2020. augusztus 5., szerda

Gyorskeresés

Lehet-e minőségi a kertévé?

Írta: | Kulcsszavak: X-Faktor . kertv . Kertévé . TV . tévé . valóság show

[ ÚJ BEJEGYZÉS ]

Kertévék és a színvonal (X-Faktor és ki mit gondol róla)...

Örülök, hogy a blogírónak sikerült eljutnia a felismerésig: Igen, ez egy szánalmas szemét szar. Az egész kereskedelmi televíziózás esszenciája benne van ezekben a legótvarabb műsorokban.

Mindig meglepődök azokon a naiv embereken, akik azt hiszik a TV értük van, hogy egy fárasztó munkanap után este 8:00-kor amikor a kölyök már ágyba került, a TV-nek valami minőségi műsort kéne adnia, hogy kéne tartani valami garantált színvonal, amire építeni lehet, ha az ember leül tévézni. Hogy a TV egy vállalható esti program legyen, ne csak az a "töltsük el ezt az estét is valahogy a következő napi robotig, hogy egy nappal kevesebb legyen a nyugdíjig khm. nyugdíjjogosultságig".

Tudom, hogy a fenti bejegyzés posztolója nem gondolja ezt, de sokan még igen. Nekik szól ez az iromány.

Jó reggelt...

A Mi TV-nézésünk a kereskedelmi TV számára csak egy árucikk, amit tőlünk megvesznek és haszonnal továbbértékesítenek. Ez a legalapvetőbb üzleti modellje a kertévézésnek. Magyarul: Összehánynak valami műsorokat, minél kevesebb pénzből vagy tízesével kosárban megvesznek 70-80-as évekbeli, ezerszer lerágott filmeket (karácsonyra és húsvétra) aztán ezt a képünkbe nyomják 20 percenként 5 perc reklámmal és 2 perc csatorna promóval megszakítva. Haszon elsődlegesen a reklámbevételből keletkezik, ennek meg a bekerülési költségnek a különbsége lesz a TV csatorna "adózás" és egyéb költségek előtti nyeresége.

Minél több reklámot tudnak leadni minél alacsonyabb műsorköltség mellett, annál jobb lesz a pénzügyi eredmény. Nem vagyok én ebben szakember, de nem látom azt, hogy a minőségi műsorok hogyan vihetőek be ebbe a képletbe. Mert ez a képlet elsősorban arról szól, hogy:

A TV csatorna szempontjából a műsor az a bevételt hozó reklámok sorozata meg-megszakítva rövid műsorblokkokkal, amelyek valójában a szükséges rosszat jelentik. Szükség van rájuk, mert a TV-nézők többsége mégsem tudna egy csak reklámból álló műsort nézni. Bár vannak ilyenek is, és számukra is készülnek műsorblokkok.

Másodsorban a reklámidők értékesítése mellett bevételt hozhat még a TV műsor tartalmának a megrendelő politikai-világnézeti igényei szerinti összeválogatása is. A megrendelő itt természetesen nem a Kábel-TV előfizetőt jelenti :). TV-t én kb 2000-ig néztem napi szinten, majd 2005-ig havi szinten összesen 2-3 órát (hétvégén vidéken) azóta már egyáltalán nem nézem rendszeresen, mert hát otthon nincs bekötve. A 2005-ig tartó periódusból még emlékszem rá, hogy pld. a vörös kettes (TV) és a Duna TV irányultsága között milyen szakadék volt anno. Nyilván nem véletlenül, és az elvárt politikai irányvonal fenntartásáért is jár _feltételezem_ némi kompenzáció. Így volt ez akkor, így van ez ma is. A kérdés csak az, éppen kinek a nótáját fütyülik. De nem ez utóbbi most a téma.

Ha a fenti két ok esetleg még nem zárná ki teljesen a minőségi tévézés lehetőségét van egy harmadik tényező is:

A szórakoztatásban a TV jelentősége az utóbbi tíz évben drasztikusan csökkent. A TV-k vesztik a nézőket és elsősorban a műveltebb és fizetőképesebb tömeg hagyja ott a tradicionális, időben kötött tévézést. Ők azok akik:
-(1)Ha filmet akarnak nézni akkor ezt interneten keresztül teszik meg, jó minőségben, csatornalogó és megszakítás nélkül. Az interneten keresztül itt persze tág fogalom, lehet ez torrent vagy éppen streaming, a lényegen nem változtat. Filmet TV-ben nem néznek.

-(2)Amikor néha tényleg van 1-2 nem-film TV-műsor amit érdemes lenne megnézni, azt is internetről szerzik be, utólag.

