2019. június 20., csütörtök

Gyorskeresés

A kódnyelveké a jövő?

Írta: | Kulcsszavak: robot . technika . technológia . fejlődés . gépesítés . globlaizálódás

[ ÚJ BEJEGYZÉS ]

A minap olvastam egy cikket, ami a FB egyik új funkciójáról szól. Elég egy 1-est beütnöd az adott személy üzenő falára, és egyből kikerül a “happy birthday!”. A szerző kitűnően vázolta a kézenfekvő eshetőséget, mely egy ilyen, új típusú kommunikációs forma által bekövetkezhet.

Képzeljünk csak el egy ilyen idilli közeget, ahol mindenki ilyen operátorokkal kommunikál. Az avatatlan szemeknek persze nem tűnik fel, hogy mi áll a dolog hátterében, így a bot-ok, bot-okkal való beszélgetés a külső szemlélődőknek emberinek hathat. Szerintem morálisan elég csüggesztő jelnek vehetjük, hogy a világ vezető közösségi oldala ilyen funkciót vezet be. Ha ott elterjed, a világ minden pontján felüti a fejét ez a jelenség. A mai írásbeliségünk teljes összeomlásához és emellett egy igen érdekes és mai szemmel hideg, idegen fejezetéhez vezethet az emberi nyelvnek.

\17980345%453
A jövő kommunikációjává válhat?

Ez a változás nem egy nap alatt fog végbe menni, ahogy Rómát sem egy nap alatt húzta fel a dolgos brigád. Szépen fokozatosan beintegrálódik a föld összes nyelvébe és végül azon kapjuk magunkat, hogy mindenhol megértjük egymást. Ennek persze meg van a hatalmas hátránya. Voltaképpen egy ilyen tranzakció, a nemzeti és kulturális értékek totális elvesztésével jár. Ez ebből a szempontból rossz, de ha az egységes föld ideálját követjük, akkor tökéletes talajt adhat a globalizálódás végtermékeként megszülető egyesült földi birodalomnak. Gondoljunk csak bele. Egy ekkora cég - aminek a szolgáltatása a világ minden pontján elérhető - könnyen válhat sugárzójává egy új szellemi irányzatnak vagy nevezzük propagandának, mely esetünkben a számítástechnika még nagyobb fellendülését és szorosabb emberrel való összekapcsolódásához vezethet. Emellett velejárója még, hogy jobban ráfogunk feküdni a multitaskingos folyamatokra, ami az emberi kreativitásnak a kihalásához, ez által az irodalom, filmművészet és általánosságban a művészet bukásához vezet.

Kevésbé maradunk humánusak, ha egyre jobban fejlődik a technika.

Mint mondottam, ilyen módszerekkel könnyen tehető az egész nemzetfogalom semmissé. Mégha csak egy összeesküvés elméletnek nevezhető, de lehet hogy a globalizációs forgatókönyvnek, a következő jelenetének a bejáratában ácsorgunk. Ha ezeket a kódnyelveket fogjuk használni a jövőbe, az két főbb mérföldkőre enged következtetni. Először átveszi a mai nyelv szerepét. Hozzátanuljuk meglévő nyelvünkhöz a számok, vagy számkombinációk jelentését. Ezzel a mai használt nyelv egy idő után a kibernetikus élősködőjévé válik. A második szakaszban már nincs szükség az élősködőre és a születendő generációknak kizárólag számokban kommunikálnak.

Másodjára tanul az ember beszélni.

A nemzetségek, azért jöhettek létre, mert az ősember képtelen volt kapcsolatot létesíteni messzi kortársaival. Azonban az internet által hajtott világban ez már elképzelhetetlen. Biztos lesznek, akik ellen mennek ennek az éles váltásnak, ez így van rendjén, de lemerem fogadni, hogy elkerülhetetlen az összes egyén beolvasztása a tömegek társadalmába.
Szerintetek jó ez a folyamat, vagy sem? Hogy minél több emberben realizálódjon ez a destruktív folyamat, kérlek osszátok meg ismerőseitekkel, családtagjaitokkal és ha van valami, amit hozzá szeretnétek fűzni, az alant található komment mezőben megtehetitek.

