2021. május 16., vasárnap

Gyorskeresés

LG 23MP68VQ-P Freesync monitor bemutató

Írta: |

[ ÚJ BEJEGYZÉS ]

Kedves PH olvasók, fórumosok!

Ismét jelentkezek, de most csak itt, blog bejegyzés formájában. Aki ismer, és olvasta eddigi cikkeimet, az tudhatja, hogy új alkatrészek beszerzése esetén odáig fajulok, hogy részletes tesztet, bemutatót írok, melyből a Logout oldalán cikk kerekedik. Most azonban csak egy monitor csere okán ragadtam billentyűzetet, így nem szándékoztam nagy terjedelemben szólni. Monitorok területén amúgy is amatőr zenész vagyok, látom a különbséget, de nincsenek speciális eszközeim, műszereim, sem laborom, így inkább a saját tapasztalataimra hagyatkozhattok, valamint személyes élményeimre. Remélem, így is egy érdekes bejegyzést olvashattok a következő percekben. Jelen bemutatóban lesznek hivatalos képek az eszközről, továbbá saját fényképek: vidéki menedékről, és játék képernyőmentések.

LG 23MP68VQ-P

Az LG 23MP68VQ egy 23 colos szerkezet, mely IPS panellel (AH), Full HD felbontással, 5 ms válaszidővel, 75Hz frissítési frekvenciával rendelkezik, és legkiemelkedőbb extrája maga a FreeSync. A piacon elérhető hasonló monitorok között versenyképes az ára (45 ezer magyar forint körül), és sokkal jobb játékélménnyel ajándékoz meg minket, mint egy sima 60Hz-es TN, vagy IPS megjelenítő. Külső megjelenése tetszetős, nagyon vékony kávája van oldalt, és felül, így még nagyobb méret benyomását érzékelteti az előtte ülő felhasználóval. Természetesen a vállalható ár magában hordoz egy-két extra szolgáltatás elmaradását is, mint például az állítható magasságú állvány, vagy az USB port hiánya.Sajnos a csomagolás nem sok mindent rejtett magában a monitoron és az állványon kívűl, kaptam egy sima VGA kábelt, ami félre tettem a PC szekrényebe.

A panel vastagsága az ilyen monitorok esetében megszokott méretet jelenti. Az állvány talán egyetlen felróható gyenge pontja, ugyanis igen vékony, ívelt talpon áll. Bár nekem nem jelent semmilyen hátrányt, azt azonban szeretném megjegyezni, hogy nem durva gémer fanoknak ajánlott, akik adott esetben egy elvesztett BF pálya után szétrugdossák a számítógépasztalt; ekkor az LG igen könnyen megborulhat.

Csatlakozókból szintén a szokásos felhozatalt kapjuk, azaz van HDMI, mely elengedhetetlen, ha ki akarjuk használni a Freesync nyújtotta előnyöket, és van még DVI és sima VGA port. Ami viszont nincs, és egyeseknek hiányérzetet okozhat, az a Display port. Továbbá külső tápos kiszerelésben érkezik, azonban ez annyira nem akadály, nem kell egy Commodore floppy meghajtóra gondolni!

Összeszerelése egyszerű, mint a kettes számrendszer. Súlya alig több mint 3kg, így nem ez lesz a legnehezebb darab, ha Lan partira igyekszünk. Menürendszere szintén könnyen kezelhető és értelmes, egy kis mini joystickal lehet navigálni, aki lelkes LG rajongó, már ismeri ezt a módszert. A menük és a parancsok gyorsan reagálnak, nem kell hosszú másodperceket várni. Külön jó hír azoknak, akik esetleg lusták a monitor kávája alatt matatni, hogy a monitorhoz adott CD lemezen megtalálható a beállításokat szoftveresen is vezérlő program.

A szürke árnyalatok megjelenítése a monitornak nem okoz gondot, a fehér és fekete színek közötti átmenetet egyenletesen jeleníti meg, legalábbis ez az én tapasztalatom. Ebből következik, hogy a háttérvilágítás is rendben van, nem kell attól tartanunk, hogy a sarkokban (jellemzően TN paneles jelenség) zavaró, idegesítő világosság pulzálna. Ez persze nem jelenti azt, hogy tökéletes a kijelző ezen tudása, de messze jobb, mint hasonló árban kapható társaié.

