2022. május 29., vasárnap

Gyorskeresés

Iszom a levét... (UPDT 10.10.07.)

Írta: | Kulcsszavak: iszom a levét számítógép tápegység videokártya

[ ÚJ BEJEGYZÉS ]

Iszom a levét nagyon sok dolognak, amit eddigi életemben korábban elkövettem. Nem térek ki rá most, mert sokáig tartana az összes ballépésemet felsorolni. Maximum mindig hozzáteszek a cikkez egyet-egyet az idő folyamán.

Egy példa, a jelenlegi gépvasammal kapcsolatos. Ma délelőtt fogtam és atomjaira szedtem, mert a 2 év alatt, mióta megvettem, nem volt rendesen kitakarítva, csak félévente átmentem az alkatrészeken kompresszorral. Eddig úgy tudtam, hogy a tápegység valamilyen 400W-os Codegen (így is van idáig feltüntetve az adatlapomon a Cuccok pontban).

Tehát most, hogy kivettem a tápot is, szétszedtem, kiporoltam, megnéztem a címkéjét, mert úgy éreztem valami nem stimmel. Ekkor ütött be a mennykő. A táp valójában egy 300W-os KYP-375ATX (gyártónevet nem találok). Át lettem verve. Azt még nem említettem, hogy másodkézből vettem a gépvasat.

Eddig nem értettem, hogy miért hasal el a rendszer folyton, ha a benne lévő E6320 procit az alap órajel (1850 MHz) fölé emelem. 2100-nál tovább sose ment, de már alatta is labilis volt a rendszer. Jelenleg 1600 MHz-en üzemel, azóta nem halt meg a rendszert terhelés alatt. Tudom, hogy ez a proci sokat tud, ugyanis van róla teszt itt a Prohardver! oldalon és majdnem +1000MHz-et kihoztak belőle. Ha Én a jelenleg rajta levő gyári hűtővel próbálkoznék és nem vágtak volna át a táppal, most kb. húzhatnék rajta +500 MHz-et és stabil maradna a rendszer. Máris jobban menne a GTA IV. Már ennyi emeléssel elégedett volnék.

Ez a második konfigurációm, amit kéz alatt vettem, de úgy érzem itt a vége. Többé használtan hardvert soha a büdös életben nem veszek attól, akitől ezt a szóban forgó két számítógépet is vásároltam. Ezentúl csak magas pozitív értékeléssel rendelkező eladótól (pl. Hardverapró-PH!megbízhatóság, Vatera-100%-os eladó) vásárolok vagy boltból.

Ismét sikerült bearanyozni a napomat, negatív értelemben. Lehet, hogy Őt nagyon régóta ismerem és kifejezetten jóban vagyok vele, de elkönyveltem, hogy üzletelni vele nem szabad. Így 2 év távlatából már mit panaszkodjak neki, szerintem tagadná. Maximum megemlítem neki, hogy erre odafigyelhetett volna. Tudomásom szerint ért hozzá annyira.

Az új táp beszerzése folyamatban van. A jelenlegit elrakom tartalékba, mert tartalék alkatrész mindig kell. Hülye fejjel elajándékoztam a CRT monitoromat is, mert tartoztam az illetőnek. Valójában pénzt kellett volna neki adni, mert ki tudja, az ördög nem alszik.

Szerk. (10.09.27.):
Tegnap délután megvettem az új tápot. De megint akadt egy kis probléma...egy kis nagy probléma.

Este hazaértem, beszereltem, tesztelés megkezdődött. Processzor órajelét visszarakom alap 1850-re, majd emeltem 400-zal. 2250 MHz-en megindul a tesztelés (a többi alkatrészből adódóan csak ennyit tudok emelni). Negyed óra Everest, még mindig stim (proci nem lépi át a 70°C-ot. Jöhet a neheze: GTA IV és itt kezdődnek a bonyodalmak.

Megy a játék, a gépnek rendesen megnőtt a hangja, ventik pörögnek ezerrel. Volt egy megérzésem fél óra után és ellenőriztem a tápból kijövő levegőt. Tüzes levegőt fújt ki belőle a ventilátora. Rá pár perccel be is fagyott a játék. Akkor úgy döntöttem, hogy most kikapcsolom és lefekszem rögtön, hadd gondolkozzak egy kicsit elalvás előtt.

No, akkor gondolkodjunk! Pár perc múlva le is esett és iszonyat nagyot koppant. Megint hülye voltam és hirtelen felindulásból vásároltam, nem pedig ésszel.
Vezessük le:
1. A táp 700 Wattos. Szervertápnak volt árulva. Tudom sok ez ebbe a gépbe, de mint említettem felindulás ész helyett.
2. Reggel utánajártam és mivel Google a barátom, rögtön találtam segítséget a "forró tápegység" címszót beírva.
3. Megint a saját hülyeségem - nem tuning táp, mert akkor nagyobb ventilátorral kéne rendelkeznie a hagyományos 90mm átmérőjű helyett (képben vagyok, öcsémnek is olyan van). Jelenleg egyetlen megoldás, ha teljesen lecsupaszítom a gépet és kap friss levegőt.
4. Ha tuningolni akarok, jól szellőző házra van szükség vagy ventilátorok által vagy szedjem le az oldalait.

A tápot kiveszem, majd megint intézkedem. Visszakerül a gyengébb.

Ezt a cikket, pontosabban az Update-et okulásképp írtam azoknak, akik ráakadnak a cikkre és netán ők sem gondolták még át eléggé (vagy semennyire), hogy mit akarnak. Én többé nem szeretnék felindulásból vásárolni, erre figyelnem kell.

Második eset (10.10.08.):
Megint csak az nem tanult az esetből, aki szívott miatta, vagyis Én. Rendeltem 2 hete egy új videokártyát, mert a régi tönkrement.
Mikor hazahoztam az üzletből, gyorsan elkezdtem tesztelni. Rövid időn belül szembesültem vele, hogy elhamarkodott döntést hoztam. A kártya gyengébb, mint amilyennek kell lennie.
Telefonáltam a boltnak ez ügyben, megkérdezem visszaveszik-e, ha rendelek egy másikat. Visszaveszik, rendelhetek másikat. Visszavittem, csekkolták a csomagot, rendben volt, előrendeltem a másik kártyát (persze előtte való este rendesen utánajártam már).
Beérkezett a másik kártya. Elküldtem öcsémet érte, mert akkor nem értem rá. Kifizette a különbözetet, elhozta a kártyát, suliból hazaérve este tesztelni kezdtem. Máris jobban futottak a játékok, mint vártam.
Meg vagyok elégedve a kártyával és a bolt hozzáállásával.
Tanulság: Én nem vagyok normális. :W

Peti

Copyright © 2000-2022 PROHARDVER Informatikai Kft.