2022. augusztus 9., kedd

Gyorskeresés

Logitech G402 Hyperion Fury - Annyira gyors, amennyire a karod bírja

Írta: | Kulcsszavak: Logitech . G402 . Hyperion Fury . egér . egérteszt

[ ÚJ BEJEGYZÉS ]

Csomagolás

A 'megszokott' G-szériás kék doboz, semmi extra. A doboz eleje nem nyitható, így nem lehet megkukkoloni az egeret kibontás nélkül.

Súly, méret, forma

Hivatalosan 103 grammot nyom az egér kábel nélkül, de tudjuk, hogy a valóságban ez nem ennyi, mivel a kábel első 5-10 centijét is mozgatnunk, emelnünk kell. A mérleg ~106 grammot mutatott.
Csak viszonításképp, az MX518 113, a G502 130 grammot nyomott. A G502 az alsó súlytartó fedél nélkül 121 gramm, amitől érezhetően könnyebb, de még így is nehéz.

Formáját tekintve az MX500, 510, 518, G400, G400s alakját viszi tovább, bármennyire is a G502-re hajaz a külseje. Az elődoknél laposabb, kevésbé testes. Szóval akinek a régebbi modellek nagyok voltak, azok ne húzzák ki a listájukról a G402-t. Akik viszont nem akarnak kisebbet, mint az előző generációk, azoknak lehet, hogy másik márka után kell nézniük. (Természetesen miután kipróbálták a G402 újragondolt testét)

Szerintem jót tett a házikó átvariálása, sokkal kevésbé kényszerít az egér egy bizonyos fogásra. A sokak által vitatott jobb oldali "fül" feljebb került, így kényelmesebben elfér alatta a gyűrűs és kisujj is. A lehetőséget, hogy a gyűrűs ujjunkat az egér tetejének jobb oldalán pihentessük, megmaradt, bár kevésbé kényelmes.
A G502 teljesen más markolászási élményt nyújt. Ott sokkal jobban érződik az, hogy "ide kell tenned az ujjaidat". A G402-nél simán claw grip-re áll a kezem, de a G502-n kicsit zavarban vagyok, sokszor azon vettem észre magam, hogy alakítgatom a fogásomat, de sehogy sem érzem magam igazán otthon rajta.
Szerencsére az oldalsó gumis rész már nem az idegesítő textúrázott, hanem sima, a jobb oldalon pedig kis lépcsők vannak benne, amitől könnyű emelni, de abszolút nem zavaró.

G402 és G502 képekben

Gombok, kábel

A főgombok érzetre teljesen jók, semmi gond nincs velük. Puhák, kellemes klikk hanggal. A G502 főgombjai itt elviszik az első helyet, jobban érezhető a kattintás, igaz, hangosabbak is. A görgő feszes, nem lötyög, véletlenül nemigazán lehet elgörgetni. Most viszont jön egy fájó pont...a görgő alatti kapcsoló. Nem tudom, hogy ki a felelős ezekért, de valami nagyon nem kóser nála. A görgő kattintásához ~200(!) grammnyi erőt kell kifejteni, hogy érzékelje. Nem mellékesen jegyezném meg, hogy nagyon hangos. (Igen, hangosabb és nehezebb, mint a G502 ugyanilyen kapcsolója)

Az egér második tányér fekete levese a kábel. Eszméletlen merev. Hasonlóan kemény, mint a G100s-é, ami még nem is lenne akkora baj, csak vastagabb is és annyival merevebb, mint amennyivel vastagabb. Engem a kábel nem szokott akadályozni általában, az asztal kialakításából fakadóan, de itt lehet, hogy tennem kell valamit, hogy megszelídítsem ezt a gumírozott rezet. A vállalkozó szelleműeknek mindenképp azt javaslom, hogy cserélje ki a kábelt, ha megvan hozzá a kellő tudása.

Szenzor

Itt igazából nincs kivetnivaló. Az érzékelő a G100s-ből átemelt AM010, megspékelve a Fusion Engine-nel. Erről annyit kell tudni, hogy amikor maga a szenzor olyan 2,7 m/s környékén elhasal, ez a Fusion Engine (gyorsulásmérő) veszi át szerepét mindaddig, amíg az egér sebessége ismét nem lassul a 2.7 m/s-os határ alá, ahol a szenzor már ismét képes követni a mozgást. Ebből természetesen semmit nem venni észre, teljesen azonnali a váltás. Ez a megoldás jól működik. Mondjuk jobban örültem volna egy PMW3366-nak (G502 szenzora), akár egy kisebb, G100s méretű egérben.

