2019. június 16., vasárnap

Gyorskeresés

A negyedik műtétem után

Írta: |

[ ÚJ BEJEGYZÉS ]

Unatkozom.
Elmesélem, hogy miért is.
Már két hete fekszem itthon majd teljes mozdulatlanságra kárhoztatva. Február 15.-én műtötték a jobb térdemet elülső keresztszalag szakadás miatt az OSEI-ben (Sportkórház).
A térdsérülést még 2000 telén egy Ausztriai síelés alkalmával szereztem, egy ostoba és elkerülhető eset következtében. Az alap hiba, hogy egyáltalán nem is kellett volna felmennem a hegyre, egy behavazott fekvőrendőr pont megfelelt volna az aktuális sí tudásomnak. De nem! Nekem kurva kék pályára kellett felcsámpáznom, hogy jól összetörhessem magam.
A második hiba a sílécen a kötést be se állítottam a méreteimhez, ennek következtében, amikor kiegyenesítettem a kanyart nem oldott le csak a bal léc a jobb meg fenn maradt a lábamon és szét is csavarta a térdem. Messze nem volt egy Pepsi érzés….fájt,de nagyon.
Az osztrák orvos persze egyből tudta, hogy mi a szitu a térdemmel és erősen javallta, hogy húzzak haza megműtetni, mert most még meg tudják varrni. Haza értünk, akkor még Szegedre, az orvos azt közölte, hogy ezt már csak kivenni tudja, ámen. Első műtét!
Egy pár évvel a műtét után már úgy gondoltam, hogy visszanőtt a keresztszalag és eljártam focizni meg miazmás. Többször kificamodott a térdem meg instabil volt, de együtt tudtam élni evvel. Volt egy melgibsonos halálosfegyveres „trükköm”.Volt, hogy úgy kifordult a térdem, hogy nem ugrott vissza, hanem nekem kellett visszacsavarnom. Horror látvány és fájdalom!
Míg az egyik ilyen hasonló esetnél (2007) a focipályáról vitt el a mentő az Uzsoki kórházba. Két napra rá megműtöttek és kiszedték a levált és az ízületek közé beékelődött porc darabokat. Az aneszteziológus kurvára elcseszett valamit a műtétnél. Spinális, gerinc közeli, érzéstelenítéssel operáltak. Zajlik a szokásos protokoll, hajoljon előre egy kis villanást fog érezni a jobb lábában….na ez esetemben úgy történt, hogy teljesen magától a jobb lábammal majdnem lerúgtam saját magamat a műtőasztalról!Anyád!Mindenki kimerevedett a műtőben, megfagyott a levegő. Forgolódom értetlenül senki nem szól hozzám, hogy ez mi a picsa volt??!!
Ekkor magukhoz térnek, leüvöltenek, hogy ne mozduljak mivel egy kurva nagy tű áll ki a gerincemből!!! Lecsekkolnak, hogy nem csináltak semmi maradandó kárt és lezavarják a műtétet.
Epidurális és spinális érzéstelenítés után 12-18 óráig nem lehet felkelni, mivel a gerinccsatorna még nem forrt össze és a gerincfolyadék (liquor cerebrospinalis) elfolyhat. Na, én nem keltem fel és mégis elfolyt.24 órával a műtét után felkelek (WC, mosdás) szólok a nővérnek, hogy fáj a tarkóm meg a nyakam. Biztos elfeküdtem! Lehet, gondoltam.
Másnapra olyan fejfájásom volt, hogy azt nem tudom leírni. Férfiember létemre mocskosul káromkodva, kapartam az ágykeretet, állítólag a dokit is megfenyegettem, hogy kicsontozom meg miegymás. Nem emlékszem, kitöltött mindent a fájdalom.
Tehát szivárgott a gerincfolyadék a műtétnél elkövetett orvosi hibából kifolyólag, amit követett egy minimális agyvíz elfolyás is, így dekompresszió keletkezett az agyban és ebből eredt a fejfájás. Közölték, hogy minél több folyadékot kell meginnom, hogy a szervezet pótolni tudja a hiányt. Ilyen lelkesen még sose vedeltem kórházi teát meg vizet, csakhogy javuljon a helyzetem. 16 liter folyadékot sikerült lenyomnom úgy, hogy igazából semmi javulás nem történt. Ekkor hívtak egy neurológust, aki megvizsgált és adott két barna tablettát, amitől a következő 18 órában azt se tudtam hol vagyok. De a fájdalom is elmúlt, még bent tartottak 3 napot és haza mehettem.
Folytatódott tovább az életem, de a térdem még mindig gáz volt keresztszalag hiány miatt. Felkerestem az Uzsokis dokit (2008) és megbeszéltük, hogy megcsinálja a szalagpótlást. Megtörtént, minden rendbe ment, a rehabilitáció is problémamentes volt.4 hétig nem kelhettem fel csak mosdó és egyéb szükségletek. Utána négy hét mankózás plusz gyógytorna. Ezt követően még két hét utógondozás és ezután mehettem vissza dolgozni.
Minden rendben ment, úgy éreztem, hogy most már megint minden a régi, stabil a térdem és nem is fáj. Hurrá!
De! Mindig van egy de!!
Meló közben egy teljesen hétköznapi mozdulatot követően kifordult a térdem és minden elfelejtettnek hitt fájdalom visszaköszönt. Para!! Dokihoz vissza, mondom, mi van, anyázik. Elküld röntgenre és kiderült, hogy a saját szövetem, amiből a pótlást csinálták, nem épült be a keringésbe és kilökte a szervezetem. A statisztika szerint 10000 esetből egy a valószínűsége. Pont én!!
Vázolja, hogy jelen állás szerint mik a lehetőségeim. Evvel együtt lehetne élni ha megerősítem az izomzatomat jobban. De! Megint az az átkozott de! Sajnos nekem túl lazák az ízületeim és emiatt nem lenne ez az ideális megoldás nekem, csak a műtét. De most egy kicsit komolyabb. Mivel Ő úgy látja, hogy nagyon ferde a lábszárcsontom ezért az implantátum nagyon megfeszült és így lehetett, hogy nem sikerült neki asszimilálódni. Tehát a megoldás két műtét. Az elsőn csinálnak egy lábszárcsont tengely korrekciót majd megint a keresztszalag plasztika. Ez fél év szenvedés!!!
Ezt nem tudom vállalni, most mit csináljak?! Szerencsémre unokabátyám az élsportban tevékenykedik már 20 éve és az ő kapcsolatai révén sikerült bekerülnöm Magyarország egyik vezető térdspecialistájához. Tavaly novemberben elmentem hozzá vázoltam neki a helyzetem, megvizsgált és egyértelműen kijelentette, hogy ez egy műtéttel simán megoldható. Hurrá!
Protekcióval februárra! kaptam időpontot. Az időpont előtt 10 nappal kaptam a dokitól egy e-mailt, hogy mit is kell addig elintéznem. Kórházba be.16-án megműtöttek, spinális érzéstelenítéssel, hibátlanul. A műtét során a csont-patella ín-csont rögzítést alkalmazták amiről linkelek majd videót. Az operáció során eltávolították a térdemből az előző keresztszalag plasztika velejáróit, úgymint kettő csavar és egy ácskapocs. 19.-én elhagyhattam a kórházat. Azóta itthon kötelezően fekszem, napi 7*6 percet kelhetek fel, két óránként a gyógytornász által begyakorolt egyszerű „edzést” kell csinálnom.
Kaptam egy lábmerevítőt, amit kéthetente állít be az orvos, hogy mennyire hajlíthatom be a lábam. Most még csak 30°C-nál járok. Sajnos az alvással vannak a legnagyobb problémáim, mivel sehogy se jó egy idő után meg persze a legkisebb érintés is fájdalmas.
Nagyjából így állok-, fekszek- most, betartok minden előírást szigorúan, hogy minél előbb felépüljek, mert elegem van már így negyedére mindenféle műtétből. Még egyet nem akarok!

