2024. május 18., szombat

Gyorskeresés

iPhone 13 Pro Max vs Mi 10 Pro

Írta: |

[ ÚJ BEJEGYZÉS ]

(és android vs iOS)

Sok éve már, hogy az iOS-t preferálom, de elég gyakran kipróbálok droidos telefonokat és használom is őket hosszabb távon. Részben azért, mert érdekel és hajt a kíváncsiság, részben azért, mert az Android is egy nagyon jó rendszer és kétségtelenül vannak előnyei. Az összehasonlítás teljes mértékben szubjektív.

Kezdjük a Mi 10 Pro problémáival, kitekintve néha a Samsungra, meg általában a droidra, mert megkaptam, hogy használjak samut, ne bugos miuit. Az egyik ilyen a mobilos fizetés. Nekem ez nem egy létszükséglet, a pénztárcám az iratokkal mindig nálam van, így a kártyám is. Ezért a mobilos fizetés pont csak akkor lenne fontos, amikor véletlen nincs nálam. Apple oldalon ott az Apple Pay, vagy támogatja a bankod, vagy nem. De ha támogatja, akkor működik. Androidon viszont ha nem tudod Google Pay-be tenni (ami eleve később indult itthon mint az Apple Pay), akkor még ott a lehetőség saját appra, mert az android nem olyan zárt rendszer. Én OTP-s vagyok, ezért droidon marad a Simple. Sajnos ezzel az a baj, hogy random időközönként kiléptet az alkalmazás. Ebben az esetben belépek, újra engedélyezem az érintéses fizetést a kártyához, ami azonnal, vagy max 1-2 percen aktiválódik is. Ez szépen hangzik, de ugye a kasszánál ezt eljátszani macerás meg lássuk be: ciki. Aztán ott van a Revolut amit még használok. Ez önmagában tökéletesen működik, be is lehet tenni Google Pay-be. Perfekt. Így viszont van 2 fizetős alkalmazásom, van 2 kártyám. Van egy olyan beállítás androidon, hogy van egy default fizetési mód (ezt mondjuk belövöm Google Pay-re amiben a Revolut kártya van), de ha egy másik fizetés alkalmazás van megnyitva, akkor használja azt. Tehát ha a G Pay az alap, de megnyitom a Simple-t, akkor azzal fizessen. Na ez nem megy. Ebben az esetben is a Revolutról vonja le a pénzt. Ezt 10 hónap alatt nem sikerült javítani sem google (ha android bug) sem xiaomi (ha miui bug) sem Simple (ha otp bug) oldalról.

Második probléma az egykezes használat. Gesztus vezérlésnél ez nem működik, csak ha bekapcsolom a "lebegő labdát". Pár napos cikkben olvastam, hogy a Xiaomi az Android 12-ben már elérhetővé fogja tenni. Most viszont sajnos csak félmegoldás van a problémára. Samsungon ez meg van oldva, iPhone-hoz hasonló mozdulattal lehet aktiválni.

Harmadik probléma a kép a képben mód. Ez egyértelműen android bug, nem csak Xiaomihoz köthető, több oldalon is olvastam, hogy ez nem, vagy bugosan működik gesture controll használatakor. Erről nincs is mit beszélni tovább.

Negyedik, egyben legnagyobb probléma, a hálozatkezelés. A probléma, hogy a telefon túlságosan ragaszkodik adott toronyhoz, jellemzően b3-hoz és amikor már alig van jel, akkor sem vált tornyot. Ezért aztán akadozik, vagy lehal a net. Teszi mindezt úgy, hogy közben elvileg majdnem full térerő van, de a cell info app egyértelműen mutatja, hogy gyenge a jel. Ha airplane módba teszem a készüléket és vissza, akkor felmegy mondjuk a b20-ra és atomstabil a jel, ameddig úgy nem gondolja, hogy megint megpróbálja a másik, általában b3 tornyot. Ez a jelenség iPhone-on sokkal kevésbé van jelen. Az is túl sokáig marad rajta és már érezhetően akadozik a net, de mielőtt teljesen használhatatlan lenne, elvált. Nagyon ritka, hogy az airplane mód on/off szükségessé válna. Mi 10 pro-ra felraktam a .eu romot, ami javított a helyzeten, de nem sokat. Ez már jelzi rendesen a pálcikáknál, hogy fosch a jel, és hamarabb is vált, de még így is jóval később, mint az iPhone. A probléma a Telenor hálózatán jelentkezik, Telekomos hálózaton nem produkál ilyet egyik készülék sem, ott időben váltanak ha gyenge jel. Szóval biztos van valami gubanc szolgáltatói oldalról is, de az iPhone tud rajta segíteni, a Xiaomi meg nem. Samun ellenkezőleg, ott a telekomos problémákkal van tele a topik, külön band választó app is van, szóval a jelenség ott sem ismetetlen. iPhone-on is van jelenleg egy érdekes jelenség: pár app nem hajlandó működni telenoros nettel ios 15 óta. Telekomos kártyával hibátlan, de telenornál hálózathibát dob több app is, pedig tökéletes a jel. Sőt, a telenor kártyát a Xiaomiba téve és onnan visszaosztva iPhone-ra szintén mennek az appok. Szóval ez a szar Telenor hálózat és az ios 15 közös defektje, de vélhetően ez Apple oldalról javítva lesz és szerencsére csak kevés appot érint, egyelőre egy nevesebb sincs köztük.

