2023. február 4., szombat

Gyorskeresés

S/PDIF kimenet notebookon

Írta: |

[ ÚJ BEJEGYZÉS ]

Szóbakerült a Fejhallgató erősítők, DACs, Headamps, Headphone Amplifiers topic-ban, hogy mennyire fontos egy jó digitális forrás. Ez asztali számítógép esetén annyira nem kritikus, mivel vagy már az alaplapon is jelen van az RCA kivezetés, esetleg tüskesor formájában elérhető az áhított S/PDIF kimenet. Ellenkező esetben egy pár ezer forintos PCI-os vagy PCI-E-es bővítőkártya ként beépíthető. A hordozható számítógépek tulajdonosainak nincs ennyire egyszerű dolgok, számukra leginkább csak az USB-s és FireWare-os megoldások maradnak, előbbiekhez aránylag olcsón is hozzá lehet jutni, de a jobb minőségű megoldások ára igen borsos. Néhány notebookon akad optikai kimenet, de ehhez szükség van egy optikai vevőre és erősen kérdéses, hogy ugyanazt kapjuk-e vissza elektromos jel formájában a vevőtől mint amit az adó kapott.
Ezeken kívül van még a jó öreg DIY, kiderítjük milyen chip generálja a zajt a notebookban, majd szerzünk hozzá egy adatlapot. Amennyiben örömmel konstatáljuk, hogy olyan tokozása van amely kivezetéseihez hozzá lehet férni és van rajta S/PDIF kimenet, már csak egy csavarhúzó, forrasztópáka, vezeték és egy RCA aljzat kell a digitális kimenetünkhöz. Ez utóbbi megoldást mutatom most be.
Az áldozat egy öreg MSI S271-es notebook, a leírása szerint a zajkeltésért a Realtek által gyártott ALC883 típusú chip felel.

A gép szétbontása után kiderült, valóban ALC883 van benne, akkor keressünk hozzá egy adatlapot. Meg is van, az adatlap szerint a 48-as láb egy S/PDIF kimenet, de rá van kötve egy 10 Ohm-os ellenállás, kövessük csak végig hová mehet, a jack csatlakozó végéhez.

Ez valószínűleg egy optikai kimenet, optikai bemenettel rendelkező DAC esetén a dolog itt véget is érne, mivel az enyémen nincs, így még rá kellett forrasztani a vezetéket csatlakozóstól.

A kivezetés maga nem egy esztétikai élmény, de első körben még az is kérdéses volt működik-e egyáltalán, majd egy furatba szerelem a csatlakozót a házon.
Reményekkel telve összeszerelem a masinát, majd szomorúan konstatálom, hogy nem működik az S/PDIF kimenet, nem veszi részre a rendszer, hogy valami csatlakoztatva van hozzá, a legújabb driver eltávolítása, majd Microsoft-os driver telepítése megoldotta a problémát.
Hangra lényegesen jobb mint a PCM2706, a 192kHz és 24 bit támogatásáról nem is beszélve.

Amennyiben kedvet kaptál a bütykölésre, azt csak a kellő körültekintéssel és a saját felelősségedre tedd, minden hang chip és notebook más és más, elképzelhető hogy szükséges néhány külső komponens még az S/PDIF kimenethez. Illetve a nem megfelelően kivitelezett szerelési munkák kárt tehetnek az eszközökben és elektromos berendezések révén szerelőjükben, használójukban is.

Hozzászólások

(#1) krichd1


krichd1
addikt

Köszi az írást, számomra hasznos volt. Az én laptopomban ALC888 van, adatlap szerint ennél is 48-as láb az SPDIF kimenet. Ha lesz időm, kedvem, megcsinálom én is a kivezetést. Milyen vezetéket használtál ?

Az év legjobb zenei albumai: http://tinyurl.com/ou4u3ql

(#2) guppy


guppy
őstag

-

[ Szerkesztve ]

(#3) guppy


guppy
őstag

Jó kis írás, én is gondolkodtam ilyesmiben, de inkább dokkoló mellett döntöttem, viszont most újra felmerült bennem a kérdés :))

(#4) Jancsi


Jancsi
aktív tag

Örülök, hogy tetszik nektek, nem gondoltam volna, lesz érdeklődés a dolog iránt.
Kábelből egy asztalon kallódót használtam fel aminek a végén volt már egy RCA aljzat, valami régi olcsó kínai kábel maradványa lehet, ez volt a legvékonyabb kábel a közelben és már rajta volt az aljzat is. A végleges verzióban minden bizonnyal RG174-es lesz, vagy valami mikrofon kábel, de nem hiszem, hogy ennél vékonyabb koaxot találok. Sajnos nem sok hely van az alaplap és a ház között, így lehet még szalagkábel lesz a végén, erre a pár MHz-re és pár centire talán megteszi az is. A kivezetést SMB vagy MMCX aljzattal tervezem.

Szerk.

Majd elfelejtettem, illendő lenne trafóval leválasztani az S/PDIF kimenetet, mert így a csatlakozó hideg pontja a laptoptáp negatívjához kapcsolódik, ami többnyire földelve van.

[ Szerkesztve ]

(#5) guppy válasza Jancsi (#4) üzenetére


guppy
őstag

a laptopokban úgy tudom lebegőföldet hazsnálnak

(#6) guppy


guppy
őstag

Találtam egy vékony 75 ohm-os koax kábelt, réz belső ér + rész harisnya kábelt, ami ideálisnak tűnik a célra, kérdés mennyire hajlékony [link] bárkinek tapasztalata vele kapcsolatban ?

szerk: [link] ez is jónak tűnik, kérdés menyire beszerezhető :U

[ Szerkesztve ]

(#7) guppy


guppy
őstag

[link] ez is jónak tűnik, ha jól értettem a google fordító segítségével, a külső átmérő 2,5 mm, innen származik az infó

még 1 típus [link]

(#8) krichd1


krichd1
addikt

Ez engem is érdekelne, hogy milyen kábellel illetve csatlakozóval lenne érdemes megcsinálni. Jó lenne minél kevesebb kárt tenni a digitális jelben. :)

Az év legjobb zenei albumai: http://tinyurl.com/ou4u3ql

(#9) guppy válasza krichd1 (#8) üzenetére


guppy
őstag

A kábeleket amiket én néztem lentebb már linkeltem, mivel az spdif szabvány 75ohm-os koax kábelt használ így valszeg azok teljesen meg fognak felelni (úgy se lesz túl hosszú), csatlakozóból én RCA lengő anyát néztem, ha minden igaz nálam majd be lehet zsúfolni a bővítő kártyák helyére ha használaton kívül van. - valaki nálamnál hozzábbértő ezt megerősíthetné :))

Két dolog miatt vagyok még tanácstalan, az egyik a kábel elvezetése, nem szedtem még szét a laptopot h megkeressem a chip helyét, netes képeken meg nem találom. A másik, hogy nem találok datasheet-et a hangchip-hez Conexant CX20561. Szerencsére a dokkoló porton már megtaláltam melyik pin-en megy az spdif jel, innen kell majd valahogy visszakövetnem a chip megfelelő lábához...

(#10) guppy


guppy
őstag

én lehet rendelek jövőhéten 1m kábelt magamnak, Beldent vagy Sommert (e felé hajlok), van kedve valakinek betársulni ? (nem tudom h van a szállítás)

[ Szerkesztve ]

További hozzászólások megtekintése...
Copyright © 2000-2023 PROHARDVER Informatikai Kft.