2021. június 18., péntek

Gyorskeresés

Első ventilátorhely - "kreálás"

Írta: | Kulcsszavak: modding . ventilátor . arctic-cooling . hűtés

[ ÚJ BEJEGYZÉS ]

Vasárnap van, unatkozok, és már rég akartam róla egy bejegyzést csinálni, hát itt az ideje. A kreálmány nem mai, közel fél éve csináltam,(vagy mittudomén) de ez most nem számít.

Mivel a képfeltöltés átmenetileg nem elérhető, a képek csak link formájában lesznek jelen, a hiba javításáig.

A képek egy Sony Ericsson W580 al készültek, de azért ki lehet venni a lényeget róla.

Miután megvettem a Hitachi 1Tb-os HDD-t, alatta ott figyelt egy Samsung fél terás, gondoltam rakok nekik előre egy ventit, a hűtés javítasának céljából. Előzőleg egy, a vinyó aljára szerelhető egy ventilátoros megoldás volt, de az évek alatt egyre hangosabbá vált, már-már zavaró volt a motor hangja. Beruháztam egy AC F8 TC-ventire, (gondoltam milyen jó lesz hogy a hőmérséklet alapján szabályoz, előre úgy se kell nagy fordulat, elvégre nem a procit fogom hűteni vele), de hamar rá kellett jönnöm, hogy nem volt igazán jó választás, ugyanis a házban nem uralkodnak nagy hőmérsékletek, ennek alapján a ventilátor sem pörög megfelelő tempóval. Átlagban 550-és 560 rpm között változik az érték, ha az érzékelő csak úgy a házban van. Sikerült kicsikarnom egy 656 os! (:DDD) fordulatot, amikor az érzékelőt a déli híd passzív hűtésének lamellái közé raktam be. Ezen nem sokára változtatni fogok, az érzékelőt kiszedve, és a vezetékét összekötve, elviekben szabályozható válik szoftver alól. (a ventilátor csatlakozója 3 pines). Ezt később kiegészítésként le fogom írni. Elcserélni nem akarom, mert halk és ha sikerül a műtét mégjobban fogja végezni a dolgát, annak ellenére hogy csak egy 8 cm es példányról van szó.

[Ezt cseréltem le]
[Erre: AC F8 TC]

A probléma:

A ház elején a kivágások két db 8 cm es ventilátornak adnak helyet gyárilag. A két HDD egymás alatt helyezkedik el, egy slot köztük üresen áll a légáramlat miatt. Nem mai házról van szó, (6 éves kb), de ennek ellenére egész jó hőmérsékletek vannak benne mindenféle szuper és méregdrága ventik nélkül is. Szóval a képen látható majd ez a két kivágás, amik egymás mellett helyezkednek el, a 3,5" es rekeszek pedig ennek a közepén van, tehát ha felrakom a gyári perforációkra a ventit, a levegő elmegy a HDD-k mellett. Ha középre rakom, ott ugye nincs rendesen "kilyuggatva" az anyag, tehát értelme így nem sok van.

[A gyári perforációk egymás mellett vízszintesen]

A megoldás:

Miután megvettem ezt a ventit, eladni se akartam,(és elég szentimentális személyiség vagyok), valamit ki kellett találnom. Nem volt nehéz rájönni, hogy ha a köztes helyet, ahol nincs perforcáció, egy fúróval kb hasonló méretben az eredeti lyukakhoz hasonlóan megmunkálom, akkor a levegőnek szabad áramlása lesz a későbbiekben, és a csavarrögzítést is kiszolgálja majd, a ventilátor felszerelésekor.

[Sikerülhetett volna szebben is.]

Mi kellett hozzá:

Azt hiszem aznap nem volt jó idő, és bennt akartam gyorsan elvégezni a műveletet, ezért még a gépet sem szedtem szét teljesen, kivettem a két HDD-t, majd egy ronggyal letakartam a 3,5" es rekeszt, hogy a fúrás közben keletkezett fémforgács még csak véletlenül se jusson az alkatrészek közelében. Sokkal tisztább lett volna, hogy ha kiviszem a garázsba, vagy a teraszra, de hát siettem, és az idő sem volt túl ragyogó hozzá. Szóval 4 mm es acélfúrószár be, tokmány ráhúz, fordulat alacsonyra, rongyot rögzít, és mehet a fúrás. Szépen szabályosan kezdtem, de mivel nem egy minőségi házról lévén szó, hamar hajlani, vetemedni kezdett az előlap, pedig ügyeltem rá, hogy nagyon finoman nyomjam. Megpróbáltam magas fordulattal, de csak elcsúszott a fémen... ajajaj, ebből gányolás lesz. A kisebb benyomódás a képen látható lesz, de kis finom egyengetéssel nagyjából helyreraktam. Végül nem lett akkora gányolás mint vártam, persze így sem egy gyári munka, de hát nem is vártam el magamtól, se a célszerszámtól, se a régi pc-ház anyagától, hogy tökéletesen sikerüljön. De azt hiszem erre mondjuk hogy olyan mint a Chokito. Ronda és finom :))

