2023. január 28., szombat

Gyorskeresés

Régi szarok

Írta: |

[ ÚJ BEJEGYZÉS ]

Új élet

Szeptember 4: hív a lakásunk tulajdonosa (hetek óta rossz érzésem van pontosan emiatt, rendesen éreztem előre), aki nem szokott bennünket zargatni, hogy szeretné ha elköltöznénk. Ráadásul 30 napon belül.
Forog a világ. B****, szeptember 4-én! Ennél kevesebb nagyobb szívatás van az albérletpiacon, minden normális lakás ki van adva. két napig szédelgünk.
Szeptember 7: elküldi tértivevényes levélben is kérését, biztos, ami biztos.

Hónapok óta egyébként lakásokat nézegetünk, mert venni szerettünk volna, hogy kiadjuk, mert ahol lakunk, szeretjük, maradnánk. Hitelkalkulációkat csinálgattunk, lakásokat keresgettünk, de még semmit se találtunk.

Ahogy telnek a napok, körvonalazódik, hogy
- vagy kibérelünk egy másik lakást, de azt minimum 1 évre adják ki, ami így ugye minimum mínusz ~ két millió
- vagy veszünk nagyon gyorsan egy sajátot

Óra indul, vegyél lakást 30 nap alatt! De a feleségemnek ebben a pillanatban nincs munkája. Főleg a készpénzünk marad és hitelt maximum én tudok felvenni.

A budai oldalt szeretjük, itt élünk 10 éve: A lakásárak borzalmasak, a rendelkezésre álló készpénzből roncs szuterén jön ki. Annyi hitelből, amit én egyedül fel tudok venni, nem sokra megyünk. Pff. Közben nézegetem a lakásokat 25 millió alatt és egy idő után már sírni sincs kedvem. Borzalmasak. 30-35 millióért már van valami, de ennyi hitelt egy keresetre nem nagyon adnak. Ráadásul az idő is sürget, mert október 1-től változnak a hitelfelvételi szabályok (szigorodnak), még nehezebb egyedül felvennem hitelt.
Szeptember 15 környékén feladjuk a lakáshitelt, normális lakást nem fogunk találni ilyen kevés idő alatt csak a KP vagy esetleg kevés személyi kölcsön jöhet szóba.

Lakások a budai oldalon 23m alatt? De "szépekben" jártam! Pl. egy 50nm-es szuterén, egyébként jó helyen, 2 szoba. Aha, a 2. szoba a konyhából nyíló ajtón túl nyíló szenespincéből nyílik :D Echte szenespince. A fürdőszobába 8 lépcsőn kell felmenni, ahonnan a wc-be még 5 lépcső meg ilyenek. Az egész hely egy szívatás.

Másik hirdetés: jó állapotú földszinti lakás. Ránézésre tényleg jó, egy része fel is van újítva, mondja is, hogy a szomszéd is árulja, össze lehetne nyitni - kacsint. Megtalálom a szomszéd lakást a neten: borzalmasan vizes falak, de korrekten leírva hogy 1.3 millióért szigetelnék le az egész lakást. Ja persze, akkor a mellette levő lakás az hibátlan! Csak tudnám az a gipszkarton mi pl. a konyhában mindenhol...

Nyilvánvaló, hogy mi turkálunk nem jó helyen, de akkor is olyan lakásokban élnek emberek (és árulják borzalmas áron), amire nem nagyon vannak szavak.

Ahogy próbálunk felocsúdni ebből az egészből, egyre formálódik régi álmunk: zöldbe költözni, lakásból inkább házba. Én családi házban nőttem fel, mindig visszavágytam, a feleségem meg sose lakott házban, de mindig szeretett volna.

Aha. Ház. Annyi pénzből, ami nekünk van? A sima családi házakat nem lehet ennyiért kapni BP sok kilométeres környezetében, így az alternatív megoldások felé nézünk: hétvégi házak, egyebek. Ahogy szélesedik a horizont, lesznek lehetőségek, naponta, néha reggel is, este is megnézünk valamit a budai oldal falvaiban. városaiban. A BKV járjon ki, ez a kívánalmunk van, tehát Solymár környéke, Budaörs-Törökbálint és Budakeszi környéke marad.

Pár sztori:

Az első egy XII. kerületi nyaraló, 20 millió forint alatt árulják. 41 négyzetméter, kép nincs. Megnéztük: régi épület, picike, azbesztpalás tető, kihasználhatatlan kert, a nyaraló pedig kb. 18 nm valójában, az erkély meg a pince 5-5 nm lehet. Se engedély, se semmi, és az egész terület egy hrsz, osztatlan közös tulajdon minden ingatlan a környéken. Minimum 1 éve árulja, de 2 nappal később 4 millióval feltette drágábban. Logikus, láttaja tévébe este hogy ingatlanpijaci búm van.

