2024. május 30., csütörtök

Gyorskeresés

XFX RX480 GTR 8GB VGA Bemutató

Írta: |

[ ÚJ BEJEGYZÉS ]

Kedves PH olvasók, fórumosok!

Ismét jelentkezek egy rövidebb írással. Aki ismer, és olvasta eddigi cikkeimet, az tudhatja, hogy új alkatrészek beszerzése esetén odáig fajulok, hogy hol részletes, hol rövidebb tesztet, bemutatót írok, melyből a Logout oldalán cikk kerekedik. Így volt ez nemrég, mikor az Asus R9 390 volt terítéken, mely teszt itt elolvasható: R9 390 Teszt. Még mindig nincsenek speciális eszközeim, így inkább a saját tapasztalataimra hagyatkozhatok: a szintetikus tesztprogramokra, természetesen játékprogramok eredményeire, valamint személyes élményeimre. Remélem, így is egy érdekes írást olvashattok a következő percekben!

XFX RX 480 GTR 8GB

Rögtön felmerülhet a kérdés, miért is került gépembe egy RX 480, mikor boldogan teszteltem korábban egy címlapos írásban az R9 390 Strix videokártyát? A válasz sokrétű: először is szerettem volna egy kisebb VGA-t, mely nem olyan hosszú és magas, mint az Asus Strix példánya, aztán szerettem volna, ha nem annyira hangos terhelés alatt a légkavaró (az Strix 50% felett már érezhetően hallatja hangját), és ezzel együtt nem lesz annyira meleg a GPU, továbbá a fogyasztás sem mellékes, így esett a választás az RX kártyára.

A csomagolás, süt belőle az elegancia, akárcsak a kártyából

Kis bevezetésként megjegyezhetjük, hogy 2016 egy érdekes év volt a VGA tulajdonosok számára. Ugyanis mindkét gyártó új tervezéssel, technológiával rukkolt elő, melynek következtében először az Nvidia dobbantott a GTX1070/1080 párossal, melyek valóban lenyűgözőek, azonban – valljuk be őszintén -, nem feltétlen honfitársaink fizetési papírjaihoz igazították az árakat. Aztán jött az AMD az új, Polaris fedőnevű GPU-jával, és berobbant a piacra, csak a felső kategóriát hagyta ki, ami nem is baj, ugyanis hamarosan érkezik a Vega. De a fő cél az AMD részéről az volt, és ezt hangoztatták is a marketingesek, hogy meghódítsa az átszámítva 50-90 ezer forintos ársávot, ami örvendetes hír volt sok felhasználó számára. A két kisebbik Polarist most nem piszkáljuk, emeljük tekintetünket az RX 480 felé.

XFX GTR. És ennyi.

Nagyon röviden a lényeges műszaki jellemzőkről: A Polaris 10 GPU 14 nm-es gyártástechnológiával készült, amely a már többször bizonyított GCN (Graphics Core Next) mikroarchitektúrát viszi tovább. Ami talán a legnagyobb újítás, hogy a GPU betölti, majd rangsorolja a kapott utasításokat, és ennek figyelembevételével számol, tehát hatékonyabban tud számolni, valamint a gyorsírótárak is megnövekedtek, melynek következtében kevésbé terheli le a fedélzeti memóriát, azaz nem kell annyi időt várni a megjelenítendő adatokra. A kisebb számítási pontosságot igénylő parancsokat - hivatalos közlemények szerint - kétszer gyorsabban hajtja végre a GPU, mindezt úgy, hogy a fogyasztást is alaposan visszafogták. Utóbbi elvitathatatlanul nagy érdeme a piros óriásnak, sokáig kellett szembesülni azzal a ténnyel, hogy az AMD erős videokártyát csak magas fogyasztással párosítva tud piacra dobni. A tervezéskor fontos volt, hogy a VGA NYÁK lapja maradjon hagyományos méretű, így olcsóbb az előállítás, valamint maradt a GDDR5 memória alkalmazása, mely ezúttal az 512 helyett 256 bites buszon kommunikál.

