2021. október 23., szombat

Gyorskeresés

Lego jófogásaim - érték-e a mai srácok szemében?

Írta: | Kulcsszavak: Lego . érték . jó vétel

[ ÚJ BEJEGYZÉS ]

Rövid idõn belül két sztori is megesett velem Legoval kaplcsolatban, ennek kapcsán felmerült bennem pár gondolat, hát megosztom veletek. Elöljáróban annyit, hogy én (is, mint többen is itt a Logouton) gyerekkoromban jókat legoztam, egy nálam jómódúbb srác szatyornyi ömlesztett készletét boltoltam meg. Így viszagondolva valószínüleg pár Legoland készlet volt, ami a mai City sorozat elõdjének felelt meg. Továbbá volt egy valamilyen egyszemélyes kis ürsiklóm, meg egy szintén egyfõs holdjáró, fémkeresõ detektorral, kis kõzetgyűjtõ ládikával. Ezekbõl aztán csináltam én magamnak kamiont, autókat, helikoptert, ürhajót, mikor mit volt kedvem játszani. Füzetbõl sosem építettem, tetszett az, hogy mindent én találhattam ki. Volt még valahonnan egy 86-88 környéki Lego katalógusom, abból merítgettem ihletet.
(Ha valakinek van ilyenje pdf-ben küldje már el, vagy a linket)
Tehát ömlesztett párti vagyok, már csak a készletek ára miatt is, meg amit írtam; szeretném én is, ha a srácaim mutatnák majd nagy büszkén, hogy mit találtak ki.
Na ennyit felvezetõnek.

Olyan két hete párom kiszúrta a Facebook helyi Kismama- Anyuka adok-veszek csoportjában, hogy 4,3 kg ömlesztett Lego helyben 10000 HUF-ért. Nagyobbik fiam jelenleg a Duplonál tart. (Szintén ömlesztett, nem trendi Verdás, meg állatkertes, és biztos van vagy 15 éves készlet. Már csak a figurák desingje miatt is gondolom, de legalább van benne többféle jármű, figurák, állatok) Korábbi Vaterás megfigyeléseim alapján, ez a 4,3 kg ennyi pénzért elég jó vétel, (A 4-4,5 kgs ömlesztettek 25-30 ezerért voltak akkor fent.) A cuccról fel tett pár kép alapján is jónak tûnt, bár gyanús volt, hogy volt benne két nagy zöld plató-elem. Na ez vagy valami Lego-klón lehet, vagy a kissrác kétszer kapta meg ugyanazt.. Végül a párom ment el érte, de azért az eredetiség ellenõrzésén túl a azt is a lelkére kötöttem, hogy nézze meg tartalmaz-e a csomag figurát, kerekeket, és szélvédõkõt. Két nagyobb cipõsdoboznyi volt a pakk. Este a srácok lefektetése után Apuka gyorsan legózni kezdett: 12 db szélvédõ, vagy 25-30 pár kerék, figurák, a két zöld plató, egy lánctalp, 4 markoló kanál, néhány útmutató. A spéci elemek alapján kis guglizás után az eredmény:

City 7998 Nehézpótos teherautó (hát ezért volt két zöld plató:) )
City 7990 Beton mixer
City 7248 Lánctalpas markoló
City 7991 Szemeteskocsi
Creator 5864
Creator 5865
Technic 8260 Traktor

És az elemek alapján még valamilyen Atlantis és Gyûrûk ura cucc.
Neten csak a 7998 készlet olyan 10-11000 HUF..
Páromat faggattam, hogy meg voltak szorulva, vagy mért volt annyira sürgõs eladniuk? A válasz: a srác valamilyen XBOX játékot akart venni, és arra kellett a zsozsó, és 11 évesen már nem érdekli a Lego. A mai kissrácok is már inkább pixeleken öldökölnek, a békés gyerekkor mehet a levesbe...
Hmmm... :(

A másik sztori: Alig néhány nappal a "jó vásár" után, párom a szomszédasszonnyal sétlált a környékünkön, a kissebbik gyerkõcöt tologatva. Elmesélte neki a "jó vásár" történetét. Egyszercsak a szomszédasszony kiszúrja, hogy "nézd a kuka mellé le van téve egy kék Lego tárolódoboz". Telefon nekem, hogy ha arra jövök haza, nézzem meg. Jó megnézem, biztos eltört a doboz, kidobták, gondoltam szkeptikusan. A kék 2x3 bütykös nagy dobozról van szó. (Lego 4496) A tetején kb fél méter magas nagyméretû könyv csomag. Felemelem a könyvekkel együtt a doboz tetõt, és alig akarom elhinni amit látok: a dobozban Lego elemek, favonathoz pályaelemek és kocsik,vagy 5db Shell-Ferrari autó, pár fém kisautó. A könyveket is megnéztem: csupa mese és kisgyerek könyv: Ablak-Zsiráf, Gõgös Gúnár, Mosómasa Mosodája.
Mind jó állapotban, van amelyik szinte 100%-os állapotú. Hál istennek nem vagyunk a kukázásra szorulva, (bár nem is Pick-szalámival van 20.-a után tömve a szendvics) de szégyen, nem szégyen, ezt vittem haza, ahogy volt. Otthon a részletes mustrálásnál még egy meglepõ dolog ért. Az egyik könyv elején ott a beírás, hogy XY elsõ osztályos tanulónak szorgalmas tanulmányi eredményéért.. Dátum alapján a srác most olyan 13-14 éves.. Oké, nyilván azért került a kuka mellé, mert tisztában voltak vele, hogy másnak talán jó lesz. De csak ennyit ér??

