2022. augusztus 10., szerda

Gyorskeresés

Freon mérgezés (UPDT 10.11.30.)

[ ÚJ BEJEGYZÉS ]

Nem tudom, hogy a freon mérgezés valami átokként ül a családon, vagy csak nem szabadna rendszeresen használt hűtőszekrényeket beszerezni.

Valamikor tavaly fater kerített egy kis hűtőt a műhelyébe. Egyik reggel, mikor kinyitotta, nagy mennyiségű gázt szívott be és utána egy ideig alig kapott levegőt. Kis híján megfulladt. Közel volt hozzá, de megúszta.

Ma ugyanez megismétlődött itthon is tegnap. Itthon is egy régi hűtő van, és már jó ideje ez is gyengélkedik. Muter délelőtt belépett a spájzba, aminek az ajtaja és ablaka reggel óta csukva volt. Elmondása szerint érzett valami fura, jellegzetes szagot, majd kis idő múlva el kezdett szédülni, hányinger uralkodott el rajta és ájulás közeli állapotba került, illetve nehezen kapott levegőt és bevonszolta magát az ágyba, majd átaludta az egész délutánt. Senki sem volt otthon, szóval örülhetünk, hogy most se történt nagy baj.

Amíg nem futja a családi költségvetésből új hűtőre, zárt ajtó mellett nem tartózkodunk a konyhában. Ez a legtöbb, amit most tehetünk. Nincs mit tenni, gyűjteni kell a malacperselybe. :(

Azt tanácsolom annak, akinek régi hűtőszekrénye van és tudja, hogy valami nem stimmel vele: Zárt térben ne nagyon tartózkodjon így túl sokáig a készülékkel, vagy nyisson ajtót legalább egy percre, mielőtt belép a helységbe. Az mi tapasztalataink a hűtőszekrénnyel: önkényesen kezdett el, hol fagyasztani, hol olvadni és intenzív hangkibocsájtása van.

UPDT 10.11.30.

A hűtőt kicseréltük valamikor augusztusban. A régi ki lett dobva.

Peti

Hozzászólások

(#1) Cucuska2


Cucuska2
őstag

Felhasználhatjátok a mostani jó időt hogy huzatot hozzatok létre a konyhában, és ha mégis megtörténne, akkor a levegő gyorsan kicserélődik.

Rock and stone, to the bone! Leave no dwarf behind!

(#2) ^Clown


^Clown
veterán

Ejha, vigyázzatok magatokra. Érdemes körülnézni az express-en, vaterán, vagy akár itt az apróban is, lehet szép állapotú hűtőket venni jó áron használtan.

(#3) tibi666


tibi666
senior tag

Goose-T ajánlott fel egy hűtőt ingyen, esetleg kérdezd meg, hogy megvan-e még.

(#4) Gergő_


Gergő_
őstag

Az a gond a régi hűtőkkel hogy nem elég energiatakarékosak ahhoz, hogy ne legyen értelme megvenni inkább egy újat, amely sokkal kevesebbet fogyaszt és feltételezhetően kisebb eséllyel hibásodik meg. Szerintem érdemesebb részletre(kamatmentes) megvenni egy újat, pl Electrolux vagy Zanussi. (nem kioktatás akart lenni, remélem nem veszed annak)

(#5) Thunderzolee


Thunderzolee
addikt

Hejj!

Álljunk csak meg egy pillanatra.

A háztartási készülékekbe töltött Freon R12 (újabbakban az R-134a, esetleg az R-600) nem mérgező.
Egyáltalán nincs semmilyen egészségkárosító hatása.

Legalábbis háztartásigép-szerelőként tanulmányaiban erre emlékszem. Amúgy is elég ritka, h szivárogjon a hűtőközeg. Ha mégis, akkor nagyon lassan teszi, a koncentrációja olyan alacsony lesz, h nem lehet észrevenni. Ha meg hirtelen kilyukadna a csőrendszer, (bár ezt csak úgy lehet elérni, h késsel a mélyhűtőben vakargatjuk a jeget, és megsértjük a csővezetékeket), sz'al akkor meg pillanatok alatt elillan az egész mennyiség és eloszlik. Anyagfáradás miatt inkább csak az előbbi alacsony koncentrációval sem járó szivárgás lép fel, de ennek is igen kicsi az esélye.

