2019. június 18., kedd

Gyorskeresés

Rakott krumpli - szerintem

Írta: |

[ ÚJ BEJEGYZÉS ]

A rakott krumpli, ahogy általában ismerjük, nem recept, hanem ételtálalási mód: szegénykonyha, se íze, se bűze, laktat, olcsó, mindenki meg tudja csinálni és minden ócskaságot elnyel.

Pedig lehet belőle jót is csinálni, amiben több a textúra és az íz.

Hozzávalók:
- 7 nagy krumpli (áruházi piros :D )
- 15 dkg érlelt sonka (a legvékonyabbra géppel szeletelve és az gyufaszálszélesre vágva)
- 1 közepes sonkahagyma apróra vágva
- 15 dkg reszelt trappista sajt
- 1.5 dl tejszín
- 1 TK fokhagymakrém vagy zúzott fokhagyma
- 1 csapott TK frissen tört bors
- 1 KK borsikafű
- 1 újhagyma karikázva, a zöldje is
- 1 csomó petrezselyemzöld zöldje apróra vágva

A hagymát üvegesre pirítjuk és félretesszük.
A krumplit hajszálvékonyra szeleteljük szeletelővel (vágni késsel nem hiszem, hogy lehet ilyenre) és mehet egy nagy tálba az összes többi hozzávalóval együtt (só nem nagyon kell bele, ha sós a sonka). Sokáig kevergetjük, hogy minden egyenletesen kerüljön mindenhova, majd a krumplit kiszedegetjük és sorbarendezzük a tepsiben, hogy állva legyen.
A maradék löttyöt ráöntjük és lefedjük vagy alufóliázzuk és 190 fokon először 30 percet lefedve sütjük, és amikor a krumpli majdnem puha, akkor nagyobb hőfokon sütjük. Hogy mennyire sütöd meg, rajtad áll.

Mi úgy szeretjük, ha alul puha lesz, inkább párolt, a közepétől felfelé ropogós, száraz, sült, pörzsös. Mennyei és köze nincs a menzás cucchoz.

Hozzászólások

(#1) blackrulz


blackrulz
(PH! nagyúr)
LOGOUT blog

Hát nem tudom. Szerintem 8 napon túl gyógyuló esemény ha a rakott krumpliban nincs tojás, kolbász, besamel ;]

[ Szerkesztve ]

Rohadtok egész nap a levegőn és labdáztok, vagy leültök a gép elé és csináltok valami értelmeset?

(#2) bitpork válasza blackrulz (#1) üzenetére


bitpork
(PH! kedvence)
LOGOUT blog (1)

Bresamelt rakott krunyeszbe nem rakunk! A sonka jó, bár mi házikalbászt szoktunk, mert annak a gérje jól kifolyik és megízesíti a mindent. Is. A sok tejfül mellett.

#eci ~~~ secundarium verecundiam ~ Az megvan, hogy Mária országa vagyunk, csak így körülnézve nem világos, hogy Geronazzo vagy Schmidt.

(#3) Kalandor válasza bitpork (#2) üzenetére


Kalandor
(HÁZIGAZDA)
LOGOUT blog

Pont ilyet nem akartam csinálni, mint ami a képen van ;) :R

[ Szerkesztve ]

(#4) Egon válasza Kalandor (#3) üzenetére


Egon
(PH! nagyúr)

Pedig az a finom... ;] Engem viszonylag hidegen hagy, miképp néz ki az étel: az íze legyen jó (egy volt tanárom eszméletlen undorÍtó kinézetű, viszont mennyeien finom süteményt tudott sütni, amit nemes egyszerűséggel toszmánynak hívtunk... ;] ). A rakott krupliba tojás és házikolbász kell.

Master of Magic forever!