Ennyit ér az emlékbe kapott könyv is? Nem mondom, hogy én otthon a nappali fõ polcán tárolom a jó tanulmányi eredményemért kapott könyvet, de Anyáméknál tuti megvan még. Vagy ha nem a srác tette ki, hanem a szülõ, akkor meg hmmm, milyen normák, milyen értékrend szerint nevelhetik a srácot, hogy ilyesmit (akár anyagi, akár eszmeit nézünk), csak így zsupsz! Kidobják, vagy hagyják, hogy a gyerek kidobja. Ki vele, kell a hely..

Örülök is a szerencsénknek (Pár évi ajándékvásárlás megoldva, értelmes, minõségi játékkal, és én is legózhatok ismét, nem is beszélve a könyvekrõl, :)) ), de meg is vagyok döbbenve, hogy a mai srácok számára a Lego varázsa nem olyan tartós/értékes mint gondoltam? Az iskolai elismerés kidobása is valahogy azt sugallja nekem, hogy a fiatalok azt látják; a tudás nem érték? Vagy csak egyszerûen jomódúbbak, mint az én értékrendem diktálj? Neten ez az egész azért egy 12-15000-t megért volna simán.

Hozzászólások

(#1) Fr0z3n


Fr0z3n
őstag

Rövid leszek és velős: Kib.szott mázlista! :D

(U.I.: kicsiit sok a helyesírási hibád :DDD )

(#2) lapa


lapa
veterán

a kisebbiknek vegyél primot majd még duplo előttre.

azzal meg ne foglalkozz kinek mi mekkora érték. persze ha lehetőség van rá kérdezz rá az eladó szüleinél, mert ilyen idősen hajlamosak sumákolni.

volt, hogy én is eladtam volna, de szerencsére nem engedték, sumákolni meg nem volt merszem.

sose tudhatod miért rakták ki, lehet családi tragédia vagy más, amire nem gondolunk. persze valósziinűleg csak kirakták.

[ Szerkesztve ]

(#3) Wanderlust


Wanderlust
tag

De szerettem a Lego-t! :D A mai napig megvannak a szekrény mélyén :) Linkek a katalógusokhoz:

http://www.worldbricks.com/
http://www.brickfactory.info/

[ Szerkesztve ]

(#4) RexMaximus


RexMaximus
aktív tag

Ugy erzem elkezdem nezegetni ezeket a lego csomagokat :)

Kolokkoromban csak par kisebb repulom meg hasonlom volt. Most behozom a lemaradast :D

(#5) greenity


greenity
aktív tag

Nálunk is hugóca is meg én is sokat játszottunk, legóztunk. Anyum mesélte, hogy otthagyhatott 1-2 órára a legóval, amíg főzött, én építettem :) Nekem még valami kisebb méretű volt. Húgom kapott egy duplo-t, meg persze megmaradt az eredeti .

"Egy mosolynál jobb a több"

(#6) mickemoto


mickemoto
senior tag

Szomorú történet. Sajnos a mai gyerekek annyira el vannak halmozva játékokkal hogy már nem tudják értékelni azt.Amikor megkapja boldog de miután jó esetben néhányszor játszik vele megy szépen a dobozba vagy szekrénybe a kupac tetejére.

Emlékszem gyerek korunkban öcsémmel kaptunk egyik karácsonyra közösen egy legó várat, úgy 6-7 évesek lehettünk.(Egyébként játékot csak karácsonyra kaptunk, legónk nem is volt több később sem.Ennek ellenére soha nem unatkoztunk, ami játékunk volt arra mindig vigyáztunk( társasjátékok, műanyag katonák :DDD ),mind egy szálig fellelhető valahol a rokonságban. ) Soha nem tudtuk megunni. :) Ha most elővenném még mindig el tudnék vele játszani.Persze azóta már megörökölte a családban egy kisgyerek, de még mindig megvan és várja a következő generációt.(ha lesz rá igény :U )

Az információ korában a tudatlanság az választás kérdése. A tudás hatalom! A nem tudás a hatalom vak és engedelmes kiszolgálója!

