2019. július 16., kedd

Gyorskeresés

Lasagne - szerintem

Írta: |

[ ÚJ BEJEGYZÉS ]

Szinte mindenki evett már, de normálisat szerintem az emberek 10%-a ha igen. Nem egy rántotta, de simán megcsinálható és napokig jó, sőt egyre finomabb.

Hozzávalók:

A raguhoz:
- öntöttvas lábas (lehet mással szórakozni, de nem érdemes, vegyél egyet, minden étel finomabb lesz)
- 2 gyufásdoboznyi nem húsos szalonna apróra kockázva
- 1 közepes vörös és 1 közepes lila, fehér vagy salottahagyma apróra vágva
- 3 közepes répa sajtreszelőn lereszelve
- 2 nagy szál szárzeller nagyon apróra vágva (lehet reszelni, de azzal kimarad egy textúra)
- 0,5 kg marha darált hús (marhából tuti, vegyes sertés marha is perfekt, mást ne)
- 4 dl vörösbor
- 2 konzerv darabolt paradicsom
- 2 gerezd fokhagyma kinyomva vagy házi fokhagymakrém
- 3-4 babérlevél
- 1 teáskanál frissen tört bors
- 1 teáskanál borsikafű
- 1 ág rozmaring (őrölt is jó lesz)
- 1 ág kakukkfű (szárított is jó lesz)
- 5 nagy bazsalikomlevél (ezt viszont szárítva ne, semmibe se, inkább ne is legyen a konyhában)
- frissen reszelt szerecsendió
- só ízlés szerint
- fél csomó petrezselyem apróra vágva
- 1,5 EK worcestershire szósz
- 3 EK házi darált magmentes paprikakrém
- chilit nem érdemes beletenni, ha csípőset szereted, akkor sem, inkább sok borsot vagy tálaláshoz srirachát mondjuk

A besamelhez:
- 90 g vaj
- 90 g liszt
- 1.2 liter tej
- só, bors, szerecsendió

A tésztához (tíztojásos):
- 300 gramm liszt
- 3 tojás

Összeállításhoz:
- 15 dkg trappista (a puha, szaftos tésztához ez a nyúlós sajt illik jobban szerintem)
- 5-10 dkg parmezán (ez inkább csak a tetejére, jól pirul)

A szalonnát pörcre sütjük, a pörcöt leszedjük, a visszamaradt zsíron a darált húst megsütjük. Ez nagyon fontos, ha csak a hagyma után teszed bele, nem lesz finom sült íze. Ja, és habverővel kevergetjük, hogy ne darabos legyen mint a chicken nuggets, hanem essen szét a legapróbb darabokra. Ha megsült, egy szűrőbe áthelyezzük, hogy a szaftja lecsöpögjön. A szaft vissza a lábosba, mehet rá a hagyma és üvegesre pirítjuk.
Mehet rá a zeller, azt is nagy lángon pirítjuk, ez a lényege, hogy legyen pörzsanyag! A répa is mehet bele és még ezt is nagy lángon pirítjuk. Ha szépen összeesett, jó az illata, mehet vissza a hús, és felöntjük a borral és nagy lángon forraljuk.
3 perc forralás után a fűszerek, a paradicsom, a paprikakrém és a pörc.
A legkisebb gázrózsa legkisebb lángján 2-3 óra főzés, félóránkénti kevergetéssel. Só csak a vége felé menjen bele. Ha túl elfőné a levet, lehet vízzel pótolni, de sűrű legyen.

A besamelhez a vajat felmelegítjük és a lisztet jól elkeverjük habverővel. A tejet praktikusan mikróban 40-50 fokosra melegítjük majd harmadonként hozzáadva először csomómentesre, majd homogénre keverjük. A végén közepes lángon felforraljuk és besűrítjük, kevés só, sok fehér bors és friss szerecsendió.

A tészta ügyében a profikhoz, az olasz nagyikhoz kell fordulni:

A 2. percnél levő tészta kell, a néni utána nyújtófával csinálja, mert profi, de nekünk jó lesz a tésztagép is. Kinyújtjuk a legkisebb környékére (1-2-esre), utána daraboljuk nagy tenyérnyi darabokra.

A raguból a babérleveleket és az ágszárakat kihalásszuk.