Az XFX 480 GTR hivatalos műszaki jellemzői

Az RX 480 GPU-ja az Ellesmere nevet kapta, és 2304 shader processzorral, 144 textúrázó, és 32 ROP egységgel rendelkezik. Általános sebesség tartományuk 1120-1266 MHz. Támogatja a TrueAudio Next technológiát, meglovagolja a VR hullámait, mely esetben a Liquid VR technológiát kapjuk meg. Kimenetek terén a DisplayPort 1.4-es, míg a HDMI 2.0b lett, és persze hogy támogatja az Eyefinity technológiát is! Gyártótól függően 1x6-os vagy 1x8-as tápellátást igényel kedvenc tápegységünktől.

Ennyit a hivatalos részről, most kicsit kitérünk az XFX GTR verziójára, majd a szokásos mérések, tesztek következnek, végül az értékelés.

Mielőtt nekiesnénk a tesztalanynak, essen pár szó magáról az XFX vállalatról: Az XFX a Pine Technology Holdings Limited leányvállalata. Kaliforniában van a cég központja, és videokártyák mellett leginkább tápegységeikről híresek. Korábban egészen egyedi alaplapokat is gyártottak, leginkább LGA775 tokozással. Néhány év alatt sikerült nagyra nőnie, és jelenkorunkban az észak-amerikai piac egyik legjelentősebb gyártója.

A gazdasági világválság enyhülése után az XFX új irányba is szeretett volna indulni, ezért hogy termékpalettájukat szélesítsék, 2009-től az AMD (korábban ATI) részére is gyártanak videokártyákat, melyek az egyik legjobb minőségűek. Ennek a lépésnek volt következménye is: az Nvidia megfosztotta hivatalos partneri státuszától.
A cég termékpalettáján az olcsó, belépő szintű kártyáktól a legbrutálisabb többchipes csúcskártyákig gyakorlatilag minden modell szerepel, így mindenki megtalálhatja az anyagi kereteinek épp megfelelő XFX márkájú kártyát. A cég speciális kiadásokkal (Black / GTR Edition) is rendszeresen jelentkezik. Híresek a jó ügyfélszolgálati munkájukról, rendszeresen és naprakészen frissítik termékeik szoftvereit a honlapjukon.

A hátsó fertály is éppoly letisztult, mint maga a kártya

Az XFX mindig is híres volt arról, hogy az AMD újabb és újabb kártyáiból a lehető legtöbbet hozza ki, valamint arról is, hogy tervezésük, gyártásuk talán az egyik legjobb a piros oldalon: igen jó szervizelési statisztikákkal rendelkezik, a legkevesebb videokártyát az ő termékeikből viszik vissza a vevők ilyen-olyan hibákra panaszkodva.

Az XFX GTR természetesen egy gyárilag túlhajtott kártya, mely 1338 MHz órajellel rendelkezik. Ez igen szép eredmény a hivatalos adatokhoz képest! Mindehhez járul a hűtő, a ventilátorok, és így a teljes hűtés újratervezése. Az XFX kártyája is tudja, hogy a ventilátorok csendben vannak, míg nem szükséges a GPU-t hűs levegővel ellátni, azaz terheletlen állapotban. Persze ez még mindig új dolog a felhasználók köreiben, akik lelkesen bevetik pl. az MSI Afterburner programját, és saját ventilátor profilt hoznak létre.

Akik a csendes üzemmód mellett voksolnak, azzal indokolják döntésüket, hogy ne legyen váratlanul nagy hőingadozás a GPU és a videó memória irányába, így inkább ne pörögjenek a ventilátorok, mikor nem dolgozik a GPU, és innen lehet elmenni a terhelés irányába. Lehet, igazuk is van.
Itt jegyzem meg, hogy két darab 90 mm-es ventilátor gondoskodik a hőelvezetésről, és legnagyobb erényük még plusz szolgáltatásként, hogy könnyen kipattinthatóak, és cserélhetőek, ennek okán például könnyebben is tisztíthatóak.