Másik ház, kérdezem a helyszínen: Csatorna van? Büszkén mondja: Dehogy van, az ott megy le hátul abba az árokba le, nem kell fizetni! (még kacsint is hogy milyen okos!)

Egy másiknál próbálok alkudni: Válasz: 3 tulajdonos van, kell a pénz, ezért nincs alku. Próbálom rávezetni, hogy mindegy mennyi tulajdonos van, tényleg nem ér ennyit. Válasz: ennyi pénz kell nekik fejenként, úgyhogy ennyi az ár. :Y

Egy hirdetésben: fűtsön igazi kandallóval! Helyszínen kérdezem, hogy hol a kandalló? Válasz: ott a kályhacső hely, kályhát meg már nehogy én vegyek majd magának!

Hirdetésben: tégla. Helyszínen: Elnézést, de ez egy min. 60cm-es a fal, ez inkább vályog, nem?. Válasz: el lehet takarodni.

Egy ígéretesebb házat is találtunk, 3x is megnéztük. 16+ millió, egész jó, szigetelt faház, nagyon jó állapotú, felújított, alápincézett, azonnal költözhető. De kert besorolású, nem vették ki művelés is alól, így a helyi gazdáknak van elővásárlási joga van. Valamint nincs építési engedélye. Pff. Őrlődünk-őrlődünk, igazából jó lenne, szép nagy kertje is van, ki tudnánk fizetni, semmi hitel. De akkor is csak egy engedély nélküli faház, ha bármi gond van vele, újra sem építhető. Persze lehet rá magasról tenni, de én nem kultiválom az ilyesmit. Ha meg is vennénk, ki kellene függeszteni és várni sok időt, mire megvehetnénk. A tulajdonos ugyan hajlott a birtokba engedésre de nem optimális körülmények közt... Végül hosszas vívódás után elvetettük.

Közben egyre idegesebbek lettünk, a feleségemnek már bevérzett a szeme és egyéb stressz alapú problémája lett. Én is rosszul viseltem. Főleg a hazugságokat: nem hogy a hirdetésbe nem írják bele, hogy nincs engedély meg ilyenek, de kifejezett kérdésre is még megy a hamukálás, hátha meg lehet úszni.

És akkor beütöttem a keresőbe egy magasabb számot, hogy lássam mi van annyiért. A limitünk felett 4 millióval ott volt egy ingatlan. A képeken úgy nézett ki mint egy közép-olasz hegyi falu házacskája. Megnéztük. Instant szerelem volt, ott álltunk a kerítés tetejébe kapaszkodva egy fél órát amíg odaértek az eladók. A telekre lépni jó érzés volt, olyan ismerős, kedves volt, pedig kétméteres gaz borított mindent. 2 órát maradtunk, annyit beszéltünk az eladókkal. Zártkerti besorolás, gazdasági épület besorolás. De tégla, művelés alól kivett és van engedélye! Ez a 3 dolog talán most jelent meg együtt először. Soha életemben ilyet nem csináltam: helyben megmondtam az eladóknak, hogy nekem 4 millióval kevesebbem van. Nem alkudozom, ennyi van, ezért csak egy igent vagy nemet mondjanak. Lehet róla szó, volt a válasz, de nemrég halt meg az 1/2 tulajdonos, még nincs meg a hagyatéki végzés.

Na mondom jó, akkor várunk. Teltek a napok, már teljesen kivoltunk, amikor meglett az első (nem jogerős) végzés, amire az ügyvédem rá is bólintott, de ekkor mi úgy éreztük, hogy az eladó elkezdett vérszemet kapni (például az ügyvédem szerződését kikommentelni soronként teljesen szakmaiatlan indokokkal) és az előirányozott szerződésaláírásra 3 nap türelmi időt kértem.

Mi is sokat gondolkodtunk. Akarjuk mi ezt? Kiköltözni a francba? De bérleti díjat nem akarunk fizetni, az tuti. Felmerült, hogy anyóshoz költözzünk, hogy ez a borzalmas teher ne legyen már rajtunk, legyen időnk nézelődni rendesen, feleségem összeszedje a munkaviszonyt egy drágább lakás hiteléhez, stb.
Én nem igazán díjaztam az anyóshoz költözést, egy kicsi plusz szobája van, el se férnénk, meg amúgy is, na. Meg ha így is döntünk, tavasszal tudunk venni, addig meg még emelkednek az árak (mint írtam is, én láttam saját szemmel többször is, hogy az eladhatatlan ingatlanokra is rádobtak több millió árat, mert csak).

