2022. november 28., hétfő

Gyorskeresés

Sony DSC-W290 optika javítása/elrontása/szerelése :D

Írta: | Kulcsszavak: sony . kompakt . optika . javítás

[ ÚJ BEJEGYZÉS ]

A múltkori Samsunggal együtt jött ez a Sony DSC-W290, ami azért egy elfogadhatónak tűnő kompakt. 12MP, 5x zoom, fémház, lítiumakku. Még jobban fáztam ettől, mint a Samsung optikájától, mert pár éve pont egy Sony-ban fogtam az optika hátlapjáról bevezetett rugót (spoiler : ebben is volt :D )

Láthatólag valami ráesett, mert optika se ki-se be, és a front díszítőelemeken nyomódások voltak.

Szétszedni elég könnyű. Szokásos minden csavar ki, hátlap lepattint, előlap lepattint. Az oldaláról a két díszcsík lejön, a kijelzőt tartó fémlemez könnyen felemelhető, kiforgatható, és a szalagkábelek kihúzhatóak. Itt már csavarozni se kell, mert az egész lemezt a burkolat oldalsó csavarjai tartják. A vaku kondenzátora + az AF LED van még egy szalagkábelen, ami a gép tetejéről jön, ezt kihúzzuk, és kint is van az egész, csavar nélkül. A dokk csatlakozóját érdemes még kivenni, ez egy nagy flexkábel, egy csavarral.
Az optikát nem tartja semmi, két szalagkábele van, a szenzor + a vezérlés, kihúzni, optika kiforgatható (a gép alsó-felső burkolatrészét kicsit kell feszegetni).


Lent az eleje-hátulja, kijelzős lemez kiemelve. Kéne rá egy zsanér, és kihajtható LCD :D

Hurrá, levehető az optika meghajtásháza! És nem is megyek vele semmire, mert nem szűnt meg a feszültség az optikában attól, hogy levettem. Viszont körbe van az egész izé szalagkábelezve. Tele van azzal a csodás megoldással, hogy a két flexkábelt egymásra teszik, és összehúzzák ónnal az érintkezőket.

Párat ki kellett ebből a cuccból oldani (hármat), hogy normálisan le lehessen húzni a kábelt az optika hátuljáról (anélkül, hogy elszakítanám, aha...). És akkor sem akart szétjönni! :O Végül addig maceráltam, hogy ki lehetett forgatni az optika hátlemezét, a szenzorral, és a fókuszmechanikával együtt. Azon meg ott volt a rugó, jól ki is nyújtottam. Valami idióta úgy találta ki a fókuszálást, hogy a fókuszlencsét (a szenzor előtt lóg, egy nagyító-szerű kis lencse) az egyik irányba ez a rugó feszíti elő, a másikba pedig egy villanymotor mozgatja egy orsóval.

De ha kis esze lett volna, a villanymotor, ha kényszerkapcsolatban van a lencsével, mind a két irányba tudná mozgatni... :W Plusz egy 2x3mm-es fémlemez lett volna, csókolom, vagy egy csavar. Az egyik tengelyt is megspórolhatták volna, amin a lencse konzolja csúszkál. :C


Ennyire sikerült széthúzni először az optikát. Ott már látszik a rugó...


Itt már sikerült levakarni a hátulját, de még minden ott lóg rajta, mert reménykedtem, hogy egyszerű lesz működésre bírni :D

Lássuk az optikát... Elsőre és másodikra sem esett le, mi van szétesve. Ki kellett macerálni a komplett blendét/zárat, meg a felette levő gyűrűt is. Annyi volt a baja, hogy a legelső tubusrész egyik körmös csúszkája kiugrott a pályájáról, lerúgta magáról a blende körüli gyűrűt, és emiatt nem tudott elfordulni a külső tubus - bekapcsoláskor ez forogva tolja ki a belső részeket előre.

Nagy nehezen összelegóztam (a gép szétszedése volt kb. 10 perc, az optika szét-össze meg vagy 4-5 óra), annyira, hogy bármikor végig lehetett forgatni a teljes mechanikát a külső tubus palástján levő fogakkal. Ja, persze ezek alatt nem kerülhet por sem a lencsékre, sem a szenzorra (márpedig került, a gyárilag ott levő mennyiség mellé, akárhogyan fújkáltam :(( ). Természetesen a lencséket sem szabad(na) megfogni, mert látszani fog a képen, ha zsírosak.

