2019. április 24., szerda

Gyorskeresés

Mikulás és a fizika

Írta: |

[ ÚJ BEJEGYZÉS ]

A következő kisgyermekek számára erősen tiltott bejegyzést egy közösségi szájt által generált gyűjtő-oldalról loptam. Én nagyon bírtam, szerintem elég élvezhetően lett kivitelezve. Tessék élvezni:

"1. Egyetlen fajta ismert rénszarvas sem tud repülni, de mivel több mint 300.000 olyan élő organizmus létezik, amely még besorolásra vár, bár ezek nagy része ízeltlábú vagy baktérium, nem zárhatjuk ki azt, hogy a Mikulás mégis repülő rénszarvason közlekedik.

2. A földön 2 milliárd (2.000.000.000) 18 éven aluli gyerek van. De minthogy a Mikulás nem törődik a hindu, zsidó, buddhista vagy mohamedán gyerekekkel, így a munka a 15%-ára csökken.(378 millió). Háztartásonként 3,5 gyerekkel számolva ez 91,8 millió otthont jelent. Fel kell tételeznünk, hogy mindenhol akad legalább egy rendes gyerek.

3. A Mikulásnak, - hála a különböző időzónáknak és a föld forgásának - 24 helyett 31 óra áll rendelkezésére az ajándékok kihordására (ha feltételezzük hogy keletről nyugatra halad, ami logikusnak tűnik). Ebből az következik hogy 822,6 látogatást tesz másodpercenként. Ez azt jelenti, hogy 0,001 másodperce van minden egyes háznál, hogy lepakoljon, beugorjon a kéményen, megtöltse a zoknikat, a többi ajándékot szétszórja a fa alatt, visszamásszon a kéményen keresztül és felpattanjon a szánra. Ha feltételezzük hogy szóban forgó 91,8 millió otthon egyenletesen helyezkedik el a föld felszínén (ami persze nem így van), akkor két ház között a távolság 1,2 km. A teljes út pedig 117 millió (117.000.000) km, nem számolva azokat a kitérőket, amiket még a Mikulásnak is meg kell ejtenie.

4. Ez azt jelenti, hogy a Mikulás szánja mintegy 1000 km/s (1000 kilométer per másodperc) sebességgel halad, a hangsebességnél 3000-szer gyorsabban. (Egy hagyományos rénszarvas kb. 25 km-t tesz meg egy óra alatt, ha nagyon siet.)

5. A szán rakománya egy újabb érdekes kérdés. Feltéve, hogy minden gyerek egy kb. 1 kilogrammos ajándékot kap (ami röhejesen kevés), akkor a Télapó szánja mintegy 321.300 kg-ot nyom. Nem számítva a Télapót.(aki ha tényleg minden otthonban eszik egy kis édességet, mondjuk 2 szaloncukrot, akkor az út végére pontosan 2.943.000 kg-ot hízik, de ettől az apróságtól most eltekintünk.) Egy hagyományos rénszarvas max. 150 kg-ot képes elhúzni a földön. Még ha feltételezzük, hogy a repülő rénszarvas (lásd: első pont) tízszer ennyit képes elhúzni, akkor is minimum 214.200 kell ahhoz, hogy az egész szánt (Télapó nélkül) elhúzza. Ez a sok szarvas 353.430 tonnára növeli az egész pereputty súlyát. Csak összehasonlításképp jegyzem meg, hogy ez négyszer olyan nehéz, mint az Enterprise nukleáris meghajtású anyahajó.

6. Ha ez a 353.430 tonna súlyú szán 1000 km/s-os sebességgel közeledik, akkor nagy légellenállásba ütközik. A légellenállás felhevíti a rénszarvasokat. A két vezér rénszarvas másodpercenként 143.000.000.000.000 (143 trillió) Joule energiát nyel el. Elhanyagolható idő alatt égnek el, (eközben 234.000.000.000 decibel erejű robbanás hallatszik) kigyújtva maguk mögött a többi rénszarvast. Az egész szán (a rénszarvasokkal együtt) 4,26 ezredmásodperc alatt ég el. A télapót, akire eközben 297.500 N centrifugális erő hat, 120 kg-os Télapó esetén (ami nagyon kevés) 8.207.123 kg-os erő préseli a szán háttámlájához.

Én még mindig hiszek a Mikulásban!"

forrás: http://www.megalike.org

Hozzászólások

(#1) ^Clown


^Clown
(PH! kedvence)
LOGOUT blog

Nagyon nagy, jó volt újra elolvasni :C

(#2) total90


total90
(PH! kedvence)

Kuvajó :DDD

Ha nincs jó, ló a szamár is. Képeim: 500px.com/abenteuR Videóim: tinyurl.com/yb2nk3e6 Instagram @abenteuerkanal

(#3) CséZé


CséZé
(őstag)

alig elvont, aki ezt írta.

(#4) gamek!ller


gamek!ller
(senior tag)

Like :D

(#5) moha21


moha21
(PH! kedvence)

Ismertem, fasza is csak az nem értem, hogy centrifugális erő, miért hat rá egyenes vonalú egyenletes mozgásnál.?

Nem az az igazi férfi aki minden nőt meghódít, hanem aki ismeri a nagyfeszültségű földkábelek szigetelésének technikáját.

(#6) potyautas


potyautas
(lelkes újonc)
LOGOUT blog

Amit be lehet bizonyítani, abban már nem kell hinni! Tehát a Mikulásba vetett hitnek ezek után különösen erősnek kell lennie. :)

[ Szerkesztve ]

(#7) lorenzen


lorenzen
(senior tag)

Vélhetően fordítási hiba a centrifugális erő. Gyorsulásnak kell értelmezni. 2 kémény között fel kell gyorsulnia és le kell lassulnia a szánnak.
(A relativitás elmélet okán helytelen a számítás. A nagyobb sebességre gyorsuló test tömege növekszik. A növekedés mértéke ekkora sebességnél már számottevő.
Van még egy kis probléma. A szarvasok hiába tudnak ekkora gyorsulást és sebességet produkálni. Nem ismerünk olyan anyagot, ami kibírná a szarvasok húzóerejét. A szán sajnos az első indulás alkalmával szétesik.)

Adj vért, életet adsz!! (Az aláírás, a vámpírok támogatásával jöhetett létre.)

(#8) ABE válasza lorenzen (#7) üzenetére


ABE
(őstag)

Szóval te kételkedsz a Mikulásban? :DDD

(#9) moha21 válasza lorenzen (#7) üzenetére


moha21
(PH! kedvence)

Ekkora mértéknél még nem számottevő ez a fény sebességének " csupán " ezred része.

Kíváncsi lennék milyen egy ilyen szán doppler hatása. .>

[ Szerkesztve ]

Nem az az igazi férfi aki minden nőt meghódít, hanem aki ismeri a nagyfeszültségű földkábelek szigetelésének technikáját.

(#10) D1Rect


D1Rect
(PH! félisten)

Nagyon jól fel van építve a kis történet, szórakoztató. :D

"Sok hűhó semmiért, lehetne mondani, de egy tetszett pecséttel azért értékelem a mérnökök igyekezetét. Még akkor is, ha a Galaxy Note-tal nem sikerült kategóriát teremteniük. " - 2011

További hozzászólások megtekintése...
Copyright © 2000-2019 PROHARDVER Informatikai Kft.