(#5) Feketelaszlo válasza bitpork (#2) üzenetére


Feketelaszlo
(senior tag)

Ez engem gyermekkorom iskolai menza rakott krumplijára emlékeztet, azon voltak ilyen szép vörös zsírpöttyök. Az esztétikummal egyébként semmi baj nem volt, s még az íze is a tűrhetőbbek közé tartozott, de a bélrendszernek sajnos ugyanolyan, mintha gépolajjal kennék be: garantáltan megindítja az emésztési folyamat végső fázisát (meg feltételezhetően anno a pubertáskori pattanásokat). Hiába állnék még ennek ellenére is a kolbász pártjára a sonkával szemben - a vékonyabb szelet burgonya és a hozzáadott zöld sajnos a reformkonyhás kaja pártjára billenti a mérleget, az valószínűleg újramikrózva is kellemesebb. Mondjuk a sonkahagyma kifejezés még új.

(#6) bitpork válasza Kalandor (#3) üzenetére


bitpork
(PH! kedvence)
LOGOUT blog (1)

Szoktunk különböző variánsokat csinálni mi is különben :K És jók is az esetek többségében :)

#eci ~~~ secundarium verecundiam ~ Az megvan, hogy Mária országa vagyunk, csak így körülnézve nem világos, hogy Geronazzo vagy Schmidt.

(#7) MaxxDamage


MaxxDamage
(PH! nagyúr)
LOGOUT blog

Jól néz ki, bár én eddig csak a hagyományos "tojás, krumpli, kolbász, tejföl" félét ismerem (kolbászt már nem eszem meg, de jó ha az íze benne van), de ezt is ki fogom próbálni és ha a héten nem is, de kövi héten biztos meg csinálom! :R

MD
L

◄◄LG® V10 4/32GB "Black" -ELADÓ- & V20 DS 4/64GB "Silver" & V30+ ThinQ DS 4/128GB "Blue"◄SM E80 3.5mm Jack►"Szép, a kinek esze nincs, de még szebb, a kinek van."►►

(#8) Kalandor válasza Feketelaszlo (#5) üzenetére


Kalandor
(HÁZIGAZDA)
LOGOUT blog

az valószínűleg újramikrózva is kellemesebb
Ez pontosan így van és fontos.

Mondjuk a sonkahagyma kifejezés még új.
Salottahagymának is hívják, illatos, zamatos hagymafajta.

(#9) távcsőves válasza MaxxDamage (#7) üzenetére


távcsőves
(őstag)

Én az általad felsoroltak mellé hurkát is teszek és rizst is. Nem könnyű kaja, az biztos. De, hogy ne lenne íze.. Vastagon tejföl a tetején.. ;)

(#10) buherton


buherton
(őstag)

Számomra a rakott krumpli ebből áll:
- Krumpli
- Házi csabai kolbász (vagyis most már csorvási, mert tatám már túl idős a disznótartáshoz és csak anya élettársa csinál otthon)
- Főtt tojás
- tejföl, de nem az a sz.r, amit a boltban lehet kapni tejföl néven.

A vastagkolbász sütéskor szétesik, és így szinte kisül belőle az íz, amit a tejföl és a tojás vesz át. A tejföl krémessé teszi a krumplit és a tojást, szemben a beseamellel, ami egy mártás. Tény és való, hogy ugyanez bolti alapanyagokból kritikán aluli minőséget eredményez. :( Nyilván ha az embernek nincsenek meg ezek a lehetőségek, akkor egyéb megoldásokhoz nyúl. Számomra nincs annál kiábrándítóbb, amikor a kolbász egyben marad vagy a tejföl a vizet kiengedve egyben marad. Természetesen ezt is lehetne turbózni ízlés szerint.

tely, baly, fojó, mennyél, mingyárt, telyföl, tolyás, malyd, kapú, egyenlőre, ejsd, jáccani, ahoz, fúj, hüje, muszály, alat, álok, lasan, fojtatás, ál, fontós, költsön, eggyüt, lyob (jobb?), mek, mongyak, eben - !!! Tanúlyunk már meghejjessen irni... !!!

További hozzászólások megtekintése...
Copyright © 2000-2019 PROHARDVER Informatikai Kft.