2019. május 26., vasárnap

Gyorskeresés

Ninox Aurora - A várva várt projekt eredménye

Írta: | Kulcsszavak: Ninox . Aurora . bst . esr . egér . teszt . egérteszt

[ ÚJ BEJEGYZÉS ]

Csomagolás

A viszonylag kisméretű doboz külsején sok érdekességet nem lehet felfedezni, a belsejében viszont egy kis „meglepetés” vár. A doboz felfeszegetése után egy újabb plexi-szerű dobozkát találunk, amit én annyira nem szeretek. Vágott már meg nem egyszer ez az átlátszó förmedvény, viszont ezt az én mohóságomnak és türelmetlenségemnek szoktam betudni.

A doboz tartalma:
• Ninox Aurora egér (meglepő, nemde?)
• Egy extra adag hyperglide (egértalp), ami nem sikerült túl vastagra, viszont egészen jó minőségű anyagnak tűnik. Mellesleg ugyanez van az egér alján is.
• Ninox fekete-fehér matrica

Súly, méret, forma

Az egér formája elég egyértelmű. A jó öreg Logitech MX300-hoz hasonló szimmetrikus alakot gondolták tovább. A jelenlegi egerek közül hasonló formája a Logitech G100s-nek és a Steelseries Kinzu-knak van. Méretben pedig valahol a kettő között helyezkedik el. A G100s-nél kisebb, a Kinzu-nál pedig nagyobb. Egyértelműen fingertip és claw grip-re való egér.
A sajtfaló súlya 75 gramm körül van. A G100s 83 gramm (súly nélkül 70 gramm), a Microsoft WMO pedig 80 gramm.
A ház felső része kellemes gumiborítású, az oldala és az alja pedig "szemcsés" áttetsző műanyag. Olyasmi, mint a régi Microsoft egereknek, csak még durvább.


Gombok, kábel

Nos, itt nehéz objektívnek lennem. Már jó ideje csak japán Omron-nal szerelt egereket használok, így aztán a „click feel” eléggé érezhető különbsége miatt úgy voltam vele, hogy ez nem valami jó. Hozzáteszem, hogy egyetlen egérnek sem olyan finom a kattintása gyárilag, mint a japán Omron-nal szerelteknek.
Nade azért korántsem ilyen siralmas a helyzet. Bármelyik gyári kapcsolóval rendelkező egérhez képest teljesen rendben vannak a kattanói. A burkolat felettük (a főgombok, amik a mikrokapcsolókat nyomják le, tehát, amit az ujjaiddal érintesz) viszont hagynak némi kivetni valót maguk után. Lötyögősek, kicsivel a mikrokapcsolók felett állnak, tehát van egy kis holtjáték a főgombok lenyomása és a kattintás közt. A gyakorlatban nem hátráltat és úgy vettem észre, hogy a használat során belazul, csak érdekes, hogy van egy kis holtjáték.
A görgőt az oké kategóriába sorolnám. Puha fokozatok jellemzik, tehát aki ezzel akar pontosan fegyvert váltani, annak lehet vele problémája. Kattintása rendben van. Összességében olyan MS (IMO1.1, WMO1.1, IME3.0) utánérzés fog el a görgő használatakor. Még a hangja is képes arra emlékeztetni.

Az oldalsó gombok keskenyek de határozottan kiállnak, tehát, aki keresi őket, meg is találja, viszont nem lesznek útban. Nyomáspontjuk kellemes, ezekbe nem tudok bele kötni. :)
A CPI (DPI) –váltó gomb kellően le van kicsinyítve, szóval aki nem akarja megnyomni, nem is fogja. A görgőhöz képest viszonylag hátra helyezték el, így a veszett nagy tekerés vagy hirtelen gránátdobás, stb. közepette sem lesz véletlenül lenyomva.
A kábel kissé vastag, picit merev, de kis igazítás/fixálás után nem zavaró. Korántsem olyan merev, mint a Logitech G402 kábele. A kábel kapott egy gumiharangot is a kivezetésnél, csökkentve a kábeltörés lehetőségét.

Szenzor

Az egérbe a már jól ismert Avago ADNS-3090 került.(Datasheet) Mit is lehet elvárni tőle, hozza, amit kell. Ezen a téren nem is volt lehetőség kompromisszumokat kötni, hiszen ez volt a lényege az egész projektnek. A másik fontos szempont az volt, hogy az egér teljes belső része átültethető legyen egy Microsoft WheelMouse Optical (WMO) házába. Itt látható egy példány ebből a hibrid egérből.

A tesztek egy Puretrak Talent White-on lettek elvégezve. Ahol érdekes eredmény született, ott természetesen más felületet is bevetettem.

MouseTester eredmények (400/800/1600 DPI @1000 Hz)


400 és 800 DPI-n semmi rendellenességet nem venni észre, 1600-on viszont valamiért 3,5 m/s környékén megzavarodik. Többször is megcsináltam a tesztet több felületen is, valamint 500 Hz-en is, de mindig ezt produkálta. Nyilván, aki ilyen magas érzékenységet használ, soha nem fog 3,5 m/s fölé menni sebességben.

Jitter/Paint teszt (400/800/1600 DPI @1000 Hz)


A bal oldali részek közepes sebességgel lettek rajzolva, a jobb oldali csiga pedig nagyon lassan. Ehhez sem érdemes sokat hozzáfűzni, a képek magukért beszélnek. 400-on és 800-on nem beszélhetünk semmi remegésről, 1600-on is kevésnek mondható.