-(3)A korábbi töltsük el TV-zéssel az összes esténket a sírig népi elfoglaltság helyett összeszedtek más újkori timesink elfoglaltságot (videojáték, internetezés, sport)

Aki kitartott a csatornalogók, a 15-20 percenkénti ordítozó reklámblokkok, ilyen olyan politikai sugallatok, no meg értelmetlen műsorok ellenére a hagyományos tévézés mellett, annak talán nincs is igazi igénye arra, hogy minőségi adást kapjon. Ha pedig nincsen erre igény, akkor miért fordítana rá pénzt és energiát a csatorna??

Régen jobb volt-e? Avagy a szociban bezzeg minden jobb volt...

Na neeem, nem volt minden jobb a szociban, de a régi TV-műsorokat nézve láthatunk néhány olyan minőségű produkciót, ami ma egyszerűen nem jöhet létre.

Az okok sokrétűek, de pár pontba összeszedve:
-A lakosság még nagyobb arányban tévézett és ez a nagyobb fogyasztói tömeg előbb egyetlen majd kettő csatorna között oszlott el, melyek ráadásul nem konkuráltak egymással. --> sokkal jobb méretgazdaságosság.
-Akkoriban még a műveltebb és igényesebb rétegek is leginkább tévéztek --> méretgazdaságosság, magasabb elvárások
-Fix büdzsé --> A műsoron belüli reklámblokkok még nem voltak szükségesek, illetve a slepp
zsebének tömése után nem maradt más hátra, mint a pénzt tényleges tartalomgyártásra fordítani.
-Erős állami felügyelet --> A TV nyíltan a politika hangja volt, emellett még oktatási szerepet is szántak neki. Ezért akkoriban ha nem politikai műsort gyártottak, akkor előbb adtak pénzt egy Süsü a Sárkányra vagy Öveges József-féle ismeretterjesztésre mint egy Való Világra. Na jó ez extrém példa, egy VV-féle műsor senkinek nem jutott volna eszébe.

Jobb lenne-e a német modell?

Meggyőződésem, hogy nem.

tbc...

Hozzászólások

(#1) icemad


icemad
(veterán)

Maximálisan egyetértek veled. Amit ma a kertévé művel, az vérlázító. Szerencsére én is ritkán nézem akkor sem sokáig, de mindig ledöbbent ez az intellektuális degeneráció, amit mindig nyomnak... Vv, én Bukarest, Anikó só, stb... A legalja a pumpedék... Mindegyikből megnéztem egy részt. Nem volt könnyű... De tényleg erre van igény? Magyarországon erre van szükség? Gondolom igen. Ezzel lehet birkákat tenyészteni, a birkákat meg ugye könnyű terelni...

Az élet egy nagyon szar videojáték, de baromi jó a grafikája...

(#2) mbalint987


mbalint987
(aktív tag)

Nem értem ezt a posztot. Akinek nem tetszik, nem kell nézni ezeket a műsorokat, csatornákat, sőt nem muszáj TV-t sem nézni. Olyan adásokat fognak sugározni a médiumok, amelyekre igény van. Ma Magyarországon erre van igény. Ha a Te igényeid mások, keress magadnak olyan tartalmakat, amelyek megfelelnek számodra.

Az persze más kérdés, hogy egyébként a fentiek a kereskedelmi médiumokra vonatkoznak, az én és a Te adódból is fizetett közszolgálati csatornáknak továbbra is a politikailag semleges, társadalmi kohéziót erősítő és ismeretterjesztő műsorokat kellene sugároznia. Ennek pont az ellenkezője folyik ma itthon.

„Így száll hát sírba a szabadság... tapsvihar közepette.” /Star Wars Episode III/

(#3) kentucky válasza mbalint987 (#2) üzenetére


kentucky
(őstag)

Mindent leírtál amit szerettem volna :D

[ Szerkesztve ]

(#4) joysefke válasza mbalint987 (#2) üzenetére


joysefke
(veterán)

Nem értem ezt a posztot.

Az "angol vonalat" képviselem ;] :

Leírtam, hogy szerintem a kertévé miért olyan színvonalú amilyen, és miért nincsen semmiféle kilátás arra nézve, hogy valamikor is színvonalas műsorok legyenek. Elemzés, tényfeltárás. Eszemben sincs nekiállni ötletelni arról, hogyan lehetne színvonalat csinálni, mert én sem hiszek benne hogy lehet. Őszintén nagy ívben leszarom és még akkor sem nézném a TV-t, ha színvonal lenne. A TV számomra halott.