A remekül sikerült, újratervezett XFX hűtés

Mindenesetre az XFX garantálja az Idle módban a 0 decibel zajkibocsátást, mely terhelés alatt sem lesz elviselhetetlen. Ez mondjuk nem annyira nagy hír, még szép, hogy álló ventilátorok mellett nincs zajkibocsátás... Erre is lesz táblázatom majd. A tápellátás ennél a kártyánál biztosan 1x8 pines tápcsatlakozóval valósul meg, erre mindenképpen figyelni kell. A kártya méretei: 280 x 124 x 40 mm, és imigyen két slotot foglal el. Természetesen őshonos helye a 16x-os PCIE 3.0 slot, de azért visszafelé is kompatibilis, ha valakinek még régebbi alaplapja van. Továbbá, ha valakinek ez is számít, örömmel jelentem, hogy a kártya tetején az XFX lógó nagyon szépen és egyenletesen pulzál, mintha velünk lélegezne! Ablakos házban ritka szépen mutat!

Hangulatvilágítás

A hivatalos adatok alapján a kártya fogyasztása maximum 170 Watt. Ami jó hír, hogy Dual BIOS-szal rendelkezik, bár ezen opciót még nem használtam ki. A tervező mérnökök égre-földre esküdnek, hogy annyira jól sikerült a VRM hűtést megreformálni, hogy akár 30 százalékos csökkenést is elérhetünk, valamint a tekercsek a NYÁK lapon szintén reformációt követtek el, prémium minőséggel rendelkeznek, és a terhelés közben keletkező indukciós zajokat imigyen elfelejthetjük. Erre még visszatérek.

Egy RX 480 rendszer üzemeltetéséhez a fentiek alapján egy jó minőségű 450 vagy 500W-os tápegység tökéletesen elegendő, kivéve, ha nem gondolkodunk Crossfire rendszer építésén. Mivel a kártya új, így nem akartam lehámozni a hűtését, de higgyük el a gyártónak, hogy a memóriák a Samsung műhelyéből kerültek elő. Amit még érdemes megjegyezni, hogy a gyártó mellékeli a True Clock alkalmazását, mely szoftveresen gondoskodik arról, hogy a lehető legtöbbet hozzuk ki a kártyából. Ami talán abszolút negatívum, hogy csak az Egyesült Államokban érhető el a 3+2 év garancia, kis hazánkban ezt előszeretettel fix 2 évre csökkentik.

Teljesítmény szempontjából rögvest szolgálok táblázatokkal, de előre elmesélem, hogy az új RX és annak GTR változata valamivel erősebb, mint a korábbi R9 390 szerkezet, és nagyjából a GTX1060 szintjét hozza, valahol meg is előzi. Itt meg is állhatunk, mivel igen sok vita kerekedik a GTX1060 és az RX 480 kapcsolatáról: az RX 480 jellemzően a DX12 támogatású játékokban (ez sem lehet feltétlen igaz, számít, milyen CPU, RAM modulok mellett, és milyen a grafikus meghajtó-motor), valamint Vulkan felület alatt (egyelőre ez még csak a DOOM-ot jelenti) jobb, mint az Nvidia másik közönség kedvence.

Ezzel együtt kell élni, már régen nincs zöld-vörös párharc, csak két gyártó felhasználó/vásárló piac növelését célzó fejlesztései, marketing kampányai. Az vitathatatlan, hogy valamilyen oknál fogva az AMD fogékonyabb a jövőt képviselő technológiák iránt, amit személy szerint nem bánok egyáltalán. Az már más kérdés, hogy ezt a magasabb tudást nem sikerült mindig kamatoztatni. Valamint azt is megjegyzem e helyütt, hogy a megjelentést szebbé, egyenletesebbé, látványosabbá tevő technológia, a Freesync is sokkal olcsóbban elérhető, mint a konkurens hasonló G-Sync találmánya.