Gondolkodtunk, lesz ami lesz, vegyük meg ezt a kis házat.

És milyen ez a kis ház? Kívülről nagyon kicsinek látszik, tégla, kb. 30 éves. Szintenként kb. 30 nm. Évek munkájával kijönne egy olyan, hogy
- földszint
----- nappali amerikai konyhával
----- WC
----- fürdő
----- dolgozó/vendégszoba (a lépcső onnan megy az emeletre)
----- van egy 3nm-es rész a fszoba előtt, azzal még nem tudom mi legyen
----- + a külön kb. 12 nm-es terasz, ami szépen le van fedve, azt oldalbeépítéssel egy nagy üveges, déli tájolású verandává lehet csinálni
- emelet:
----- 2 kis hálószoba (most egy nagy szoba van)
----- kis előtér
- szuterén (2 teljes oldala a kert földszintjén van, mert a ház a domboldalban van):
----- különbejáratú kisebb mancave (csak az udvarról van ajtó jelenleg, egyik oldalán végig üveges ablak, délre néz, nagyon állat)
----- nagy szoba (amin van egy ablak, és ajtó is kintről), és átjáró a mosókonyhán keresztül a földszintre
----- mosókonyha-spájz-tároló (ide jön le egy kis lépcső a földszintről)

Én a sok kis teret szeretem, nem a nagy szobákat. Nagyon sok munka, idő és pénz lenne mindez, de az évek alatt megoldható.

A ház tájolása jó, szépen körbejárja a nap, a veranda főnyeremény lenne. A kertből nagyon szépet lehetne kihozni.

A fűtés egyelőre kályha + elektromos kisegítés. Még kályha sincs, mert az kellett nekik, de azt nem sajnálom mert szép, de vacak kályha volt, nekünk egy rendes kell majd. Konyha nincs (csak nyárikonyha) azt bizony nekem kell gyorsan kialakítom valahogy használhatóra.

Ma aláírtuk az előszerződést, a vételárat ügyvédi letétbe tettem, amíg a végleges szerződést megkötjük (ha megvan a végleges hagyatéki).

Holnap birtokbavétel, aztán favágás, takarítás, stb. Remélem mindent otthagynak, amiben megállapodtunk, mert szerszámok, fűrészgép, minden van. Annyi tűzifa, ami minimum egy télre elég, és ha kivágatom a felesleges fákat a kertben, az még vagy 2-3 télre elegendő.

Küzdelmes lesz, az elején nagyon kényelmetlen, de ház. Csak 3 millió hitelt vettünk fel végül, 5%-os kamatra, 2 éves törlesztéssel, ismerőstől, így azt hamar vissza lehet fizetni és addig is tudunk a házon felújítani.

Új élet: az új műhely

Ilyen volt, amikor először benéztem ebbe a gyakorlatilag szeméttárolónak használt helyiségbe (jobbra is tele lommal, az ajtót lábbal nyitottam ki):

Ilyen volt az első lomtalanítás után, amikor a felesleges szarokat kidobtuk, és előkerültek a kincsek:

És ilyen lett mára (vágtam polcokat a ruhásszekrénybe és minden befért, ami azon túl, hogy rend van, el is rejt mindent a kíváncsi szemek elől), a spájz masszív asztala pedig kiváló lesz a satuhoz, mindenhez):

Új élet: szemét és egyéb finomságok

A városban élve is takarékosan fogyasztottunk energiát vagy vizet, de itt végképp muszáj - mivel nincs például csatorna és a szemétszállítás is macerás.

Nincs csatorna, tehát emésztőgödör van, ami egy pazarló család számára akár havonta is megtelhet. Ekkor két lehetőség van: vagy szippantatnak (10-12.000/alkalom) vagy (amin én iszonyatosan kiakadtam) leküldik a búvárszivattyút és a szomszéd telkére rászivattyúzzák a szennyvizet (itt sok telek üres).

Nekem egyik se tetszik, ezért felrakattam a legvíztakarékosabb WC tartályt és minden csapon 1.3 liter/perces perlátor van, de még így is elzárogattam a víznyomást annyira, amennyire a komfort engedi.
Találtam takarékos zuhanyfejet is, kevesebb mint egy liter / perc a zuhany. A mosógépen csak a 4 órás hosszú mosás megy, azzal 40 liter egy mosás, de a következő mosógép max 20 literes lesz. A mosogatógép 10 liter alatt elmosogat.

