2020. november 28., szombat

Gyorskeresés

Három nap a macskákkal

Írta: |

[ ÚJ BEJEGYZÉS ]

Üdv mindenkinek! Volt egy furcsa élményem, ezt szeretném most megosztani veletek.

Alapvetően,sosem kerültem közelebbi kapcsolatba ezekkel a jószágokkal.Kölyökkoromban egerészésre használtuk, a házban nem volt helye.Tulajdonképp egyik háziállatunknak sem. Így nekem sokáig kimaradt az az odabújós, szeretgetni-dögönyözni való négylábú.
Leginkább a kutyánkkal játszottam, és lassan beszippantott a társadalom sodrása, mely azt sugallja, hogy a kutya okos, hű barát, a macska meg hálátlan, semmirekellő folyton csavargó állat.
Idővel persze ahogy nőttem, változtak a nézeteim, elfogadtam a macskát, mint háziállatot, de sosem értettem, hogy úgymond mire "jó".
Egészen mostanáig leginkább kutyásnak vallottam magam, bár saját háziállatom eddig nem volt.Tulajdonképp most sincs-a szomszéd kutyája jár át hozzánk.Szeretnivaló,hízelkedős nagy dög.A fajtája leginkább utcai vegyes.
Aztán, most karácsonykor három napra elmentünk asszonyom szüleihez (is).
Ott ismerkedtem össze Nudlival (elég hülye név)az anyamacskával,Pöszmösszel(ez még hülyébb)a lányával és Bendegúzzal a fiával.Utóbbi az Indul a bakterház című film szereplőjéről kapta a nevét, szeleburdisága miatt.
Mivel most először találkoztam háztartásbeli macskával, voltak fenntartásaim.
Előjöttek az előítéletek, a szállongó, mindenhol jelenlévő macskaszőr, a lopkodós, sunyi természet, meg persze a szag.Aztán én lepődtem meg a legjobban, amikor is ezeknek a dolgoknak a fele sem felelt meg a valóságnak.
Kívülállóként szemügyre vehettem, és csodálkozhattam, hogy ezek a lények mennyire képesek alkalmazkodni, beilleszkedni az emberekhez.
Ismerős az a reggeli álmoskás rutin, mikor "frissen"kelsz fel az ágyból, a kávé után kapálózva?A kis szőrgombócok ebben is tökéletes szerepet játszottak.
reggeli színdarab:a kávé.
szereplő álmosan kimászik az ágyból,a kávéfőzőhöz cammog.Fél kézzel bekapcsolja, másik kezével rutinosan nyitja a bejárati ajtót.Átmenő macskaforgalom.Kávé kifől, macskák jeleznek, vissza a lakásba.
Cukrot a kávéba, másik kéz száraz macskatápot tölt három tányérba.Elégedett ropogtatás.Szereplő mamuszos lábával finoman behajtogatja a szertehagyott macskafarkakat a tulajdonosuk mellé.Pipa.
Reggeli.
Három macska csendben ül, három macska sóvárogva vár.Vajaskenyér darabkák repülnek a levegőben, hat mancs lendül a levegőbe, elképesztő ügyességgel még a levegőben elkapva azt.Elégedett dorombolás.
Függöny le, szereplők el.