A betekintési szögek is rendben vannak, korábban nem tehettem meg, hogy oldalról nézzem fiam ámokfutását egy COD multiban, azonban most ez is elérhetővé vált. Amúgy a kategóriára jellemző 178 fokos szög a mérvadó. Ami talán a legfontosabb, hogy ez a fajta IPS panel elvitathatatlan érdeme, hogy viszonylag alacsony áron nagyon szép színeket, éles kontúrokat, gyárilag is viszonylag pontos beállításokat, egyenletes háttérvilágítást, alacsony válaszidőt és jó betekintési szögeket kapunk. Mindemellett a monitor a mozgásokat is szépen lekezeli, elmosódásoktól mentesen jeleníti meg, azt azonban el kell ismerni, hogy a nagyon gyorsan mozgó tárgyaknál egy hangyányit csökkenhet a részletesség. De ezt csak akkor lehet észre venni, ha kifejezetten erre koncentrál a szemünk.

Mi kell még? Hát az AMD Freesync technológia. Mi is ez? Nagyon röviden: megoldja a grafikus processzor és a monitor között felmerülő kommunikációs problémákat, csökkenti a kép szakadozását és szaggatását, hogy a játék gördülékenyen fusson. Persze erre lehet azt mondani, hogy ott a Vsync, mint lehetőség, és bár ez a funkció is csökkenti a képszakadozást, de emiatt a képkockák száma is csökken (természetesen az adott monitor képfrissítési frekvenciájának mértékére), az egér lemaradozik és az akadozás tönkreteszi a játékélményt. A Freesync viszont szinkronizálja a GPU-t és a monitort, így a képkockák akkor jelennek meg, ha már készen állnak – ennek következtében nincs szakadozás vagy lemaradás. Mindezek kiaknázásához két dolog kell: egy Freesync technológiát támogató monitor és egy AMD tervezte GPU-t tartalmazó videokártya.

Pontosabb, és részletes műszaki magyarázatot itt találhattok: [link], és itt: [link]

Amit erről személyesen el tudok mondani, hogy a játékok, főleg multiplayer esetében sokkal egyenletesebbek lettek, nincsenek megakadások, „szaggatások”, és talán most először fordult elő, hogy a Crysis 3 is talpon maradt. Itt kell még megjegyeznem, hogy a monitor Picture menüjében a Game módot választva akár 2 ms válaszidőt lehet kisajtolni belőle, ekkor minimális képminőség romlást lehet tapasztalni, vagy egyes játékoknál kis elmosódást. Ezt szintén csak a sasszeműek veszik észre, de hát valamit valamiért.

Végszóként pedig bátran tudom ajánlani ezt a monitort azoknak, akik nem engedhetik meg maguknak, hogy a 80-100 ezer forintba kerülő kijelzők közül válasszanak, és szép színeket, egyenletes játék élményt, továbbá kényelmes használatot szeretnének.

Az LG hivatalos oldala: LG

Hamarosan egy újabb bejegyzést olvashattok tőlem, egy kicsit részletesebben az XFX RX480 GTR videokártyáról! Az illetékes topikban jelezni is fogom majd, mikor elkészültem vele!

A képminőségért elnézést kérek, de a csere Lumia ennyit tud, a sajátomat 30 méter magasból megreptettem. :( Amint lesz jobb készülék, cserélem a képet, mert így sokat nem lehet látni.

Pár új kép, remélem, ezek jobban sikerültek:

Köszönöm mindenkinek, aki elolvasta jelen írásomat, és ha valakinek van építő jellegű gondolata, az kérem, ossza meg velünk hozzászólás formájában.

Hunork

Hozzászólások

(#1) deja vu


deja vu
addikt

A házról miért van bent kép? Gyorsan átfutottam evés közben a beszámolódat, meg ismerkedni kell az LG-vel mert keresik a népek. :)

Iphone 7 Plus | Sony A7R+Zeiss FE 35mm F2.8+Zeiss FE 55mm F1.8 | Eizo CX271+Eizo CS270+Eizo SX2262W+Eizo S2233W | Z170 Ext4+I7-6700K+Noctua U14S | GTX1070 Gaming | 16gb 3600MHz | 850PRO 768GB | Seasonic Platinum | Define R5+3xNoctua | Razer Taipan

(#2) Hunork válasza deja vu (#1) üzenetére


Hunork
veterán

Szia!

Csak annak okán, hogy ez a téli, napsütéses fénykép így néz ki a monitoron. sajnálom, hogy ugyanez a kép a régi TN paneles monitor esetében nem lett elmentve. Úgy lehetne látni a különbséget. A lényeg, hogy amit a képen látunk, az volt a valóságban is. De ha baj, akkor kiveszem a képet. :K

Remélem sikerült egy kis kedvet csinálnom a monitorhoz!

