2022. december 3., szombat

Gyorskeresés

Hangfalat veszek!

Írta: |

[ ÚJ BEJEGYZÉS ]

Halihó!

Elindult a vezérhangya, nem hagyott békén a bolha a fülemben. Addig-addig gondolkoztam a házimozi hangfalainak cseréjén, amíg egy jó ajánlatot látva nem tudtam ellenállni a csábításnak, elhamarkodottan fejest ugrottam a szarba. Ahogy szoktam is. :)
A rendszer eredetileg állt egy pár Mission 731 hangfalból, ami frontsugárzóként volt használva, háttérsugárzónak pedig egy Orion HS 288 volt beállítva. A Missionokkal semmi bajom nincs, élvezettel hallgatom nap mint nap, de bonyolultabb zenéknél az Orionok elvéreztek, a hangerővel is csínján kellett bánni, szóval lehúzták az összképet. Nem túlságosan, de azért észrevehetően. Éppen ezért jó drágán meghirdettem őket, hátha találok egy hifi fanatikust, gyűjtőt, aki legalább a megvigyázott, gyári állapotot értékeli, nem azért veszi meg, mert " jól kiadja a mélyeket, meg lehet hallani az éles hangokat" :U
Végül is, találtam egy csodabogarat. Csereként felajánlott egy Yamaha NS-G 30 hangfalpárost, én meg naná, rögtön rábólintottam. A képeken gyönyörűen mutattak, sehol egy karc, nincs benyomódott porvédő, semmi nyoma mostoha bánásmódnak.
Ennél több nem is kellett, elvégre a Yamaha jóval többet ér az Orionnál, meg azért nekik is nagy múltjuk van, plusz csak Pécsig kellett menni, szóval hamar-hamar nyélbe ütöttük az üzletet.
Személyesen megismerkedve sem csalódtam az illetőben, idősebb úriember, kicsit sörszagú, de amúgy teljesen normális. Megnéztük egymás portékáját, mondjuk én igyekeztem minél hamarabb kocsiba rakni az új hangfalakat, nehogy meggondolja magát, vagy még rá kelljen fizetni. Szőrén szőrt cseréltünk, alig vártam hogy hazaérjünk. Otthon aztán tüzetesebben szemügyre vettem a dobozokat, és jött is az első pofon. Ezek négy ohmos hangfalak, az erősítőm viszont csak 6 ohmig kompatibilis. Bakker.
Elkapkodtam rendesen.
No, nem baj, előtúrtam két tíz wattos kerámia teljesítmény ellenállást, sorba kötöttem, tessék, 8 ohm. Lemértem, bekötöttem sztereóba, hadd halljam, hogy muzsikálnak. Röviden, ez még az Orionnál is rosszabb. Mély tartomány nincs, magas sincs, mint valami high-end Sokol rádió.
Ez nem lehet, itt valami gebasz van.
Ez komoly márka, ennek nem így kell muzsikálni. Ellenállás nélkül rákötöttem a végfokra, az bírja a 4 ohmot. Ugyanolyan rossz. Most mi van? Nézem a magassugárzót, el van repedve a membránja. Ez cserés. Tanácstalanul megnyomogattam a mélyközepet, csúnyán sercegett. Fel lenne szakadva a tekercs??? Csavarhúzó, szétkaptam. Alighogy kiszedtem a csatlakozótálcát, megcsapott az a semmi máshoz nem hasonlítható "amperszag". Akkor már tudtam, hogy ezeket túlhajtották. :O Óvatosan kihúztam a tálcát a dobozból, erre van ráépítve a hangváltó. A csillapítóanyag a dobozban feketére égve, a hangváltó ellenállása körül kormos, olvadt nyák, a magassugárzó vezetéke leolvadt.
A másiknál dettó.
Telefon, udvariasan kérdezem, hol volt, hogy volt használva a hangszóró. A faszikám közönyösen tájékoztatott, hogy garázsban használták egy 100 wattos erősítőre volt kötve. Merthogy a hangfal is 100 wattos. Néha bulizgattak is vele.
Kérdeztem, nem tűnt fel, hogy a maximális terhelhetősége 100watt, a névleges 60? Több se kellett, rögtön fel volt háborodva, hogy ő évek óta istencsászár a hangtechnikában, ne akarjam okosítani. Nem akartam, inkább rátettem a telefont. :(((
Azon gondolkodtam, mennyi pia kell hozzá, hogy ne lehessen észrevenni a draszikus hangelváltozást. Mert csak fel kellene tűnnie hogy felkoppannak a hangszórók, egyre kevesebb lesz a basszus, eltűnnek a magasak. Vagy nem?
Most már mindegy, beszoptam. Elgondolkodtam a felújításon. Két magas legalább 12 ezer, két mély 20 ezer, plusz a hangváltó. Ugyan már... Ennyiért már hangfalat veszek. Jó hangfalat. Tanulság most is megvolt. Csak próba után érdemes bármit venni.
De, viszont van okom hangfalat venni! :) Be is lőttem, mit szeretnék. Csak 8 ohmost, három utast. Legalább 16cm mélyközéppel. Nem lehet magasabb 50 centinél. Keret 30 ezer. Van is itt Pécsen egy Onkyo, az minden feltételnek megfelel. Ha jövő héten meglesz, lehet bemutatom. Márpedig meglesz, mert esztétkailag csúnya, de meg tudom reparálni. Ha valakinek van ilyenfajta hangfala, vevő lennék rá, ne legyen üres a kommentszekció! :D