Ez egy animált műtét
Majdnem ilyen volt a műtétem

Így nézett ki a térdem nemrég

Hozzászólások

(#1) gamerkiller


gamerkiller
(senior tag)

Mielőbbi felépülést és boldog életet kívánok neked a továbbiakban! :R
Gondolom síelni többet nem fogsz!! :)

Sony PSP Slim & Lite + 8Gb, Nokia N Series 73 + 2Gb ¤¤ Steam: hayhap4pa ¤¤ Bad Company 2 : Hayh4

(#2) Mr.Csizmás


Mr.Csizmás
(PH! félisten)

hú b*zmeg ezt még végigolvasni is horror volt (pedig láttam már miegymást, rosszabbat)

mielőbbi jobbulást! :R

| Cicu & Cica VI | id: fritzkandur (#2997 Bnet) | 3D nyomtató hobbista |

(#3) hfrankee


hfrankee
(senior tag)

Köszönöm nektek a jó kívánságokat! :R
A síelés meg felejtős sajnos..

"Minek a büszkeség, mikor a teljesítmény önmaga jutalma"-Twin Peaks

(#4) Mobi28


Mobi28
(kvázi-tag)

Bazze ez nagyon durva!!! :Y

(#5) Thunderzolee


Thunderzolee
(PH! addikt)

Jesus..

Azért megnyugtató, h végre rendbe jössz majd. :K
Kitartás, most már nincs sok hátra.

Javíts ki nyugodtan, ha tévedek valamiben. :)

(#6) kovsol


kovsol
(PH! félisten)

elolvastam és totális lehangoltság érzetem lett utána :( még olvasni is iszonyat volt, nem hogy átélni, nem tudom milyen lehet, és bízom benne kevés ember fogja ezt átélni

jobbulást, talán most már helyre jön a lábad

May the Force be with you - facebook.com/KovsolPhoto

(#7) Zolaash


Zolaash
(fanatikus tag)

Még jó, hogy sport egészséges. :U
Mielőbbi gyógyulást! :K

Nem öregszem. Szintet lépek!

(#8) gamerkiller válasza Thunderzolee (#5) üzenetére


gamerkiller
(senior tag)

Hát úgy legyen. Mint olvastad hitte már azt ebben az ügyben hogy már rendbe jön..

Sony PSP Slim & Lite + 8Gb, Nokia N Series 73 + 2Gb ¤¤ Steam: hayhap4pa ¤¤ Bad Company 2 : Hayh4

(#9) hfrankee


hfrankee
(senior tag)

Kösz a jó kívánságokat!
A sport meg ha ésszel-nem úgy ahogy én-csinálják csak jó lehet.
Kíváncsi vagyok mit mond majd a doki, hogy mikor kezdhetek el megint focizni.Bár ha a legkisebb kockázat vagy ellenvetés is felmerül,akkor marad a Fifa10 :O

"Minek a büszkeség, mikor a teljesítmény önmaga jutalma"-Twin Peaks

(#10) hfrankee


hfrankee
(senior tag)

Most már 50°C-ot betudom hajlítani a térdem!!De azért nem erőltetem,mert nagyon nem kellemes érzés :(
De már haladás... :C

"Minek a büszkeség, mikor a teljesítmény önmaga jutalma"-Twin Peaks

További hozzászólások megtekintése...
Copyright © 2000-2019 PROHARDVER Informatikai Kft.