A tesztalany számítógép főbb összetevői:

MSI B150M Mortar alaplap
Intel i5-6600 CPU
2x8 GB DDR4 2133 MHz RAM
Windows 10 Home
Az AMD meghajtóprogramjának verziója: 16.12.2

Szintetikus tesztek

Most csak a Luxmark 2.0, Cinebench R.15, és 3Dmark programokat vettem górcső alá. Látható, hogy a Cinebench R.15 esetében minimális javulás történt, és a Luxmark 2 esetében van kevéske fejlődés. A régebbi 3Dmark tesztprogramok nem hoztak változást (közel 0%-os a különbség...), így lelkes amatőr tesztelőként a véleményem az, hogy a régebbi kódolású programok már nem kezelik le olyan pontosan az újabb videokártyákat, mint az erre specializálódott, rendszeresen frissített utódjaik, és valószínűleg az algoritmusok, melyekkel dolgoznak, köszönő viszonyban sincsenek a mai videokártyák legfrissebb újításaival.
Az új 3Dmark azonban egyértelműen láttatja velünk, hogy ez a GPU azért erősebb, hiába az R9 512 bites memóriabusza. Igaz, átütő eredmények itt sincsenek, csak a tény, hogy haladás márpedig létezik.

Játékok

Amit előre bocsátok: ahogy a szintetikus teszteknél, így itt is érvényes, hogy nincs semmilyen tuning, matatás, egyedül a CPU ketyeg 3,6 GHz-en. Az eredményeket ennek megfelelően kell figyelembe venni! Továbbá a játékok mindegyike egyjátékos módban lett tesztelve.
Azért azt megjegyzem, hogy multiplayer esetében az adott játékban, vagy ha nincs ilyen beállítás, az AMD Vezérlőpultban mikor beállítottam az FPS korlátot a monitor frissítési frekvenciájára (nálam ez ugye 75 Hz), látvány és sebesség terén minden szebb, jobb, gyorsabb, simább, egyenletesebb lett!

A fenti három játék esetében a szokásos beépített benchmark dolgozott, tesztelt. Míg a következő gammák már a FRAPS program segedelmével lettek mérve.

A legújabb COD is jól szerepelt, mindent maximumra állítottam, és a második pályán ezek az értékek születtek. Az R9 esetében nem volt lehetőségem eme játékra, így nincs viszonyítási alap, mint a Battlefield 1 esetében sem. Igaz, utóbbi játék már gyűrve volt, de akkor még a régi monitorral, így bekapcsolt Vsync mellett, melynek okán természetesen az R9 390 folyamatos 50-60 fps értéket produkált. Utólag sajnálom, hogy nem csináltam egy FRAPS mérést a BF1-ben, de ez már eb gondolat.

Nos, a nagy teszt-kedvenc, videokártyák izzasztója, a Crysis 3 is változásokat hozott. Leginkább GPU melegedés terén. Korábban az R9 390 simán ütötte a 90 fokot maximum beállítások mellett, most az XFX RX480 82 fokig ment el, miközben magasabb fps - értékeket produkált. Itt ismételten megjegyzem, hogy amint pár videó beállítást High-ra állítunk, akkor a látvány minimálisan változik, a GPU 5-10 fokkal hűvösebb, és az átlag fps 125 lesz. Ez egy ilyen engine. És ha tetézzük, és megadjuk limitnek a monitor képfrissítési frekvenciáját, a GPU tovább hűl. Mivel nálam a csend a mérvadó, én a teszteket leszámítva általában bekapcsolt Vsync-Freesync párossal játszok, így mindig átlagosan 60-75 az fps, és a GPU nem nagyon megy 75 fok fölé.

A Battlefield 1 gyorsan lett letesztelve, és a beállításoknál még elidőzhettem volna. Viszont örömmel töltött el, hogy a így a GPU hőmérséklete 70-75 fok között leledzett, miközben nem nagyon lehetett hallani az XFX hűtését. És szintén igaz a BF1 esetében is: ha az FPS értékét beállítjuk az adott monitor képfrissítési frekvenciájára, akkor a GPU ismételten 5-10 fokkal is hűvösebb lehet, legalábbis jelen XFX példánynál mindenképp!

Plusz adalék: kipróbáltam a BF1 multiplayer módját DX12, FHD, Medium beállításokkal egy fórumtárs kérésére. Nos az alábbi eredmények születtek: 33 / 84 / 145 FPS. Tehát azért jó lett az átlag. Igaz, személy szerint a korábban említett Freesync - Vsync ON mellett használom multiban, de DX12-Ultra beállítással, mert így szinte minden pillanatban 50-75 FPS jön ki Zászló foglalás alatt, lásd pár sorral feljebb. De ez már tiszta személyes ízlés, elvárás kérdése.

