2019. március 25., hétfő

Gyorskeresés

3D Nyomtatás - Bevezető

Írta: |

[ ÚJ BEJEGYZÉS ]

A cím azt hiszem mindent elárul, de mielőtt belevágnék a dolgokba, azt hiszem egy pár sort írok róla, hogy hogyan is jutott el az ötlet a megvalósítás irányába. Egyik kedves barátom egy villamossági cégnél dolgozik végzett MSC-s gépészmérnökként és legfőképp villamossági rajzok, anyagbeszerzések, árajánlatok elkészítésével bízzák meg a felettesei. Na most ezzel nem is lenne gond, de a céghez felvettek egy ugyancsak gépész hallgatót!, akinek csak 1 főnöke van a cégnél, így a gépész munkákat javarészt ő kapja meg. A barátom szólt a főnökeinek, hogy szeretne a szakterületén jobban érvényesülni, ám az ígérgetés ellenére nem kapott több gépész munkát, így zavarta, hogy ilyen módon nem fejlődik, mert nem végez gépészeti tervezéseket.

Sok-sok beszélgetés és tanács után felvetettem neki az ötletet, hogyha már odabent nem tud annyira érvényesülni, attól még van olyan lehetőség, hogy elmerülünk a 3D nyomtatás világában és olyan dolgokat tervezhet gépészként, amit relative olcsóbban is meg lehet valósítani később komoly pénzösszegek befektetése nélkül. Nyilván ez azért fontos, mert így kézzel fogható eredménye lesz a munkájának és tanulhat belőle, ha elront valamit. Így jutottunk el végül oda, hogy a kósza ötletbe belevágjunk és merjünk nagyot álmodni.

Nyilván aki kicsit jártasabb a témában, az tudja, hogy ez elég nagy pénzösszegek befektetését igényli, így hát kereken leírom, hogy 90.000ft-al indulunk el, hogy megvalósítsuk a tervet. Na most ezt azért írom le, hogy a későbbiek folyamán dokumentálni tudjam, hogy ezt az összeget mennyivel léptük túl, avagy mennyivel nem. Az alkatrészeket eBayről rendelem, szerencsére már van benne tapasztalatom, hogy mit kell tenni, ha beüt az a bizonyos dolog.

Prusa i3 ReWork:

A fentebb látott és olvasott nyomtatóra esett a választás, főként az ára miatt. A kereskedelmi forgalomban kapható nyomtatók ára szerintem irreálisan nagy, bár nyilván a pontosság, kalibráció, támogatás terén alapból többet kapunk, mint egy közösségi project-en bárki által létrehozható darabnál. DE! nem baj, nem azért vagyunk mérnökök, hogy megmondjuk a frankót, hanem azért hogy meg is csináljuk :)

Millió plusz egy darab csavar, alátét, kapcsoló, vezeték stb kell a nyomtatóhoz és magyar nyelvű topic nem nagyon van, bár azért szerencsére azt se mondhatom, hogy nincsenek olyan elvetemült emberek, akik erre költik a pénzüket. Mindenesetre tanulságos lesz az építés, én már belevetettem magam az anyagbeszerzésre, aki esetleg hasonló dologba ásná bele magát, az legyen elővigyázatos, mert jó nagy sz**ás.

Hát egyelőre ennyit, szerintem most egy pici szünetet tartok, mert kell egy hónap amíg minden kis alkatrész megjön, utána meg indulhat az építés-kalibrálás-tesztelés stb.

Hozzászólások

(#1) tthom


tthom
(senior tag)

Kiváncsian várom! Ez a 3D nyomtató nekem is mozgatja a fantáziám, igazából sok értelme nem lenne itthonra, de maga az építés, üzembehelyezés érdekes lehet. :)

(#2) WestCoast92


WestCoast92
(kvázi-tag)

Jah jó ez a 3D nyomtatás és már az auchanban is kapni 3D nyomtatót :D

(#3) interstart válasza tthom (#1) üzenetére


interstart
(kvázi-tag)

Na igen, kb 1 hónapot legalább gondolkodtunk rajta, hogy ekkora összeg fejében valóban megéri-e, valamint ki lesz e használva a kütyü. Én már láttam élőben hasonló nyomtatót működni, de azért mégse olyan mintha mi magunk építjük meg és szívunk vele. :)

(#4) interstart válasza WestCoast92 (#2) üzenetére


interstart
(kvázi-tag)

Én láttam a MM-ben is, kb 200e ft volt és úgy gondoltam, hogy még kell pár év, amíg a mi pénztárcánkhoz is illeszkedni fog az ára :)

(#5) tthom válasza interstart (#3) üzenetére


tthom
(senior tag)

Óóó, tudnád mennyi olyan cuccom van itthon, amit nem használok semmire, csak érdekelt, hogy össze tudom-e rakni saját magam.. :DDD

De ez is tanulás..