Hozzászólások

(#1) gidalight


gidalight
tag

Miért kell 4 doboz, ráadásul 2 pár különböző? Add el a 731-et is és vegyél 1 pár nagyobb dobozt (akár állót, ha van hely). Így lesz színpadkép és nem két különböző pár doboz torzításait kell elviselned. Egyébként a 3 utat -elérhető kategóriában- kerülném (még több probléma a váltással), ahogyan valószínűleg az Onkyo-t is (az angol vonal amit a 731-el megcéloztál maradhat).

(#2) Jack Hunter


Jack Hunter
csendes tag
LOGOUT blog (1)

A kérdés jó! A válasz az, hogy csak sok dobozzal van meg a térhatás. Sok filmet nézek, szeretem, ha körülölel a hang. Igazán izgalmas, amikor előtted békésen legelészik egy dínó, hátulról meg váratlanul felbömböl egy t- rex és lerohanja. Igaz, hogy ilyenkor a szívbaj kerülget, de mégis jó. :))
Abban igazad van, hogy egy jó sztereó rendszernek zeneileg nem kell háttérsugárzó, de filmnél van értelme. A színpadkép csak akkor érvényesül, ha olyan zenét hallgatsz, amit színpadon adnak elő.
Ilyenek ugye az operák, a könnyű és komolyzenei koncertek. Viszont a fene az ízlésemet, igazán ritkán hallgatok ilyesmit. Azért törekszem az élethű hangzásra. Az erősítő úgy van beállítva, hogy csak akkor szóljon a hátsó hangfalpár, ha van is keverve hozzá csatorna. Sima sztereónál meg sem mukkannak.
Az pedig, hogy éppen melyik hangfal jó, melyik nem, szintén egyéni ízlés kérdése. A háromutas rendszer valóban bonyolultabb felépítésű, mint egy hagyományos kétutas kivitel, nagyobb a jelveszteség, könnyű belőle rosszat csinálni, de ha mégis sikerül, elképesztően tud muzsikálni.
Kár lenne azt kijelenteni, hogy x márka rossz, y márka jó. Nem ilyen egyszerű sajnos, mindegyikből van jobb is, rosszabb is. Nem mindegy az sem, mihez hasonlítunk. Mert például az Onkyo tényleg rossz, ha egy Sonus Faberhez hasonlítom. Viszont egy Salhoz képest meg tök jó.

(#3) borg25


borg25
senior tag

Mit mondjak nem azért voltál hülye, mert nem hallgattad meg és átpaliztak, hanem mert hangfalat erősítőhöz veszünk és meghallgatjuk, hogy a kettő együtt hogy szól. Lehet mindkettő drága, de ha rossz párosítás, akkor nem lesz előrelépés. Ezért meghallgatjuk. Ajánlom, hogy nézz be az itteni topikokba.
A surround rendszerem nekem is úgy van, hogy két külön márka. Viszont a hátsókkal nem facliztam: Jó öreg Videoton. Filmhez nekem mindegy. Az elsők viszont jók, az erősítőn át lehet állítani, hogy zenénél csak azokat hajtsa meg, így a hang tökéletes. (Legalábbis ahhoz képest, hogy mennyit akarok rá költeni.)
A térhatásról meg annyit, hogy volt, hogy a 2! álló hangfalra volt rákötve a számítógép és megnyitottam az állatkert honlapját, aztán azt lestem, hogy hogy csicsereghet egy madár a szekrény tetején? Nem nem elölről, vagy középen, hanem a hangfalatól feljebb. Jó stereo is tud komoly térélményt összehozni.

Csak egy jó hangfal nem olcsó. Ezért gondold végig, hogy szeretnéd ballanszolni a hangfalaidat. Mindegyik ára egységnyi, vagy két első viszi az ár 75%-át a két hátsó meg 25%. Nagy és nehéz álló mellett nincs szükség basszushangfalra, a centert meg kilövi az, hogy bizonyos ár alatt ha az erősítő a két nagyra osztja szét a hangot, akkor még jobb az eredmény. De én zömében zenét hallgatok.

(#4) Balika911 válasza Jack Hunter (#2) üzenetére


Balika911
félisten

"Az pedig, hogy éppen melyik hangfal jó, melyik nem, szintén egyéni ízlés kérdése."

Háát, a releváns paramétereket végig lehet mérni, hivatkozási alap nélkül nem lehetne pl. studió hangfalakat készíteni, vagy mozit beállítani. Csak az embereknek nem feltétlenül jó hangfal kell, hanem olyan, ami tetszik neki.

[ Szerkesztve ]

(#5) DEJVID válasza Jack Hunter (#2) üzenetére


DEJVID
őstag

Persze, lehet jó 3 utasat találni, de nem 30/párért. Tízszer ennyiért talán-talán.

