2019. június 20., csütörtök

Gyorskeresés

Vezeték nélkül könnyebb? Avagy drót vagy nem drót :-)

Írta: | Kulcsszavak: WIFI . XBMC . AirPlay . Airport Express . Airfoil

[ ÚJ BEJEGYZÉS ]

Sokat morfondíroztam, hogy a lakásom másik szobájába hogyan tudnék audio jelet továbbítani, falfúrás nélkül és ilyen „barbár” dolgok nélkül.

Mindig is lusta voltam, ha ilyenre kellet vetemednem. Falat átfúrni, körbe vezetékezni mindent, szőnyeg alatt vezetni a kábelrengeteget és még sorolhatnám napestig a kábel elvezetési módokat. Ezek számomra nem jó dolgok. Éppen ezért is nincsen sok pont egyes hangrendszerem, mivel ha a kábelezésre gondolok elsírom magam. Így csak valami „speciális” megoldás maradt.

A helyszín egy átlagos téglafalú 2 szobás lakás. Egyik szobában van a Hi-Fi a másikban televízió és a HTPC (a félreértések elkerülése végett a szobákban más dolgok is vannak). Addig nincs is baj, amíg a tv-s szobában vagyok, mivel ott a tv hangszóróin keresztül áradnak felém a zenék és a filmek hanghullámai. Viszont, ha a másik szobában szeretnék zenét hallgatni egy pohár borral a kezemben, akkor előtte ki kell, hogy írjam egy CD-lemezre. Eddig ez így működött, de a minap lejött a köd, mert nem találtam a kedvenc Tátrai Tibor albumomat. Akkor eldöntöttem, hogy a HTPC-t össze kell valahogy hozni a HI-FI-vel. Próbaképpen kihúztam egy sima árnyékolt kábelt kb. 20 méter hosszan. Iszonyú zúgás és búgás, a hangja egy förtelem volt. Maradt a Toslinkos játék, de arról is letettem, mivel egy 20 méteres darab aranyárban lenne (10.000 ft feletti összeg) és akkor még arról nem is szóltam, hogy az erősítőm nem képes fogadni semmilyen digitális jelet, csak analógot (jeaah). Nézegettem a neten az ilyen Analóg Digital átalakítókat, de drágák voltak. Már úgy voltam vele, hogy nem érdekel az egész, marad a CD lemez.

Egyszer figyelmes lettem az Apple által pumpált AirPort Express eszközre. Első ránézésre egy picike router semmi több, viszont ha jobban megnézed akkor van rajta egy 3.5” jack kimenet. Amin analóg illetve digitális jel tud kijönni. Illetve egy USB bemenet ami USB-s nyomtatót képes fogadni. Gyorsan néztem egy árat, idehaza 26.900 Ft. Sok ugye? Lehet, Viszont az én esetemben a 20 méter Toslink kábel plusz a Digital-Analóg átalakító kb. ennyibe kerül plusz falfúrás és vezetékelés. Viszont ha így nézzük akkor megszabadulunk a felesleges munkától, bosszúságtól illetve kapunk egy jó minőségű N-es wifi routert. Így már jobban hangzik ugye?

A vásárlás előtt a HTPC-t még fel kellett okosítani erre a nagyon jó kis dologra. A "tudományba" nem nagyon akarok belemenni mert elég száraz. Maga az AirPlay lényege annyi, hogy az egyik eszközről a másikra wifi-n keresztül „átlövöm” a jelet. Ez így elsőre jól hangzik de a gyakorlatban azért egy kicsit bonyolultabb. Vagy mégsem? Sokat kell a keresőt használni annyi szent, de megéri! A kulcsszó az esetemben az AirFoil nevű alkalmazás amely Windowson, OS X –en tud futni. Amit a program tud az valami fenomenális. Példának okáért leülök a HIFI-s szobában a MacBook-al az ölemben, elindítom az AirFoil-t és megmondom neki, hogy márpedig én a HiFi-n akarom hallani az XY alkalmazás hangját, az AirPort expressen. Láss csodát a progi teszi a dolgát, tökéletesen és tisztán szól az egész. Most viszek egy csavart a dologba… mi van akkor ha a Windows 7-es HTPC-re akarok hangot küldeni? Probléma egy szál se, mert ezt is simán tudja! Komolyan mondom, ha ezt nem látom és tapasztalom nem hittem volna el. Természetesen a HTPC-n levő XBMC hangot is tudom küldeni akár a MacBook-ra vagy az AirPort Expressre.

Ez mind szép és jó, de hogy fogom én ezt vezérelni a másik szobából, vagy a lakás többi pontjából? Nagyon egyszerűen. Az XBMC webes felületén keresztül nagyon könnyű vezérelni, tehát szóba jöhet laptop, vagy netbook vagy táblapc, ha ilyen eszközök nincsenek akkor se kell kétségbe esni. Vannak nagyon jó és látványos applikációk, iPad-ra, iPod Touch-ra vagy iPhone-ra illetve akármilyen Android-os kütyüről simán megoldható a látványos és kényelmes távvezérlés.

Összegezve a fent elhangzott gondolatokat. A címre visszautalva Igen, könnyebb…!

Remélem kedvet tudtam csinálni az esetleges fejlesztésekhez.

Hozzászólások

(#1) Thunderzolee


Thunderzolee
(PH! addikt)

Én már csak maradtam a konzernatív megoldásnál.. Ha belegondolok, milyen kábelkötegek mennek a szekrénysorok mögött.. :U

Am jó írás. :)

Javíts ki nyugodtan, ha tévedek valamiben. :)

(#2) JohnyBlue válasza Thunderzolee (#1) üzenetére


JohnyBlue
(őstag)

köszike :R

az addig rendben van, hogy a kabelek a szekrenyek mogott kusznak s masznak de a szoba masik oldalaba is at kell jutni :DDD

viszont felemelo erzes volt ma porszivozas kozben ugy hallgatni az uj thunderdome albumot, hogy nem kellett hozza drot ;] :DD

[ Szerkesztve ]

A Topikgazdák Topikjában ki a Topikgazda? :D

(#3) JohnyBlue


JohnyBlue
(őstag)

Hogy egy kicsit pofásabb legyen az egész raktam bele pár képet :)

A Topikgazdák Topikjában ki a Topikgazda? :D

(#4) Thunderzolee válasza JohnyBlue (#2) üzenetére


Thunderzolee
(PH! addikt)

Ehhehh... zenélgetünk? zenélgetünk? :D

Jók a képek!
Feldobják. :)

Javíts ki nyugodtan, ha tévedek valamiben. :)

További hozzászólások megtekintése...
Copyright © 2000-2019 PROHARDVER Informatikai Kft.