2020. július 13., hétfő

Gyorskeresés

OnePlus 3 és 3T CPU finomhangoló script

Írta: | Kulcsszavak: Oneplus . kernel . cpu . tweak . script . governor . scheduler . ütemező

[ ÚJ BEJEGYZÉS ]

Először is, kis bevezető. Hogyan is jött létre a a blogbejegyzés? Adott egy szuper telefon, amit szerettem volna kicsit több ideig élvezni egyetlen feltöltéssel. :)

A blogbejegyzésnek célja, hogy az eddig a megfelelő fórumba publikált OnePlus 3 scriptjeimmel kapcsolatos információk egy helyre kerüljenek. Akik már látták, nyugodtan scrollozzák át a már ismert részeket.

Először kész megoldások után néztem hátha mások is szembesültek ezzel az igénnyel. Így jutottam el az XDA Developers AKT fórumára, ahol rengeteg hasznos információt találtam (leginkább itt [link], köszönet értük ezúton is), azonban én saját megoldást szerettem volna, némileg más elvek mentén, valamint ami csak abba nyúl bele, amit én szeretnék, és amiről tudni vélem, milyen hatása van, így fejlesztettem magamnak egyet. :)

És akkor jöjjön a lényeg....

Fontos megemlíteni, hogy egy ilyen mobil kütyün a sebesség és a fogyasztás közötti egyensúly megtalálása mindig kompromisszum kérdése. A profilomban egy olyan kompromisszumot igyekeztem megvalósítani, ami ha kell, mozgósítani tudja a telefon teljes erejét, de rövid pillanatnyi terhelések esetén nem tekeri fel feleslegesen magasra a sebességét, ezzel bizonyos helyzetekben jelentős megtakarításokat elérve. Így sikerült kikísérletezni egy olyan profilt, ami csak egészen kis mértékben lassabb a gyárinál, miközben annál takarékosabban teszi a dolgát ezekben a bizonyos feladatokban. Elsősorban netezésre (Chrome) optimalizáltam, mivel itt nagyon gyakran futottam bele a gyári profil pazarló mivoltába, valamint nálam ez egy gyakori felhasználása a telefonnak.

FONTOS! A script(ek) vagy bármely itt említett módszer, információ vagy segédprogram által okozott vagy okozottnak vélt esetleges károkért SEMMILYEN felelősséget nem vállalok! Csakis hozzáértőknek, saját felelősségükre teszem elérhetővé, amit az információk, alkalmazások és scriptek felhasználói tudomásul vesznek és elfogadnak. Ha ezt nem fogadod el, arra kérlek ne is olvasd tovább ezt a bejegyzést!
A script nem próbál a beépített védelmek kikapcsolásával, vagy módosításával extra teljesítményhez jutni, mindössze a cpu órajel vezérlés és feladatütemező néhány beállítását paraméterezi át.

A profilnak szüksége van védett rendszer paraméterek módosítására, így sajnos ROOT jogosultság feltétlenül szükséges a működéséhez. A profilt a normál 5.0.1-as OxygenOS-en teszteltem, a gyári kernelével.

Valószínűleg a script működne más ROM-okon és kerneleken is, amelyek a gyárinak megfelelő interaktív governort és ütemezőt használják, azonban jó esély van rá, hogy néhány paraméter elérési útját hozzá kell igazítani, esetleg plusz paramétereket is finomhangolni.

Legyen itt néhány eredmény is a profillal, mire lehet számítani.
Geekbench 4.2 akku 2850 pont, CPU 1738/3958 pont. A gyári beállítással az akku teszt olyan 2300-2400 közötti pontszámot adott általában hasonló körülmények között.

A profil alkalmazásának általam ajánlott módja, hogy a Google Play Store-ból letölthető Terminal nevezetű alkalmazásnak [link] root jogosultságot adva végrehajtatjuk vele a scriptet.
Először az su parancs, majd a cd parancs a megfelelő mappa elérési útvonalával, majd sh parancs a scripttel.

A képernyőn látható, hogyha az alapértelmezett Download mappába töltjük le a scriptet, akkor hogyan tudjuk végrehajtani, és mit kell olyankor látnunk.

Ritkán előfordult nálam, hogy a telefon bizonyos beállításokat valamiért visszaállított a gyárira. Ezt ellenőrizendő írtam egy ellenőrző scriptet, amit lefuttatva ellenőrizhetjük, érvényben vannak-e a beállításokat végző script beállításai, illetve ha valami megváltozott, akkor pontosan micsoda. Az ellenőrzést ugyanúgy lehet futtatni, mint a beállítást elvégző scriptet.

A gyári energiatakarékos mód is működik a profillal, kikapcsolásakor a profil teljes mértékben visszaállítódik. Viszont fontos, hogy kikapcsolt energiatakarékos módban futtassuk a beállító scriptet.