Egy személyes megjegyzés egyik kedvenc egyik játékom, a RAGE kapcsán: megjelenésekor számos gond volt AMD kártyákkal. Most betöltöttem hosszú idő után. Az már a grafikus motornak köszönhető, hogy a folyamatos 60 fps adott, azonban ami meglepett, hogy a korábbi idegesítő textúra újra rajzolások körbeforduláskor megszűntek, vagy minimálisra csökkentek. Ennek is örülhetünk, azt hiszem.

Mindent összevetve nem lehet azt mondani a táblázatok láttán, hogy hanyatt esünk, de annyi kitűnik, hogy a legmagasabb FPS értékek és az átlagos értékek stabilabbak, néhol magasabbak lettek picivel. A Tomb Raider esetében viszont valóban látszik fejlődés - ez nem véletlen, mivel ez DX12-es játék, mely az AMD egyik erőssége.
Az egyenletes futás, mint jelző, mely többször is szerepelt jelen írásban, eléggé szubjektív, akárcsak többjátékos móka esetében, ugyanis ezt valóban csak játék futtatásakor, a monitor előtt ülve lehet érzékelni. Én viszont ezt biztosan állítom nektek, remélem, elhiszitek! Ebben mondjuk nagy valószínűséggel besegít az új monitor (egy LG 23" Freesync darab), mely technológiának hála immár a 75 FPS az átlag szinte mindig és mindenhol, és nem lehet szaggatásokat, laggolásokat észrevenni. És ez nekem fontos, fontosabb, mint hogy valamelyik tesztprogramban hány pontot lehet elérni!

Utószóként a teszthez még megjegyzem, hogy akár az R9 390 esetében, úgy az RX 480-nál is elmondható, hogy igazából egy i7 processzor mellett tudna kidomborodni. Ennek hiányában azonban meg kell elégednünk a közepesen erős i5-6600 processzorral, melyből véleményem szerint még mindig több van a felhasználóknál, mint az i7 számoló egységből.

Hőmérsékletek / Zajszintek

Mivel komplett laborral nem rendelkezem, így csak a Windows Phone saját alkalmazását használtam a Lumia 650 telefonomon, mely a Decibel Meter névvel büszkélkedik. A méréseket a ház közvetlen közelében és a számítógépasztal előtt ülve végeztem, majd átlagoltam.

Az adatok alapján annyi biztos, hogy az XFX GTR megoldása sokkal hűvösebb és halkabb, mint az Asus R9 390 Strix gyártmánya. Korábbi cikkemben írtam is, hogy a Metro LL Redux esetében az R9 simán felment 90 fok fölé, valamint a Crysis 3 esetében is a 90 fokos határt nyaldosta, míg most azt kell mondanom, hogy egyszer érte el a 81 fokos hőmérséklet határt, ami már csak azért is jelentős, mert mindezt úgy tette meg, hogy a ventilátorok maximum 55%-os rpm fordulaton üzemeltek. Általánosságban elmondható, hogy bekapcsolt Freesync és beállított FPS érték mellett, mely jellemzően 75, a GPU átlagos hőmérséklete 60-75 fok között van, persze az adott játék grafikus motorjától függően.

Említettem, hogy az XFX mérnökei esküdnek, nem lesz többé indukciós zaj, ciripelés. Ez igaz is, bár a 3dmark Firestrike és Timespy tesztnél hallottam valami gyenge, vékony, magas hangot betöltéskor. De többet nem, így nem is foglalkoznék eme kérdéssel. Az is lehet, hogy a tápegységből jött, hiszen módosított Aurum belsős, ami azért sokat sejtet, de ki tudja, nem volt időm rájönni. Ez a táblázat amúgy később lesz érdekes, ha végre átköltözök a másik házikóba. De ez még várat magára. Mindenesetre az Aeneas ház nagyon jól teljesített eddig, és jelen teszt alatt is!

Az alábbi két kép teljes terhelés alatti szenzor eredményeket mutatja. Látszik, hogy a GPU keményen odatette magát, 1340 MHz a core clock.