Zavarba hozni természetesen nem tudtam. Az egér nem produkált sem negatív, sem pozitív gyorsulást. Egér teszterben sem voltak furcsa anomáliák. 5-6m/s-os sebességet többször elérve úgy döntöttem, hogy abbahagyom, mert semmi értelme izomlázat produkálnom a karomban.
A Fusion Engine mindig be van kapcsolva, kikapcsolni csak a Logitech szoftverben lehet, de akkor is csak addig marad úgy, amíg az ablak nyitva van. Aki esetleg olvasott olyan rémhíreket, hogy a Fusion Engine szórakozik az egérmozgással, vagy érezhető ha ki- vagy be van kapcsolva, azt megnyugtatom, hogy nem érezni. Sőt, még maga Chris Pate (Product Manager, Logitech) is azt mondta, hogy a Fusion Engine csak akkor lép működésbe, ha az egér sebessége átlépi a szenzor számára "elképzelhetetlen sebességet".
Az egér LOD-ja rendben van. Egy CD magasságból még érzékel, de kettővel már nem.

Szoftver

A jól megszokott LGS-t (Logitech Gaming Software-t) kapjuk hozzá. Pontosabban letölthető a Logitech oldaláról.
A felület már ismerős lehet, aki használt már lényegében bármilyen Logitech játékos kiegészítőt. Az egér a saját belső memóriájába mindent elment. (makrót, világítással kapcsolatos beállítások, DPI, stb.)

Talpak

Szokásos elcsalt vastagságú, hullámos Logitech talpak, itt nincs semmi extra. Valószínűleg lecserélem majd sajátra, hogy csökkentsem kicsit a LOD-ot. (Szeretem ha már minimális emelésnél sem érzékel, így nem zavar az újrapozícionálásban) A tappancsok sebességével nincs különösebb gond, viszont furán hangos a többi egeremhez képest. (Egyiknek sincs gyári talpa, szóval lehet, hogy minden Logitech ilyen lenne. Vagy majd bekopik.)

Hozzászólások

(#1) dobragab


dobragab
addikt

:R

Álmaim egere :B

Szerintem a G502 tesztet is érdemes lenne ide kirakni.

Tudom, tudom, akasszak a tökömre egy lámpát, hogy sötétben is tudjak kaszálni.

(#2) PitLee


PitLee
senior tag

Az egyik ismertetődben írtad hogy nehéz a G 502, van rá megoldás :)

(#3) jaffa 2843 válasza PitLee (#2) üzenetére


jaffa 2843
Ármester

Megoldottam úgy, hogy már 0 grammot nyom az asztalomon. :DDD

#### Egeres közvélemény-kutatás | http://goo.gl/forms/egt3lQRWsh ####

(#4) CsigaGyilkos


CsigaGyilkos
aktív tag

Szia!

Eldöntöttem és a g502 fogom választani, mert annak a fogása kényelmesebb számomra, mint a g402-é. Igazából a g402 is közel a tökéleteshez, de nekem az oldalsó támasz az nagyon tetszik és kényelmesebbé teszi az egész egeret. Úgy éreztem, hogy a kisujjam is jobban eltud így helyezkedni. Én úgy használom az egereket, hogy felfektetem rá a kezem.

Az lenne a kérdésem, hogy a súlyán kívül van még valami hátránya a g502-nek? Bár nézegettem más teszteket, de nem találtam semmi negatív dolgot. Nekem a klikk -je is tetszik a g502-nek. Egyedül a súlya ami gondolkodóba ejtetett, de úgy vagyok vele, hogy azt majd megszokom. :)) Meg van egy ötletem még amivel a kábel súlyából lehetne nyerni egy kicsit, ha használok, kábeltartót az egérhez. Azzal még kipróbálom hátha úgy könnyebb lesz. + Le lehet venni az alsó részét is, azzal is lehet nyerni 6 grammot. Viszont azt nem szeretném levenni, mert gyorsabban fog porosodni. Jut eszembe ezeket idővel lehet valahogy tisztítani? Szétszerelhetők külsérelmi nyom nélkül?

[ Szerkesztve ]

Visca el Barcelona!

