2020. július 7., kedd

Gyorskeresés

Huawei P9 Lite bootloader unlock (root)

Írta: |

[ ÚJ BEJEGYZÉS ]

Mióta a Huawei megszüntette a bootloader unlock programot, már nem nagyon foglalkoznak a modderek a gyártó telefonjaival. Feltúrva a netet azért mégis van megoldás, az alábbi utat végigjártam, működik. A módszerhez 4€ beáldozására szükség van.

A bootloader nyitás veszélyes. Elő tud állni olyan helyzet, hogy a telefon nem indul többet, ezért mindenki a saját felelősségére vágjon bele! Fontos a jól érintkező USB kábel, mert a recovery írás közben megszakadó kapcsolat egy drága papírnehezékké változtathatja a telefont.

A bootloader unlock után a telefon legelső dolga a Factory reset, ezért az adatok lementése a legelső és legfontosabb lépés! Ehhez megfelelő program a gyártó hivatalos manager programja, a HiSuite, amit amúgy is fel kell tenni a kommunikációs driverek miatt.

A P9 Lite exotikus helyet foglal el a bootloader nyitás világában, ezért, aki először csinálja, nem ezzel érdemes kezdenie. De, mivel tudom, hogy hogy megy ez, némileg részletes az útmutató. Angoltudás és BL unlock tapasztalat viszont nélkülözhetetlen.

A recovery a P9 Lite, Honor 5C, 6X és Honor 8 Lite telefonokra rakható fel. De nem tartom kizártnak, hogy P8 Lite is menne. Az Elite TWRP EMUI 5.0-tól kompatibilis.

Az előző részek tartalmából:

Eleinte a Huawei pártolta a bootloader nyitást. Külön oldalon lehetett egy form kitöltésével lekérni a bootloader unlock kódot, majd ennek a weboldalnak a címét folyamatosan változtatgatták, de kis utánajárással mindig meg lehetett találni. Az Ascend Y550 telefonomhoz a kódot még onnan szereztem be. Később ezt az oldalt megszüntették, viszont emailben, a megfelelő adatok megadásával még lehetett kérni kódot. Tavaly, kb. áprilisban hátraarcot fújtak, azóta minden lehetséges eszközzel megpróbálják ellehetetleníteni a bootloader nyitást. Személyes spekulációm ezzel kapcsolatban, hogy egy prominens személy, politikai vezető telefonját feltörték, amiből kellemetlenségek adódtak. Megmagyarázná, hogy bekapcsolás után miért figyelmeztet a telefon nagy, rikító betűkkel rá, hogy a bootloadert kinyitották. Fontos, hogy ezen a képernyőn 3mp-ig a Hangerő+ gombot nyomva visszaállítja a nyitás előtti állapotot (nem próbáltam).

A jelen:

Most ott tartunk, hogy nincs ingyenes, legalább is közkézen forgó módszer a bootloader nyitásához. Ami szomorú, de azért nincs vége a világnak. Fizetős van legalább négy is. Van köztük olyan, ami 150 dollárért ad kódot és olyan is, ami 4 euróért. Nekünk az utóbbi lesz érdekes.

Innentől annak érdemes folytatnia, aki tud 4€-t - ~1350Ft-ot áldozni a nyitásra. Nem nagy ár ez egy működő bootloader unlock kódért...

A hasonló leírások a témában a DC-Unlocker-t ajánlják elsősorban. Olcsó és van működő supportjuk! Látogass el a Dc-Unlocker oldalra és tájékozódj kicsit!
Az árak oldalon látható, mi hány creditbe kerül (1 credit = 1€). A bootloader kód 4€.
A Shop oldalon lehet vásárolni szinte bármivel, én a Paypalt javaslom (kártyás fizetés).
A vásárlás menete egyértelmű. Fizetés után jön emailben a jelszó, amit a kliensben majd be kell írni.