Konklúzió

Amit le kell szögezni, meg kell állapítani, hogy a fentiek alapján az RX 480 nem azért készült, hogy minden áron földbe döngölje és leváltsa az R9 390 / Fury szériát! Jobb az R9 390-nél, ez látható, de nem egy generációs ugrásról beszélünk. Ami fő előnye az RX szériának: az újabb utasítások a GPU-ban, 1338 MHz Core clock (XFX GTR!), memória sebesség 8000 MHz, a jobb hűtés (ez persze gyártótól függ...), kevesebb fogyasztás, erősebb DX12 kihasználás, és ha nem is 50 százalékosan, de a gyorsabb játékfuttatás. Tehát azért az AMD mérnökei nem lazsáltak. Számomra olybá tűnik, hogy a mérnök srácok most egyesítettek mindent az R9 csúcskártyáiból, és az azóta megálmodott újításokból, az egészet hűvösebbé, kisebbé varázsolták, mindezt úgy, hogy a végtermék még gazdaságosabban is működik, tehát fogyasztása közelít a nagy rivális kártyáihoz. A nagy dobás még várat magára, de biztos vagyok benne, hogy ebben az évben mindenre fény derül.

Mégis akkor: megérte váltani? Mivel nem egy, hanem több okom volt rá, így azt mondom: nekem igen. Kevesebb helyet foglal el a számítógép házban, nem melegszik annyira a kártya, kevesebbet fogyaszt, és nem utolsósorban egy új technológiát képvisel, mely remélhetőleg két évre megoldja a megjelenítéssel kapcsolatos igényeimet.

Persze, ez a "megérte váltani" kérdés ismét csak szubjektív. Akinek nincsenek olyan igényei, hogy kisebbítse a videokártyáját, és nem zavarja a hangosabb működés, nagyobb fogyasztás, annak egy R9 390 / X még sokáig jó társ lehet, és biztosra veszem, hogy sokan így is gondolják. (a Fury tulajok meg a méretek miatt biztos nem izgulnak) De azért közben valószínűleg szép csendben a Vega érkezését várják...

Személyes véleményem még az XFX RX 480 GTR mellett az, hogy a külleme letisztult, minden számítógépházban jól mutat, a ventilátorok cserélhetőek változatos színek szerint, a hűtése tökéletes mind GPU, mind VRM szinten, és szerintem nem kell vele matatni, elegendőek a gyári beállítások. Az Aida64 szerint játék- vagy tesztprogram futtatása közben az órajel nem változik, folyamatosan 1338-1340 MHz, ami nem kis szó manapság egy VGA elemzésekor, tehát ingadozás terhelés alatt nincs!

Akkor kinek is lehet ajánlani? Mindazoknak, akik szeretnének egy megbízható, átlagos fogyasztású, fejlett technológiával bíró, DX12-ben élen járó videokártyát, azonban nincs erre a kiadásra 100 ezer, vagy ennél is több forintjuk. Ha meg valaki netalán rendelkezik Freesync monitorral, akkor azt is mondhatnám, hogy kötelező darab az XFX GTR példánya.

Amit talán nem lehet elégszer hangsúlyozni: az Nvidia teljesen más helyzetből indult, jobban felismerte az üzleti lehetőségeket, nagyobb tőkét tudott fejlesztésekbe invesztálni, valamint hatalmas szellemi és technológiai tudás birtokába került egyik napról a másikra, mikor felvásárolta a 3dfx-et.

Az ATI története cifrább, egy cikket is megérne, de a lényeg, hogy a három kínai bevándorló a semmiből teremtett vállalatot, majd olvadt be az AMD óriásba 2010-ben, és közben azt se felejtsük el, hogy a konzolok belsejében milyen GPU is dobog... Én türelmes vagyok, bízok az AMD szakembereiben, és már most látni, immár vagy egy-másfél éve, hogy a szoftveres területre is nagyon ráhajoltak!

Fentiek tükrében én csak ajánlani tudom az XFX RX 480 GTR videokártyát! Ha beszerezhető 90 ezer forint alatt, akkor szerintem egy hosszabb távra is életképes megoldást kapunk megjelenítés terén.