Kell egy nagy tepsi, aljára a szósz leves részéből terítünk, rá mehet a tészta, arra a besamelmártás és a ragu, rá egy kis sajt, és újra tészta. A tetején tészta, azon csak besamelmártás és sajt legyen. A maradék tésztát levestésztának felkockázni

180 fokos sütőben 30-40 perc, ha kész, a legnehezebb rész jön: 20-30 perc türelem, hagyni kell állni...

Krémes, puha, szaftos, ízes és köze sincs ahhoz amit valaha lasagne címén ettél :) A friss, nedves, puha tészta teljesen más, mint a száraztészta, szinte elolvad.

Hozzászólások

(#1) YASKATIR


YASKATIR
(senior tag)

Nem szeretnel ferjul venni?

(#2) LLKobe


LLKobe
(PH! kedvence)

Hű, kösz, ezt ki fogom próbálni!

Through the darkness of future past, the magician longs to see one chance out between two worlds... Fire walk with me!

(#3) vhw


vhw
(PH! addikt)

Ez így alsó hangon egy fél napos meló, igen nagy tepsivel kell, hogy megérje ezt... :DDD

"Mi' csinálsz apa? Kapcsold ki a gépet!"

(#4) Kalandor válasza vhw (#3) üzenetére


Kalandor
(HÁZIGAZDA)
LOGOUT blog

Nincs nettó 2 óra.

(#5) juliabrilke


juliabrilke
(PH! kedvence)

Borból milyen fajta az opció? Gondolom száraz (esetleg félszáraz-félédes is?)

(#6) Kalandor válasza juliabrilke (#5) üzenetére


Kalandor
(HÁZIGAZDA)
LOGOUT blog

Persze.

(#7) Hieronymus válasza Kalandor (#6) üzenetére


Hieronymus
(senior tag)
LOGOUT blog (1)

Ez majdnem eredeti recept. :)

A legnagyobb eltérés a trappista sajt, az eredetiben reszelt mozzarella van. Illetve gazdagabban fűszerezed.
De ez még belefér az eredeti ízvilágba.

Az egyik kérdés a vörösborról szólt. Az olaszok szeretnek Chiantit használni a főzéshez. A száraz és a félédes borok közé lehet besorolni az ízvilágát a bornak. Zamatos, de nem túl savas.

Sajnos csak termőterület szerint védik ezt a bort, ezért az eredeti nagyon eltérő keverék is forgalomba kerülhet.

Nincs

(#8) Kalandor válasza Hieronymus (#7) üzenetére


Kalandor
(HÁZIGAZDA)
LOGOUT blog

Közel áll felfogásában az eredeti recepthez, de én kevesebb húst, és több zöldséget, fűszert, krémet és besamelt használok.

A trappista jó nyúlós, szerintem nagyon megy ehhez a puha, szaftos cucchoz, parmezán a tetejére inkább, mozzarella meg sehova, szerintem nem jó hozzá.

Biztos jó a Chianti, de nem áll a spájzban egy rekesszel :)

[ Szerkesztve ]

(#9) oszi666


oszi666
(őstag)

úú én is szinte teljesen így csinálom, csak én belenyomok még egy darabolt paradicsom konzervet meg passata di pomodorot :P plusz a worcester szószt kihagyom. VIlág legjobb kajája. És tényleg kb 3 óra elkészíteni abból kb 1 óra a lényegi munka a maradék a sülés főzés

It is not birth, marriage, or death, but gastrulation, which is truly the most important time in your life.

(#10) flymi


flymi
(őstag)
LOGOUT blog

Lustaság nagy úr, mi a Pennyben kapható konyhakész verziót szoktuk venni, be a sütőbe és ~20 perc alatt kész.
Mozzarella max salátába jó, ha hő éri szabályosan eltűnik (tapasztalat, főleg házi pizzán), a nagy része víz.
Amúgy jól néz ki a végeredmény. :R

[ Szerkesztve ]

Abit alaplapokat keresek gyűjteménybe! /// "A félelmet lazán arcul csapom és fricskát nyomok az orrára" (T.B.A)

További hozzászólások megtekintése...
Copyright © 2000-2019 PROHARDVER Informatikai Kft.