Így visszaolvasva eléggé túldramatizáltnak, színesnek hat,és én sem hinném el, ha nem lettem volna a szemtanúja.
Az első nap persze ismerkedéssel telt mindkettőnk részéről.
Ők szaglálódtak, és meg csak ültem.Ezt kaptam parancsba.Úgy látszott, elfogadnak.Délebédnél már ugyanúgy bújtak hozzám is, és hálásan fogadták a lehullajtott finom falatokat.
Ami meglepett, az az volt, hogy nem voltak szemtelenek.Csak kecsesen ültek, mint három szobor, és lestek fölfelé.
Az este volt az, ami megmozdított bennem valamit.A kis szobában, ahol elszállásoltak minket, nem volt ajtó.
(nem probléma,két éjszakát kibírtunk az asszonnyal valahogy. ;] )
Mivel kint eléggé lehűlt a levegő, a cicók bent maradtak éjszakára.
A telefonomat bambultam az ágyban mikor puha nesz hallatszott.Aztán pihekönnyedén három alaktalan test landolt a takarón.Különböző oktávú dorombolás hallatszódott, kerek mancsok gyúrták a mellkasom.
A telefon fényében hirtelen felszikrázott hat macskaszem, és három puha, szőrös pofi dörzsölődött hozzám.A filmnézésnek befellegzett.
Na, ehhez nem voltam hozzászokva.Lezavarjam?Ne zavarjam?A kérdés eldőlt.
Három pár macskatappancs fonódott körém, három test szuszogott elégedetten, hárman, mint a mesében.
Ritka jót aludtam aznap.
Nedves, érdes simogatásra és halk nyávogásra ébredtem, fél hat előtt pár perccel.
Igen érdekes a macskák különféle jelzése.Sokkal többféle hangot használnak mit a kutyák.
A mély, kuruttyolásszerű horkantáson át, a különböző nyávogásokon keresztül, egészen a dorombolással kevert magas nyávogásokig terjed a paletta-utóbbi olyan,mintha az állat "ciripelne".Furcsa volt egy ilyen állattól először ilyet hallani.
Az elmúlt három nap a csodák és meglepetések tárháza volt.Meglepődtem azon, hogy a macska igenis, értelmes,intelligens lény, és a laikus is képes megérteni, mit szeretnének.
Külön érdekes volt az is, amikor a nappaliban, a tévé előtt uzsonnáztunk.Mindenféle finomság őrizetlenül a dohányzóasztalon, és meglepődve nézem, ahogy három macska szimatolva ül a kanapén.Már már rákiáltok, hogy sicc!De felesleges.Elképedve látom, hogy bár nincs senki aki megakadályozná őket(én háttal álltam nekik)nem nyúlnak hozzá.Csak toporognak, nyakukat nyújtogatják, majd lefekszek, és árgus szemekkel figyelik az ennivalót.Ha nem látom, nem hiszem el.
A harmadik nap a búcsúzkodásé volt-hatalmasat birkóztam-bokszoltam a három himpellérrel, és még össze sem karmoltak.Sosem simogattam annyit macskát, mint az utolsó nap.Nagyon a szívemhez nőttek a kis dögök, és hazatérve hiányérzetem támadt.Nincs kit átlépkedni, nincs, aki az öledbe bújjon, nincs aki éjszaka hozzád bújva melegít(az asszonykát kivéve,de ő hálistennek nem annyira szőrös :DDD )Nem hittem volna, hogy ezalatt a pár nap alatt így a szívemhez nőnek.Valószínűleg többet fogunk menni anyósékhoz, és gondolkodom egy macska beszerzésén.Pár kép a végére: Nudli és Pöszmösz szunyókál: Nudli vöröses, Pöszmösz fehér-szürke-vörös foltos. Pöszi és Benő

Hozzászólások

(#1) Peter Kiss


Peter Kiss
senior tag

(#2) twollah1976


twollah1976
őstag
LOGOUT blog

A cicakrol keszulhetett volna tobb kep.

\m/ Minden lehetséges, kivéve forgóajtón átsíelni... \m/

(#3) hokuszla


hokuszla
aktív tag

Tőlünk a kertből 15 egészséges, oltott, 6 hónapostól 4 évesig, fehértől feketéig cica elvihető. Hordozót, 2 heti hidegélelmet, használati útmutatót mellékelek.
A bentieket nem adom.

8700 16GB 1050Ti 256+1024GB

(#4) Cyberpunk


Cyberpunk
félisten
LOGOUT blog

Hát én mindkét fajt imádom. Mindig voltak macskáink, kutyáink. Most majd egy németjuhásszal fog bővülni a család. :)