A ventilátor rögzítéséhez kellett két 4 es csavar, két rávaló 4 es anyával, ezek átlóba lettek felszerelve, a ventilátor pedig kívülről befelé irányítja a levegőt. A fúrott lyukakba tökéletesen fel lehetett csavarozni a F8 ast, így pont középre került, a HDD-k elé./ A két HDD azóta egy-egy slottal lentebb kerültek, így mégjobb hatásfokot értem el, de majd akkor lesz az igazi, amikor a hőérzékelőt kiiktatom, és szoftver alól lehet majd szabályozni az aktuális fordulátszamot.

[Így]

Eredmény:

Végül esztétikailag kifogásolható, de működésbeli szempontból teljesen jól sikeredett a művelet. A rongy tökéletesen felfogta a fémforgácsokat és szilánkokat, ezzel megóvva értékes hardverünket. Később szükség volt egy porszívóra a szőnyegre került szilánkok eltávolítása ügyében, de ezen kívül nem igazán járt megerőltető munkával a dolog. Plusz szeretek tákolni is :D . A fúrási iránnyal ellentétben úgynevezett "kicsúcsodások" jöttek létre a másik oldalt, de ez azon kívül hogy nem látszik, nem rontja a hatásfokot. De amint rákerül a sor a nagyobb monddigra a jövőben, ezeket szépen eltávolítom majd. Addig meg a kutyát sem zavarja. :DDD

[Felszerelve az AC F8 tc]

Frissítés:

Ma kiiktattam a ventilátor hőérzékelőjét, (vezeték elvág, összeteker, forraszt, szigetel) így szoftver alól lehet szabályozni a fordulatszámot. 900-2000 ig. A gyári fordulat 500-2000 ig enged, de a program nyilván 10 fokozatba nem tud lemenni 900 alá. Ez nem is baj, mert ezalatt nem igazán kavarja a levegőt. Szóval egy probléma megoldva.

Hozzászólások

(#1) beefjeez


beefjeez
senior tag

pár lyuk már modding?

(#2) Ł-IceRocK-Ł válasza beefjeez (#1) üzenetére


Ł-IceRocK-Ł
addikt

Idézőjelbe volt, ha nem láttad volna. Ha meg nem tudod levágni a poén részét, az a te bajod.

"lol, rock, te egy kib*szott médium vagy. mit médium, HARD " by FireKeeper

(#3) Varoz válasza beefjeez (#1) üzenetére


Varoz
őstag

Te ne kötekedjé itten!

:DDD

hTC Quietly Brilliant // „Nem értek egyet azzal, hogy a szerénység fontos erény. A logikus elme mindent olyannak kell hogy lásson, amilyen. És ha lebecsüli magát, éppúgy eltér az igazságtól, mintha eltúlozta volna.” (OO=[][]=OO)

(#4) agoka07


agoka07
senior tag

Ötletes! :)

S35-3310-1600-KU380-W300i-Shine-C3050-Spiro-858 Smart-SK17i-Galaxy S-Note 1-Galaxy S4-G4-S6 Edge-Note 8

(#5) blasko92 válasza beefjeez (#1) üzenetére


blasko92
őstag

Ami már nem olyan mint az eredeti, az modding :K

És valahol el kell kezdeni.... Nem mindenki született Dremellel a kézben

(#6) agoka07 válasza blasko92 (#5) üzenetére


agoka07
senior tag

Ahogy mondod! Én pl:egy 4wattos makróműszerrel fogtam neki :P

S35-3310-1600-KU380-W300i-Shine-C3050-Spiro-858 Smart-SK17i-Galaxy S-Note 1-Galaxy S4-G4-S6 Edge-Note 8

(#7) creation válasza agoka07 (#6) üzenetére


creation
senior tag

Ha már fúrtál, vághattál is volna... Akkor halkabb lenne a végeredmény...

Nem is beszélve a venti rögzítéséről. Használhattál volna "gumicsavart". Ha kell adok is :R

Csak mint jótanács, úgy olvasd :)

"Mert Ő küld 100 csodát, csak Benne Bízz!"

További hozzászólások megtekintése...
Copyright © 2000-2021 PROHARDVER Informatikai Kft.