"Semmi ok nincs rá,hogy a jó miért ne diadalmaskodhatna éppolyan gyakran,mint a rossz. A győzelem mindig szervezés kérdése. Ha vannak angyalok,remélem,úgy szervezkednek,mint a maffia." K. Vonnegut

(#3) deja vu válasza Hunork (#2) üzenetére


deja vu
addikt

Szia!

Dehogy baj, maradjon a kép. :D Ha lenne olyan barátom, haverom aki játszik PC-n (20-on éves korosztály) akkor ajánlanám nekik, de sajnos nincs. Nagyon jó az ár/érték aránya. A monitoros topicban már rábeszéltem erre pár embert.

Iphone 7 Plus | Sony A7R+Zeiss FE 35mm F2.8+Zeiss FE 55mm F1.8 | Eizo CX271+Eizo CS270+Eizo SX2262W+Eizo S2233W | Z170 Ext4+I7-6700K+Noctua U14S | GTX1070 Gaming | 16gb 3600MHz | 850PRO 768GB | Seasonic Platinum | Define R5+3xNoctua | Razer Taipan

(#4) Nyugis


Nyugis
aktív tag

Szia

Nekem egy kérdésem van.
Egy átlag felhasználónak van különbség ezen monitor és egy 100 forintos darab között?
Most persze nem az át merore gondolok hanem a kép minőségre.
Ez a freesync dolog nagyon szimpatikus!
Illetve még az jutot eszembe hogy ha nvidia kártyád van akkor hiába freesync-es a minitorod nem használja /nem tudja értelmezni az nvidia, vsakaz amd-s vgak?

(#5) Hunork válasza Nyugis (#4) üzenetére


Hunork
veterán

Nem, az Nvidia a másik fejlesztést tudja, a G-Sync-et.
Freesync = AMD
Hogy mi különbség egy drágább között? Hát természetesen a kép minősége, a kontraszt arány...stb. nyilván egy drágább monitor jó esetben leveri technikai jellemzőkben az 50 ezres kategóriát. De ez utóbbiról a Milyen monitort vegyek topikban részletesebben tájékoztatnak. :K

"Semmi ok nincs rá,hogy a jó miért ne diadalmaskodhatna éppolyan gyakran,mint a rossz. A győzelem mindig szervezés kérdése. Ha vannak angyalok,remélem,úgy szervezkednek,mint a maffia." K. Vonnegut

(#6) ruti


ruti
Közösségépítő

szia,
jelenleg 2 ms-es TN paneles monitorom játszom
az IPS vonz más felhasználási területek miatt, de az 5 ms-tól tartok
tapasztalatod szerint jelentkezik elmosódás, utánhúzás gyorsmozgású játék közben az IPS panelen?

Session Closed << BlueGift - Magyarország első digitális PC játék sorsoldája <> http://logout.hu/cikk/bluegift_logout_hu/teljes.html >>

(#7) Hunork válasza ruti (#6) üzenetére


Hunork
veterán

Szia!

Nem, semmi ilyesmi nincs. Sőt, ennél a típusnál a Gaming mód le is viszi, bár én nagy különbséget nem tapasztalok, igaz, fiam játszik többet. Ami zavar, az magában a játékokban lévő elmosódás effekt. Ez nálam alapból ki van kapcsolva. Azt el tudom képzelni, hogy bekapcsolt módban ilyenkor lehet valami, még nem teszteltem. Én is 2ms TN-ről váltottam!!! És a 75 Hz alapból rátesz a régi 60 Hz-re.

"Semmi ok nincs rá,hogy a jó miért ne diadalmaskodhatna éppolyan gyakran,mint a rossz. A győzelem mindig szervezés kérdése. Ha vannak angyalok,remélem,úgy szervezkednek,mint a maffia." K. Vonnegut

(#8) ruti válasza Hunork (#7) üzenetére


ruti
Közösségépítő

köszi, ilyenkor a 75 Hz AMD és NV kártyánál egyaránt elérhető?

Session Closed << BlueGift - Magyarország első digitális PC játék sorsoldája <> http://logout.hu/cikk/bluegift_logout_hu/teljes.html >>

(#9) Hunork válasza ruti (#8) üzenetére


Hunork
veterán

Természetesen! Ez a része nem GPU függő. A Freesync már igen, az csak AMD. :K

"Semmi ok nincs rá,hogy a jó miért ne diadalmaskodhatna éppolyan gyakran,mint a rossz. A győzelem mindig szervezés kérdése. Ha vannak angyalok,remélem,úgy szervezkednek,mint a maffia." K. Vonnegut

(#10) laszlofme


laszlofme
csendes újonc

Konzolhoz mennyire lenne megfelelő ez a monitor?

További hozzászólások megtekintése...
Copyright © 2000-2021 PROHARDVER Informatikai Kft.