(#6) Jack Hunter


Jack Hunter
csendes tag
LOGOUT blog (1)

Örülök, hogy van még kivel értelmesen vitatkozni. :K Igazából mindannyiótoknak igaza van. Egy jó front sugárzó is képes lehet megdöbbentő térélményt varázsolni. Abban is van igazság, hogy erősítőhöz veszünk hangfalat, bár inkább úgy mondanám, hogy szobához. Ugyanaz a rendszer ugyanazokkal az elemekkel teljesen máshogy szól két különböző helyiségben.
Tény, hogy olcsón nem lehet megkapni a csúcshangzást, de ahogy itt írtátok, ez is attól függ, kinek mi tetszik. A tervem az, hogy megpróbálok valami olyat venni, ami kicsit jobb a Missionoknál. Így azokat tehetem háttérsugárzónak, az újak meg jók lesznek frontnak. Ezzel is fejlesztek kicsit. Mindig egy kicsit jobb lesz, persze az én ízlésemhez viszonyítva.
A legegyszerűbb az lenne, ha az egész szobát akusztikabaráttá építeném át, aztán
vennék egy milliós cuccot, végül hívnék egy szakit, aki mérőmikrofonnal megmutatná melyik hangfal hova kerüljön. Így a közelébe érnék a "tökéletes" hangzásnak. Mivel mindezt nem tehetem meg, addig is apródonkémt próbálok előre lépegetni. Igaz néha pofára esek, de pont ez a szép benne, hogy legyen merszünk újra talpra állni, és addig próbálkozni, amíg sikerül elérni a kitűzött célt. Minél több kudarc után lesz egyre édesebb a siker. :)

(#7) Just486


Just486
senior tag

Képzelem mi lett ezek után a szegény megkímélt 280-asokkal :O :O

That unconquered country we call the future.

(#8) VIPowER válasza Just486 (#7) üzenetére


VIPowER
senior tag

288! A 280-ashoz képest eléggé "okádék".

(#9) Hieronymus válasza Jack Hunter (#6) üzenetére


Hieronymus
őstag
LOGOUT blog

Egy Toshiba tévé vásárlása után döbbentem rá, hogy szép a nagyon lapos tévé, de a hang is nagyon lapos ami kijön belőle. Azonnal megrendeltem az akkor legolcsóbb 5.1 Samsung házi mozi erősítő szettet.
Nem tévedtem. A hangzás jelentősen javult. Az 5.1 is hozta az elvárásokat.
Később sikerült megmentenem egy régi Harman Kardon AVR szettet. Sajnos a HDMI még hiányzott a bemenetek közül. Viszont a satellite hangdobozok leváltották a Samsung műanyag kockáit.
Ekkor jöttem rá, hogy a Samsung erősítője sokkal jobb mint amit a saját hangszóróival produkál.
A Samsung maradékát váltotta egy Denon AVR X1600H erősítő. Ekkor került a rendszerbe a már meglévő hangfalpár. Nem nagy dobás, Helyi budget termék, kétutas hangfalpár. Az árához képest kiváló hangzással.
A center hangsugárzó is cserélve lett egy teljes méretűre. A 7.1 felálláshoz megmaradtak a H-K satellite hangsugárzói. A hátsó és felső hangszórók nem igényelnek kiemelkedő hanghűséget.
Ami jobban hiányzik az, a hátsó mélynyomó. Az, hogy a mély hangok esetében nincs irányhallás, az nem teljesen igaz. Mivel a hanglemezek barázda átszakadását meg kellett előzni, a mély hangokat monó hangként vágták a lemezbe. A megszokás nagy úr, maradt a monó mély hangzás.
Azt viszont meg lehet hallani, hogy elől vagy hátul történik a robbanás.
Ha egyszer sok felesleges pénzem lesz, az első hangfal pár megy hátra és előre HI-RES audio minősítésű hangfalpár lép a meglévő helyére. Nem várok jelentős hangzás javulást. Ahhoz a hallásomat is javítani kellene. :D De kíváncsi vagyok a hangzás változás mértékére.

Az érdekes, hogy régen hangkártyával adtak olyan hangdemó programot, amivel egy méhecske hallhatóan körül repülte a fejet, Mindezt egy kis hangszórópárral.

ruszkik, haza!

(#10) Jack Hunter


Jack Hunter
csendes tag
LOGOUT blog (1)

Jaj, én se akarok belegondolni, milyen sorsuk lett szegény Orionoknak... :( Azért nem volt annyira okádék hangjuk. Miután kitömtem őket vatelinnel, egész kellemesen muzsikáltak. Csakhát a faék hangváltó, az elavult hangszórókészlet miatt túl nagy volt a különbség a Missionokhoz képest.

Hieronymus: nem gondoltam volna hogy téged is érdekel a házimozi :) eléggé hasonló a cipő. Mindig lehet egy kicsit jobb. Az a régi méhecske úgy emlékszem a Realtek progi demója volt. Nekem is volt, talán még XP-n.

További hozzászólások megtekintése...
Copyright © 2000-2022 PROHARDVER Informatikai Kft.