Köszönöm, hogy elolvastad a cikket! :)

Hozzászólások

(#1) Stanlee


Stanlee
(senior tag)

Én inkább a véleményformáló hatása, nevezhetjük propaganda ereje miatt aggódnék. Gyorsan kerülhetnek olyan témák tiltólistára, amik nem a tulajdonosi, részvényes vagy pénzesebb reklámozók véleményét képviselik, de elterjedhetnek olyan vélemények is, melyek nem biztos, hogy társadalmilag elfogadottak, de a közösségi oldal üzemeltetői szabadjára engedik. Mivel a társadalom nagyobbik része fogékonyabb a készen feltálalt dolgokra és saját véleményformálás mint olyan nem létezik az esetükben, így jó vagy rossz irányba is el lehet vinni nagy tömegeket. Elég csak a II. vh. idejére gondolni, a Göbbels-i propagandagépezetre. Érdemes elolvasni Alanson - Pratkanis: Age of Propaganda (A rábeszélőgép) c. könyvét. Kíváncsi lennék, hogy az új trendekről mit mondanának a szerzők, mivel a könyv még az internet előtti időkben íródott, és az utolsó frissítése is még FB előtti :-)

newsroll.net

(#2) creation


creation
(senior tag)
LOGOUT blog (1)

Már várom a könyvet, melynek címe: Életem az FB előtt... :U

"Mert Ő küld 100 csodát, csak Benne Bízz!"

(#3) Stanlee válasza creation (#2) üzenetére


Stanlee
(senior tag)

Nekem meg mindig FB elotti ido van :-)

newsroll.net

(#4) creation válasza Stanlee (#3) üzenetére


creation
(senior tag)
LOGOUT blog (1)

Nekem már FB utáni. Lejöttem a "szerről" :DDD

"Mert Ő küld 100 csodát, csak Benne Bízz!"

(#5) BoB


BoB
(PH! kedvence)
LOGOUT blog

Ha csak középkori szöveget olvasok, alig értem mit akar ha értem egyáltalán. Rovásírás? Fogalmam nincs mi az ha ránézek.

Kérdem én: hova lettek az értékeink? Mindazok akik elégedetlenkednek, azok ismerik? Nem? Akkor pap bort iszik vizet prédikál esete.

Tudom hogy egyeseknek fáj hogy változik a világ, de ez természetes.

[ Szerkesztve ]

You may corrupt the souls of men, but I am steel. I am doom.

(#6) Hieronymus


Hieronymus
(senior tag)
LOGOUT blog

Mint mondottam, ilyen módszerekkel könnyen tehető az egész nemzetfogalom semmissé. Mégha csak egy összeesküvés elméletnek nevezhető, de lehet hogy a globalizációs forgatókönyvnek, a következő jelenetének a bejáratában ácsorgunk. Ha ezeket a kódnyelveket fogjuk használni a jövőbe, az két főbb mérföldkőre enged következtetni. Először átveszi a mai nyelv szerepét

Nem fogja.
Az emberek többsége az 1 és 10 közötti jelzőszámok tartalmát sem tudja megjegyezni. Több ezer képírás jelet, ráadásul képek nélkül, meg bizonyosan képtelenek megjegyezni.

További jelentős tévedés, hogy a közös nyelv használata elmossa a különbségeket.
Elég csak a németországi tartományokat összevetni. Mindegyik ragaszkodik a maga gyökereihez, függetlenül attól, hogy az eredeti nyelv, csak a még ismert szavakban létezik.
Obama, sörös - fehérkolbászos reggelit, csak Bajorországban (Oktoberfestland) kaphat. Más tartományban nem fogyasztják. A népviselet él a mai napig. Legfeljebb annyit lazult a dolog, hogy minden színkombinációt felvesznek ma. Régen csak a településre jellemző színeket viselték.

Magyarországon alig beszélnek idegen nyelveket, mégis elsorvadtak a hagyományok. Ráadásul sokáig izolálva volt az ország, ami a változások ellen ható tényező.

Nincs

További hozzászólások megtekintése...
Copyright © 2000-2019 PROHARDVER Informatikai Kft.