2022. június 27., hétfő

Gyorskeresés

Leszállítva a kereskedőhöz - Giulia Quadrifoglio krónikák #4

Írta: | Kulcsszavak: alfa . alfa romeo . giulia . quadrifoglio

[ ÚJ BEJEGYZÉS ]

Eltelt már 4 és fél hónap a legutóbbi bejegyzésem óta, melyet idén február közepén írtam. Akkor április végére, május elejére prognosztizáltam az autó érkezését. Sajnos, a dolgok - ahogy eddig sem - most sem mentek ennyire simán.

Február közepe után még március elején is megeresztettem egy hívást a kereskedő felé, aki "megnyugtatott", hogy márc. 24. helyett már április 16-ra van besorolva az autó gyártásra. "Remek", gondoltam, mi mást is vártam. Sebaj, egyre kevesebbet tolnak rajta. Ha így haladunk, akkor április végére tényleg le lesz gyártva és akkor május végéig már nálam lesz az autó.

Egy hónap malmozás után április elején újabb érdeklődő telefon. Kiderült, hogy még mindig a 16-ai időpont az aktuális. Nocsak, nem tán tényleg legyártják akkor? Kezdtem örülni. Úgy voltam vele, hogy nem is hívom már a kereskedőt ez után, majd keres ő, amikor már látja, hogy le van gyártva a kocsi. Ez úgy működik, hogy van egy programjuk, ami heti szinten frissül és abban látják, hogy éppen milyen státuszban vannak a rendelések. Ha ebben megjelenik az autó alvázszáma, az azt jelenti, hogy le lett gyártva, ugyanis gyártáskor kap alvázszámot.

Az ápr. 16-i hét után azonban hiába vártam minden nap a kereskedő hívását, csak nem akart megcsörrenni a telefon. A hét vége felé már nem bírtam, hívtam én. Mint kiderült, az autó gyártása át lett téve 27-ére, ami a következő hét keddje volt. Na jó, mondhatni "nem csalódtam", de ez már tényleg csak pár nap. A következő hét második felében ismét érdeklődtem, majd kiderült, hogy a gyártás megint el lett tolva egy héttel. És itt kezdett a dolog egyre frusztrálóbbá válni...
Innentől már minden héten hívtam a kereskedőt és minden héten elmondta, hogy az aktuális hétre van kitűzve a gyártás (mikor melyik napra), de a következőn fogja látni, hogy megjelent-e az alvázszám a rendszerben. És ez ment 2 hónapig...

Nem is csak a további várakozás vált egyre elviselhetetlenebbé, hanem a bizonytalanság. Meddig tologathatják így a gyártást? Decemberig? Mondjanak egy időpontot és akkor úgy készülök, de ez nagyon nem pálya így. Nekem van egy szerződésem az autóra, határidőkkel. A szállítási határidő - tehát mire átadják nekem felrendszámozva - az április eleje volt. Látszott, hogy nem tartható, de volt egy olyan kitétel még a szerződésben, hogy ha nem sikerül határidőre szállítani, akkor indoklás mellett 12 héttel kitolhatják a szállítási határidőt minden további következmény nélkül és csak utána kötelesek visszafizetni a teljes előleget. Így nem is nagyon foglalkoztam ezzel, amíg viszonylag tisztának látszott a menetrend. Azonban onnantól, hogy elkezdett ilyen bizonytalan módon csúszni az egész, megemlítettem ám a kereskedőnek, hogy az a +12 hét egyébként akkor érvényes, ha én haladéktalanul kapok egy hivatalos levelet arról, hogy miért nem szállítják nekem a kocsit. Erre egy hét múlva érkezett is az alábbi tértivevényes levél.

Próbáltam kideríteni, hogy mi az oka a csúszásnak. A kereskedő azt mondta, hogy nagy valószínűséggel az autó színe lesz az. A korona még erősen érezteti a hatását, lehet, hogy nem kaptak alapanyagot a különleges festékhez. Ez még az elején hihetőnek is tűnt, de közben folyamatosan követtem a külföldi fórumokat is. Május vége felé már az Egyesült Királyságba és az USA-ba is elkezdték leszállítani a Montreal zöld Giulia-kat, az enyémnek pedig még mindig csúszott a gyártása. Így már nem nagyon állta meg a helyét az indoklás. A kereskedő viszont azt mondta, hogy azért tolják hétről-hétre a gyártást, mert már valószínűleg csak egy-két alkatrész hiányzik az autóhoz, amelyik bármikor beérkezhet és akkor egyből végig is küldhetik a soron.