Remélem max félévente kell majd szippantatni.

Szemét... Szemétszállítás ugyan van, de csak az utca végéről viszik el. Nem nagy össze, párezer / hó, majdnem előfizettem rá, aztán megbeszéltük, hogy a francokat. Szemetünk fele egyből komposzt, megy a komposztálóba.
A papírt félretesszük, lesz belőle papírbrikett (valami ilyesmit csinálok majd). A műanyag megy a szelektívbe, ami kis szemetet termelünk, azt néha anyósékhoz elvisszük a kukába és kész. Fát, dióhéjat, ilyesmit eltüzeljük. Viszont szemetet nem tüzelünk, az tönkreteszi a kályhát is és a kéményt is.

Egyébként az ember gondolkodása is átalakul teljesen, ha legalább részben off-grid költözik. Eddig minden be volt csatornázva, ami bekerült a háztartásba, az egyszerűen ki is került a szemétben, a csatornán. Most viszont nem, vagy kezdünk vele valamit vagy a nyakunkon marad - vagy házhoz se hozzuk. Elvitelre kaja kizárólag saját ételhordóban, a boltban nem is veszek műanyagzacskót a cuccokhoz, inkább viszek vagy papírba csomagolom. Vagy nem is veszek inkább ilyen helyen, hanem zöldséges és minden megy egy helyre.

Szóval eleve kevesebb szemét is kerül haza, mert amit eddig recikláltunk, most inkább nem is használjuk.
A hamuval az elején bajban voltunk, de már azzal tömjük a kátyúkat az utcán :D Tökéletes, egy idő után összekeményedik mint a beton (zsákutca végén lakunk, nincs forgalom).

Amiben nagyon-nagyon más még itt élni, az a felhalmozás. Itt lehet egyáltalán. A városban a gáz vagy jön vagy nem, de itt lehet annyi fa felhalmozva, ami pár télre elég.
Most már rendes, hideg spájzunk van, és a krumpli, káposzta meg minden SZÉP marad hetekig, nem punnyad meg. 2 hónapos almánk van, ami régen sose maradt meg egy-két hétnél tovább.

Új élet: mi hiányzik a legjobban?

Konyha
Volt egy (számunkra) nagy, 3*5-ös konyhánk, egyik oldalán végig konyhapulttal, talán ez hiányzik a legjobban. Lehetett rendesen sütni-főzni, kajaszagban ablakot nyitni, leülni, enni, beszélgetni, mindent.
Itt egy 2.5 méteres kis falszakasz van, ahova beimádkoztunk egy hűtőt, egy mosogatógépet, meg egy 30 éves mosogatót. A gépen van a mikró, kávéfőző meg minden feljengázva és ennyi, kész.
Főzni egy indukciós lapon egy asztalon lehet. De nincs is kedvünk bent, nincs ott se ablak, se elszívó. Rendesen főzni az udvaron tudunk a kisüstben bográcsban vagy tárcsán. Vicces hogy régen örömmel mentünk a szabadba főzni, most igazából csak ez van.

Fűtés
Eddig erre nem kellett gondolni, ha meleg volt, elzártuk a csapot, ha hideg, megnyitottuk, ennyi. Melegre érkeztünk haza, bármeddig is mentünk el.
Na itt a meleg küzdelem: fát fűrészelni, fát vágni, behozni, eltüzelni, hamuzni, túl hideg van, túl meleg van... Ja nem, túl meleg nem tipikus :D
Nyilván jobb lesz az ablakcsere, szigetelés és az új fűtési rendszer után, de egyelőre ez van.

Tömegközlekedés
Eddig kiazágyból, villamosra fel, most minden reggel együtt kell mennünk, mert egy autónk és egy jogosítványunk van. Szóval megy a készvagymárnemmég5perc, rakni a kályhára, ki a hidegbe, izzítani a dízelt, és hajcs.

Külön WC
Gyűlölöm a fürdőbe telepített WC-t, úgy baromság, ahogy van. Miért szívatják az emberek magukat (és másokat) vele?

Emberi kulccsomó
Régóta 2-3 kulcs volt csak a karabineren, most 5-6-nál kezdődik, de majd kevesebb lesz ha kicseréltetem a duplaajtót a 3 zárral és ugyanaz a betét megy a kapuhoz is.

Beépített szekrények
Alapvetően nem szeretem a bútorokat, amik foglalják a helyet a fal mellett. Számomra a luxus és a rend a beépített szekrény, mert kevés helyet foglal, minden elfér benne. Csak legyen pénzem, ide is teszek ahova csak lehet.