(#5) jaffa 2843 válasza CsigaGyilkos (#4) üzenetére


jaffa 2843
Ármester

G502 hátrányok:
- nehéz
- nehéz, lötyögős, hangos fém görgő
- drága
- nehéz
- túlsúlyos

A súlyát vagy megszokod vagy szétcseszi a csuklóizületed. :D

A kábele jó, azzal nem fogsz súlyt vagy holttehert csökkenteni, ha fixálod (persze sose árt) a vezetéket. Az alsó fedél levételéből származó 7 gramm bár érezhető, de nem számottevő. Még anélkül is nehéz egér. Ráadásul az egér orrnehéz (köszönhetően a fém görgőnek :((( ), ami még rátesz egy lapáttal a súlyára, ha emelni szeretné az ember.
Az egér megalkotásánál semmiféle szempont nem volt, hogy ezzel bármi komolyabb játékot lehessen játszani. Ez azoknak lett gyártva, akik drága egeret vesznek, mer az jó. :D (De legalább a belseje jobb, mint a többi gyártó drága szemete)

Az egér a talpak szétbarmolása nélkül nem szedhető szét. Szokásos ratyi "egyszer használatos" Logitech tappancsok.

#### Egeres közvélemény-kutatás | http://goo.gl/forms/egt3lQRWsh ####

(#6) CsigaGyilkos válasza jaffa 2843 (#5) üzenetére


CsigaGyilkos
aktív tag

Olvastam Tőled már hideget, meleget a G502-ről.
A nehézség nem zavar (egyelőre). Az a gond, hogy ez nálam is csak 2-3 óra játék után fog kiderülni. MM-ben megtapogattam egy kicsit az mondanom sem kell, hogy nem mérvadó. Hosszútávon kell kényelmesnek lennie! :) Nagy negatívumként emlegeted a súlyát, ezért még kitérnék rá. Neked fáj tőle a csuklód hosszabb gamek után?
Nekem az MX1000 (130g) volt a nehéz kategóriában. A mostani g5 pedig pont jónak számít nálam (most mértem meg, mert adatokat nem találtam, kábel nélkül: 114g, kábellel 145g durván) . A g502 meg pont a kettő között van valahol. Te 130g mértél a g502-nél. Azt úgy mérted, hogy a kábelnek csak egy része volt a mérlegen (5-10cm)? Mert a honlapon kábellel 170g-ot írtak a g502-re.
Orrnehézségét nem éreztem próbánál. Max. egy nagyon picit, de megint csak hosszabb távon derül ki.

Görgő: hangos -> nem zavar, lötyögős -> ez zavarna, ha használnám az oldalsó gombját a görgőnek. Azt nem tudom minek tették bele?! Ha sima görgetésnél nem lötyög ide-oda, akkor nem fog zavarni.

,,Az egér megalkotásánál semmiféle szempont nem volt, hogy ezzel bármi komolyabb játékot lehessen játszani."
Ezt mire mondod? A súlya miatt? Mert akinek a súlya zavaró, az netezésre se fogja tudni használni. :DDD A szenzorról meg csak jókat írnak, Te is dicsérted.

Akkor az egértalpak alatt van elhelyezve a csavar... Az nem baj, szét lehet szedni az a lényeg. G5-nél még külön olyan csavar is volt, ami biztonsági matricával lett ellátva. Néha ki kell tisztítani ezeket az egereket, mert ha beporosodnak, akkor utána sokkal pontatlanabbak lesznek. G5-öm kitakarítása után olyan volt mint, ha új egeret vettem volna. Nagyon nagy különbségek voltak.

Tappancsok sem zavar, hogy milyen. Használom amíg le nem kopnak, aztán pedig, veszek hozzá nálad normálisat. :)) Apropó még az is dobott rajta egy kis + komfortot nálad, ha jól olvastam?

Visca el Barcelona!

(#7) jaffa 2843 válasza CsigaGyilkos (#6) üzenetére


jaffa 2843
Ármester

Technikailag jó az egér, de ez nagyon kevés ahhoz hogy használható is legyen. 30-40 grammal nehezebb, mint kellene lennie. A súlyozhatóság értelmetlen, mivel alapból baromi nehéz.
Az MX1000 vezetéknélküli, ne hasonlítsuk össze a kettőt. Ráadásul ez elvileg egy játékosoknak "tervezett" egér. Egyszerűen nincs mentség arra, hogy nehéz. Wireless ok, hogy nehéz, mert ott még egy méretes akksi is van. Egyrészt a vezetéknélküliek nem játékra vannak, irodában biztos el lehet tologatni 3-4 centis felületen, akinek van ingere hozzá, de játékot, neadj isten FPS-t ilyen téglával játszani önkínzás. Persze van akinek megfelel, de ők vagy nem játszanak, vagy akkora "kazuál gémerek", hogy az is mindegy lenne, ha egy félbevágott krumplit huzogatnának.
Az egereket így mérem: [link] [link]