(#7) 426os válasza mickemoto (#6) üzenetére


426os
őstag

Szerk: Igazából nem válasz akart lenni, csak félrenyomtam :)
Én is csak karácsonyra kaptam anno egy-egy kisebb készletet (hóeke, versenyautó stb). Illetve később, amikor már kaptam zsebpénzt évek alatt sikerült összegyűjtenem egy nagyobb készlet árát (kb 15k volt, két monster truck, szervizautó, ugrató stb). Meg volt valami kis román lego-utánzat készletem is, ami hellyel közzel illeszkedett is a rendes legóhoz, de mindig szétestek. Nagyon imádtam, rengeteget játszottam a nappali közepén szétborítva szüleim legnagyobb örömére, főleg, amikor ráléptek mezítláb egy-egy kisebb elemre :D Még most is megvan mind, összesen egy nagyobb cipősdoboznyi legóm van. Ez mai fejjel nem tűnik soknak, de kiskoromban elég nagy mennyiségnek tűnt, sőt, az egész utcában kb csak nekem volt legóm, így mindenki a csudájára járt, illetve mikor már nem annyira játszottam, mindig meg akarták venni. Még szerencse, hogy tisztában voltam az értékével és tudtam, hogy annyit úgysem adnának érte, így a környékbeli gyerekeket mindig elhajtottam, meghirdetni meg lusta voltam. De így utólag örülök ennek a lustaságomnak.
Remélem, hogy majd ha lesz saját gyerekem ő is szeretni fogja. Nem utolsó sorban az ajándékvásárlást is megkönnyíti majd :D

[ Szerkesztve ]

.

(#8) lapa válasza mickemoto (#6) üzenetére


lapa
veterán

ez érdekes kérdés, és sokat gondolkodtam rajta én is. végül a tapasztalataim azt mutatják, hogy nem azon múlik elhalmozod-e. a megbecsülés nevelési kérdés is, amit meg ő épiit az meg mégpláne külön kategória.

a nevelési kérdés alatt azt értem, hogy ha leülteted a gép elé játszani egész nap, akkor a gép előtt fog játszani egész nap. ha nem adod meg neki a könnyebb út lehetőségét, akkor (többet) fog legozni, meg minden mást játszani.

persze nehéz ügy. mi például beleestünk abba az előzőleg nem nyilvánvaló hibába, hogy kapott pár hero factory legot (ez ilyen "könnyiitett" lego, testrészeket meg páncélokat lehet összepattintani), és - bár abból nagyon komoly szörnyeket meg robotrendőröket csinált - ezzel az "igazi" legozástól vett el nagyon sok időt, ami mégiscsak egész más kreativitási szint.

(#9) RexMaximus


RexMaximus
aktív tag

Valalki tudja, hogy hivtak azokat a muanyag jatekbabukat amiknek a laba "egybemozgott". Abbol is volt mindefele. Indian, covboy, katona stb, fegyverekkel, kardokkal, agyu, lo var satrak stb. Abbol sok volt kolokkoromban :).

Mas nem egeszen idetartozo de azert megis kivancsi vagyok ti hogy latjatok. Azon a kornyeken lakok jelenleg kb, ahol gyerekkorom egy idejet is toltottem. (BP XVIII. Lakatos telep - piros iskola). Kolokkoromban rengeteg gyerek volt kint. Bringaztak fociztak vagy eppen egymast gyepaltak :). Most egy kolok sincs kint. Egy nincs. Leszamitva a kis tiniket akik jatszoteren bandaznak, bagoznak. Ennyire megvaltozott a vilag? Harmicas eveim elejen jarok, bar volt gepem, am mikron ugye delutanonkent lehetett jo meseket is nezni de azert megis eleg sok idot bandaztunk kint. Nyaron meg jottek ki ertunk az osok, hogy ideje mar hazamenni :)

Feletek mi a helyzet? Hogy latjatok ezt? Gyakorlo szulok esetleg?

Szerk.: Lakasban lakunk, kis dogokkel (3db kutya). Igy napjaban tobbszor is setalunk egy kort a kornyeken. De babakocsis kismamas-pulyas csoportokon kivul semmi. :)

[ Szerkesztve ]

(#10) Ellia


Ellia
őstag

Rengeteg legóm van az ágyam alatt, számos készlet, számos fajta. Őrzöm majd a leendő utódoknak :)

Amire büszke vagyok, hogy az első legomat amit 3 évesen kaptam a mai napig össze tudom rakni, ez lenne az :)

Jelenleg már csak minifigurákat vásárolok, de azt nem tudom megállni, inkább beáldozok két sört egy figuráét, azok is gyűlnek szép számmal :)

A LEGO meg örök, a világ legkreatívabb játéka szerintem minden korosztálynak! :)) Kidobni meg bűn!

[ Szerkesztve ]

További hozzászólások megtekintése...
Copyright © 2000-2021 PROHARDVER Informatikai Kft.