Na megyek teszek a tűzre, aztán elhozom az asszonyt a busztól :D

Új élet: szar ügy és egyéb ügyek

Kaja után ne olvasd...

Csütörtök reggel masszív bűzre ébredtünk. A szaglás és az ízlelés kémiai érzékszerv, az evolúció korai szakaszában alakult ki, mélyen beágyazott, jelentős érzelmeket tud kiváltani, nem tudatosan is emlékeket hoz elő. Ez a szag is. Fogalmam se volt, hogy mi az (beszart a macska vagy csak ki kellene vinni a komposztálóvödröt), de azt tudtam, hogy ilyen szagot utoljára gyerekkoromban éreztem.

Talán 1-2 másodpercet gondolkodhattam el, amikor bevillant, hogy mi ez a szag: az emésztőgödör szaga. Annak a jele, hogy a beömlő cső fölé került a vízszint, és visszaböffent egyet az emésztő.

Azonnali hatállyal megtiltottam minden családtagnak a víz használatát és kimentem megnézni az emésztőt. Tele van. Nem durván, nem akart kicsordulni, de tele, mert a beömlő cső viszonylag alacsonyan van.
Nem szabad használni, mert innentől a dugulásveszély nagy. Illetve minél inkább víz kerül még a rendszerbe, a böffenésveszély annál erősebb lesz, márpedig így télen nem lehet csak úgy szellőztetni és ez a szag orbitálbrutális.

Asszonyt elvittem dolgozni, és felpakoltam ruhával, mindennel, hogy lent alszik a faluban az anyjánál. Nekem viszont itt kell kitartanom, mert sok a feladatom és a házat jelenleg nem lehet magára hagyni napokra (fafűtés van, tüzelni kell, kihűl a ház).

Úgyhogy itthon csövezek pár napja, amit 2 dolog nehezít: a csatorna nem használható, de legalább esett 20 centi hó és mi az utca végén, a lejtőnél lakunk.

Pénteken elértem a szippantósokat, természetesen már csak hétfőre volt időpontjuk. Remélem, hogy jönnek és egyáltalán le tudnak eddig jönni ezen a havas úton.

Szombat reggel nem volt mit tenni, kiástam az autót és egy negyedórás heroikus küzdelemben felcsúszkáltam a lejtőn. Elmentem a boltba bevásárolni, meg elintéztem egyéb ügyeimet :D

Délután persze nehezebb volt visszaállni a parkolómba, a kerék irányát a csúszás iránya nem feltétlen követte a lejtőn, de sikerült beállni. Az a nehezítés, hogy az út havas, az út lejt, nem is kicsit, és az út még kanyarodik is, ráadásul a jobb oldalon autó szokott állni, hogy érdekesebb legyen, de a slusszpoén, hogy a parkolóm mögé meg nagyon nem kellene lemenni az úton tovább, mert ott már nagyon meredek és méginkább kanyarodik, ott tavaszig autó nem jön fel, talán városi négykerékmeghajtású se, hanem csak igazi 4x4.

Igazából egész bulis kis hétvége volt, úgy éltem mint valami Balassi Bálint. Hótakarítás, favágás, az itt talált fűrészgép felélesztése (darabokban van meg minden), fáskamra ajtajának megcsinálása, bepakolás az újonnan elkészült sufniba, ilyesmi.

Végülis amíg net, fa és kaja van, elvagyok mint a befőtt.

Az emésztő azóta nem böffent (kopp-kopp), a helyzetemről viszont a 30-as évekbeli anekdota jutott eszembe, amikor a grófkisasszony bemegy a disznóólba és fintorog a szagtól, mire a parasztbácsi mondja neki, hogy "hja kérem alásan, a gyisznyó nem gyöngyvirág!". Elég sokat dolgoztam kint, még egy polárban is megizzadtam úgy bemelegedtem.

Nagyon kedvesek a szembeszomszédok meg minden, de nem fogok átpofátlankodni egy zuhanyra, úgyhogy elterveztem, hogy lemegyek a faluba anyóshoz zuhanyi meg legalább megnézem asszonyt is, hogy megvan-e még :D

Végignéztem a havas lejtőn és a sírni tudnék, annyira szeretem őt c. szám jutott eszembe csak. Hólapát elő. A trakció növelése érdekében hamut alkalmaztam tegnap, ami viszont elfogyott, így a fenyőfák alól szedtem pár vödör tűlevelet (úgyis utálom azt ott), és azzal szórtam fel a havat, tüchtig kis út lett belőle!