Tehát "a miértet" írtam le, nem a "hogyan kéne"-t. Hátha vannak még olyanok, akik a "miértet" sem értik és anélkül kezdenek el ötletelni a "hogyan kéne" témakörében.

politikailag semleges, társadalmi kohéziót erősítő és ismeretterjesztő műsorokat kellene sugároznia. Ennek pont az ellenkezője folyik ma itthon

Hogy éppen mi megy az állami TV-n azt nem tudom (lévén nem nézek TV-t), de az totálisan biztos, hogy az államilag finanszírozott TV-t (meg úgy általában az összes TV-csatornát) mindig fogja terelni a politika valahogyan. Teljesen kizárt, hogy a TV-t politikailag semlegessé lehessen tenni, mert óriási tömegeket ér el és maga a formátum is kiválóan alkalmas manipulációra, meggyőzésre.Ez nem magyar sajátosság.

Elkezdtem írni a német helyzetet, de aztán letettem róla (elnapoltam?). Na ott az állami TV (ARD, ZDF) finanszírozása maffiaszerűen folyik, Artisjus mintára, csak két-három dimenzióval nagyobb léptékben és agresszívabban. Készül 1-2 színvonalas tartalom (természetfilm online megnézhető) egyébként meg a kormány politikaliag teljes mértékben alárendelt szócsöve. Németek utálják a jelenlegi állami TV rendszert mint a szart.

[ Szerkesztve ]

(#5) Csapoati válasza joysefke (#4) üzenetére


Csapoati
(nagyúr)

Készül 1-2 színvonalas tartalom (természetfilm online megnézhető) egyébként meg a kormány politikaliag teljes mértékben alárendelt szócsöve. Németek utálják a jelenlegi állami TV rendszert mint a szart.

Ez 100%-ig igaz hazánkra is.

Haladni kell a korall (vagy Core-ral)!

(#6) lezso6 válasza mbalint987 (#2) üzenetére


lezso6
(HÁZIGAZDA)

A médiának hatalmas felelőssége van a társadalom alakulásában. Valaki emiatt negyedik hatalmi ágnak is nevezi. Nem véletlenül, hisz médiát mindenki fogyaszt, ebben nő fel, azaz a médiának igen nagy hatása van, de effektíve nem igazán ellenőrzi senki.

A pusztán piaci alapon, de "ingyenes" működése a médiának eleve bukásra van ítélve, mivel a tartalom alárendelődik a reklámoknak. Továbbá a tömegek kiszolgálása a cél, ezzel pedig a színvonalnak a leghülyébb emberekhez kell igazodnia. Ennek következménye pedig a színvonal és a társadalom értelmi képességeinek folyamatos csökkenése.

az írónak: ezt a leereszkedő stílust szerintem mellőzd, mert a gyíkemberhívők szoktak így beszélni. :D

[ Szerkesztve ]

STOP RIOS! Állítsuk meg a moderációt!

(#7) elithun válasza joysefke (#4) üzenetére


elithun
(őstag)

"Elemzés, tényfeltárás."
Mármint a 2005-ös állapotról, ugye? :P

Hamarosan a "nem nézek TV-t, be sincs kötve, de mindent tudok a tévéről" olyan közlés lesz, mint a kényszer, hogy a vega értesítsen arról, hogy vega. :D

Ha nem része az életednek, nem érdekel, akkor engedd el.

„Minden egyes tapasztalat közelebb visz a megértéshez.”

(#8) freeknight


freeknight
(őstag)

A szórakoztatásban a TV jelentősége az utóbbi tíz évben drasztikusan csökkent. A TV-k vesztik a nézőket és elsősorban a műveltebb és fizetőképesebb tömeg hagyja ott a tradicionális, időben kötött tévézést.

Szerintem meg ez az aranyos :DDD . Ez Magyarországon biztosan nem így van. Még az én korosztályom, a fizetőképes huszonévesek is rengeteg tévét bámulnak, munkahelyen mindenki képben van az aktuális x faktorral, séfes műsorral, sokan eltartott ujjal még az éjjel nappal budapesttel is. A Való Világot, ha éppen megy, még én is megnézem. De persze miután egymás között kitárgyalták az aktuális celebes műsort, utána már mindenkinél a fal felé van fordítva a tévé, és azon is csak a spektrum megy :DDD .
Nemrég volt egy felmérés itt ph-n a tévézési szokásokról, és már akkor is megdöbbentett, hogy itt a műveltebb, és nem technikai analfabéta (az itteni kommentelőknek nem esik nehezére beindítani gondolom a torrentet) réteg van jelen, ezzel szemben még mindig rengetegen bámulják a dobozt.

A mai tíz év alattiaknál, vagy korai tinédzsereknél látom már a tendencia megfordulását, kérdés, hogy az értelmi fogyatékos emberekkel teli, silány színvonalú youtube vagy twitch csatornák mennyivel nyújtanak minőségibb szórakozást a kertévéknél?

Azon meg csak nevetni tudok, aki még mindig rácsodálkozik, hogy a tévék miért a szennyet ontják mindig? Azért, mert a plebs részéről erre van igény, a kertévék pedig pénzből élnek, és pénzt akarnak csinálni. Nem igényeket formálnak, hanem csak igényeket szolgálnak ki.

