2019. július 23., kedd

Gyorskeresés

Így szívózz a szolgalmi telek tulajdonosával

Írta: |

[ ÚJ BEJEGYZÉS ]

Anyósom örökölt egy kisvárosban a főtér mellett egy nagyon jó házat. Persze öröklés során derült ki, hogy ugyan a nagy ház és az egész telek az övé, de az 50-es években páran építettek néhány házikót a kertben és odaköltöztek. A telek teljesen a fő házé, a többi kis házikónak szolgalmi joga van, át kell engednie a házikókban lakókat, mert egy bejárat van.

Akiktől örökölte anyós, azok ezt nem tudták vagy nem érdekelte őket, a telek többi részére nem is mentek, így a házikókban lakók azt csináltak amit akartak, jó nagy pofát is növesztettek és teljesen sajátjukként kezelték a telek többi részét.

Aztán jött anyósom meg a sógorom, akik szépen felújították a nagy házat meg a kert egy részét, lett virágoskert, előtető, ilyesmi. Óriási perpatvar lett, anyósomat hetente jelentgették fel a jegyzőnél meg a rendőrségen. Erre a sógorom kiugrott pár haverral meg egy ügyvéddel akik szépen elmagyarázták a házikókban lakóknak, hogy ami eddig volt, annak vége, a telek anyósomé, nekik csak szolgalmi joguk van. Mivel utána is ment a szemétkedés meg a feljelentgetés, a szolgalmi utat valóban emberszélességűre korlátozták anyósomék, megszüntették a területfoglalásokat, birtokvédelmet kértek, stb. "ha így akartátok akkor csesszétek meg" jeligére.
Slusszpoén, hogy feljelentették anyósomat, a hatóság kijött, de aztán az egyik házikó kéményét nyilvánította életveszélyesnek, új gázterv, minden, stb. Szopacs.

Anyósom a légynek se árt, mégse hagyták békén, de egy idő után már csak maximum kiabáltak neki, a feljelentgetés megszűnt. De már ezt se bírta tovább, azt mondta, hogy elköltözik, aminek elégedetten hangot is adtak a házikók lakói.

A vevő anyóssal is elég paraszt volt (csaló, követelőző, erőszakos, buta, szemét ember), sógorom már majdnem elküldte a fenébe, de pénze az volt, túlélték azt a pár napot, anyós elköltözött.

Új tulaj az első napon szőnyeg szélére állított mindenkit, hogy a mai naptól a lábtörlőket se teszi ki senki az ő telkére, akit a szolgalmi úton kívül meglát, elviteti a rendőrökkel, és mindegyik ház tulajdonosa szereltesse a szolgalmi út alá a nagyház padlásterében futó csöveket-vezetékeket, mert beépíti a tetőteret. (házikónként 1-2 millióból meg is lesz).
Ma hívja kétségbeesve az egyik házikós anyóst, hogy az új tulajdonos kivágta a fáikat, kidobta a kukába az összes, a telkén talált cuccot, lábtörlőket, virágoscserepeket, MINDENT.

Tetszettek volna normálisan viselkedni.

Végül kikerestem a neten neki egy linket anyósnak, hogy hogyan kell telefonján letiltani a számokat.

Hozzászólások

(#1) betalokk


betalokk
(tag)

Hogy, hogy epitettek a tulajdonara az 50-es evekben? Ezzel ott tulajdonossa valtak a hoborgo hazikosok? Szamomra ez nem egyertelmu...

Caedite eos! Novit enim Dominus qui sunt eius!

(#2) 66zio


66zio
(tag)

Ezek után ha engem hivogatnának abban a pillanatban amikor felveszem a telefont, jó kedvvel csak ennyit hallanának: Nye nye nye nye nye nyeeeeeeeee.

Remélem jó áron tudtátok eladni.

PS4 digitális kódok (Játékok, DLC-k, játékpénzek) Írj rám.

(#3) andris1602 válasza betalokk (#1) üzenetére


andris1602
(senior tag)

Csak a ház az övék (ráépités), a telek tulajdonosának pedig csak a bejárást kell bizonyítania. :)

(#4) ncc1701 válasza betalokk (#1) üzenetére


ncc1701
(PH! addikt)

Tipikusan egy családtag voltak, és a telek tulajdonosa megengedte, h felhúzzanak egy házikót. Aztán az ilyenek gyakran ilyen 50+ éves történetek, az ingatlant adták-vetták, papír nem volt soha. Így aki jelenleg a házikókban lakik, az a saját házikója tulajdonosa, a telek tulajának pedig szabad bejárást kell biztosítania. Bonyolult ügyek tudnak ezek lenni.