Kis gáz, nagy szerencse! Ma olyan meglepően felment a Skodri a lejtőn, hogy abból reklámot lehetne forgatni, teljes döbbenet. Majd az okosak megmondják, de nekem az az elméletem, hogy a dízel nyomatéka a kisebb fordulatszámmal segíti a dolgot, nem kapar el, hanem erőből megoldja.

Persze fel lehet hördülni, hogy a nyomaték öl, nem a fordulat. Ez így is van, de ezért van motormelegítőm, hogy minimum 50 fokos olajjal induljak ilyenkor is.

Pont ez az olajmelegítő az egyik ok ami miatt leállok ide a lejtő aljára, mert itt van áram hozzá. Illetve ez az én helyem és pont. Nem akarok más utcafrontjára állni egyrészt mert nem illik, másrészt mert látom, hogy mennyire csúszkál az autó jobbra-balra az úton, mindig félek, nehogy más (rendszerint nem a havon, hanem közel az úthoz álló) autóját lezúzzam a havon csúszkálva.

Nagynehezen lementem a faluba. Terülj-terülj asztalkám és zuhany is volt, mi kell még? :D
Majdnem elaludtam a kanapén a nagy civilizációs luxusban amikor eszembe jutott, hogy vissza kellene menni de gyorsan, mert sötétedik és akkor fagyni is fog.

Mínusz 5 fok lett, mire visszaértem. Az utca végén alig látszott a lejtő, így reflektort kapcsoltam. A fék fog, de érezhetően csúszik már a hó. Kiválasztottam a legszimpatikusabb nyomvályút és megkezdtem az ereszkedést. Olyan lassan, hogy a kilométeróra meg se mozdult. Egy perc kellett ahhoz a 30 méterhez, de szépen érkeztem, bár ilyenkor a neheze jön: balra be, Y fordulóval orral a lejtőre felbaktatni (ilyenkor teljesen oldalra dől az autó), majd a lejtőről jobbra fele beállni. Leizzadtam, de megcsináltam.

Holnap jön a szippantós, remélem minden rendben lesz, aztán visszaállhatunk egy civilizációsan kellemesebb pályára és legalább a vizet lehet használni rendesen.

Viszont a nap szépen sütött:

Az én Xiaomi okosotthonom

Én régebben inkább csak érdekesnek tartottam az okosotthont, de mondjuk a fűtésvezérlésen kívül másban nem tudtam volna hasznosítani egy lakásban.
Október óta viszont házban élünk, ahol eltérő az ember biztonságérzete és sok új kihívás elé álltunk, amiben segítség volt az okosotthon.

Xiaomi Smart Socket Wifi
Ez volt az első eleme a rendszernek. Ez egy okoskonnektor, amit távolról vagy időzítve lehet vezérelni: bekapcsol vagy ki, ennyit tud. De ez pont elegendő! Az autóm egy öregecskedő PD dízel, amit a városi életformánkhoz vettünk, vagyis tömegközlekedés mellett hétvégékre, nyaraláshoz, tehát hosszabb utakra vettük. Itt viszont hóban-fagyban naponta kell használni, ráadásul az első km-en 80 méter a szintkülönbség lefelé, a motor így kevés hőt termel de legalább a hideg olajban fürdik...
Többszázezres állófűtést nem akartam, így maradt az olcsóbb skandináv megoldás: elektromos motormelegítő. De ez 3 óra alatt fűt fel, szóval vagy felkelek 3-kor bekapcsolni, vagy ezekre a vacak tekerős órákra bízom a dolgot vagy.... vezérelhető aljzat. Utóbbi, így vettem meg az első Xiaomi okoscuccot. Alapvetően kétfajta Xiaomi aljzat van, a Zigbee-s és a Wifis. Előbbihez kell gateway, utóbbihoz nem, de Mi appen keresztül mindenképpen vezérelhető.
Motormelegítő madzagja az aljzatba, és hajnali 3-kor bekapcsol, reggelre 50-60 fokos az olaj, szép a motorhang.
Van egy nagy hátránya: hiába angolra van állítva az Mi app, a smart socket vezérlése maradt full kínai. Érthetetlen, de mindegy, megtanultam, hogy mit hol kell nyomni benne.
Van a socketen is egy kapcsológomb.

