2019. június 17., hétfő

Gyorskeresés

Windows Phone vagy Android?

Írta: | Kulcsszavak: windows phone . android . wp . platform . operációs rendszer

[ ÚJ BEJEGYZÉS ]

Azért ezt a két platformot hasonlítom össze, mert ezeket használtam, és ezek vannak elérhető árban. Íme.

2011 őszén a Microsoft versenyén kaptam egy HTC HD7-est, Windows Phone 7.5-el felszerelve. Előtte csak Symbyant használtam, de tetszett a Windows Phone rendszer. Miután elkezdtem használni, még jobban megtetszett. Csempék, minimalista design, könnyű kezelhetőség. Funkcionalitásban nekem megfelelő volt, nem hiányoltam dolgokat. Egy dolog volt, ami idegesített. Ha láttam egy alkalmazást, főleg ha egy kisebb, pl egy helyhez vagy eseményhez készített appról volt szó, mindenhol azt írták, hogy iOS és Android. Windows Phone-ra jobb esetben csak tervezik. Ez a helyzet máig sem javult sajnos sokat. összességében nagyon meg voltam elégedve a WP-vel, ezt is ajánlottam mindenkinek.

Aztán nagyjából fél éve tönkrement a HD7-es, alaplapi probléma. Négyszer járta meg a szervizt, mind a négyszer hibásan tért vissza. Így vettem magamnak egy másik készüléket, mivel a hűségidőm pont akkor járt le. A gyártóval meg voltam elégedve, így egy HTC Desire X-et vettem. Mivel elérhető áron nem volt Windows Phone, ezért vettem Androidot. És az elején kellemes meglepetésekben volt részem. Teljes testreszabhatóság, widgetek, alkalmazások garmadája, teljes szabadság! Végre letölthettem minden többé-kevésbé hasznos alkalmazást, amit eddig nem tudtam. Leszedtem egy nekem tetsző launchert, és mindenféle más appot. Az alkalmazások bele tudtak nyúlni a rendszerbe, automatikusan lenémítani a telefont adott időben, testre szabni a notification centert, és még sorolhatnám. Szinte minden menőbb játék ingyen volt, és a kisebb alkalmazások is elérhetőek voltak. És annyira lassúnak sem tűnt. Elvoltam vele, mint hal a vízben.

Aztán kezdődött a kiábrándulás. Elindítom a névjegyzék alkalmazást, és másodperceket várok, mire megjelenik. Rákattintok egy névjegy widgetre, egy régebben megnyitottat ad ki. Egyre jobban nem tűnt olyan gyorsnak, mint a HD7, pedig az csak egymagos volt, a Desire X kettő, valamivel nagyobb RAM-mal. Ekkor érkezett a hír, hogy végre kicserélik a HD7-est (amin szinte mindent kicseréltek, alaplapot speciel kétszer), kapok egy 8S-t, hurrá! Megkaptam, és azt kezdtem el használni a Desire X helyett. Windows Phone 8-cal felszerelve, immár két magos processzorral. Újra vissza a minimalista designra. Háromféle csempeméret, újított kinézet. Újra minden "smooth". Csak hiányoznak az alkalmazások. Játékból sikerült leszednem az ideiglenesen ingyenes Angy Birds-et, meg egy-két másik WP-s játékot. Más alkalmazásokra is találtam többé-kevésbé megfelelő alternatívát, de ez akkor is kevés volt. Sok minden teljesen hiányzott. Ráadásul a készülék csak 4 Gb-os, amiből lefoglal a rendszer majdnem hármat, a többi pedig elég hamar betelik. Alkalmazást sd kártyára pedig Androiddal ellentétben nem lehet telepíteni. Így például térkép rá se fért.

Így állok most, dilemmában. Itt van a 8s és a Desire X, és választanom kell. Választanom kell a design + gyorsaság és a testreszabhatóság + alkalmazások között. Megoldás lehetne az iOS, ami gyors, jól néz ki, és tengernyi app van rá, ha lenne egy rakat pénzem és nem rontották volna el pont most a kinézetét.

Összefoglalásként: Számomra a WP a smooth-ságot és a minimalista designt jelenti, míg az Android a tengernyi lehetőséget. Úgy gondolom, hogy akinek a Windows Phone kinézete bejön, annak ezek között kell választani (akinek nem, annak evidens a választás). Mindkettőnek vannak előnyei és hátrányai. Kinek mi kell jobban egy telefonban? Ez döntheti el a kérdést.

Hozzászólások

(#1) BomiBoogie


BomiBoogie
(MODERÁTOR)

Már publikus. :)

Várjuk a további tapasztalatokat!

[ Szerkesztve ]

(#2) blackrulz


blackrulz
(PH! nagyúr)
LOGOUT blog

a 8s nálam ezért is esett ki kb első körben. nagyon rendben van számomra a wp8, a 620-as lumiban meg a gyári navi, térkép, és tonnányi program mellett is vagy 2gb szabad. ez így tényleg nehéz döntés... nekem a navi miatt mindenképp kéne a hely, szal akkor már droid, de persze nem ipari szabvány:D

Rohadtok egész nap a levegőn és labdáztok, vagy leültök a gép elé és csináltok valami értelmeset?

(#3) tzl


tzl
(senior tag)

A DROID a telefonok windowsa :-) minden van rá, közismert, de folyamatosan ápolni kell, hogy rendesen működjön.
A win phone meg a telefonok Linuxa,kicsi és exkluzív, kevesen használják, akik viszont rajonganak érte, de ha bármire szükség lenne a disztrón kívülről, akkor kezdődik a szívás. :-D

További hozzászólások megtekintése...
Copyright © 2000-2019 PROHARDVER Informatikai Kft.