2023. február 1., szerda

Gyorskeresés

A költözés margójára

Írta: |

[ ÚJ BEJEGYZÉS ]

Most, hogy lassan finishben vagyunk, meg kell, hogy állapítsam, hogy hosszú volt az elmúlt 1 év. A folyamatot az elejétől a végéig végig tudtuk nézni, már a tervezőasztal felett is tudtunk variálni az alaprajzon. Ahhoz képest, hogy március elején kezdték a falakat húzni (az alapozást már ősszel megcsinálták) elég jó tempóban sikerült haladni, de bassza meg, így is nagyon hosszú és fárasztó a dolog. Pedig magát a kivitelezést nem mi szervezzük, csak kapjuk az infót, hogy ez kell, az kell, most jön a villanyász, a vízes, a kartonos stb.

Amikor eldöntöttük, hogy lépni kell költözésileg (ami adott volt a lejáró lakástakarék és az ÁFA emelés miatt), akkor sok opció képbe került, használt lakás, mi építünk, most épülőt veszünk meg (ez lett végül). Bele se merek gondolni, ha az eredeti tervem szerint egy passzív készházat vettünk volna (wolfhaus), mekkora szopás lehetett volna belőle. Az a "mázlim", hogy nem kaptam jó helyen értelmezhető áron telket, így ez az opció kiesett. Aztán a passzívház koncepcióból a központi szellőztetést, fénycsatornát ebbe a házba is átemeltem.

Egyébként érdekes, hogy van sok ismerősőm, akik teljesen elzárkoznak az új háztól és csakis használtban gondolkodnak, mondván, hogy ki tudja milyen szaki építi a házat, meg a vállalkozó majd biztos kispórol majd mindent. Aztán vannak persze olyanok is, mint mi, akik szerint inkább az új, mint a zsákbamacska régi. De igazából mindegy is melyiket választja az ember, a lényeg, hogy elég nyítottan kell hozzáállni a dolgokhoz, nem szabad leragadni egy elképzelés mellett, rugalmasnak kell lenni, mert változtatás mindig van, sohasem lesz olyan a vége, ahogy az ember elképzelni, ahhoz elég sok ilyen projekten át kell menni, szvsz. De ahogy közeleg a vége, egyre látványosabb a ház is, lassan kész a burkolás, festés, villanyszerelés, készül a konyhabútor, beépített szekrények, egyre jobban tetszik a dolog és már várom a költözést, ilyenkor már az ember nem azon bosszankodik, hogy itt ezt másképpen kellett volna, ott sem így a tökéletes, hanem belép az újszagú házába és szerintem ez egy nagyon jó érzés.

Aztán persze a pénzt visszaköhögni a banknak, az már kevésbé lesz jó érzés, de hát ilyen ez a popszakma...

Hozzászólások

(#1) gilfoyle


gilfoyle
őstag

Miért lett volna szopás a passzív készház? Nem vagyok képben, csak érdekel...

"a nép kedvenc itala a skót whisky, amelyet választott képviselői útján fogyaszt"

(#2) Ispy válasza gilfoyle (#1) üzenetére


Ispy
veterán

Mert alapot nem csinálnak, azt neked kell intézni. Illetve semmilyen alapszerelés (víz, villany, gáz) és belső munkálat nincsen benne, csak az alapra felhúzzák a házat, tetőt, berakják a nyilászárokat és beszínezik a házat. A többit mind magadnak kell intézni. Illetve megcsinálják ők is, csak nagyon drágán (és nem is szívesen foglalkoznak vele).

Tehát egy rakás szakembert össze kell fogdosni, kordinálni, felügyelni, amellett, hogy a házat is be kell rendezni, mindezt ugye határidőre, hogy ki tudjál időben költözni a régi lakásból.

[ Szerkesztve ]

"Debugging is like being the detective in a crime movie where you're also the murderer."

További hozzászólások megtekintése...
Copyright © 2000-2023 PROHARDVER Informatikai Kft.