2019. január 23., szerda

Gyorskeresés

Helytakarékos szobai hangfalpár terv. Kérdés és tanács kérés. :)

Írta: |

[ ÚJ BEJEGYZÉS ]

Köszöntök minden hifi szakit, egy kérdéssel fordulnék hozzátok.
Gondolkodom egy nem túl nagy de pofás és kulturált hangfal pár építésén. Ami 3 utas lenne de eltérnék a megszokottól. Lehet hogy egy határ kakk... amit kitaláltam de mellékelek egy gyors tervet és érdekelne hogy mennyire lenne életképes az ötlet? Természetesen 3 utas hangváltót is tervezek beépíteni.
A Tanácsokat és építő kritikákat elfogadom, nyilván ezért tetem fel a kérdést, de maradjunk az emberi hangnemnél .

Hozzászólások

(#1) Zoja™


Zoja™
(őstag)

Na erre én is kíváncsi lennék. :R

(#2) Blindmouse


Blindmouse
(senior tag)

Hangfalépítésnél azt mondta régen egy szaki, hogy csinálsz tizet amiből talán egy lesz jó.

3440x1400@120Hz #ultrawidemasterrace #gloriouspcgamingrace

(#3) PC-rev-RM


PC-rev-RM
(tag)

Doboz szélességét nem látom. Szemre 20 cm. :)

A lefelé fordított mély értelmét veszti zárt doboznál. Egyedül reflex szuboknál lenne értelme. Abban sem vagyok biztos, hogy így, hogy gyk. a doboz űrtartalmának fele a közép-magas szekciónak lesz elkülönítve, elég-e a literszám a mélynek.
Nem vagyok szaki, csak laikus érdeklődő, de én ezekre koncentrálnék kapásból.

A fentebbi megállapítás igaz, elég nehéz jót építeni, a hangfalgyártók szoftverekkel modellezik a dobozt, a csillapító anyagot, a hangszórók és hangváltók minden tulajdonságát, hogy a lehető legideálisabb legyen minden. Ezt otthoni körülmények között igen nehéz kivitelezni.

[ Szerkesztve ]

• Where faith fails, human ingenuity prevails. • • We put the fun in funeral •

(#4) orion1025


orion1025
(őstag)

Ahogy írták előttem, nem jó a lefelé fordított mély, és a térelválasztó is felesleges. Először mélyközép hangszórót kellene nézni, majd annak a paraméterei alapján kiszámolni (programmal kiszámíttatni), hogy megközelítőleg hány literes kaloda kellene neki. Addig tök felesleges dobozt tervezned, amíg nincsenek kiszemelt hangszórók. Mindezektől függetlenül, biztosan vérszegény lesz a végeredmény, nem biztos, hogy megéri a ráfordított energia és anyagiak.

"...300Ft-t adok érte és te állod a postát..."

(#5) lezso6


lezso6
(VARÁZSLÓ)
LOGOUT blog

Sosem építettem hangfalat, de szerintem ez a design halálra van ítélve. Egyrészt a ketté választott doboz nagyon nem helytakarékos (a megfelelő mély-tartományhoz térfogat kell), másrészt a mélyközép (?!) hol vágna? Ha nem csak 100Hz alatt megy rá a hang, akkor nagyon rossz lesz, amúgy meg tök felesleges a 3 utas kivitel, hacsak nem a hangszórók összehangolásával akarod szopatni magad. Normális (komolyabb) 3 utas gyári hangfalak is kb 500k felett indulnak, szóval 2 hangszóró bőven elég. Ha helytakarékos akarsz lenni, akkor csinálsz egy pár 1" + 3-4" kétutas hangfalat + egy kompakt subot 100Hz alá. Ala bögreszett, csak "kicsit" jobb minőségben. :D

Primitív kérdésre nincs helyes válasz. – A hsz nyomokban iróniát tartalmazhat! – Boldogok a lelki szegények, mert övék a facebook üzenőfala.

(#6) Kampó


Kampó
(senior tag)
LOGOUT blog

Maga a rajz nem méret arányos nem a doboz fele lenne a 2 hangszóró légtere. Az elválasztót azért tenném bele mert a közép hangszóró nem zárt kosaras és nem akarom ki nyirni a "mély" által mozgatott levegővel. A hagszórók megvannak meg van fölös bútorlapom is nem kerülne semmibe szinte. Nem is szeretnék vele világot váltani csak a felhalmozódott hifi hangfalakat(2 pár 2 utas sony 160mmes mélyközéppel meg egy magassal, 2db 2 utas üvegszál membrános Thomson-130mmes hangszóró+magas meg valami szerencsétlen 1utas szélsávú 130mm-es hangfalpár az is Thomson.:) szeretném redukálni 1 pár hangfalra. Nem is akarom a 100+-k hangfalakhoz hasonlítani csak onnan jött az ötlet hogy sok gyári mélyládába is alul van a hangszóró:) :R

[ Szerkesztve ]

AMD volt AMD van AMD lesz

(#7) creation válasza Kampó (#6) üzenetére


creation
(senior tag)
LOGOUT blog

Szervusz,

Ha nem zárt a közeped, akkor lehet rá venni kb semmi pénzért "takarót". Ha nem akarsz rá kiadni, akkor pedig ha úgyis van otthon bútorlapod, hát csinálj abból. (aka műanyag doboz+hangszigetelő... tudom hogy kókány works, de nagyobb tered marad a mélynek...)

Ha van otthon valamilyen hangfalad, akkor próbálgasd a hangját, hogy pl nyerő lehet e ez a lefelé fordított kivitel, nem lenne e jobb az "oldalra tett" megoldás?

"Mert Ő küld 100 csodát, csak Benne Bízz!"

(#8) zsopu


zsopu
(kvázi-tag)

Én a mélyközép hangszórót az oldalára tenném (kb a felső részbe)
kivenném a térválsztót, az előlapra egy szubcsövet (kb átmérő 50-60mm és 200mm hossz)
vagy az előlapra a hangszórót, (alsó üres tartomány) és hátulra fentre a szubcsövet.

De méretezés nélkül, csak a szerencsében bízhatsz! :D

(#9) Kampó


Kampó
(senior tag)
LOGOUT blog

majd szerkesztek valamit :) gyakorlatilag ingyen van:) :R még megálmodom :DD lehet nekem nem jo a fülem de amiket eddig összeraktam egész jól szóltak:)

AMD volt AMD van AMD lesz

További hozzászólások megtekintése...
Copyright © 2000-2019 PROHARDVER Informatikai Kft.