Mivel többször is utaltam rá, hogy a Freesync milyen változásokat hozott pluszban az RX 480 mellé, ezért akit érdekel, az erről szóló rövid bemutatóm elolvasható itt.

A külön megvásárolható XFX HSF ventilátorok több színben, ára 6-7 ezer forint körül van

Lassan a végére érünk, így fontos információnak számít, hogy az első oldal képei "kölcsönzött" képek az Internetről, remélem, megértitek, hogy az új videokártyát nem óhajtottam darabjaira szedni.
Köszönöm mindenkinek, aki elolvasta jelen írásomat, és ha valakinek van építő jellegű gondolata, az kérem, ossza meg velünk hozzászólás formájában!

És hogy ne múljon el további teszt nélkül az év eleje, örömmel jelentem be, hogy készül (lassan, de biztosan) egy újabb írásom, mely három Be Quiet! terméket fog felölelni, közülük is leginkább a BQ Silent Base 800 számítógépházat.

És akkor íme az új LG 23MP68VQ-P monitorral a mostani gépezet bekapcsolás után

Hivatalos oldal: XFX
XFX RX480 teszt: Angol teszt

Mindenkinek kellemes fórumozást, a bitek legyenek Veletek!

Hunork

Hozzászólások

(#1) távcsőves


távcsőves
senior tag

Üdv!

Jó írás, összefoglalóban lesz helye.

(#2) and1ao


and1ao
őstag

:R nem kell többet írnom.

Guild Wars2!

(#3) Hunork válasza and1ao (#2) üzenetére


Hunork
veterán

Köszönöm! :K Nagyon örülök.
Még az is lehet, hogy címlapos lesz ;) Majd kiderül.

"Semmi ok nincs rá,hogy a jó miért ne diadalmaskodhatna éppolyan gyakran,mint a rossz. A győzelem mindig szervezés kérdése. Ha vannak angyalok,remélem,úgy szervezkednek,mint a maffia." K. Vonnegut

(#4) füles_


füles_
őstag

Nagyszerű munka, köszönjük! :R

(#5) fanti válasza Hunork (#3) üzenetére


fanti
addikt

Szép írás, köszönjük!
Nekem is ez van, illetve a GTR BE, és nagy elégedettséggel használom, tuning nélkül is mindenre bőséggel elegendő FullHD-ban.

Te vetté hozzá ventiszettet is (HSF100)? Az mennyi volt, és hol lehet venni?

[ Szerkesztve ]

GIGABYTE B550 Aorus Pro, AMD Ryzen 9 5950X, Noctua D14, Crucial Ballistix 4x16GB DDR4 3200Mhz@3800MHz CL18, Powercolor 7900XT, M.2 Samsung 981 2TB, M.2 Kioxia (XG6) 2TB, 2 x Intel 730 SSD 480GB, Crucial MX500 2TB, SEAGATE SkyHawk 6TB, 750W Gigabyte Aorus Gold, Evolveo T4, Samsung S43BM700UUXEN

(#6) Hunork válasza fanti (#5) üzenetére


Hunork
veterán

Köszönöm a szép szavakat! :R
Nem, nem vettem plusz ventilátort, és nem szedtem szét, már be is került az írásba, hogy a képek kölcsönvett képek, hiszen nem akartam darabjaira szedni az új jövevényt. :N

HS fan: én úgy tudom, hogy itthon nem kapni, de Amazonon láttam, 20$ -ért vesztegetik.

"Semmi ok nincs rá,hogy a jó miért ne diadalmaskodhatna éppolyan gyakran,mint a rossz. A győzelem mindig szervezés kérdése. Ha vannak angyalok,remélem,úgy szervezkednek,mint a maffia." K. Vonnegut

(#7) fanti válasza Hunork (#6) üzenetére


fanti
addikt

Nos, utánanéztem a HS Fannak, van idehaza iPonon is, de a legolcsóbb itt, úgyhogy be is rendeltem egy piros szettet tartaléknak.