Külön móka volt a hátlapban a fókuszmechanika; szerencsére a villanymotor orsóján a kis lemeznek van egy bemarás a fókuszlencse tartóján, így lehetett tudni, hogy melyik oldalra kell esnie. A kinyúlt rugót valamiért nem lehetett visszaakasztani a helyére, így a végét kidugtam az akasztójánál levő lyukon (ezt amúgy egy darab ragasztószalag fedi), és rögtönöztem neki egy (természetesen borzalmas ronda :DDD ) rögzítést.
Később barátnőm megtalálta a letört darabot, amibe be kellett volna akasztani a rugót. Kb. 1mm-es műanyag fül. A kitalálójának kívánom, hogy a medve szeretgesse hátulról. Sokszor.


Kint a blende+zár, meg a körülötte levő gyűrű, ami fogja. Annak a két hosszabb nyúlványán csúszkál az egész első tubus...


Yeah, összeraktam... :D

Mivel az optika még mindig végig tudta mozogni a teljes mozgástartományát, összeforrasztottam a flexkábeles "csatlakozókat", bekötöttem az alaplapra az egységet, kapott kijelzőt, és bekapcs.
És működött! Még csak nem is recseg. A fókusz volt fura, mint kiderült, nem volt elég feszes a rugó, de ezen még lehetett rángatni. Egy fél nap azért elment ezzel is, de végül sikerült úgy megfeszíteni, hogy a fókusz is rendesen működjön, és végtelen is legyen, bezoomolva is. (Ezeknél a gépeknél általában a végtelen egy előre tárolt érték, amire beállítja a fókuszt, de mivel nincs érzékelője, hogy tudja, hol van a fókuszlencse, nem tudja, sikerült-e...)


...a gépet is...

Furán randa volt a képe. Para volt, hogy az összefogdosott lencserendszer miatt (elkerülhetetlen, hogy hozzáérjen az ember mindenhez, de nyilván letakarítottam), de aztán néztem tesztfotókat, és ez új korában is borzalmasan mosta a képszéleket ekv. 28mm-en :D (Az a nagylátó állása. Nem túl jó ez az optika, pedig azt már akkoriban is rakott némely gyár, még kompaktokra is. Meg nézzünk már meg egy Canon S100-at, az is csak 1 évvel újabb, és milyen jó...)

Úgy különben hozza a 2009-es, közepesen rossz kompaktok szintjét, azért akkoriban a Sony messze volt még az A7-től, RX100-tól, hiába volt már A99, és társai. De hogy házon belül maradjunk, a régebben javított W510-nek is szebb képe volt...
Lehet, hogy ez lesz az új autós kamerám, mert 720p videót vesz fel, és képes arra, hogy videóban fix végtelen fókuszra álljon.


Tud ez, ha akar. A kedvenc, január közepi lóvirágom (akkor folyt a művelet)


...gaz az erkélyen...

Hozzászólások

(#1) Luck Dragon

Szép munka ismét , de legközelebb ne fényképezőgép legyen . Valami más :)
Persze ha lehetséges .

A káosszal teremtek rendet. Philips & TPvision primary visitor. Philips Design line.

(#2) hcl válasza Luck Dragon (#1) üzenetére


hcl
félisten
LOGOUT blog

Köszi :)

Fényképezőgép lesz, mert az volt, és meg is van írva :B :D

Egy ideje nem volt semmi olyan ezeken kívül, ami megírásra érdemes lenne, még olyan sem, ami nem sikerült :) Meg egy csomóan mondták Karácsony előtt, hogy hoz ez-azt szoftverfrissíteni, nem hozta (nem baj, van elég dolgom). Más küldött BIOS flash IC-t felírni -> nem azt, amit kellett volna, 1 hét csúszás.

Meg nagyobb lélegzetű építések vannak még, amik nem haladnak legalább, de ha haladnának sem most készülnek el.

[ Szerkesztve ]

Veszek _hibás_ LCD monitort,fényképezőgépet, objektívet, routert ---- Mutogatni való hater díszpinty

(#3) twollah1976 válasza Luck Dragon (#1) üzenetére


twollah1976
őstag

Legyen kavedaralo?

\m/ Minden lehetséges, kivéve forgóajtón átsíelni... \m/

(#4) hcl válasza twollah1976 (#3) üzenetére


hcl
félisten
LOGOUT blog

Azt ecchphoto hackelt pár éve akkus fúróval :D :D :D :D :D

Veszek _hibás_ LCD monitort,fényképezőgépet, objektívet, routert ---- Mutogatni való hater díszpinty

(#5) Luck Dragon válasza twollah1976 (#3) üzenetére

Na jó legyen .... :DDD

A káosszal teremtek rendet. Philips & TPvision primary visitor. Philips Design line.

További hozzászólások megtekintése...
Copyright © 2000-2022 PROHARDVER Informatikai Kft.