[ Szerkesztve ]

(#9) Agyturbina válasza freeknight (#8) üzenetére


Agyturbina
(aktív tag)
LOGOUT blog

En nem ertek ezzel sem egyet, mert a Lehet Mo.n a kertevek azt ontik amit, DE vannak orszagok ahol maskepp van, es elerheto vagy igy vagy ugy....
Sajat tapasztalat: ABC(Australian Broadcasting Corporation ha jol sejtem), pl reklamok nelkul uzemel mint kozszolgalati, de olyan musoroknak ad otthont, hogy Van mit nezni. Lehet sorolni, vannak angol programok, illetve clone programok is de nem ez a fo csapas.
3 Csatornat uzemeltet amit lehet most eppen fogni, az egyik fokent hirekkel politikaval foglalkozik, bar vannak eleg erdekes beszelgetos musorok(NEM MONIKA) hanem interview stilus ripoter+vendeg, es mindenfele kozegbol orszagbol vannak emberek.
A masikon 7-ig gyerekprogramok mennek, mindenfele, utanna a kedvencem Spicks and Specks(Adam Hills a musorvezeto), na az egy olyan vetelkedo ami szerintem egyedulallo. Sajnos csak ismetlest nyomnak mert kb 10 eve volt az utolso felvetel, de meg mindig ez megy fomusoridoben Mert egyszeruen ZSENIALIS.
Ezen a csatornan meg van mas is pl egy sorozat a szellemileg serult emberekrol es azok vilagarol, hogy az Ember megertse min mennek keresztul, nagyon tanulsagos, Live At Apollo(Stand Up Comedy) stb.
Na meg Dr Who minden mennyisegben :) ez a masik dolog amiert elkezdtem nezni.

Ezert irom, van ertelems musorszoras, sot ertelmes musorok is, csak keresni kell. Es igen szoktam TV-t nezni, de nagyon megvallogatom mit. Tudomanyos Ism terjeszto az johet, Vetelkedok muveltsegi illetve vicces(nem minden kategoria, az ilyen eszetlen SPort nak titulat nem nagyon gyere be) johet, meg vannak egyebek is. Talan a Black Mirror sorozat is azek kozul valamelyiken ment.

Vagyis nyitott szemmel jarva mindenki megtalalja amit keres :)
Ha van ra igenye, akinek nincs annak meg nincs mit magyarazni, ugyis azt nezi amit kap. :W

,........A szükségletek lettek a célok, és a célok szükségletek lettek........, ,........A paradoxonban az a szép, hogy paradoxon módon nem szép.............,

(#10) mbalint987 válasza joysefke (#4) üzenetére


mbalint987
(aktív tag)

Oké, félreértettem a posztod célját. :) Amúgy hozzáteszem, hogy a kereskedelmi TV-ken is vannak színvonalas tartalmak szerintem (pl. RTL Klub XXI. század c. műsora), csak elég kevés.

"Hogy éppen mi megy az állami TV-n azt nem tudom (lévén nem nézek TV-t), de az totálisan biztos, hogy az államilag finanszírozott TV-t (meg úgy általában az összes TV-csatornát) mindig fogja terelni a politika valahogyan."
Ebben igazad lehet (bár ne lenne), a kérdés a mértéke ennek a befolyásolásnak. Mert ha éppen egy-két hír narrációjába csúszik bele, és mondjuk az ellenzéki/kormányzati megjelenések arányát az utóbbi előnyére változtatja, teszem fel +10%-kal, az még beleférhet. De az, ami ma Magyarországon megy, annak köze sincs ehhez. Az arány kb. 97/3% lehet, ami enyhén szólva is vérlázító.

(#6) lezso6:
"A médiának hatalmas felelőssége van a társadalom alakulásában."
Ezt nem vitattam. Viszont nem tudok jobb rendszert, mi amilyet ma követünk. Vannak a közszolgálati adók és vannak a "független" kereskedelmi adók. Nyilvánvalóan az utóbbiaknak is vannak tulajdonosaik, akiknek van saját politikai vallásuk és gazdasági érdekük.

"Ennek következménye pedig a színvonal és a társadalom értelmi képességeinek folyamatos csökkenése."
Utóbbi állítással vitatkoznék. Akinek ezek a tartalmak nem elég színvonalasak, azok szimplán elkapcsolnak.

Egyébként meg a fentiektől függetlenül itt egy általános igazság: Független média soha nem volt, most sincsen és soha nem is lesz!

[ Szerkesztve ]

„Így száll hát sírba a szabadság... tapsvihar közepette.” /Star Wars Episode III/

További hozzászólások megtekintése...
Copyright © 2000-2020 PROHARDVER Informatikai Kft.