(#6) modellmaker


modellmaker
(lelkes újonc)

Ez jó lesz. Követni fogom az építést. Én is nézegettem már 3D nyomtatókat, de ahogy te is írtad, a kereskedelmi forgalomban kaphatóak indokolatlanul drágák...

Az egyedi alkatrészek beszerzését honnan tervezed?

(#7) interstart válasza modellmaker (#6) üzenetére


interstart
(kvázi-tag)

eBayről vadászom az összes cuccot. A 90k úgy jött ki, hogy minden alkatrészből a lehető legolcsóbbat próbáltam fix áron kihozni, meg még egy kis biztonsági tartalékot is rátettünk, hogy ne legyen baj, ha valami még kellene esetleg, de hálistennek már pár dolgon sikerült úgy faragni árban, hogy aukción le tudtam olcsóbban ütni ami kellett. Még nem végeztem az anyagbeszerzéssel, meg így is millió plusz egy darab van, amit még meg kell rendelni, úgyhogy majd meglátjuk, hogy mit sikerül kihozni ebből.

(#8) modellmaker válasza interstart (#7) üzenetére


modellmaker
(lelkes újonc)

Elkezdtem olvasgatni a nyomtató wikijét. Masszív. :D Nem akart elsőre tiszta lenni, hogy ez így hogyan is van, nem véletlenül van leírva kb minden oldalon, hogy olvasd el ezt is, azt is, meg ott egy link még pluszban infokkal. :)

Találtam egy ilyet $250-ért. Plusz pk. Azt nem sikerült kideríteni. :D

Nem akarok a zsebetekben turkálni, de mennyivel olcsóbb az ebayes bevásárlás, mint itt egyben megvenni? Felével, harmadával?

(#9) interstart válasza modellmaker (#8) üzenetére


interstart
(kvázi-tag)

Pontos adatot nem tudok mondani, de alkatrészenként egy kicsivel kevesebbe jön ki, mint egy csomagban. Igazából a nagy különbség ott van, hogy ha nem EUból jön a csomag, akkor közrejátszik a VÁM. Ha EUból jön, akkor meg a szállítási költség dob nagyot az összegen. Szóval ez így eléggé macska-egér játék, nehéz meghatározni, hogy melyik lett volna a jobb. Én úgy gondolom, hogy így nagyrészt megússzuk a vámot, viszont 1000+1 darab alkatrésznek kell utánajárni, megrendelni, bár már ott tartok, hogy ez lassan megvan.

Jelen állás szerint 80k a nyomtató, plusz hozzá a filament(műanyag szál) az 7-10k között mozog, úgyhogy nagyjából a tervezett összeg körül vagyunk. Annyit még hozzá tudok fűzni az egészhez, hogy pl elektronikában 4 vezérlőhíd helyett 5öt aukcióztunk le, ami nyilván növeli a költséget,de ha valamiért meghalna az egyik híd, akkor lesz helyette másik. Hűtőbordával vettük, ami megint csak drágább, de tudom, hogy jó szolgálatot fog tenni, ha meglesz. Szóval ilyen vegyes a helyzet, nyilván van olyan hely, ahol lehet spórolni és van, ahol nem éri meg. :)

A linket amit küldtél, már találkoztam vele, de a postaköltség meg az esetleges vám miatt nem igazán hajlottam az ötlet felé. Másrészt amit linkeltél az a sima i3, mi a kicsit "fejlesztett" változatát építjük az i3 Rework-ot. Nagy különbség nincs a kettő között, max annyi, hogy ez egy sokkal stabilabb és pontosabb változat.

Mindenesetre jó látni, hogy van akit rajtam kívül is érdekel a téma. :)

(#10) fogarasia válasza interstart (#9) üzenetére


fogarasia
(lelkes újonc)

Sziasztok!

Én is nekifogtam néhány hónapja építeni egyet. Nagy részét sikerült leselejtezett nyomtatókból beszerezni. Az elektronikája Arduino Mega alap + a vezérlő lapocska. Fő vásárcsarnok: Ebay. Első sorban sokat kell vadászni, olvasni, figyelni. Majd az Ebay-on vadászni. Egyelőre az elektronikája már működik, Extruderem még nincs. Léptetők Jófogásról származik. Számításom szerint 100k alatt meglesz. Mivel nem vagyok gépészmérnök, így közben akadnak gondok. :) Talán idén még meglesz, és addigra kitalálom, hogy mit nyomtatok. Nem sietem el a dolgot, így a havi csepegtetős kiadások beleférnek. Nem is veszi észre az ember.

További hozzászólások megtekintése...
Copyright © 2000-2019 PROHARDVER Informatikai Kft.