(#5) andris1602 válasza andris1602 (#3) üzenetére


andris1602
(senior tag)

biztosítania..

(#6) betalokk válasza ncc1701 (#4) üzenetére


betalokk
(tag)

Akkor az ilyet csak elorelatassal lehet megelozni.

Caedite eos! Novit enim Dominus qui sunt eius!

(#7) wesder


wesder
(PH! nagyúr)
LOGOUT blog

Meg-szív-ták :C

"Open windows, closing doors God can't help us anymore" /5FDP - Fire In The Hole/

(#8) szipipeti válasza betalokk (#1) üzenetére


szipipeti
(újonc)

Van olyan is a jogban, hogy "elbitorlás"... Elkezdesz valamit használni (ingóság ingatlan), karbantartod, ápolod, ect... Ha a tulajdonos - 10-15-20 éven belül nem jelentkezik (lehet, hogy már kevesebb), és nem szólal fel az adott helyzet ellen, akkor a határidő lejárta után meg lehet kezdeni a hatóságnál az elbitorlási, majd a tulajdonba vételi eljárást... Persze előny, ha mindent tudsz bizonyítani, (tanúk, fotók, papírok...)

https://www.alfaterv.hu/hasznos4.htm

De van sok egyéb jogi oldal is, hirtelen, most ez...

[ Szerkesztve ]

(#9) Hieronymus válasza betalokk (#6) üzenetére


Hieronymus
(senior tag)
LOGOUT blog

Nem kell illetve nem lehet megelőzni.

Az antik időkben, a telek nagy mérete okán, az elkobzást kockáztatták, ha nem osztották fel/meg a telket.
Nekünk is van a Mecseken egy hétvégiházunk. Kényszer alapon harmadolták az eredeti telket. Szolgalmi joggal terhelve az utca felé eső telkek maradványokat.
A szomszédom elődje, "felsőtelek" tulajdonos lévén, a házához épített egy kitüremkedést, hogy ezzel szüntesse meg a szolgalmi jog alapját. A legfelsőbb bíróságot többször megjárva, negyven centis szolgalmi jog maradt a telkén.
Ma már nem léteznek ilyen fajta kényszerek.
Van másfajta, ami ellen nem lehet védekezni. Ha területrendezés/fejlesztés címén közszolgáltatást terveznek. A telkünkre, kérdés és kérés nélkül került rá a az áramszolgáltató szolgalmi joga, a tervezett úthoz történő közvilágítás biztosítása okán.
Ilyen jog van már 150 méterrel távolabb tőlünk. Sőt közvilágítás is üzemel ott. A dolog szépséghibája, hogy az utat már nem tudták átverni a tulajdonosokon. (Valakinek erős politikai hátszele lehetett.)

Szóval van közvilágítás, út nélkül. Nálunk azért jobb a helyzet. közvilágítás sincs. Úgy tűnik, hogy következő 100 évben se út se világítás, csak szolgalmi jog.

mod.

(#8) szipipeti
Elbirtoklás. Elegendő, ha az eredeti tulajdonos nem reklamál a kötelezően előírt időn belül. Akár házat is telkestől, csak tudd, hogy melyiket nem fogják vitatni.

[ Szerkesztve ]

Nincs

(#10) nemlehet válasza ncc1701 (#4) üzenetére


nemlehet
(őstag)

Igen. Én ezért mondom mindenkinek, hogy családon belül is mindent papírozni kell. Persze a legtöbben hülyének néznek, aztán amikor egy kéz alatti családon belüli autóeladásból per lesz akkor meg nem értik, hogy hogy történhetett ez..

Nah jah tipikus esete annak, hogy mindig van egy nagyobb hal. Vannak akik kifejezetten élvezik az efajta harcot és úgy tűnik az új tulaj ilyen. Aztán most megy a visítás mint a szopósmalac... Egy öregebb nővel szemben könnyű keménynek lenni aki azt se tudja mik a jogai.

A mi utcánkban is volt hasonló, ott egy ukrán ügyvéd vett meg egy hasonlóan kaotikus viszonyokkal terhelt házat bagóért majd rövid úton kicsinált mindenkit jogilag és mentálisan.

Nokia 3310->3410->3100->6500 Slide(RiP Nokia)->Acer Liquid Metal ->Xiaomi Hongmi-> Xiaomi Redmi Note 3

További hozzászólások megtekintése...
Copyright © 2000-2019 PROHARDVER Informatikai Kft.