Xiaomi Gateway
Az aljzat után már tudtam, hogy nekem ez a dolog tetszik és bővíteném, de a többi cucchoz jórészt kell a gateway is, ami vezérli az egészet, így megvettem.
Mivel kínai gyártmány az aliról, ezért az aljzata is kínai, kell hozzá átalakító. Éjszakai fényként is működik, bármilyen színnel és fényerősséggel tud világítani, illetve fantasztikus csingcsung webrádiókat lejátszani. Ez utóbbi eléggé gáz, de aki akarja, meg tudja "hekkelni": ximiraga.ru
Ökölnyi kis cucc, a fényforrás és hangszóró is van benne, valamint egy darab gomb van rajta. A gomb egyszeri megnyomásra a villanykapcsoló, kétszer megnyomva a riasztót élesíti (ismét 2x pedig leállítja).
A gateway az automatizálásban segít, létre lehet hozni eseményeket benne, hogy ha x érzékelő triggerel, akkor y dolog történjen. Erről bővebben az érzékelőknél írok, de ezzel a funkcióval tud gyakorlatilag egy botcsinálta biztonsági rendszert is kiépíteni az ember vagy bármi mást, például kapucsengőt is.
Egy nagy limitációja van: ha a helyünk nem Mainland Chinara van állítva, hanem másra, akkor a párosítható eszközök száma megzuhan, pusztán e beállítás miatt nem is látja őket. Muszáj Kínát behazudni, a rengeteg belpiacos (és olcsó) eszközt csak így használhatjuk.
Az egyes eszközök párosítása a gatewayjel rendszerint könnyű, bekapcsolás után érzékeli őket, felkínálja, hogy x dolgot lát, hozzáadjuk?
Használható ébresztésre is, ha messze van az ágytól, tuti nem nyomod le reggel mint a telefont :)
Az Mi app nem csak egy telefonon megy, minden megosztható családon belül is mások telefonjával.

Xiaomi Aqara Door Window Sensor
Az egyik első érzékelő volt, amit vettem. Icipici mütyűr, két része van, egyik megy az ajtóra (ablakra), a másik a félfára és ha eltávolodnak egymástól, jelet küld a gatewaynek, ami triggerelheti a riasztót, működhet ajtócsengőként, lejátszhat bármilyen hangot (kutyaugatás, stb.), felkapcsolhat egy lámpát vagy akár az oda irányított kamera készít egy fotót, amit elküld a telefonra, így szinte korlátlanok a lehetőségeink. Szofisztikált, akár azért is szólhat, ha mondjuk egy percnél régebb óta van nyitva az ajtó, szóval ne felejtsd nyitva.
CR2032 elem működteti, gyárilag azzal jön.

Xiaomi Honeywell Smoke Detector
Fafűtésünk van, ezért fontosnak éreztem egy füstérzékelő beszerzését. Értelemszerűen tud csipogni ahogy bármelyik nem okos szenzor, de tud üzenni a gatewaynek is, ahol lehet automatizálni, nekem pl. az van beállítva, hogy ha beindul a földszinti érzékelő, akkor a földszinti benti kamerát felébreszti és az egy rövid videót átküld a telefonomra.
Állítható az érzékenysége de gateway nélkül nem megy.
CR123 elemmel megy, gyárilag anélkül érkezik.

Xiaomi Mijia Smart Home Temperature and Humidity Sensor
Egyrészt jó tudni, hogy hány fok van kint, de nem ez az igazi poén benne, hanem ez is tud triggerelni bármit. Ha túl hideg a kinti hőmérséklet, bekapcsolja a kutyaház fűtését, ha túl száraz a levegő, akkor megöntözi a növényeket vagy mittudomén. A hőmérsékleti és pára értékeket ráadásul visszamenőleg grafikonon mutatja.
Van belőle Aqara kiadás is, az jobb, mert az légnyomást is érzékel, amiből jobban lehet következtetni az időjárásra.
CR2032 elem működteti, gyárilag azzal jön.

Xiaomi Mijia IR Intelligent Human Body Sensor
Sima mozgásérzékelő, nyilván nem olyan tuti mint a több tízezres valódi riasztórendszerekben, de azért jó. Én a szuterénbe tettem, hogy onnan ne lehessen észrevétlenül feljönni a lakásba. Ha a riasztó éles, riasztás van bekapcsolva, ha a riasztó nem éles, akkor csak egy hangot játszik le fent a gatewayen hogy lent mozgás van.
Ez is gombelemes és azzal jön.

Xiaomi Mi Home Security Camera
Ez a jobbik kamera. Meglepően jó képe van úgy sötétben mint világosban is. Kétirányú hangkapcsolatra képes, tehát bárhonnan lehet megszeppent macskát instruálni. A mozgásérzékelője nagyon kifinomult, a látóteret 32 egyedi mezőre bontja és mezőnként 3 érzékenységet lehet beállítani vagy az adott mezőt akár kizárni az érzékelésből.
Micro SD kártyára tud menteni vagy NAS-ra vagy fizetős Mi cloudra.
A képminősége tényleg rendkívül jó az árához képest. Sajnos beltéri kamera csak.
Saját USB adapterrel jött, aminek vastag a kábele és nehéz mint egy iPad töltő. Nem gyenge cuccnak tűnik.

