2022. október 3., hétfő

Gyorskeresés

Sigma 17-70 fókusz gyógyítás

Írta: | Kulcsszavak: sigma . objektív . canon . 17-70 . kitobi . javítás . fókusz . hiba

[ ÚJ BEJEGYZÉS ]

Nem is én lennék, ha nem szívtam volna meg az alapzoom vásárlást. Behalt a 18-55-öm, így gondoltam egy merészet, és akkor már egy kicsivel jobb dolgot szereztem be : Sigma 17-70 2.8-4 . Nem OS, nem HSM, nem Macro. Képe nem sokkal jobb a Canon kitobinál, de a kicsit jobb látószög, sokkal jobb fényerő... Meg mondjuk kétszer annyiba kerül, de egyszer kell megvenni! Ki tudja, mikor lesz legközelebb 30-40 ezrem ilyesmire.


Az alany

Az olvasott tesztekből tudtam, hogy a nyitva mosoda képen, a pontatlan AF-en ne lepődjek meg. Nem is tettem, az eladó egy jó fej fotós bácsi volt, átverésnek nyoma sem. A helyszíni próbán sem volt semmi feltűnő.
Az első próbálgatásoknál derült ki, hogy 70mm -en örülni kell, ha fókuszt talál. Manuállal semmi gond nem volt. 17, 50mm-en is pontos volt az AF. Itt még simán backfókuszra gondoltam, ami hülye módon csak 70mm-en jön elő, biztos pont úgy mászik el a képsík. Aztán feltűnt, hogy az objektív alsó gyűrűje (amin a bajonett is van) furcsán áll. A zoomgyűrűhöz illeszkedő felületén egy részen kicsit nagyobb volt a rés... És mozgott is. Korábban ez sem tűnt fel, mert a zoomgyűrű is lötyög, először simán be lehet tudni ennek a rést.
Itt valami mechanikai baj lesz! Muszáj volt szétszedni.

A művelet nem nehéz : kicsavarodik a fekete zárdugó 3 csavarja, kiemelődik a zárdugó (bezoomolva be lehet nyúlni). A bajonettből kicsavarodik az érintkezősor két csavarja, majd a bajonett négy csavarja. Így levehető a bajonett, és kihúzható az érintkezősor szalagkábele.
Alatta három csavar fogja a gyűrűt az objektív tulajdonképpeni tubusához. Ezeket kicsavarva lejön a hátsó gyűrű, kicsit játszani kell az AF kapcsoló kiakasztásával.Na ebből a háromból volt egy kiszakadva (azaz a kiemelkedés, amibe beletekeredik).


Azt a gyűrűt kell levenni, amin az AF kapcsoló is van

Elég hülyén van ez kitalálva. A három csavar nem egymáshoz képest 120 fokban van elhelyezve, hanem kettő közel egymáshoz, a harmadik pedig az AF kapcsolóval átellenben, egyedül. A legtöbb súlyt (elég nehéz az objektív) ez tartja, és amikor a zoomgyűrűt 70-re tekerjük, ez veszi fel az erőhatást is, ahogy megakad a gyűrű.
Szerencsére a hiányzó műanyagdarab megvolt, így nem volt nehéz a rendberakása.


Onnan hiányzik valami...


Összeolvasztva

Levettem az elektronikát. A letört darabot helyére illesztve odaolvasztottam, ahol eredetileg lennie kellett, majd epoxigyantával körbeépítettem. Egy nap száradás után rápróbáltam a hátsó gyűrűt, kicsit kellett faragni a ragasztáson (kilógott egy kis epoxi) és mehetett a helyére. A próba idejére levettem az AF kapcsolót, mert macera volt mindig visszaakasztani, végül az is visszakerült. Összerakás után (csavarokat óvatosan húzkodni ragacsolás után...) kiderült, hogy a fókusz nagyjából 10-ből 9x jó, és a kép is sokat javult (nyitva továbbra is mosoda, csodák nincsenek).


Még egy kis epoxi is

Mák, ennyivel megúsztam : az első normál használatkor is jónak bizonyult, és igazából ha a képet nézi az ember, nem az 1:1 kivágást, akkor a rekeszeletlen képe sem szörnyű. Javításnak sem volt nagyon nehéz, inkább a ragasztás tartósságától tartok, majd meglátjuk.

...nincs valakinek eladó hibás 17-70-e? :D

Update 2018.04.01 : A ragasztás azóta is rendben, a fókusz nyitva továbbra is elég pontatlan - most vagy a gépem AF-a rossz, vagy cserélhetek szalagkábelt ebben is.

Hozzászólások

(#1) Nagya21


Nagya21
addikt

HAli!!
Ragasztáshoz:
IS
Nyomásra ragad, önmagában nem nagyon köt.
DE ha egy kis szódabikarbónát szórsz rá, akkor mint a beton.
is+szódabikarbóna+is+szódabikarbóna etc etc, egész szépen lehet anyagot építeni.
Üdv Nagya

Telefonoknak 2 nagy ellensége van: H2O, és a Gravitáció

(#2) hcl válasza Nagya21 (#1) üzenetére


hcl
félisten
LOGOUT blog

Köszi a tippet :) De ez milyen ragasztóhoz? Az IS akart lenni a ragasztó neve? Elvileg az eléggé gőzöl...

[ Szerkesztve ]

Veszek _hibás_ LCD monitort,fényképezőgépet, objektívet, routert ---- Mutogatni való hater díszpinty

További hozzászólások megtekintése...
Copyright © 2000-2022 PROHARDVER Informatikai Kft.