Nézegettem a leszállított autókat, hogy vajon mi lehet, ami azokon nincs, az enyémben viszont igen. Egy dolgot nem láttam egyiken sem, amit én bepipáltam, az pedig a karbon-kerámia fék volt. Talán ez lenne az, ami miatt nem tudják legyártani? De hisz ez egy kopó alkatrész, pont ez hiányozna? Végiggondoltam a dolgot, hogy a GTA/GTAm modelleket is most kezdték el gyártani, azok pedig mind karbonfékesek... Lehet, hogy azokhoz használják fel a tárcsákat és azért nincs az enyémhez? Csak egy kis saját kútfőből történő logikázás volt, de másra nem tudtam gondolni. A kereskedőből is próbáltam több infót kicsikarni, de sajnos nem tudott többet mondani. Az importőrre(* kis magyarázat a bejegyzés végén) mutogatott, hogy nem tud megtudni tőlük ő sem többet.

A UK fórumon kaptam még egy olyan tippet, hogy írjak közvetlenül az importőrnek a rendelésszámmal, meg a kereskedő megnevezésével, akitől rendeltem és kérjem, hogy tájékoztassanak a rendelés állásáról. Ezt UK-ban a márkaképviselet változtatás nélkül tovább szokta passzolni közvetlenül az olaszoknak, akik utána segítőkészen válaszolnak és sokkal frissebb infókkal látnak el, mint amit a kereskedő lát.
Na, ez nagyon jól hangzott, úgyhogy megírtam angolul én is a kis levelemet és elküldtem az AR ügyfélszolgálatra egy rövid magyar kísérőszöveggel, hogy ezt továbbítsák az olaszoknak.
Másfél hét múlva jött az ügyfélszolgálattól egy semmitmondó levél, melyben leírták, hogy nagyon sajnálják, hogy még mindig várok, szerintük a szín miatt csúszik, de majdcsak legyártják hamarosan.
Na, hát én nem vagyok az a fajta vásárló, akinek különösebben pátyolgatni kell a lelkét vagy elvárná, hogy kinyalják a hátsóját, akkor sem, ha egy elég tetemes összeget letettem már nekik. De azért itt már kezdett eldurranni az agyam. Udvariasan, de azért nehezen visszafogott indulatokkal megírtam nekik, hogy ez mind szép és jó, de ennél kicsit komplikáltabb a helyzet, úgyhogy legyenek olyan szívesek és továbbítsák a levelemet a gyártó felé. Erre már nem érkezett válasz és mivel az olaszok sem kerestek meg, feltételezem, nem történt semmi... FCA Hungary (bocsánat, most már Stellantis Hungary) ügyfélkezelés: 0/10.

Május végére, június elejére már kezdtem igazán elkeseredni. Elkezdtem pedzegetni a kereskedőnek is, hogy úgy néz ki, hogy ők a kiterjesztett határidőből is ki fognak futni és valami kompenzációt biztosíthatnának, hogy ne álljak el a szerződéstől és ne kérjem vissza a pénzem. A válasz lényege az volt, még ha próbálta is finomabban megfogalmazni, hogy ilyesmire nem számíthatok. A kompenzáció az, hogy azóta volt áremelés, de én még a régi, azaz a szerződött áron kapom az autót. Valamint, ha ilyet akarok, akkor várok tovább.
És ne nyíljon ki a bicska az ember zsebében...