Hozzávalók:

HiSuite by Huawei - Most érdemes csinálni egy teljes mentést.
DC-Unlocker kliens
ADB és Fastboot - 15 másodperces telepítő :) - TELEPÍTSD!
Elite TWRP - Nem a sima.
SuperSU+2.82+for+Elite+ROMs.zip - Keress rá az oldalon: SuperSU 2.82 for Elite ROMs

DC-Unlocker:

Az első és legfontosabb ezzel kapcsolatban, hogy az USB kapcsolatot állítsd Manufactorer módba, enélkül nem fog sikerülni.
A tárcsázón üsd be ezt: *#*#2846579#*#*
Majd "Background settings", "USB ports settings", "Manufacture mode".

A géped most nem úgy látja a telefont, mint egy normális hétköznapon. Ha még nem készült mentés a telefonról, állítsd vissza, ments, majd gyere vissza Manufacturer módba.
A DC-Unlockernek fizesd ki a 4 eurót, majd ellenőrizd a kreditjeid a DC-Unlocker kliensben a Server menüpontban beütve a megadott felhasználóneved és az emailben kapott jelszavad. 4 kreditet fogsz látni.

Minden készen áll a bootloader nyitáshoz.

Nem garantált a siker, már csak azért sem, mert ha megszakad a net vagy levered a telefont és megszakad a kapcsolat kommunikáció közben, a 4 kredit már felhasználásra került.

A folyamatról van egy jól érthető leírás, néhány szóban:
Állítsd a készülék típusát Huawei phones-ra. Kattints a kereső ikonra, hogy a program megtalálja a telefonod kommunikációs portjait, ki is olvassa a modellt, sorozatszámot, stb. Az Unlocking menüben kattints a Read bootloader code-ra. Kb 15 másodperc múlva a kliens kidobja a kódot (jegyezd fel, drága volt).

Bootloader:

Legyen parancssor (CMD) nyitva. Az ADB és a Fastboot a C:\adb könyvtárba települt, navigálj oda. Aki itt elvérzik, itt álljon is meg és fogja fel úgy a 4 eurót, mint tanulópénzt. Menj be a bootloaderbe (kikapcsolt állapotban Hangerő LE + Power gomb vagy ha a telefon megy, parancssorban adb reboot bootloader).

Telefon a bootloaderben, te a parancssorban:

Ellenőrizd, hogy látja-e a gép a telefont és üsd ki a bootloadert:
fastboot devices
fastboot oem unlock KAPOTT_KÓD

A telefon megkérdezi, hogy érted-e, amit csinálsz, válaszd az igent. A telefon ekkor újraindul és Factory resetet hajt végre. Itt hívom fel a figyelmet az elején leírtakra, hogy innentől ellenségként kezeli a saját bootloaderét, amire minden induláskor figyelmeztetni fog.

Másold a letöltött EliteTWRP-3.2.1-0_2018-01-19.img-t C:\adb mappába.

Kapcsold ki a telefont, menj vissza bootloaderbe (Hangerő LE + Power gomb), parancssorból tedd fel az Elite TWRP-t:

fastboot flash recovery EliteTWRP-3.2.1-0_2018-01-19.img
fastboot reboot

Kész. Ezen a ponton ki van nyitva a bootloader és fent van a TWRP recovery. Most fel lehet rakni a LineageOS-t vagy akármit, majd fel kell rakni a letöltött root managert. Hivatalosan nem jó a gyári Androidhoz, de aztán mégis, tehát a gyári is lehet rootolt!

SuperSU felrakása:

Kapcsold ki a telefont, menj recoverybe (Hangerő FEL + Power gomb). Tapasztalatom szerint addig kell nyomni a power-t, amíg nem rezeg a telefon, a hangerő FEL-t addig, amíg be nem jön a kép.

Most a géped látja a telefon belső tárhelyét. Másold fel a SuperSU+2.82+for+Elite+ROMs.zip-et, a TWRP-ben az Install menüpontban telepítsd.
Reboot.

Ha valami hiba van, javítsatok ki, ha pedig valaki nagyon zsákutcába fut, megpróbálok legalább egy linkkel segíteni.

Copyright © 2000-2020 PROHARDVER Informatikai Kft.