Játékhoz a görgője katasztrófa. Megintcsak irodában valakinek biztos jó, de a harc hevében egy ilyen nehéz bizonytalan fém keréknek megvan a maga tehetetlensége. Az esetek nagyrészében kibicsaklott a görgő oldalra ha mondjuk egy nade-et akartam eldobni a görgő klikkel. A görgő oldalgombjait kikapcsoltam a szoftverben. Amúgy is nehéz volt használni, mert a fém görgő akarva akaratlanul is de csúszik.

#### Egeres közvélemény-kutatás | http://goo.gl/forms/egt3lQRWsh ####

(#8) CsigaGyilkos válasza jaffa 2843 (#7) üzenetére


CsigaGyilkos
aktív tag

,,A súlyozhatóság értelmetlen, mivel alapból baromi nehéz."
Egyetértek.

,,Az MX1000 vezetéknélküli, ne hasonlítsuk össze a kettőt. Ráadásul ez elvileg egy játékosoknak "tervezett" egér."
OK, nem is akartam összehasonlítani. Viszont a súly az súly, mindegy hogy milyen az egér kialakítása. Viszonyítási alapnak jó.

,,akkora "kazuál gémerek", hogy az is mindegy lenne, ha egy félbevágott krumplit huzogatnának."
A félbevágott krumpli legalább könnyű. :DDD

,,Megintcsak irodában valakinek biztos jó"
Durva lenne 25K-s egeret irodába használni. :DDD
A görgő igaz hátrány lehet, viszont egy izzadt tenyérrel melyik görgőn nem csúszik az ember ujja?
Lehet a g402 jobb választás lenne. Pedig úgy megtetszett már a g502.

Visca el Barcelona!

(#9) jaffa 2843 válasza CsigaGyilkos (#8) üzenetére


jaffa 2843
Ármester

Van azért más alternatíva is. [link]

Jelenleg egy olyan egeret tudok mondani, amit akárhányszor megfogok, előtör belőlem az az érzés, hogy "ezt ecsém az én kezembe öntötték", ami pedig a Roccat Kone Pure Military. Annyira megvan rajta a fogás, hogy eszméletlen. Érdemes lenne meglesned pár másik patkányt is, csak az a baj erre elég korlátozottak a lehetőségek. Ha nincs a közeledben egy olyan elcseszett egérgyűjtő, mint én akkor lehet, hogy csak a MediaMarktos Logitech-ek maradnak tapogatásra.

"A görgő igaz hátrány lehet, viszont egy izzadt tenyérrel melyik görgőn nem csúszik az ember ujja?"
Mondjuk bármelyik normális gumi görgőn, ami nem nyeklik ki oldalra. :D

Talán még a héten megérkezik a Logitech G303. Meglátjuk, hogy belopja-e magát a kezembe vagy megy apróra.

[ Szerkesztve ]

#### Egeres közvélemény-kutatás | http://goo.gl/forms/egt3lQRWsh ####

(#10) CsigaGyilkos válasza jaffa 2843 (#9) üzenetére


CsigaGyilkos
aktív tag

Roccat egereken is gondolkodtam, (ráadásul az általad ajánlott tetszik) azokkal meg az baj, hogy sok rosszat olvastam róluk. Hamar kopnak, a burkolatnál a gumi gyorsan lejön. Hibás görgők (vagy hamar tönkremennek), hirtelen ennyi jutott eszembe, de ez is elég.

,,Mondjuk bármelyik normális gumi görgőn, ami nem nyeklik ki oldalra. :D "
Nem feltétlenül, mert a G5-mel szintén megszenvedtem a görgővel. (most sem tökéletes) Egy nyári izzadósabb napon a gumigörgőn ugyanúgy csúszik a kezem, ráadásul ki is tágul a gumi, utána pedig szorul és nem működik megfelelően. Akad, erősen kell megnyomni, de lehet úgy sem fogadja az utasítást, stb. Nem voltam elégedett a gumigörgővel, szóval nem bánom, hogy kipróbálhatok mást.

Logitech G303 az nekem nem tetszik, szvsz nálam az nem fog játszani.

[ Szerkesztve ]

Visca el Barcelona!

További hozzászólások megtekintése...
Copyright © 2000-2022 PROHARDVER Informatikai Kft.