Értesítések. iPhone-on be lehet állítani, hogy ha a face id feloldott akkor látom az üzenetek tartalmát a képernyőn, addig csak az app ikonját. Ezt beállíthatom drodion is, de ha ott azonosítom magam az ujjammal, akkor egyből fel is oldja készüléket, és egyből az ikonok közé dob. Nem találtam erre beállítást, hogy ez ne így legyen.

Ezen felül több app is hektikusan jelez, pl egy új sorozat vagy podcast részről ha sokáig nem használtam az appot akkor nem kapok értesítést, iPhone-on viszont igen. Aztán van pár app, ami bugosan jeleníti meg szinte kb minden esetben, pl erdemenyek.com.

Appok. Pl a messenger lebutítja ugye a képeket. Ez iPhone-on is van, de nem mindegy a mértéke. Adott képet elküldve az iPhone-ról és a Xiaomiról az látható, hogy az utóbbi sokkal gyengébb minőségben küldi el. Pl egy monitorról fényképezett táblázat nem kivehető ha erről küldöm, ha iPhone-ról, akkor igen. Másik eset: vlc remote alkalmazás: iphone-on megy szépen, drodion viszont ha zárképernyőn widgetként van kitéve, akkor egy idő nem működnek a vezérlők, be kell lépni újra az appba. Ezt samun is tapasztaltam és a play értékelések is említik. Kár, pedig alapvetően szebb, jobb, kényelmesebb app, mint az ios verzió. Rövid kivonat: a podcast és menetrend app is sokkal jobb mint ios-es társa. A sorozatkövető app viszont ios oldalon jobb, kényelmesebb.

Vannak még olyan dolgok, amiknek van előnye és hátránya is, pl a hajlított kijelző: sokkal modernebb, futurisztikusabb kinézetet ad, viszont a fénytörés a hajlításnál nagyon zavaró lámpa vagy napfény alatt. Maga a kijelző picit szebb az iPhone-ban, de önmagában nagyon szép a Xiaomi panelje is.

Aztán vannak olyan dolgok, amik jobbak mint az iPhone-ban. Kamerákat tekintve pl nagyon sokat számít, hogy van 2x és 5x kamera. Ez a variációs lehetőség hiányzik az iPhone-ból. Képminőség mindenhol vita tárgya, én úgy vélem, hogy az iPhone tudja a legjobb minőséget ha csak előveszem és lövök, vagyis ebben a legjobb az automatika. Ha viszont valaki ráér és szeret is szöszölni a beállításokkal, akkor jobbat lehet kihozni a Xiaomiból. Aztán ott a gyorstöltés. Szerintem nem jó ötlet folyamatosan használni és sajnálatos, hogy nincs szoftveres kapcsoló mint a samuban, de néha életmentő lehet, hogy gyorsan lehet sokat belepumpálni. A másik oldal konzervatívabb, bár a pro max tekintetében megint növelt egy picit a sebességen az Apple, de ezt nem is jelentették be, csak a tesztekből derül ki. Abból is látni az óvatosságot, hogy 80-90% körül iPhone-on jóval visszább esik a sebesség, mint Xiaomin. Aztán a méret. Közel megegyező kijelzőméret ellenére a Xiaomit a formája és a kevésbé széles kialakítása miatt sokkal kényelmesebb használni. És ott van még a szabadság. Pl. az említett hálózati gondoknak utánamenni jóval egyszerűbb volt droidon, az elérhető appok miatt. Vagy a torrent lehetősége, amikor vidéken a forma 1 időmérőt szerettem volna átpörgetni, és ezt könnyen meg tudtam tenni, mert kb 5 percem alatt le tudtam tölteni.

Nagyjából ezek a tapasztalatok. Érdekes, hogy azok a dolgok bugosak droidon és működnek flottul iOS-en amik miatt az iPhone ekézve volt, hogy még nincs benne. Lásd egykezes használat, pip, mobilfizetés.

Bónuszként előny az iPhone-nál az Apple Watch, ennek nincs alternatívája droidon. Nincs olyan óra, ami gyárilag és hibátlanul tudja azt, hogy fizessek otp, revolut kártyával és a bejövő üzenetekre tudjak válaszolni magyarul, diktálással.

Összegezve mindkét telefon, rendszer nagyon jó, szerethető. Én az iPhone-t, iOS-t használva jobban "biztonságban" érzem magam. Tudom, hogy amit tud, az tudja, szinte hibátlanul. Ha van egy bug, akkor tudom, hogy az ott van, az a funkció, app most nem működik. Ha a Xiaomit használom, akkor pl egy fizetésnél átfut az agyamon, hogy "jaj, remélem nem lesz gond". Vagy ha el akarok olvasni valamit a neten, és nem tölt be az oldal, egyből azom agyalok, hogy "na biztos nem váltott tornyot, nyomhatom repülősbe" közben csak az oldallal van baj esetleg. Szóval az iPhone amolyan "tisztább, szárazabb" érzés. De ha nem lenne a piacon, akkor a droidot is nagyon tudnám szeretni és nem szenvedés a használata. Ha nem lennének ez a kiszámíthatatlan bugok, akkor váltanék is, mert sok előnye is van. Így viszont inkább az iPhone felé húzok, de majd kiderül merre megy tovább az android meg a xiaomi vagy más droidos gyártó, aztán biztos választok valamit kipróbálni újra a másik oldalról. Vagy annyira hiányozni fog a defektjei ellenére, hogy veszek egy mi 11 ultrát.

  • Nem lehet hozzászólni
Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.