Közben az USA fórumokról kiderült, hogy ott tizesével, huszasával mondta vissza a gyártó a Montreal zöld és az Ocra sárga színekre a rendeléseket. A gyár már év eleje óta küszködött a termelés optimalizálásával, mert kivezettek egy ott gyártott modellt. Így maradt a Giulia és a Stelvio, melyekre viszont nem érkezett annyi rendelés, kb. 15-20%-os kapacitáson tudtak csak működni. Emiatt csak egy műszakban és csak hétköznap gyártottak, valamint folyton leállítottak részüzemeket, legutóbb például a festőüzemet. Ennek estek átmenetileg áldozatul ezek a különlegesebb, 3 rétegű gyöngyházfény színek is.
Kezdtem azt gondolni, hogy bármelyik héten kaphatom az infót, hogy a gyár visszamondta a rendelésem vagy, hogy csak nagyon sokára tudná mégis legyártani a kocsit. Az imént említett okokból, aki mostanában rendel ezekben a színekben, akár 10 hónapot is várhat a kocsijára. Úgy éreztem, még ha az utóbbi is következik be, azt már nem tudnám kivárni.

Elkezdtem tehát alternatívák után nézni. Mi más autót vehetnék, ha nem a Giulia Q? Sok autót számításba vettem, az új M4-et (G82) pedig még tesztvezettem is. Arról külön bejegyzés itt található ;)

Végül akárhogy is nézegettem a konkurenciát, a konklúzió mindig az lett, hogy nem találni olyan autót ezen az árszinten, ami képes lenne ezt helyettesíteni. Ami egyszerre tudná adni ennek az autónak a megjelenését, kisugárzását, az egész életérzését... Így hát kissé lehangoltan vártam a fejleményeket és közben törtem a fejem, hogy merre lehetne tovább indulni. Ekkor maradt ki egy hét, hogy beszéltem volna a kereskedővel, de tudtam, hogy nem történt valószínűleg ugyanúgy semmi, hisz nem hívott. Két hétre rá, június közepén azért csak felhívtam megint, tulajdonképpen csak megkérdezni, hogy hova csúsztatták már el a gyártást. Kiderült, hogy szabin volt, azért sem keresett, de nézi már mindjárt, hogy mi van a kocsival... És akkor legnagyobb meglepetésemre azt mondta: legyártották június 9-én!
Hogy mi? Ilyen van? Ezek ott délen autót is gyártanak? Hát, őszintén szólva, erre nem számítottam.

Azért szükségem volt egy kis időre, mire elhittem a dolgot, de nagyon örültem, hogy végül minden mehet a tovább a tervek szerint. A szállítás még beletelt egy kis időbe, de június utolsó hetében már Magyarországon volt az autó, július 1-én pedig már a kereskedőnél, Budaörsön.

Néhány Alfás egyből oda is zarándokolt, amint megtudta, hogy megnézze. Kaptam is nem sokkal később a képeket róla. Tudni kell, hogy ez az autó az első ebben a színben Magyarországon és még jó 40-50 hétig ez is marad az egyetlen. Ezt a színt tavaly év végén tették ugyanis elérhetővé és ahogy fentebb is írtam, eléggé döcögősen megy a gyártás, rajtam kívül pedig abban az időszakban senki nem rendelt ilyet.
Fel is keresett az Alfacity - Közép-Európa legnagyobb Alfás találkozója - főszervezője, hogy szeretne majd a műsorukhoz videót készíteni az autóról és ha lehoznám City-re, hogy kiállíthassák.

Hogy ebből mi lesz, arról majd később tudósítok, de addig is következzenek végre a képek. Ezeken még koszos az autó, ki sincs csomagolva valamint a rugók is ki vannak ékelve, hogy szállításnál, trélerről fel és leállásnál nehogy sérüljön valami. Tehát nem lesz ennyire magas, lentebb fog ülni a kaszni. Aki látta már élőben (én még sajnos nem, jövő hét kedden vagy szerdán megyek megnézni), azt mondta, hogy brutál szép szín, kép nem adja vissza. Ja, igen. Látatlanban rendeltem meg :)