Enotus teszt (400/800/1600 DPI @1000 Hz)


Jól látható itt is, hogy 1600 DPI-n nem ment feljebb a perfect control. Ami azt illeti, a DPI növelésével a PCS (Perfect Control Speed) csökken.

Szoftver

A hivatalos oldalról letölthető szoftver elég hatékony és átlátható. Semmi felesleges vagy megtévesztő design megoldás nincs benne. Funkcionalitás mindenek felett. Az egér megjegyez minden beállítást és makrót, tehát a szoftvernek nem kell a háttérben futnia hozzá.

Talpak

Az egér talpai viszonylag jónak számítanak, ami elég ritka szokott lenni, holott nem túl vastagok. Aki szereti az alacsony LOD-ot, annak érdemes a tartalék talpakat ráapplikálnia az egéren lévőkre. Én is így tettem, legalábbis, amíg nem cserélem ki a mikrokapcsolókat az egérben japán Omronokra, utána megkapja a saját anyagomat.
Claw grip-nél előfordulhat, hogy az egér hátrafele billeg. Ezt könnyedén lehet orvosolni, ha a csavar "mögé" rakunk a tartalék talpakból egyet.

Ninox Aurora
- Gombok száma: 6
- Súly: ~75 gramm (kábel nélkül)
- Méret (hossz x szél x mag): 117.5 x 61 x 38mm
- DPI lépések: 400, 800, 1600, 3200, 4000
- Érzékelő típusa: Avago ADNS-3090 (Firmware: Ninox NX-3090)
- Érzékelő megvilágítása: infravörös LED (szabad szemmel nem látható)
- 8 színben állítható LED világítás (görgő és hátsó logo), melynek állítható a fényereje és a breathing mód sebessége is.

Hozzászólások

(#1) #10691584


#10691584
(törölt tag)

Kicsit száraz, de nem rossz. Azért nem ártott volna elejére egy kis bevezető az egér "történetéről" hogy miért, milyen összefogásból, koncepcióból született és milyen pro gamerek és community sorakozott fel mögé/gyűlt köré (meg ilyesmik; nem mindenki ESR addict, hogy tudjon róluk)

(#2) jaffa 2843 válasza #10691584 (#1) üzenetére


jaffa 2843
(Ármester)

Gondoltam rá, csak nemigazán releváns a végterméket illetően. Nem a próbálkozást kell díjazni, hanem az eredményt. Nem tudom érthető-e.
A nem száraz "szaftos" cikkek internetszerte olvashatók és tudjuk is, hogy mennyit érnek. :D Én nem az emberek idejét akarom ezzel rabolni. :N

#### Egeres közvélemény-kutatás | http://goo.gl/forms/egt3lQRWsh ####

(#3) bbdzyx


bbdzyx
(senior tag)

A driverrel nem voltak gondok? OCN, ESR tele volt azzal, hogy elindítani sem lehet, kifagy, nem állítja át a cpi-t, stb.

“Going outside is highly overrated.” ― Ernest Cline, Ready Player One

(#4) #10691584 válasza jaffa 2843 (#2) üzenetére


#10691584
(törölt tag)

kb. 3 sor nem időrablás :U

(#5) jaffa 2843 válasza bbdzyx (#3) üzenetére


jaffa 2843
(Ármester)

Semmi ilyet nem tapasztaltam. Megpróbáltam 2x is feltelepíteni, indítgatni össze-vissza de nem történt hiba.

#### Egeres közvélemény-kutatás | http://goo.gl/forms/egt3lQRWsh ####

(#6) jaffa 2843 válasza jaffa 2843 (#5) üzenetére


jaffa 2843
(Ármester)

Win 7 64bit egyébként.

#### Egeres közvélemény-kutatás | http://goo.gl/forms/egt3lQRWsh ####

(#7) atidzsiforc válasza bbdzyx (#3) üzenetére


atidzsiforc
(PH! addikt)

Nekem nem tudja raeroltetni a beallitasokat az egerre a driver ha fut a raptr meg az overwolf. Ha azokat bezarom s utana ujrainditom, akkor mukodik rendesen.

r_picmip 16-al a koromporkolt is letisztultabb elmenyt nyujt

(#8) dobragab


dobragab
(PH! addikt)

Hogyhogy nem kapott még japán Omronokat? :DDD

Tudom, tudom, akasszak a tökömre egy lámpát, hogy sötétben is tudjak kaszálni.

(#9) jaffa 2843 válasza dobragab (#8) üzenetére


jaffa 2843
(Ármester)

Lustaság meg meló. Mire előkotorászam a pákát.. ráadásul még el is kell utána pakolni.. :D Talán hétvégén megejtem.

#### Egeres közvélemény-kutatás | http://goo.gl/forms/egt3lQRWsh ####

(#10) Synthwave


Synthwave
(HÁZIGAZDA)

Inkább Razer DB 3G / Salmosa-ra emlékeztet a görgő.

Köll neked az a Ninox matrica? :))

SKILLNUDGE - it kinda ownz you.▐ My Quake Live PoVs(YT): http://tinyurl.com/oe5zwa2▐ 3dfx & Glide 4EVER▐Golden '80s-'90s▐▐▐▐▐▐▐▐ SZÁNKÓVAL A GERINCEDBEN NEM VIDÁM A KARÁCSONY.

További hozzászólások megtekintése...
Copyright © 2000-2019 PROHARDVER Informatikai Kft.