagyással. Mindennapokban elegendőnek bizonyult az öregecske hardver a full hd kijelző meghajtásához, az adreno 530 és a 3gb ram sem mutat már annyira impozánsan igy leírva de a használhatóságot és a készülék gördülékenységét semmiképpen sem hátráltatja. Említést érdemel még az aksi ami 2700mAh ez nem túl acélos, ahogy sajnos az üzem idő sem az. De az 1 nap azaz 24 óra azért kijön mérsékelt és aktív használat között félúton. Természetesen ha valóban csak akkor tapogatjuk a telefont amikor hívnak vagy megnézünk valamit neten egyébként zsebünkben vagy asztalon pihenget, akkor ez nyújtható 1.5 - 2 napra.

Rövid konklúzió.
38.000 e ft ért garanciásan új készüléket ami ezt a teljesítmény szintet hozza szerintem nem egyszerű találni.
Kellemes a külső (amennyiben nem mániánk a kávamentesség és a notch-os kialakítás)
Letisztult formavilág, a sterilebb sallangokat nélkülöző formavilágot kedvelőknek szerintem tetszeni fog, ha még nem volt ilyen telefonjuk. Anyag és összeszerelési minőség is nagyon rendben van.
Manapság ez a méret már kihalt szinte teljesen, így kifejezetten kompaktnak számító holmi, sokaknak talán jó alternatíva.
Akik szeretik a friss ropogós szoftvert nekik "elavult" lesz a 8.0 android miatt. Illetve a mérsékelt üzemidő és a micro usb is adhat indokot fanyalogni, de ezekkel együtt lehet élni.

Hozzászólások

(#1) janeszgol


janeszgol
nagyúr

Tök jó volt olvasni ezt a cikket. Már annyira baromi unalmas ez az 50k alatti kategória (igazából mindegyik az), hogy felüdülés volt olvasni. Őszinte leszek én is beneveznék erre hamarabb, mint egy Redmi 8-ra, 9-re, egy Honor 8A-ra, Nokia 3.4-re stb.
Némi meglátás:

- a káva nem egy-egy nézetcentiméter, mivel a magasság 1 centi, de a szélesség az kb 7 centi. Azaz ez 7 négyzetcenti. Viszont a fizikai mérete is jó (143x71 mm kb). Viszont a Pixel 5 is hozza ezt. Ízlés kérdése, én örülök némi kávának, könnyebb így a kezelés.

- a képek nem jók. A színvilág tökéletes, de elmosódott. Túl pici a pixelméret.

- Az S820 és az Android 8 elég még. Előbb lesz utóbbival gondod, mint az előbbivel. (Jó magyaros mondat, Erős Pistával olvassátok.)

Nekem tetszik a mobil. A Sony-k kijelzője mindig is kékes volt, tehát nem volt tökéletes színvilágú, de messziről meg lehetett mondani a kijelzőről, hogy az egy Sony telefon, annyira jellegzetesek. Tetszik ez a forma is, szerintem is szép telefon. Én azt mondom jól jártál vele, és az akkuja sem halott. Tök jó, nem is kell más.

[ Szerkesztve ]

(#2) Kampó válasza janeszgol (#1) üzenetére


Kampó
senior tag

hello köszi, ōrülōk hogy tetszett, mivel nem friss modell nem akartam bövebben ragozni mert volt mar teszt róla ugye. :R

de a kâvákra reagálva nem azt irtam hogy 1něgyzetcentimèter :)
"említett több négyzet-centiméternyi kihasználatlan területen".... :R

AMD volt AMD van AMD lesz

(#3) janeszgol válasza Kampó (#2) üzenetére


janeszgol
nagyúr

Ó bocsi. Akkor csak félreolvastam. :B
No mindegy, szerintem jól választottál. :)

(#4) Kampó válasza janeszgol (#3) üzenetére


Kampó
senior tag

ên js megvagyok vele elègedve szerintem 40e alatt nincs jobb választás, majd a táblázatb9l amit pótolni fogok kiderül pár dolog. :R

AMD volt AMD van AMD lesz

(#5) elfelejtette


elfelejtette
veterán

"Alul és felül bizony akadnak kihasználatlan holt terek, nagyjából 10-10 mm."
Az inkább kb. 17-17mm. Egy LG Q6-ot használok, ott érzem ideálisnak a kávákat, amik kb. 9mm szélesek, ez alá már nem mennék, még az előző Redmi 3s (aka 4(X)) kávái is kb. 14mm szélesek voltak.
Én a cikkben szereplő telefont leginkább az üzemidő miatt nem vállalnám be. Szinte mindent mobilon intézek, az asztali gép alig van bekapcsolva, örülnék, ha a Q6-ban legalább ugyanúgy 4100-as aksi lett volna, mint a Redmi 3s-ben, vagy még nagyobb...

[ Szerkesztve ]

"Mint a leszakított haldokló virág, mint az ötmillió magyar, akit nem hall a nagyvilág" Ismerős Arcok - Nélküled ### Redmi Note 9 Pro

(#6) Kampó válasza elfelejtette (#5) üzenetére


Kampó
senior tag

13mm lemêrtem :D. engem nem zavar :D

AMD volt AMD van AMD lesz

(#7) Fred23


Fred23
nagyúr

Tetszett nekem is az írás, és ez a teló tényleg megéri az árát. Ha van rá frissebb LineageOS, akkor meg pláne.

Pápa? Rég jártam ott, de annak tűnik. :)

(#8) Snowy_owl


Snowy_owl
őstag

1 hete gondolkodom ezen vagy egy XA-n, és MÁMA rendeltem is egyet az írásod után. Köszönöm a bemutót.

régen minden jobb volt, régen még a "régen minden jobb volt" is jobb volt.

(#9) janeszgol válasza Snowy_owl (#8) üzenetére


janeszgol
nagyúr

Vettél egy XA-t? Ha gondolod, egy logoutos cikk majd jöhet belőle. :)

(#10) Kampó válasza Snowy_owl (#8) üzenetére


Kampó
senior tag

XA nál jobb szerintem ez bōven megêrōs :),

AMD volt AMD van AMD lesz

További hozzászólások megtekintése...
Copyright © 2000-2022 PROHARDVER Informatikai Kft.