Xiaomi Xiaofang Smart Home Camera
Ott jött a képbe, hogy az ára sokkal kedvezőbb és a gyártó szerint ha nem is kültéri kamera, de bírja a mínusz 10 fokot, így én kültéren használom. A képminősége némileg gyengébb, de azért még így is jó. Amiben inkább gyengébb, hogy nem lehet mezőnként állítani a mozgásérzékelő érzékenységét, ez vagy az egész látótérben érzékel mozgást vagy nem. Ha igen, akkor ez is képes üzenni egy videóval a telefonra vagy triggerelni bármit.
Érdekes funkciója, hogy képes érzékelni füst és szénmonoxid érzékelők hangját és riasztani rá!
Csak Micro SD-re tud menteni, az USB adaptere ránézésre inkább csak közepes.

Xiaomi Aqara Shock Sensor
Már megrendeltem, úton van, így tapasztalatom még nincs vele. Rezgést, ütést érzékel, nyílászáró üvegére szeretném ragasztani, így érzékelheti a behatolás kísérletét is. de rátehető fegyverszekrényre, pénzkazettára, bármire, mert azonnal riaszt, ha mozgást érzékel (vagy csak felveszi a szenzor környezetét a kamera, stb.). Egy körömnyi dolog ez is, fel lehet helyezni szinte észrevétlenül is.

Pár érdekesség még a végére. Gatewayből több is lehet láncban a rendszerben, így egyrészt nagyobb területen lehetnek szenzorok vagy egyebek szétszórva, másrészt pl. a riasztó funkciónál ha szabotálva is van egy gateway, van másik. De a klónokat használhatjuk éjszakai fénynek, csengőnek, ébresztőórának is, webrádiónak, bárminek.

A rendszerhez hihetetlen mennyiségű eszköz (csak kamera 24 fajta van) csatlakoztatható még az elektromos vízforralótól az elektromos rollerig és mind okos mint a tavalyi kos.

Természetesen ez a rendszer biztonsági szempontból sokkal sebezhetőbb mint egy valódi riasztó, nem olyan üzembiztos, jobban szabotálható, stb., viszont gyorsan, olcsón telepíthető és flexibilis. Ez is valami...

Új élet: készül a gyümölcsöskert

Az alma nem gond, viszonylag olcsó, de a finom, változatos gyümölcs vagy csonthéjas drága. Imádjuk pl. a bogyós gyümölcsöket, de aranyáron vannak és mégis alig van zamatuk. Mogyoró? Dió? Mandula? :(

A hétvégén elmentünk az Auchanba, OBI-ba és még 2 rendes kertészetbe is, hogy vegyünk olyasmit, amit szeretnénk enni :) Mivel a szezon vége volt, szinte minden már olcsón volt, a szedreket pl. 200 ft-ért vettem.

1 x cseresznyefa (monília és gyümölcslégy ellen jól védett)
Almafa (húsvéti rozmaring, viszonylag jól bírja permetezés nélkül, a gyümölcs a korai almákig eláll)
2x szilvafa (Cacanska Rodna, keveset terem, de rezisztens)
3x fügefa (1 lila és 2 sárga, de az infók szerint fagytűrő)
2x mogyoróbokor (egy nagyobb drágább bőtermő meg egy olcsó kisebb tő)
1x ribizli magasbokor
3x feketeszeder, tüskementes
5x málna (1 korai termő, 2 egészen a fagyokig termő, 2 ízletes bőtermő)
1x josta (feketeribizli és egres keveréke)
1x fekete ribizli
1x piros piszke
24x folytontermő epertő

Szerettünk volna még áfonyát venni, de 5000 ft egy normálisabb méretű cserje :( Illetve mandulát, de a 2 fa 7000 ft lett volna (nem önporzó). Majd jövőre... Ez a sok minden így összesen kb. 20000 ft volt, ami azért nem rossz.

A kertben van még egy régebbi fajta (20-30 éves minimum) golden-szerű alma, birsalma, egy kisebb méretű piros alma, 2 ismeretlen barack és egy eléggé ramaty állapotú cseresznyefa.

  • Nem lehet hozzászólni
Copyright © 2000-2023 PROHARDVER Informatikai Kft.