Egyébként a macskák mindig egy kicsivel azért, de közelebb álltak a szívemhez. A nagymacskák (oroszlán) meg főleg. Érdekes amúgy, hogy nincs olyan sok különbség kis/nagy macska között. Anatómiai szempontból szinte ugyanazok, és a fogazat is egészen egyedi az állatvilágban. És bizony a viselkedésük is nagyban hasonló. A macskákban a testfelépítésüket, az izmok, behúzható karmok, kecses mozgásukat találom kifejezetten szépnek. És bizony nem buta állatok, ezt a közelmúlt etológiai kutatásai is igazolják, nem tartja a tudomány butább állatnak a kutyákhoz képest őket. Csak még a kutyák hűségesek, leginkább a farkas őseikből származó falkaösztönük miatt, ami a macskáknál (amik az oroszlánt kivéve mind magányos állatok) nem jellemző jól szocializálódnak emberekhez. És amíg a macska kiválóan elboldogul az ember nélkül is (már amelyik nem szobában tartott), addig a kutya az emberre van utalva. Talán ez az alárendelt szerep is hozzájárul ahhoz, hogy sokak máshogy tekintenek a macskákra, mint a kutyákra, hiszen a cica úgy tűnik mint ha nem is érdekelné az embert, csak hízeleg, meg kunyerál, pedig képes kimutatni az érzelmeit (macska mérce), és vagy a kötődés ugyan úgy adott a gazdihoz. Csak ugye "bunkók" mint ha ránk sem figyelnének. :D

"You said you'd always be there for me.... but you're not..."

(#5) hokuszla válasza Cyberpunk (#4) üzenetére


hokuszla
aktív tag

Csak egy valamit nem bírok a macskákban, kib. erőszakosak, ha akarnak valamit, el nem lehet attól téríteni őket.

8700 16GB 1050Ti 256+1024GB

(#6) twollah1976 válasza hokuszla (#5) üzenetére


twollah1976
őstag
LOGOUT blog

En meg nem talalkoztam eroszakos macskaval.

\m/ Minden lehetséges, kivéve forgóajtón átsíelni... \m/

(#7) lomposfarkas


lomposfarkas
tag

" és csodálkozhattam, hogy ezek a lények mennyire képesek alkalmazkodni, beilleszkedni az emberekhez."
A macska rugalmassága fantasztikus, a fizikai körülményeket és a társadalmi beilleszkedést nézve is. Veled együtt rezegve pihen a hasadon, de 15 perc múlva rutinos gyilkossá válik, aki sportból öl. Magától értetődően lakik a házadban és eszi a kajádat, de a természetben is meg tud élni és nevelni a kölykét. Igazán érdekes felkeléskor összehasonlítani a teremtés koronájával, aki perceken át vakarja a csipát, mire valamennyire üzemkész lesz, de a macska bármi nesz hallatán a legédesebb álmából is másodpercek alatt helyezi magát teljes harckészültségbe :)

(#8) ncc1701


ncc1701
addikt

Sokan nem tudják, de a macskának ugyanannyi esze van, mint a kutyának. Ugyanúgy érti, amit mondasz, csak ha épp olyanja van, akkor lesz@rja. :) Nekem pont ez tetszik bennük, hogy nem olyan szolgalelkűek, mint a kutyák.

(#9) Jack Hunter válasza ncc1701 (#8) üzenetére


Jack Hunter
csendes tag
LOGOUT blog

Köszönöm a felajánlásokat,az örökbefogadás kérdése még el fog tartani egy darabig,mert nem szeretném elkapkodni.Családdal is egyeztetni kell,meg a kutyával is...Ugyan megcsinálhatnám a kerítést,hogy ne jöjjön át,de őt is nagyon megszoktuk.Nem tudnám elviselni a szűkölését meg a bociszemeit.Árulás lenne részemről.
Lomposfarkas:valóban bámulatos,hogy ezek az állatok mennyire alkalmazkodók és önellátók.A reflexük pedig súrolja a hihetetlent.Meg van még egy csomó rejtett tulajdonságuk is,amiről oldalakat lehetne teleírni.Például,egész eddig nemigen hittem,de tapasztaltam,hogy minden macska tarkójának bőre alatt van egy off gomb.Ha itt megcsippentik,a macska kikapcsol.Tök állat. :DDD

Ha megveszed a legolcsóbbat,nem spórolsz-csak kidobod a pénzt.//az igazi boldogság az,amikor (legalább)négy 30 centis mélynyomód dübörög,és hányingered van a basszustól...

(#10) bul07


bul07
nagyúr

Átlinkeltem a macskásba is [link]

( ͡° ͜ʖ ͡°) Samsung Galaxy A70 / Samsung UE48H6400 / Touran 1.9PDTDI 90LE (2005)(BRU) ( ͡° ͜ʖ ͡°)

További hozzászólások megtekintése...
Copyright © 2000-2020 PROHARDVER Informatikai Kft.