A script beállításai újraindításkor elvesznek. Ez jó lehetőség a gyári beállításokhoz való visszatérésre is, ha valakinek az mégis jobban megfelelt az igényeinek, ugyanakkor akinek nincs ilyen szándéka, annak sajnos újraindítás után újra futtatnia kell a scriptet, ha továbbra is használni kívánja.

És akkor az elérhetőségek.
OnePlus 3:
Beállító script: [link]
Tesztelő script: [link]

OnePlus 3T:
Beállító script: [link]
Tesztelő script: [link]

A scriptnek készült egy friss, "automatikus" változata is, mivel a friss 5.0.3 OOS kellemetlenül gyakran állította nálam vissza a beállított profilom, praktikusan használhatatlanná téve az egyszer beállítós eredeti változatot. 5.0.1 OOS alatt is ajánlom a használatát, mivel időnként az is hajlamos önállósítani magát. Ez a változat a GPU órajelét is kis mértékben korlátozza, illetve tartalmaz némi fejlesztést az energiatakarékos móddal való zavartalanabb és hatékonyabb együttműködésre. Aki szeretné a script által beállított (és utána ellenőrzött) maximális órajeleket egyénileg felülbírálni, a script 363-374 közötti megfelelő sorainak átírásával ezt megteheti.

Ezt a változatot ugyanúgy lehet használni, mint a hagyományosat, azonban a terminál alkalmazást nem szabad kényszerítetten bezárni, ugyanis akkor a script futása megszakad. Azonban emiatt nem kell aggódni, a háttérben futó terminál és script nem növeli jelentős mértékben a telefon fogyasztását, ugyanis a script működését erősen optimalizáltam, ideje nagy részét alvással tölti, napi néhány másodperc processzoridővel beéri. A terminál alkalmazással a futó script állapota is megtekinthető.

Ennek a változatnak nagy előnye, hogy rendszeresen ellenőrzi, hogy érvényben vannak-e a finomhangolások, és ha nincsenek, újra aktiválja azokat, szükségtelenné téve a kézi ellenőrzést.
Az ellenőrzés gyakorisága a 356-os sorban állítható, én alapesetben 20 másodpercre állítottam be. Az ideális érték szerintem valahol 10 és 30 másodperc között van.
A script nem ellenőriz minden alkalommal mindent, a "Script is working..." kiírás alkalmával csak egy gyors, részleges ellenőrzést végez, és csak ritkábban, 60 gyors ellenőrzésenként csinál csak egy teljes, mindenre kiterjedő vizsgálatot, az ilyen vizsgálatot külön jelzi is a terminálon. A tesztelés folyamán ez a fajta kombinált ellenőrzési módszer bőségesen elegendőnek bizonyult.

Hasznos tudnivaló, hogy az energiatakarékos módot érdemes úgy bekapcsolni, hogy nem fut alkalmazás a háttérben, és megvárni, míg a scriptem visszajelzi az energiatakarékos beállítások alkalmazását. Enélkül bizonyos esetekben visszakapcsolódhat az egyébként ilyenkor kikapcsolódó 2-es CPU-mag, és ilyenkor sajnos a scriptem sem fogja tudni már detektálni az energiatakarékos módot, így nem igazán úgy fog működni, ahogy kellene neki. Ilyen esetben az energiatakarékos mód ki, majd ismételt bekapcsolása többnyire orvosolja a problémát. Ha valaki véletlen tud megbízhatóbb módot az energiatakarékos mód detektálására, kommentben kérem jelezze.

Ezt a változatot elsősorban 5.0.3-as normál kiadású OOS-re készítettem, gyári kernelhez, ezzel is teszteltem, egy sima Oneplus 3-ason. 3T modellem sajnos nincs, ahhoz csupán átírtam a megfelelő frekvencia lépcsőket annak az órajeleihez, valamint maximalizáltam az erősebb magokat 2,15Ghz-en, mivel már ott is kicsit fájdalmas ennek a CPU-nak az étvágya, 2,35Ghz már nehezen fért volna nálam bele az "energiatakarékos" fogalmába, elméletileg annak is rendben működnie illene. :)

Öntesztelős, folyamatosan futó script a sima 3-asra: [link]
illetve a 3T-re: [link]

Kérdések, kommentek, észrevételek, tapasztalatok nyugodtan jöhetnek a cikk fórumába.
Update: A fórumot érdeklődés hiányában lezártam.
Update2: időközben frissítettem a telefonom 5.0.8-as ROM-ra, és azon is tökéletesen működik az öntesztelő scriptem. A korai benyomások alapján nekem kicsit takarékosabbnak is tűnik a scriptemmel, mint az 5.0.3-as volt.

Használjátok egészséggel! :R

  • Nem lehet hozzászólni
Copyright © 2000-2020 PROHARDVER Informatikai Kft.