Egyetlen módon lehet észrevenni a levegőben:
Hűtőgépszerelés közben megesett, h a család épp főzött a konyhában valamit gázlángon, miközben a hűtőrendszert megnyitottuk (pl. kompresszorcsere, vagy egyéb gázkiengedéssel járó művelet), nos ilyenkor a gázégő lángja zöldre váltott.
Ebből tudtuk, h a levegőben magas a hűtőközeg mennyisége.
Van ugyan jellemző "szaga" is, ebből is észrevehető, de egyáltalán nem mérgező, és semmilyen tünetet nem okoz. :( Pláne nem azokat, amiket leírtál. :(
Megoldásként ablakot szoktunk nyitni, de azt is csak azért, h a háziak megnyugodjanak, bár a gázláng zöldes elszíneződése is elég ritka, ahhoz is elég nagy mennyiség kell belőle, ráadásul pont a tűzhely felé kellett állnia a hűtő hátuljának, h a megnyitott csőrendszerből pont arra távozó gáz bezöldítse a lángot.
Zárt térben is pillanatok alatt eloszlik a gáz, lehetetlennek tartom, h egy spájzban, fészerben a levegőben érezhető legyen.

Van egy másik fajta hűtőközeg, ami veszélyesebb ennél.
Az ún. abszorpciós hűtők (ezekben nincs motor) úgy működnek, h NH3 kering a csőrendszerben, amit egy fűtőpatronnal melegítenek fel arra a forráspontra, ahol az ammónia aktivizálódik, és kifejti jótékony hűtő hatását.
Ezt a hűtési módot kicsi (pl. szekrényekbe épített) bárhűtőkben alkalmazzák, mivel nem ad motorhangot, és nem rezzenik össze az üveges szekrény minden egyes leállásnál/bekapcsolásnál. Autókban, kamionokban, kempinghűtőkben is ilyen ammóniás hűtőket használnak.
Az ammóniának viszont jellemző szúrós szaga van, amit érezni amikor kiszabadul a csőrendszerből. De ezekre a hűtőkre sem jellemző az anyagfáradás, még 25-30 éves működő példányokkal is szoktam találkozni a szocializmus derekán épült nyaralókban, hotelekben, egyéb olyan helyeken, ahol kisméretű hűtőket használnak. (A régi gépekre rávésték az adattáblán a gyártási évet is.)
Az ammóniamérgezés tünetei sem hasonlítanak ahhoz, amit leírtál.

Nem lehet, h ott valami más anyag jutott a levegőbe? :F

Hogy megnyugtasd magad, azért nézd meg a hűtőkön levő adattáblát, milyen gázzal vannak töltve.

Azt is írtad, h a kamrában levő hűtő is gyengélkedik egy ideje.
Ez pontosan miben nyilvánul meg?
Megy, de nem hűt? Mert ez pl. tipikus jele a gázszivárgásnak. (Megy a motor folyamatosan, de mivel nem elég a gáz, nem képes lehűteni a hűtőteret, és ezért sosem éri el az előre beállított értéket, így nem kacsol le.)

Vagy időnként nem kapcsol be, és felolvad benne minden?
Hány csillagos az a hűtő?
A kamra fűtetlen, ugye?
Nem egy 2 csillagos Lehel-Bosch az véletlenül? Ezekre jellemző, h télen a fűtetlen helységekben (kamra, előtér) nem kapcsolnak be, mondván, ha elég hideg van kint, minek hűtsek. Megoldásként fűtött helyre kell tenni a gépet.

Írd le a gondotokat vele, lehet megmondom kapásból a baját. ;)

Javíts ki nyugodtan, ha tévedek valamiben. :)

(#6) JetiRulez


JetiRulez
őstag

(#1) Cucuska2
Az ablakot tegnap hozzáférhetővé is tettük, szóval a szellőztetés rendszeresítettük.

(#4) Gergő_
Igaz, a régi hűtők tényleg sokat fogyasztanak. Tervben van az új beszerzése, csupán faternak kell intézkednie.

(#5) Thunderzolee
Vegyük sorra:
A hűtőn lévő adattábla gondolom hátul van, akkor azt maximum a legközelebbi takarításkor tudom ellenőrizni. Az ajtaján van 1 nagy csillag és mellette keretben 3 kicsi, akkor ez elvileg 3 csillagos hűtő. Konkrétan egy ránézésre legalább 20 éves Gorenje (de biztosan idősebb).

Volt már javítva azt hiszem kétszer is.

A működéséről bővebben: a motor le szokott állni, amikor már elég hideg van bent. A fagyasztó része még soha nem olvadt le magától, de a rendes hűtő rész igen, ha olyanja van. Egyébként meg a legkisebb fokozatra van állítva, de ha gondol egyet, a rendes hűtő részben is elkezd fagyasztani. És persze ott van az említett rendellenesen hangos motorhang.

Csak tudod én a tapasztalatok alapján beszéltem, hogy pont akkor lettek rosszul mindketten, amikor hűtőt nyitottak és biztosan nem volt benne valami romlott élelmiszer, aminek olyan lehetett a szaga.

"Nem tudom, hányas a kabát nekem, Kakaógengszter rég a nevem, mint az a napközis, ki jól lakott..."

További hozzászólások megtekintése...
Copyright © 2000-2022 PROHARDVER Informatikai Kft.