2022. december 1., csütörtök

Gyorskeresés

Samsung S730 - a ficam helyrerántása

Írta: | Kulcsszavak: samsung . kompakt . fényképezőgép . javítás . gányolás . s730

[ ÚJ BEJEGYZÉS ]

Érkezett egy Samsung S730 kiskompakt (szappantartó), ami kicsi is, régi is, de szép volt, és tét nélkül lehetett megpróbálni helyretenni. A hiba annyi volt, hogy az objektív bent ragadt, nem mozdul, láthatóan kicsit az első lencsetag síkja is más, mint a gép elejéé. Leeshetett, vagy valami megnyomhatta.

Rühellek kompakt optikákat szerelni, mert nagyon kicsik, és a lehető legidiótább megoldások vannak bennük (pl. a fő tubushoz csatolt rugó az optika hátlapjáról, amit azonnal tönkrevágsz, amint leveszed a cucc hátulját, meg ilyenek). Ez is csak egy próbát ért meg a fentiek után, mert valószínű volt, hogy csak megszorult valami, nem pedig lefogazta a fogaskerekek felét, vagy széthullott az egész mechanika. Nem is nagyon fotóztam, de pár kép azért lett.


Itt már lent a hátulja

Amúgy egész jól szerelhető a kis gyösz. Szokásos módon ki az összes csavar, amit találunk, hátlap lepattintgat (elég rendesen össze van rakva, nehezen akad ki), kijelző kiemel, kijelzőtartó ki. Akkuérintkezők és vaku szalagkábel leforraszt (ezt az egyet nem értem, miért nem lehetett csatlakozóval). A gép előlapja hátulról van felcsavarozva, 3-4 csavar ez is. A vakut elölről fogja egy csavar (talán az optikához?), az optikát hátulról 2, és 2 oldalról.


Kijelző is lent

Ha kint az optika, akkor már csak be kéne jutni, és megnézni, mi baja van a mechanikának (amiben ilyen 2-3mm átmérőjű műanyag fogaskerekek vannak... aha...).

Az ilyen kicsi optikákat, ha jól találják ki, könnyen szét lehet szedni, vagy legalábbis levenni a meghajtást, hogy szabadon lehessen tekergetni a zoomot/fókuszt. Ezt nem. Vagy végülis nem jöttem rá, hogyan :D Az egyik oldalán van egy kicsi szalagkábel, ami bemegy valahova a tubusba, de nem látni, hogyan lehet lekötni. Kiszedtem minden csavart az optikából, a szenzort is (ez mindig rossz, mert ha poros lesz, azt nehéz kitakarítani), és megpróbáltam kiforgatni a hátlapját. Persze nem lehetett teljesen, de annyit lehetett rajta mozgatni, hogy a megszorult fő tubus (aminek a palástja egyből fogaskerék a meghajtáshoz is) engedett. Ki is nyílt az optika, visszatoltam, innentől már lehetett érezni, hogy nem szorul semmi, van kis játéka a mechanikának. (Persze a meghajtást leszedve nem lehet átforgatni, mivel nem lehet szétszedni... :W )


Elöl az optika és a vaku


És hátulról ugyanezek

Összerakás után szépen működött is. Az első pár végigmozgásakor még recsegett (valami törmelék csak lehetett ott), de azóta szépen jár ki-be, nem is zajosabb, mint új korában (azért mégiscsak egy ~15 éves gép).
Nagy mák, hogy a szenzor sem lett poros, a sík sem romlott el, megvan a végtelen fókusz is (elég könnyen elmászik ezeken az izéken).

A művelet pár óra volt, közben beiktatott vacsorával, stb. :D Különösebb szaktudás sem kellett hozzá, de szerencse igen.


Az optika elölről


... és hátulról. A 3 csavar, ami látszik, a szenzor fogja.

Volt már dolgom pár későbbi Samsung géppel (ES65, ES72), és persze, azok nagyobb felbontás, stb., de nem érzem annyira azt fejlesztést, ami ezek, és az S730 között eltelt. Azok ugyanilyen lassúak (sőt...), és semmivel sem szebb a képük, csak a felbontás jobb. Nem beszélve arról, hogy ugyan a 2005 körüli Pana DMC-LS80-am ugyan stabilizált, és sokkal gyorsabb ennél, de a 8MP-es felbontásával is gagyibb képet ad.


MuUkodik


Aztán másnap kifényképeztem az ablakon

Update : Egy év múlva kb. megállt az optika. Szétszedve semmi macera nem volt benne, azaz szokásos, megemeltem a hátulját, átmozgat, jó. A vaku kondija leszakadt a két kis 1mm-es szalagkábelről (de komolyan, ezt ki találta ki?), az visszadrótozódott. Később a felső rész szalagkábele engedett el. (Ez a gagyi ónnal összehúzós megoldás van...) De még mindig működik, újszerű.

Hozzászólások

(#1) CounterBoci


CounterBoci
senior tag

A szerencséről jut eszembe, mikor egy leejtett és nem bootol laptopról kellett adatokat lementeni. A vinyó csak pörög, semmi életjel. Akkor nézzük meg hogyan esett le a gép, melyik irányban koppant a vinyó. A másik irányból odavertem az asztalhoz. Ilyenkor ha szerencséje van az embernek helyrebillen a mechanika. Elsőre felismerte a bios, de még nem tudtam olvasni rendesen. Még egy kis koppintás és le tudtam menteni mindent :DDD

(#2) hcl válasza CounterBoci (#1) üzenetére


hcl
félisten
LOGOUT blog

:DDD :DD :C
Az kemény :D
HDD Sentinel szerint 100% ? :DDD

[ Szerkesztve ]

Veszek _hibás_ LCD monitort,fényképezőgépet, objektívet, routert ---- Mutogatni való hater díszpinty

(#3) CounterBoci válasza hcl (#2) üzenetére


CounterBoci
senior tag

Kattogásból ítélve valószínűleg :D Egyébként pont itt ph-n kaptam a tippet.

(#4) hcl válasza CounterBoci (#3) üzenetére


hcl
félisten
LOGOUT blog

:D

Veszek _hibás_ LCD monitort,fényképezőgépet, objektívet, routert ---- Mutogatni való hater díszpinty

További hozzászólások megtekintése...
Copyright © 2000-2022 PROHARDVER Informatikai Kft.