*Ígértem egy magyarázatot: valószínűleg nem mindenkinek világos teljesen ez az autóértékesítési láncolat vagy hierarchia, bárminek is nevezzük. Lényeg, hogy a gyártónak van egy képviselete az adott országban, őt nevezik importőrnek vagy márkaképviseletnek. Velük vannak kapcsolatban a kereskedések, akik konkrétan eladják az autókat és akikkel a vevő szerződik. Alapvetően az importőr határozza meg a feltételeket és ő áll kapcsolatban a gyártóval is. A kereskedő az autót adja el meg rendezi az ahhoz kapcsolódó ügyeket. A kereskedő igazából egy ütköző zóna az importőr és a vevő között. Ennek hátrányai pont az ilyen problémás esetekben nyilvánulnak meg, mint az enyém. Én a kereskedővel kommunikálok és az importőr is, a kereskedő pedig a satu két pofája között van és az információ áramlás nem túl optimális...

Hozzászólások

(#1) szabonagyur


szabonagyur
félisten

Annyira szép ez az autó és szin :C

(#2) angyalpc2


angyalpc2
aktív tag

Ezt az új kocsi mizzériát sose értettem, meg hogy egyáltalán minek bevállalni egy új kocsi brutális értékvesztését.

Mondjuk én örülök ha 2-3 milliós kocsim van. :P

Másik, hogy nagyon súlyos alkarész ellátási gondok vannak és a vége se látszódik, majd talán év vége felé..talán...és úgy gondolom lesznek cifra dolgok, lassan már minden elektronikai céget érint.

A bitcoin (vga gyártás) csak rontott a helyzeten. Merem állítana a Tesla le van fedve IC téren és Musk szándékosan még borított a bilin, hogy a VW stb hagyományos gyártóknak még szarabb legyen.

Mellé a légi/ víz szállítás drágulása, most itt van a fa (az se segít rajta hogy a +8000km-t kell utaztatni.)

(#3) #90088192 válasza angyalpc2 (#2) üzenetére


#90088192
törölt tag

Vállalkozás nevére veszi, mint PIMP mobil. ;]
Nincs számára érték vesztés épp ellenkezőleg, adó alap kurtitas van.

(#4) UnA válasza angyalpc2 (#2) üzenetére


UnA
Korrektor

Mit jelent az utolsó mondat? :)

(#5) Luck Dragon

Nagyon szép ez az autó , bár nekem vörösben jobban tetszik. De ez szubjektív.
Szolgáljon téged sokáig . :)

A káosszal teremtek rendet. Philips & TPvision primary visitor. Philips Design line.

(#6) Eastman válasza UnA (#4) üzenetére


Eastman
őstag

Tudja, a fa... :)

https://logout.hu/tema/re_gerincserv_muteti_kezelese/keres.php?suser=Eastman ⮞ Műtét nélkül is lehet megoldás...

(#7) Ceree


Ceree
senior tag

Kivancsian varom az elso elmenyeket, most mar tenyleg itt a szerelem beteljesulese... :)

Nagyon szep auto.

Másolat_eredetije

(#8) szabonagyur válasza angyalpc2 (#2) üzenetére


szabonagyur
félisten

Attol, hogy nem teheted meg mas miert ne vehetne ujat? :F Neked ugy lesz hasznalt ha valaki elobb ujonnan megveszi.

(#9) CounterBoci


CounterBoci
senior tag

Usákok innen viszik a fát, mert Kanadával összevesztek. Áfàn ha jól tudom, de nem 100%.

(#10) HussarF válasza angyalpc2 (#2) üzenetére


HussarF
addikt

Egyébként jelenleg nincs brutális értékvesztés.

Azzal, hogy kezd beköszönteni a villanykorszak, a benzines autó árak, főleg a benzines élményautók árai kilőttek az égbe. Hatalmas drágulás volt a piacon és még várható is. Egyik ismerősöm a Giuliáját '19-ben vette. Most ült át megint egy új Giuliába 2 év után és valamivel drágábban adta el a 2 éves autót, mint amennyiért vette a szalonból '19-ben... Jó, persze volt infláció meg ilyesmi, de jelzésértékű, hogy abban az időszakban, amikor a legnagyobb értékvesztést kellett volna elszenvednie, nominális értékvesztése nem volt az autónak...

[ Szerkesztve ]

További hozzászólások megtekintése...
Copyright © 2000-2022 PROHARDVER Informatikai Kft.