2021. december 3., péntek

Gyorskeresés

Retro Kocka Kuckó, avagy első szárnypróbálgatásom...

Írta: | Kulcsszavak: retró . kiállítás . PC . Amiga . Commodore . Konzol

[ ÚJ BEJEGYZÉS ]

Hétvégén tető alá hoztam egy egyszemélyes kis retro számítógépes kiállítást, játéknapot, kinek hogy tetszik. Első alkalom volt, helyszín Mártély, (ide jártam általánosba) Tisza-parti kis falu, 10 km-re Hódmezővásárhelytől. Mivel azt hosszúnak találtam, hogy "retro számítógép és videojáték kiállítás", kreáltam egy blickfangos nevet, így lett RETRO KOCKA KUCKO az esemény neve.
Pénteken reggel 6-ra mentem, ahol volt osztálytársam, aki most az ÁMK vezetője várt. Ő segített bepakolni a gépeket, hogy 8 órára mire megérkeznek a gyerektábor ifjai, nagyjából kész felállás legyen. Kicsivel 7 előtt befutott Apám is a CRT kistévékkel, amit előzőleg kivittem hozzájuk. Kb két kombi-kanyarnyi holmi.
A kiállított cuccok a SNES kivételével (ez egy jó sztori, ismerősöket invitáltam, mikor a pár hölgytagja elkottyantotta, hogy neki megvan még gyerekkorából, és még pár eredeti játéka is van hozzá, kölcsön is kértem gyorsan..) az enyémek... 🙂
A péntek délelőtt a kényelmes beállásal telt, illetve a srácok információ-éhségét kelett enyhítenem, hogy melyik játékkal mit kell csinálni, vagy hogy kell irányítani..Mintha kicsit hiányozna belőlük a felfedezés vágy..
A kétkezes kontrollerrel - bármilyen régi darab - szinte azonnal tudtak játszani, hiszen ez van a mai konzolokhoz is, legfeljebb a fogása más. A botkormány (joystick) eleinte szokatlan nekik, de aztán gyorsan belejönnek, és jó látni, amikor már a játék hevében jönnek a reakciók, kiabálások. Főleg, ha egyszerre 4-en is lehet egymás ellen játszani. :) A Dynablasater bejött nekik ( - jé ez Bomberman! felismerés jön valamelyik gyerektől.) Aztán volt olyan is, hogy rákérdeztek, ezen van-e Minecraft? :)

Időnként beült Misa bácsi is a fiatalokkal megküzdeni, illetve pár üres percünkben nosztalgiáztunk egyet a C16os felett, hogy anno mikkel játszottunk számtech órán. (Űrpók, Viktor a piktor, Tower of evil)
Hálistennek 90%-ban minden működött. Másnapra csak egy TFT monitort, és egy laptopot hoztam (ami jó döntés volt, mert épp volt rajta Half Life, és valaki annak örült.) Jövőre illene asszem CS-t is hozni, hogy a fiatalabb generációk is megtalálják a számításaikat.

A felhozatal:
C64, C16, Amiga, NES, SNES, Megadrive, PS2, 486->1000Mhz-ig pár gép, vagy laptop, összesen 17 eszköz.
Másnap szombatra volt meghirdetve publikusra az esemény. Teltház ugyan nem volt, de legalább bárki hozzáfért bármihez., illetve az előző napról pár srác nagy örömömre visszajött, mert "az a játék,az jópofa volt... " De volt olyan is, aki mostanában kapott rá a retrózás ízére, és előzetes megbeszélés alapján, elhozta a floppylemezeit, hogy átnézzük a tartalmukat.

Pár látogatónak, -mint egy DJ a diszkóban- teljesítettem a kívánságát, hogy újra játszhasson régi Commodore-kedvencével, amit rövid kvíz után (milyen volt a játék, mit kellett benne csinálni, stb) sikerült elővarázsolnom mivel szerencsére volt nálam egy munkás laptop, meg egy SD2IEC.

Köszönet mindnekinek, aki eljött, és remélem jól éreztétek magatokat!

Külön köszönet a fényképekért Szatmári Anettnak, és a plakátért + bannerért Kerékgyártó Gyulának, aki türelmesen módosítgatta a tervet.


(L:/dl/upc/2021-08/286461_240706924_1555563328126402_6408677541107256288_n.jpg)(/L)

Hozzászólások

(#1) berus.berus


berus.berus
lelkes újonc

Az Amiga 600 nagyon hiányzik a gyűjteményemből, vevő vagyok rá...! ;)

Berus (Viszlát Linux...!)

(#2) hege8888 válasza berus.berus (#1) üzenetére


hege8888
aktív tag

Ráadásul ez A300 revíziós nyáklapos...

Régi 15"-17"Dell lapos monitort, Olivetti billentyűzetet, egeret keresek.

(#3) Alex91


Alex91
félisten

A Joystickokat honnan szerzed be? :)

Dicsõséges nagyurak, hát Hogy vagytok? Viszket-e ugy egy kicsit a Nyakatok? Uj divatu nyakravaló Készül most Számotokra... nem cifra, de Jó szoros.

(#4) hege8888 válasza Alex91 (#3) üzenetére


hege8888
aktív tag

Hát ez nem két hónap alatt gyúlt össze... :) Ha a DB9-es joyokra gondolsz, akkor szépen, szorgalmasan jött össze. Sokan ideadták anno a családi/baráti körből a lerakott/leharcolt Commodore-állomány maradékátt, mikor költöztek, felújítottak.. Most volt is, aki megörült/meghatódott, hogy úristen ez megvan még?, stb..

Ami kimaradt az írásból, hogy kellett két éve egy fülei BRSZK, meg az aszony beszólása, hogy "fogadjunk neked is van ennyi ...-od a padlásra összegyűjtve", Igen itt begondoltam, hogy ne csak a csipkerózsikázzanak a cuccok, hanem kezdjünk vele valamit...
Szóval köszönet a közvetett motivációért a BRSZK-s csapatnak!

[ Szerkesztve ]

Régi 15"-17"Dell lapos monitort, Olivetti billentyűzetet, egeret keresek.

(#5) AxBattler


AxBattler
félisten

Grats a gyűjteményhez, és a szervezéshez - jó kis program lehetett! :C
Máig sajnálom, hogy az AMIGA nekem tokkal-vonóval kimaradt, C64 után Celeron300A jött.

KERESEM: Silverstone Sugo SG05 ................................................................... Cable management is for the weak! ELADÓ: Lian Li PC-Q11 .................................................................................................................................................

(#6) hege8888 válasza AxBattler (#5) üzenetére


hege8888
aktív tag

Szept 18-19 hétvégén lesz Budapesten (ReGameEx) is és Fülén (BRSZK) is program, akár egyik nap ide, másiknap oda..

Régi 15"-17"Dell lapos monitort, Olivetti billentyűzetet, egeret keresek.

(#7) helkis


helkis
addikt

Up! Hogy meglegyen! :R

"Egyedi vagy és megismételhetetlen! Csakúgy, mint bárki más!!!'" - 3Dmarkillers - hwbot.org

További hozzászólások megtekintése...
Copyright © 2000-2021 PROHARDVER Informatikai Kft.