Amúgy nagy örömmel olvastam az írásodat, jó ilyen műveket elolvasni mert jól érthető, egyszerű hétköznapi nyelvezetű, és sok információt hordoz. Nekem is volt előtte egy Gigabyte 380X Gaming-em, de azelőtt meg egy igazi monster, a Malibutomi féle MSI 290X Lightning, ami egy brontoszaurusz ehhez az XFX-hez képest, és mégis az XFX RX480 a gyorsabb, hiába a 290X brutális, 512 bites memsávszélje, és a GPU rengeteg sok számolóegysége, és az iszonyú étvágya.

Nekem nagyon kedves kártya ez az XFX RX480 GTR BE 8GB, holott az XFX mint gyártó számomra ismeretlen terep volt, de nagyon örülök, hogy megléptem, mert szerintem ez a legjobb 480-as kártya most mindenben.
Nagyon minőségi mindene, és iszonyat gyors is, halk, hűvös.....mi kellene még?!

[ Szerkesztve ]

GIGABYTE B550 Aorus Pro, AMD Ryzen 9 5950X, Noctua D14, Crucial Ballistix 4x16GB DDR4 3200Mhz@3800MHz CL18, Powercolor 7900XT, M.2 Samsung 981 2TB, M.2 Kioxia (XG6) 2TB, 2 x Intel 730 SSD 480GB, Crucial MX500 2TB, SEAGATE SkyHawk 6TB, 750W Gigabyte Aorus Gold, Evolveo T4, Samsung S43BM700UUXEN

(#8) Hunork válasza fanti (#7) üzenetére


Hunork
veterán

Azt hiszem akkor mindenben egyetértünk! :K
Nagyon sokat olvastam a cégről is, de azzal nem akartam kitölteni a sorokat.
Ez az idézet lehetett volna benne:

"Az XFX mindössze néhány év alatt nőtte ki magát, ma az észak-amerikai piac egyik legjelentősebb gyártója. Elsődlegesen Nvidia alapú grafikus kártyák és alaplapok szerepelnek a kínálatukban, de a gazdasági válság eredményeképpen visszaesett forgalom miatt a kínálat bővítésére kényszerültek. Tavaly év végén szerződést kötöttek az AMD-vel, így már ATI Radeon alapú grafikus kártyákat is gyártanak és forgalmaznak.

A cég termékpalettáján az olcsó, belépő szintű kártyáktól a legbrutálisabb többchipes csúcskártyákig gyakorlatilag minden modell szerepel, így mindenki megtalálhatja az anyagi kereteinek épp megfelelő XFX márkájú kártyát. A cég speciális kiadásokkal (pl. Black Edition) és játék bundle akciókkal is rendszeresen jelentkezik. (2009)"

És Fan ügyben ügyesebb voltál, lusta voltam itthon keresni. :) De az ár stimmel, ennyi kint is. (6k körül)

"Semmi ok nincs rá,hogy a jó miért ne diadalmaskodhatna éppolyan gyakran,mint a rossz. A győzelem mindig szervezés kérdése. Ha vannak angyalok,remélem,úgy szervezkednek,mint a maffia." K. Vonnegut

(#9) távcsőves válasza fanti (#7) üzenetére


távcsőves
senior tag

Troll on: a Gaming X GPU hűtése. ;]

A Sapphire féle villágitás váltás software helyet nyomógombal.

A többi legyen az XFX BE megoldása. Na ez lenne a BEST RX480.

[ Szerkesztve ]

(#10) fanti válasza távcsőves (#9) üzenetére


fanti
addikt

Ezen nem veszünk össze szerintem! ;)

[ Szerkesztve ]

GIGABYTE B550 Aorus Pro, AMD Ryzen 9 5950X, Noctua D14, Crucial Ballistix 4x16GB DDR4 3200Mhz@3800MHz CL18, Powercolor 7900XT, M.2 Samsung 981 2TB, M.2 Kioxia (XG6) 2TB, 2 x Intel 730 SSD 480GB, Crucial MX500 2TB, SEAGATE SkyHawk 6TB, 750W Gigabyte Aorus Gold, Evolveo T4, Samsung S43BM700UUXEN

További hozzászólások megtekintése...
Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.