2019. június 26., szerda

Gyorskeresés

BitFenix Prodigy M, második nekifutás

Írta: | Kulcsszavak: Bitfenix . Prodigy M . Recon . Corsair . Samsung EVO M.2 . MSI . Intel i5 . R9 270X . Arctic Cooling

[ ÚJ BEJEGYZÉS ]

Szinte pontosan 1 éve jelent meg egy írásom a Logouton a Prodigy M-ről. A külleme, minősége és sok apró részlete nagyon vonzóvá tette a házat, de volt egy nagy hibája, a kábelmenedzsment teljes hiánya.
Ez nekem is fájt, ezért, 1 évvel később, most befejeztem a projektet.
A cikk óta a házba belekerült egy MSI R9 270X videokártya (ez utolsónak), egy passzív VGA-hűtő, alulra egy 230 mm-es, a vízhűtőhöz egy 140 mm-es ventilátor. A hűtés tökéletes lett, a VGA idle állapotban 35 °C körül van, terhelt állapotban pedig 60°C a maximum. A vízhűtéshez tartozó ventilátort leszámítva mindent a Recon vezérel, ami egyébként nagyon jó vétel és választás volt. A ventilátorok 500-600 körüli fordulatszámon forognak terheletlenül, játék közben 700-800. Csak egy passzív rendszer halkabb, de a földről ebből se hallok semmit. Azonban oldalablak miatt a HDD/SSD tartólemez azonnal útban lett, a kábeldzsungel pedig fájdalmas látvánnyá vált.
Ennek megszüntetéséhez sajnos megint a zsebembe kellett nyúlnom, de ha okosabban terveztem volna az elején, akkor sokat spórolhattam volna.
Az első lépésként száműznöm kellett az említett tartólemezt, de mivel a 230 mm-es ventilátor beépítése miatt nem volt hely a 2,5"-os SSD-nek és HDD-nek, így azoknak is mennie kellett. Az alaplapon van M.2 foglalat, de 1 éve még elég vérszegény volt a kínálat. Hozzáteszem, a Crucialnak volt a beépített M500-ból
M.2-es változata is, így ezt a kiadást megspórolhattam volna. Beszereztem egy 850 EVO-t, ami egyébként pont a VGA alatt van, így beépíteni sem volt a legegyszerűbb, és még kapja is az áldást a kártyától eldisszipált teljesítmény formájában. Nem veszélyes a dolog, ~42°C-ra melegszik fel. A 240 GB helyett immáron 250 GB-om van, azaz a 10 GB plusz 10000 Ft-t feletti összegbe került, így erős tanulópénz volt. Ez egyébként még szerencsés összeg, mert sikerült egy 0 km-es, garanciális SSD-t a Hardveraprón a bolti ár alatt 10e forinttal megvenni.

A 750 GB-os HDD egy USB3-as keretben kapott helyet. Tökéletes megoldás, amúgy is csak addig kell, míg az 500 - 1000 GB-os SSD-k ára lejjebb mászik. Az alumínium keret nem volt drága, talán 2500 Ft, de ezt nem nevezhetjük buktának.
A második lépés volt, hogy kiírtsam a kábeldzsungelt. Nekiállhattam volna átalakítani a tápot, de az garanciavesztéssel jár, ezen felül időigényes, és ebből amúgy sem állok jól. Így nekiálltam keresgélni moduláris tápokat. Mivel gold hatásfokú tápom volt, és ebből nem engedtem volna, így elég ijesztő lett a keresés. A tápok ára szépen elszállt az utóbbi 1 évben, így maradt a használt piac. Egy Corsair AX760 lett a befutó, ami még használtan is horror árat képvisel, viszont ennél jobbat nehéz lenne találni: Seasonic Platinum belső. Ez a cserém 20e forintomba fájt, járna érte magamnak a tökönrúgás. Talán csak azért nem, mert az elején ugyanennyivel lett volna drágább, ha újonnan veszem.

Az AX760 kábelei még így is túl hosszúak, jó lenne megfelelő hosszúságúakat készíteni hozzá. A táp ezen kívül 20 mm-rel hosszabb, mint az FSP volt (az az egyik legrövidebb táp a piacon), így egy terjedelmesebb VGA beépítése fejtörést okozna. A BitFenix szerint egyébként ez az ajánlott maximális moduláris táphossz (160 mm). A kábelek igazgatása közben sikerült szétesnie a ház USB3-as alaplapi csatlakozójának, így aztán csak azért nem lett cifra káromkodás a projekt vége, mert a hároméves fiam mindenképpen részt akart venni a szerelésben, és ilyenkor autoönmoderációs módban van az ember. Végül sikerült is újra összerakni.
Ez lett kb. a vége. A kábelekkel volna még mit tenni, de egyrészt néhány hete lett vége az egyetemnek, másrészt megszületett szerdán a második kisfiam, úgyhogy ez most jó sokáig így marad. A bejegyzést amúgy is azért írtam, mert ~18 év PC építés után ez az első olyan gépem, ami végre igazán tetszik. Volt egy-két szép (pl. CM Stacker + Zalman Reserator), de ez az első, amivel igazán elégedett vagyok.

Néhány kép, utánuk pedig a teljes lista a beépített alkatrészekről:

Desktop:
MSI H97M-G43
Intel i5 Haswell 4440
MSI R9 270X Gaming 2G
Corsair H90
Samsung 850 EVO M.2 250 GB
Wester Digital Black 750 GB 2,5" HDD
BitFenix Prodigy M - Fehér
BitFenix Prodigy M ablakos Side Panel - Fehér
2db gyári BitFenix Spectre 120 mm
1db BitFenix Spectre PWM 140 mm Black
1db BitFenix Spectre 230 mm White
BitFenix Recon
BitFenix logó Prodigy alumínium ház - fekete
Corsair AX760
4x4 GB Kingmax 1600 MHz DDR3
Accelero S1 PLUS

Hozzászólások

(#1) p2pp


p2pp
(senior tag)

Nagyon tetszik a vas. Mennyit kóstál ez most?
Nincs igazán időm összeguglizni.

Huawei Mate 20 Pro LYA-L29 C432 266

(#2) Jim Tonic válasza p2pp (#1) üzenetére


Jim Tonic
(PH! nagyúr)

Privátban is írtál, ott válaszolok. :)

[ Szerkesztve ]

Alcohol & calculus don't mix. Never drink & derive.

(#3) davidsone


davidsone
(PH! addikt)

Faszán berendezted! És köszönet a H90 ügyben ;)

...reklámozzák, terjesztik, beszippantják az agyadat, megerjesztik...

(#4) Jim Tonic válasza davidsone (#3) üzenetére


Jim Tonic
(PH! nagyúr)

Szívesen! :)

Alcohol & calculus don't mix. Never drink & derive.

További hozzászólások megtekintése...
Copyright © 2000-2019 PROHARDVER Informatikai Kft.